LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 04 Αυγούστου 2020 14:48

Βρέθηκε ο πρώτος καρκίνος σε δεινόσαυρο

Πρόκειται για έναν επιθετικό καρκίνο των οστών, που ανακαλύφθηκε σε έναν Κεντρόσαυρο, ο οποίος έζησε πριν περίπου 76 εκατομμύρια χρόνια.

ανακάλυψη - δεινόσαυρος - Νότια Αφρική

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα ίχνη ενός καρκίνου σε απολίθωμα δεινοσαύρου. Ποτέ έως τώρα δεν είχαν βρεθεί καρκίνοι σε δεινόσαυρους. Πρόκειται για οστεοσάρκωμα, έναν επιθετικό καρκίνο των οστών, που ανακαλύφθηκε σε έναν κερασφόρο φυτοφάγο δεινόσαυρο, τον Κεντρόσαυρο (Centrosaurus apertus) μήκους έξι μέτρων, ο οποίος έζησε πριν περίπου 76 εκατομμύρια χρόνια.

Το απολίθωμα είχε ανακαλυφθεί το 1989 στην Αλμπέρτα του Καναδά και το παραμορφωμένο κάτω άκρο αρχικά είχε αποδοθεί σε κάταγμα. Όμως τώρα μία ομάδα πολλών επιστημόνων (παθολόγων, ορθοπεδικών, ακτινολόγων κ.ά.) του Βασιλικού Μουσείου του Οντάριο και του καναδικού Πανεπιστημίου Μακμάστερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας «The Lancet Oncology», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για καρκίνο.

"Δεν είχε υπάρξει διάγνωση επιθετικού καρκίνου σε δεινόσαυρους μέχρι σήμερα, κάτι που απαιτεί ιατρική εμπειρία και πολλαπλά επίπεδα ανάλυσης. Φέραμε στο φως την αδιαμφισβήτητη "υπογραφή" ενός προχωρημένου καρκίνου των οστών σε έναν κερασφόρο δεινόσαυρο, την πρώτη του είδους της", δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας και Μοριακής Ιατρικής Μαρκ Κράουδερ.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν υψηλής ανάλυσης τομογραφίες του απολιθώματος, μικροσκοπικές, κυτταρικές και άλλες εξετάσεις, καταλήγοντας στη διάγνωση του οστεοσαρκώματος. Επιβεβαίωσαν τη διάγνωσή τους κάνοντας σύγκριση με ανθρώπινες περιπτώσεις οστεροσαρκώματος.

Είναι πιθανό ότι ο καρκίνος -που βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο- είχε επεκταθεί με μεταστάσεις και σε άλλα σημεία του σώματος του άτυχου φυτοφάγου δεινόσαυρου. Αυτό θα τον είχε καταστήσει εύκολη λεία για τους τρομερούς Τυραννόσαυρους της εποχής του.

Το οστεοσκάρκωμα, συνήθως, συμβαίνει κατά τη δεύτερη ή τρίτη δεκαετία της ζωής και εξαπλώνεται γρήγορα μέσω του οστού που έχει αρχικά προσβληθεί και σε άλλα όργανα, όπως οι πνεύμονες. Γι' αυτό, σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνεται αναγκαίος ο ακρωτηριασμός του άκρου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ο Τραμπ ανακηρύσσει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας "ξένη τρομοκρατική οργάνωση"07:24Στάση εργασίας στα λεωφορεία - Οι ώρες λειτουργίας07:10UEFA Conference League: AEK – Κραϊόβα την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου στις 22:00 στον ΑΝΤ106:56Ροντ Στιούαρτ: Η φωνή που σημάδεψε έξι δεκαετίες ροκ και όχι μόνο06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Δεκεμβρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:14Οι δημοσιογράφοι του ANT1 Sports μας προσκαλούν στον μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Μαραθώνιο, στις 22 Δεκεμβρίου23:59Ολυμπιακός – Βαλένθια: Κατάρρευση στην τελευταία περίοδο23:46Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικης23:32Αγρότες: Την Πέμπτη στις Σέρρες η κρίσιμη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων23:18Στην Πάτρα η "Ιθάκη" του Αλέξη Τσίπρα: Κοινωνική και εθνική ανάγκη η πολιτική αλλαγή23:05ΟΠΕΚΕΠΕ - Κρήτη: Ελεύθεροι με όρους και οι 7 κατηγορούμενοι της πρώτης ομάδας22:51Φενέρμπαχτσε – Παναθηναϊκός: Το τριφύλλι… άνθισε στην Πόλη22:37Ακινητοποιήθηκε τρένο στον Δομοκό - Τεχνικό πρόβλημα στο Intercity 5722:23Τράμπ: Ανακοίνωσε ότι θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος το βράδυ της Τετάρτης22:09Ηλεκτρικός: Χωρίς στάση θα διέρχονται οι συρμοί από τον σταθμό "Βικτώρια" μετά τις 22:0021:56Τέλλογλου για αγρότες: "Παζάρι" με την κυβέρνηση για λύση έως το Σαββατοκύριακο21:29Κυψέλη: Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα σε βάρος της 16χρονης που μαχαίρωσε τη 14χρονη σε σχολείο21:15Προϋπολογισμός 2026: Πέρασε με 159 “ναι” έναντι 136 “όχι”21:01Προϋπολογισμός 2026 – Πιερρακάκης: Οι αγρότες αξίζουν τον σεβασμό μας20:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο