LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 05 Αυγούστου 2020 11:20

Μεταναστευτικό: νέα διαδικασία διαπίστωσης της ανηλικότητας των αιτούντων διεθνή προστασία

«Απαραίτητη η εξακρίβωση της πραγματικής ηλικίας του αιτούντος, ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις καταχρηστικής χρήσης των σχετικών προγραμμάτων», δήλωσε ο Μηταράκης.

Προσφυγόπουλα - Δομές φιλοξενίας

Τη δυνατότητα διαπίστωσης της ανηλικότητας των αιτούντων διεθνή προστασία  στα έξι Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και σε όλες τις δομές φιλοξενίας που υπάρχουν ανά την επικράτεια, προβλέπει η απόφαση των Υπουργών Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, «Η νέα διαδικασία  που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ, έχει ενσωματώσει τα διεθνή πρότυπα διαπίστωσης της ανηλικότητας όπως αυτά τα προσδιορίζει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO). 

Συγκεκριμένα, η απόφαση ορίζει μεταξύ άλλων, ότι εάν υπάλληλος των αρμοδίων αρχών Υποδοχής και Ασύλου αμφιβάλλει σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας για την ανηλικότητα υπηκόου τρίτης χώρας ή ανιθαγενούς, οφείλει να ενημερώσει άμεσα τον είτε τον Διοικητή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, είτε τον διοικητή της Δομής Προσωρινής Υποδοχής ή Φιλοξενίας,  είτε τον διοικητή της ΥΠ.Υ.Τ., είτε τον διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου, οι οποίοι με αιτιολογημένη απόφασή τους υποχρεούνται να διατάξουν την παραπομπή του προσώπου αυτού σε διαδικασία προσδιορισμού της ηλικίας.

Το όργανο που διατάσσει την παραπομπή λειτουργεί ως συντονιστής της διαδικασίας. 

Επίσης, τη δυνατότητα της ενημέρωσης των αρμοδίων  διοικητικών αρχών, έχει και ο υπάλληλος οποιασδήποτε αρμόδιας αρχής για την προστασία ανηλίκων, όπως είναι η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης  ή ο καθ’ ύλη και κατά τόπο αρμόδιος Εισαγγελέας για το διορισμό εκπροσώπου ή επιτρόπου του ασυνόδευτου ανηλίκου. 

Η διαπίστωση της ηλικίας πραγματοποιείται από το Κλιμάκιο Ιατρικού Ελέγχου και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης ή της Δομής Προσωρινής Υποδοχής ή Φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών που έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία, όπου φιλοξενείται ο υπήκοος τρίτης χώρας ή ανιθαγενής, ή των Κινητών Μονάδων Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

προσφυγόπουλα - σχολείο

Η παραπομπή γίνεται με κριτήριο την ευχερέστερη, ακριβέστερη και ταχύτερη διαπίστωση της ηλικίας.

Η κοινή υπουργική απόφαση ορίζει ρητά τη διαδικασία του προσδιορισμού της ηλικίας του αιτούντος διεθνούς προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες και επισημαίνει ότι αποκλείονται από τη διενέργεια της προβλεπόμενης ψυχοκοινωνικής αξιολόγησης φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα ή τη στέγαση των προσώπων των οποίων η ηλικία αμφισβητείται.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι γνωματεύσεις, τα αποτελέσματα των εξετάσεων και η διοικητική πράξη προσδιορισμού της ηλικίας κοινοποιούνται στον υπήκοο τρίτης χώρας ή ανιθαγενή,  ο οποίος, εφόσον θίγεται από αυτή, μπορεί μέσα σε χρονικό διάστημα  δεκαπέντε (15) ημερών από την κοινοποίησή της να ασκήσει προσφυγή κατ’ αυτής ενώπιον του οργάνου που την εξέδωσε».   

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ Νότης Μηταράκης δήλωσε σχετικά, «Η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων είναι ιδιαίτερα σημαντική προτεραιότητα για την Ευρώπη και τη χώρα μας. Για τη βέλτιστη προστασία είναι απαραίτητη η εξακρίβωση της πραγματικής ηλικίας του αιτούντος, ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις καταχρηστικής χρήσης των σχετικών προγραμμάτων».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δένδιας: Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα - Μπορεί να λειτουργήσει ως μέγας πολλαπλασιαστής της δυνατότητας του ευφυέστερ23:59Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε οξειδωμένο βλήμα στο Σέιχ Σου23:46ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μάκης Βορίδης στην εξεταστική23:38Euroleague: Νίκη με μεγάλη ανατροπή για τον Ολυμπιακό23:24Βουλή: Σχεδόν 3.000 καταφύγια στην Ελλάδα για την προστασία άμαχου πληθυσμού, αν απαιτηθεί23:10Κρήτη: Αναστάτωση σε παιδικό σταθμό – Κατέρρευσε τμήμα γυψοσανίδας εν ώρα μαθήματος22:56Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Με 230 εθελοντές Σαμαρείτες στον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας22:42Hellenic Championship ATP 250: Νίκη και πρόκριση στον τελικό για τον Νόβακ Τζόκοβιτς22:28Πτήση με MIRAGE 2000-5: Το μαχητικό που άλλαξε ισορροπίες στο Αιγαίο22:14Φωτιά σε σπίτι στην Πάτρα - εγκλωβίστηκε ηλικιωμένη (εικόνες)22:00Ημέρα απολογιών η Δευτέρα για το μακελειό στα Βορίζια21:46ΗΠΑ: Ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων λόγω του δημοσιονομικού αδιεξόδου - Απουσιάζουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας21:32Μελομακάρονα - Κουραμπιέδες: “Αλμυρές” αυξήσεις για τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων21:18Παναθηναϊκός: Ανακοίνωση για την κατάσταση του Λεσόρ21:04Χρυσοχοΐδης για Βορίζια: Δεν θα κάνουν κουμάντο οι νταήδες20:50Καρυστιανού: Η λέξη κόμμα και το όνομά μου δεν είναι συμβατά 20:36Ζευγάρι έπεσε θύμα ληστείας στη Βέροια – Το θύμα έδωσε τις πρώτες βοήθειες στο ληστή20:22Βορίζια- Ο δικηγόρος του 48χρονου Α. Λύτρας στον ΑΝΤ1: Δεν ξέρω τι θα συμβεί όταν φύγει η αστυνομία από το χωριό20:08Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο 19:54Σκούρτα Βοιωτίας: Άνδρας βρέθηκε απανθρακωμένος μέσα σε αυτοκίνητο 19:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο