LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 05 Αυγούστου 2020 17:19 | Ανανέωση: 05 Αυγούστου 2020 17:19

Πέθανε ο Αγάθωνας Ιακωβίδης

Εφυγε από τη ζωή ο γνωστός ρεμπέτης. Άφησε πίσω του μεγάλο μουσικό έργο.

Αγάθωνας Ιακωβίδης

Εφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης ο γνωστός ρεμπέτης Αγάθωνας Ιακωβίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του, από ανακοπή καρδιάς.

Γεννήθηκε στον Ευαγγελισμό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης το 1955. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από τη Μικρασία, γι' αυτό τα πρώτα τραγούδια που άκουγε ήταν μικρασιατικές μελωδίες. Αρχισε να ασχολείται με τη μουσική το 1971 και σταδιακά έμαθε μόνος του να παίζει σχεδόν όλα τα έγχορδα όργανα των ρεμπέτικων τραγουδιών, δηλαδή: κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μάντολα, μαντολίνο. Το 1973 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε μπουάτ της Θεσσαλονίκης. Αμέσως συνειδητοποίησε πως η μουσική που τον εκφράζει και του ταιριάζει είναι η ρεμπέτικη και αφιερώνεται σε αυτήν αποκλειστικά. Κατέχει πολλούς σπάνιους δίσκους γραμμοφώνου με ρεμπέτικα τραγούδια, και αξιοποιεί τη συλλογή του σε ραδιοφωνικές μουσικές εκπομπές.

Το 1977 δημιουργεί το «Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης», με το οποίο παίζει σε μαγαζιά, κάνει συναυλίες και ηχογραφεί δύο δίσκους. Το 1981 αποφασίζει να μεταβεί στην Αθήνα. Συνεργάζεται με γνωστούς τεχνίτες της λαϊκής μουσικής. Κώστας Παπαδόπουλος, Γιώργος Κόρος, Βασίλης Σούκας, Λάζαρος Κουταλίδης, Νίκος Φιλιππίδης και Νίκος Χατζόπουλος είναι κάποιοι από αυτούς. Γίνεται πιο γνωστός και κάνει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, σε Ευρώπη και ΗΠΑ Από το 1987 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Το 2013 αποδέχθηκε την πρόσκληση του συγκροτήματος Κόζα Μόστρα να συμμετάσχει μαζί τους στο Φεστιβάλ της Γιουροβίζιον στο Μάλμε της Σουηδίας, με το τραγούδι «Alcohol Is Free», με το οποίο προκρίθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης όπου κατέλαβαν την 6η θέση.

ΚΚΕ: Μύησε τις νέες γενιές στο ρεμπέτικο τραγούδι

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, αναφέρει τα εξής:

«Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε ένα σπουδαίο ρεμπέτη, τον Αγάθωνα Ιακωβίδη, αυτοδίδακτο λαϊκό καλλιτέχνη, που τόσο αναπάντεχα έφυγε από τη ζωή.

Η καλλιτεχνική του πορεία ξεκίνησε το 1977 με το “Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης”, που ο ίδιος ίδρυσε, για να συνεχιστεί το 1981 στην Αθήνα. Συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς πάντα υπηρετώντας τη μεγάλη του αγάπη, το ρεμπέτικο τραγούδι. Επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη, όπου συνέχισε την καλλιτεχνική του διαδρομή.

Σημαντική ήταν η προσφορά του στη διαφύλαξη και διάσωση του ρεμπέτικου τραγουδιού με την ανάδειξη παλιών ξεχασμένων και άγνωστων στο σύγχρονο κοινό τραγουδιών, που είχε συγκεντρώσει στο προσωπικό του αρχείο. Ρεμπέτικα τραγούδια έγραψε και ο ίδιος, ενώ υπήρξε και δεξιοτέχνης μουσικός όλων των έγχορδων νυκτών μουσικών οργάνων του ρεμπέτικου.

Στήριζε πάντα την πάλη του ΚΚΕ για έναν δίκαιο κόσμο, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της εσωκομματικής κρίσης την περίοδο 1989 -1991, με όποιον τρόπο μπορούσε και προπαντός με αυτό που τον ξεχώριζε, την τέχνη του. Αρχές της δεκαετίας του ’90, στήριξε την προσπάθεια του ραδιοφώνου “904 Αριστερά στα FM” στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας για τρία χρόνια εκπομπή, με θέμα το ρεμπέτικο, όπου και παρουσίαζε όλο του το αρχείο.

Εδώ και πολλά χρόνια, συμμετείχε σε όλα τα φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αθήνα και τη γενέτειρα του, Θεσσαλονίκη, συμβάλλοντας στο να μυηθούν οι νέες γενεές σε ένα σημαντικό είδος της μουσικής μας παράδοσης, που το κατείχε λόγω και της προσφυγικής του καταγωγής.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στη σύζυγο του Εριφύλη, τον γιό του και όλους τους δικούς του».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο