LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 06 Αυγούστου 2020 13:52

Επιστολή Σακελλαροπούλου σε 14 Ευρωπαίους ηγέτες για την Αγία Σοφία

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά από τους Ευρωπαίους ηγέτες να υψώσουν τη φωνή τους και να καταδικάσουν την τουρκική απόφαση για τη μετατροπή της σε τζαμί.

Αγία Σοφία - 1η μέρα - Τζαμί

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με επιστολή της προς τους 14 μη εκτελεστικούς προέδρους κρατών – μελών της ΕΕ και μέλη της Συνόδου των ηγετών του Arraiolos Group, τους ζητά να υψώσουν και αυτοί τη φωνή τους και να καταδικάσουν την τουρκική απόφαση για τη μετατροπή ενός εμβληματικού μνημείου της ευρωπαϊκής ιστορίας, όπως είναι η Αγία Σοφία, σε τζαμί.

Με αναφορές στην κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, στις κοινές αξίες και στο κοινό τους όραμα για το μέλλον της Ευρώπης, η κυρία Σακελλαροπούλου επισημαίνει στους 14 ευρωπαίους ηγέτες ότι η Αγία Σοφία είναι ένα εμβληματικό μνημείο και αναπόσπαστο κομμάτι της κοινής ευρωπαϊκής μας κληρονομιάς. Αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό τέχνης και πίστης και, ως τέτοιο, έχει κηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η Αγία Σοφία, προσθέτει, προστατεύεται από την Σύμβαση Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, που υιοθετήθηκε από τη συνέλευση των κρατών-μελών της UNESCO το 1972. Το άρθρο 4 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε συμβαλλόμενο μέρος αναγνωρίζει την υποχρέωση να διασφαλίζει την οριοθέτηση, προστασία, διατήρηση, παρουσίαση και παράδοση στις μελλοντικές γενιές της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που βρίσκεται στο έδαφός του, ενώ το άρθρο 6 προσθέτει ότι είναι καθήκον της διεθνούς κοινότητας να συνεργαστεί για την προστασία του.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι η τουρκική ηγεσία, αντί να διατηρήσει την Αγία Σοφία ως σύμβολο ανεκτικότητας, ειρηνικής συνύπαρξης και διαλόγου ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες, την μετατρέπει σε ένα σύμβολο κατάκτησης, μισαλλοδοξίας, αποκλεισμού και καχυποψίας. «Είναι καθήκον μας», καταλήγει η επιστολή της κυρίας Σακελλαροπούλου, «να υψώσουμε τη φωνή μας για να καταδικάσουμε την τουρκική απόφαση. Δεν πρέπει να πάψουμε να καλούμε την Τουρκία να αναθεωρήσει και να ανακαλέσει την απόφαση αυτή, σεβόμενη την εξαιρετική οικουμενική αξία αυτού του μοναδικού αρχιτεκτονικού αριστουργήματος».

Η επιστολή απευθύνεται στους ηγέτες της Αυστρίας Alexander Van der Bellen, της Βουλγαρίας Rumen Radev, της Γερμανίας Dr. Frank-Walter Steinmeier, της Εσθονίας Kersti Kaljulaid, της Ιρλανδίας Michael D. Higgins, της Ιταλίας Sergio Mattarella, της Κροατίας Zoran Milanovic, της Λετονίας Egils Levits, της Μάλτας George Vella, της Ουγγαρίας Janos Ader, της Πολωνίας Andrzej Duda, της Πορτογαλίας Marcelo Rebelo de Sousa, της Σλοβενίας Borut Pahor και της Φινλανδίας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και ΘεσσαλονίκηΣήμερα 16:15 | Ειδήσεις

Που θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεωνΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματαΣήμερα 16:18 | Τοπικά Νέα

Ο εφιάλτης μιας 37χρονης στα χέρια του συζύγου της, που την κακοποιούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, απαιτώντας χρήματα για τα χρέη του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτή18:10Πρατήρια καυσίμων – Σκρέκας: Συνεχείς οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια17:56Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματα17:43Youth League - Ολυμπιακός: Στον τελικό τα “μωρά” των ερυθρόλευκων17:29Anonymous: Χάκαραν τον ισραηλινό στρατό17:16Βαρκελώνη: Σκύλοι θεραπείας φέρνουν χαμόγελο σε ασθενείς της εντατικής (βίντεο)17:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:49Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματα16:35Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη 16:21Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τον τόπο της σύγκρουσης16:08Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα15:54Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την... στρατόσφαιρα! (βίντεο)15:40Γαλλία: Άντρας απειλούσε να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)15:26“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία15:15Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιο14:35Ισραηλινή επίθεση - Άγκυρα: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις14:22Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε πολυκατοικία (βίντεο)14:08“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην Ελλάδα13:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο