LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 08 Αυγούστου 2020 09:30 | Ανανέωση: 08 Αυγούστου 2020 09:33

Ο ΟΗΕ καθυστερεί την πρωτοκόλληση του τουρκολιβυκού μνημονίου

Πώς σχολιάζει ο ΟΗΕ την μερική συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου. Τι ανέφερε για το τουρκολιβυκό μνημόνιο που κατατέθηκε στα τέλη του 2019 για πρωτοκόλληση.

AP - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΛΙΒΥΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΦΑΓΙΕΖ ΑΛ ΣΑΡΑΤΖ

Του Θανάση Κ. Τσίτσα

Ο ΟΗΕ απέφυγε να πάρει θέση για την μερική συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου ενώ έκανε γνωστό ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο που κατατέθηκε στα τέλη του 2019 για πρωτοκόλληση δεν έχει ακόμη εξεταστεί από τις νομικές υπηρεσίες του διεθνούς Οργανισμού.

Σε ερώτηση του ΑΝΤ1 για το πώς σχολιάζει ο ΟΗΕ την μερική συμφωνία οριοθέτησης ο εκπρόσωπος του, Φαρχάν Χακ, ανέφερε: “Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών δεν λαμβάνει θέση ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία των κρατών επί των θαλασσίων χώρων τους ούτε λαμβάνει θέση σχετικά με τις συνθήκες θαλάσσιας οριοθέτησης που έχουν συνάψει”.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών ρωτήθηκε επίσης και σε ποιο στάδιο είναι η εξέταση του τουρκολιβυκού μνημονίου καθώς η Τουρκία είχε επίσημα ζητήσει στις 27 Φεβρουαρίου από τον Γ.Γ. την πρωτοκόλληση της Συμφωνίας στον ΟΗΕ και την δημοσίευση της στις αρμόδιες εκδόσεις των Ηνωμένων Εθνών και πιο συγκεκριμένα  στον ιστότοπο του Τμήματος Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δίκαιου της Θάλασσας καθώς και στην περιοδική έκδοση Law of the Sea Bulletin.

Στην απάντηση του στον ΑΝΤ1, ο Φαρχάν Χακ, ανέφερε σχετικά: «Η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας και η Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης της Λιβύης υπέβαλλαν το ΜΟU για την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο  για εγγραφή στη Γραμματεία τον Δεκέμβριο του 2019. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι υποβολές για εγγραφή εξετάζονται χρονολογικά και ότι αυτή η υποβολή δεν έχει ακόμη εξεταστεί».

Ας σημειωθεί ότι στις 9 Ιουλίου υπήρξε κοινή διπλωματική νότα που επέδωσαν στο Γ.Γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες οι μόνιμες αντιπροσωπείες του Μπαχρέιν, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, στην οποία  παραθέτουν τους λόγους  που  δεν θα πρέπει να εγγραφεί στον κατάλογο με τις διεθνείς συνθήκες, το  Μνημόνιο  που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη,  στις 27 Νοεμβρίου 2019,  η κυβέρνηση της Τουρκίας και η «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης» (GNA) της Λιβύης, για την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

Ακόμα και αν υπάρξει  κάποια στιγμή πρωτοκόλληση από τον ΟΗΕ  του κειμένου της Συμφωνίας, ο ΟΗΕ δεν κρίνει το περιεχόμενο της και δεν σημαίνει ότι με τον τρόπο αυτό νομιμοποιούνται οι διεκδικήσεις των χωρών που την υποβάλλουν. Η Συμφωνία που πρωτοκολλείται δεσμεύει μόνο τα μέρη που την υπογράφουν και κανένα από τα μέρη δεν μπορεί να την επικαλεστεί  ενώπιον οργάνων του ΟΗΕ και των Διεθνών Δικαστηρίων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραγωδία στην Ελβετία: Έξι Γάλλοι υπήκοοι τραυματίες, οκτώ άλλοι αγνοούνται23:58Μαμντάνι: Θα δώσουμε παράδειγμα στον κόσμο - Η αριστερά μπορεί να κυβερνήσει23:42Γουόκαπ: Tο συναίσθημα σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι πάντα το ίδιο - Για αυτό παίζουμε μπάσκετ23:24Τραγωδία στην Ελβετία: Περίπου δεκαπέντε Ιταλοί, μεταξύ των τραυματιών23:10Ιράν: Εντάσεις στις διαδηλώσεις για την ακρίβεια - Αναφορές για έξι νεκρούς22:56Τροχαίο δυστύχημα Άντονι Τζόσουα: Συνελήφθη ο οδηγός του αυτοκινήτου22:42Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή22:28Σαρώνει η γρίπη: Στα όρια τα νοσοκομεία, από την έξαρση ιώσεων σε παιδιά22:14Ανεξέλεγκτη ταχύτητα και social media: Κάνουν ράλι με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα22:00Τραγωδία στην Ελβετία: Η Γαλλία δέχεται τραυματίες σε γαλλικά νοσοκομεία21:46Ο Τραμπ αναβάλλει κατά ένα έτος την αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα έπιπλα21:32O Παναθηναϊκός άρχισε συζητήσεις για τον Αντίνο21:18ANT1 Sports: Οι αστείες στιγμές από τον χώρο του αθλητισμού, το 2025 (βίντεο)21:04Ελβετία - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: Άνθρωποι ούρλιαζαν, άλλοι κείτονταν νεκροί στο έδαφος (βίντεο)20:50Μαζικοί έλεγχοι αλκοτέστ στην Αθήνα - 62 οδηγοί πάνω από το όριο20:36Λάρισα: Σύγκρουση δύο αυτοκινήτων - Άνδρας στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις20:22Ελβετία: Συλλυπητήριο μήνυμα υποστήριξης απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή20:08Αταμάν: Από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός19:54Πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά - Παρμελέν: Μια από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία της χώρας19:40Πάτρα: Τραυματίστηκε ζευγάρι που επέβαινε σε μηχανή που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο19:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο