LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 05 Αυγούστου 2020 14:21 | Ανανέωση: 05 Αυγούστου 2020 14:41

Βηρυτός: θρήνος και απόγνωση μετά τις εκρήξεις (εικόνες)

Μετρά νεκρούς και τραυματίες ο Λίβανος. Βοήθεια από κάθε γωνιά του πλανήτη στη Βηρυτό. Έρευνες για τις φονικές εκρήξεις.

Βηρυτός - Λίβανο - έκρηξη

Βηρυτός όπως Χιροσίμα είναι ο τίτλος σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την φονική διπλή έκρηξη που ισοπέδωσε το λιμάνι και σχεδόν τη μισή πόλη της Βηρυτού. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 100, χιλιάδες είναι οι τραυματίες, ενώ τεράστιος είναι ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα χαλάσματα.

Ο λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν τόνισε χθες βράδυ ότι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, είχαν αφεθεί για «χρόνια» σε αποθήκη στο λιμάνι χωρίς να εφαρμόζεται κανένα μέτρο ασφαλείας, γεγονός που χαρακτήρισε «απαράδεκτο». Πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε πως πιθανόν οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου δήλωσε σήμερα ότι έρευνα για την ισχυρή έκρηξη που συντάραξε τη Βηρυτό θα αποκαλύψει το συντομότερο δυνατόν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτή συνέβη και ότι θα αποτελέσματά της θα αποκαλυφθούν με διαφάνεια. Σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Μισέλ Αούν έκανε επίσης έκκληση σε άλλα κράτη για να επισπεύσουν την αποστολή βοήθειας στον Λίβανο, που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπος με οικονομική κατάρρευση.

AP - Βηρυτός - φονική έκρηξη

Συνεργεία διάσωσης, από πολλές χώρες του κόσμου σπεύδουν στο Λίβανο, μεταξύ αυτών και κλιμάκιο της ελληνικής ΕΜΑΚ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση άλλωστε ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ μετά από αίτημα των αρχών του Λιβάνου, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων. «Μοιραζόμαστε το σοκ και τη λύπη των πολιτών της Βηρυτού μετά τη φονική έκρηξη που κόστισε τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους και άφησε πολλούς περισσότερους τραυματίες. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας σε όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους» ανέφερε ο Γιάνες Λέναρσιτς.

Επιπροσθέτως, ο κ. Λέναρσιτς, υπογράμμισε ότι «σε αυτές τις δύσκολες ώρες, η ΕΕ προσφέρει την πλήρη στήριξή της στον λαό του Λιβάνου. Ως άμεσο πρώτο βήμα, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος των αρχών του Λιβάνου» και επεσήμανε ότι «ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ συντονίζει τώρα την ανάπτυξη περισσότερων από 100 υψηλά εκπαιδευμένων πυροσβεστών, με οχήματα, σκύλους και εξοπλισμό, εξειδικευμένους στην έρευνα και τη διάσωση σε αστικό περιβάλλον. Θα συνεργαστούν με τις αρχές του Λιβάνου για τη διάσωση ζωών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων «ήδη, η Ολλανδία, η Ελλάδα και η Τσεχία έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους σε αυτή την κρίσιμη επιχείρηση. Η Γαλλία, η Πολωνία και η Γερμανία προσέφεραν επίσης βοήθεια μέσω του Μηχανισμού και ακόμη περισσότερα κράτη-μέλη μπορούν να προσφέρουν στήριξη». Κλείνοντας, ο κ. Λέναρσιτς, σημείωσε ότι «η ΕΕ ενεργοποίησε επίσης το δορυφορικό σύστημα Copernicus για τη στήριξη των αρχών του Λιβάνου για την αποτύπωση της έκτασης της καταστροφής. Είμαστε στο πλευρό του Λιβάνου και του λαού του και είμαστε έτοιμοι για ενεργοποίηση περισσότερης βοήθειας».

AP - Βηρυτός - φονική έκρηξη

Το τουρκικό Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (IHH) είναι μεταξύ αυτών που αναζητούν επιζώντες στη Βηρυτό ύστερα από την τεράστια έκρηξη στην πόλη που στοίχισε τη ζωή σε 100 ανθρώπους και τραυμάτισε σχεδόν 4.000, ενώ η Άγκυρα έχει προσφερθεί να κατασκευάσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας και να βοηθήσει με όποιον τρόπο χρειαστεί. Παράλληλα, υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Αγκυρα προσέφερε τη βοήθειά της και περιμένει απάντηση. «Μεταφέραμε την προσφορά μας για βοήθεια» συμπεριλαμβανομένης της άμεσης εγκατάστασης νοσοκομείου (εκστρατείας) και «αναμένουμε την απάντηση της λιβανέζικης πλευράς», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Η χθεσινή έκρηξη σε αποθηκευτικούς χώρους στο λιμάνι όπου υπήρχαν ιδιαίτερα επικίνδυνες εκρηκτικές ύλες ήταν η ισχυρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στη Βηρυτό και χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, και η Τουρκία, έχουν προσφέρει τη βοήθειά τους. Τα μέλη του IHH έσκαβαν στα χαλάσματα προκειμένου να βρουν επιζώντες και για να ανασύρουν νεκρούς, ενώ το ανθρωπιστικό ίδρυμα οργάνωσε και συσσίτιο σε προσφυγικό καταυλισμό Παλαιστινίων για να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη, δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ο Μουσταφά Οζμπέκ, αξιωματούχος της οργάνωσης. «Παρέχουμε βοήθεια με ένα ασθενοφόρο για να μεταφέρουμε ασθενείς. Μπορεί να προσφέρουμε βοήθεια ανάλογα με τις ανάγκες του νοσοκομείου», δήλωσε ο ίδιος.

Την αλληλεγγύη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Νταβίντ Σασόλι σε μήνυμά του στο τουίτερ, ανέφερε: «Είμαστε σοκαρισμένοι από τα τραγικά γεγονότα στη Βηρυτό. Οι σκέψεις μας είναι σε εκείνους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από την έκρηξη, τις οικογένειές τους και όσους βοηθούν στην πρώτη γραμμή» και τόνισε ότι «η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της και είναι έτοιμη να στηρίξει σε αυτές τις δύσκολες ώρες». Την αλληλεγγύη τους, αλλά και τα θερμά τους συλλυπητήρια εκφράζουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας μας, όπως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, αλλά και το ΚΚΕ.

AP - Βηρυτός - φονική έκρηξη

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι μία Ελληνίδα πολίτης φέρεται να έχει χάσει τη ζωή της και ότι δυο ακόμη Ελληνίδες συγκαταλέγονται μεταξύ των τραυματιών.

Επίσης, η σύζυγος του Ολλανδού πρεσβευτή στον Λίβανο τραυματίστηκε σοβαρά από την τεράστια έκρηξη που σημειώθηκε χθες στο λιμάνι της Βηρυτού, ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε πως η σύζυγος του Ολλανδού πρεσβευτή νοσηλεύεται. Όπως είπε ο εκπρόσωπος, η έκρηξη προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην ολλανδική πρεσβεία, τραυματίζοντας επίσης άλλους τέσσερις ανθρώπους που συνδέονταν με αυτήν.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι οι πολύνεκρες εκρήξεις οι οποίες συγκλόνισαν χθες Τρίτη την πρωτεύουσα του Λιβάνου «μοιάζουν με φρικτή επίθεση», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου έκανε το σχόλιο αυτό κατά την έναρξη της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί, στη θεωρία αφιερωμένης στην αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

AP - Βηρυτός - φονική έκρηξη

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΘεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε κολόνα και τυλίχθηκε στις φλόγεςΣήμερα 08:54 | Ειδήσεις

Η οδηγός του αυτοκινήτου κατάφερε να βγει εγκαίρως από το αυτοκίνητο και γλίτωσε τη ζωή της.

ΕΟΠΥΥ – παράνομες συνταγογραφήσεις: Πρόστιμα σε δεκάδες γιατρούς και φαρμακείαΣήμερα 08:30 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ζημία για τον Οργανισμό, υπερβαίνει τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Θεσσαλονίκη: Κατήγγειλε ληστεία και κατέληξε με χειροπέδεςΣήμερα 09:53 | Ειδήσεις

Ένας 27χρονος κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ληστείας, από ομάδα 20 περίπου ατόμων, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι είχε βγει ραντεβού με 14χρονη που προσέλκυσε μέσω Facebook.

ΗΠΑ – Σαουδική Αραβία: Συμφωνία για την πυρηνική ενέργεια και την αγορά F-35Σήμερα 06:30 | Ειδήσεις

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψαν χθες Τρίτη διμερείς συμφωνίες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νέα ψηφιακά εργαλεία για την προστασία των ανηλίκων από αλκοόλ και καπνό - QR επαλήθευση ηλικίας10:28Καλαμάτα: Χειροπέδες σε 36χρονο που καλλιεργούσε φυτά κάνναβης10:14Θεσσαλονίκη: Κατήγγειλε ληστεία και κατέληξε με χειροπέδες10:00Ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο δείπνο του Τραμπ προς τιμήν του μπιν Σαλμάν09:46Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε κολόνα και τυλίχθηκε στις φλόγες09:31Βουλή: Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή09:17Γερμανία: Δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αμυνθεί, μπορεί09:02ΕΟΠΥΥ – παράνομες συνταγογραφήσεις: Πρόστιμα σε δεκάδες γιατρούς και φαρμακεία08:48Η Ρωσία δεν θα μετάσχει στις συνομιλίες που θα έχει ο Ζελένσκι στην Τουρκία08:34Παταγονία: Τουρίστες νεκροί σε χιονοθύελλα08:20Ο Ρομπίνιο παραμένει στη φυλακή και ο γιός του ετοιμάζεται για την Εσπανιόλ08:05Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ανακούφιση στους Μπακς μετά τον τραυματισμό του07:51Ευρώπη: Οι πιο επικίνδυνες χώρες για οδήγηση – η θέση της Ελλάδας07:37Ιαπωνία: Φωτιά σε κατοικημένη περιοχή προκάλεσε ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια 07:22Χριστίνα Ωνάση: Η τεράστια περιουσία, οι 4 γάμοι και το τραγικό τέλος07:08Καισαριανή: Καφετέρια τυλίχτηκε στις φλόγες06:55ΗΠΑ – Σαουδική Αραβία: Συμφωνία για την πυρηνική ενέργεια και την αγορά F-3506:41Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 19 Νοεμβρίου06:27Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:14Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την Κάρτα Αναπηρίας - Δωρεάν οι μετακινήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς23:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο