LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 04 Αυγούστου 2020 14:48

Βρέθηκε ο πρώτος καρκίνος σε δεινόσαυρο

Πρόκειται για έναν επιθετικό καρκίνο των οστών, που ανακαλύφθηκε σε έναν Κεντρόσαυρο, ο οποίος έζησε πριν περίπου 76 εκατομμύρια χρόνια.

ανακάλυψη - δεινόσαυρος - Νότια Αφρική

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα ίχνη ενός καρκίνου σε απολίθωμα δεινοσαύρου. Ποτέ έως τώρα δεν είχαν βρεθεί καρκίνοι σε δεινόσαυρους. Πρόκειται για οστεοσάρκωμα, έναν επιθετικό καρκίνο των οστών, που ανακαλύφθηκε σε έναν κερασφόρο φυτοφάγο δεινόσαυρο, τον Κεντρόσαυρο (Centrosaurus apertus) μήκους έξι μέτρων, ο οποίος έζησε πριν περίπου 76 εκατομμύρια χρόνια.

Το απολίθωμα είχε ανακαλυφθεί το 1989 στην Αλμπέρτα του Καναδά και το παραμορφωμένο κάτω άκρο αρχικά είχε αποδοθεί σε κάταγμα. Όμως τώρα μία ομάδα πολλών επιστημόνων (παθολόγων, ορθοπεδικών, ακτινολόγων κ.ά.) του Βασιλικού Μουσείου του Οντάριο και του καναδικού Πανεπιστημίου Μακμάστερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας «The Lancet Oncology», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για καρκίνο.

"Δεν είχε υπάρξει διάγνωση επιθετικού καρκίνου σε δεινόσαυρους μέχρι σήμερα, κάτι που απαιτεί ιατρική εμπειρία και πολλαπλά επίπεδα ανάλυσης. Φέραμε στο φως την αδιαμφισβήτητη "υπογραφή" ενός προχωρημένου καρκίνου των οστών σε έναν κερασφόρο δεινόσαυρο, την πρώτη του είδους της", δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας και Μοριακής Ιατρικής Μαρκ Κράουδερ.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν υψηλής ανάλυσης τομογραφίες του απολιθώματος, μικροσκοπικές, κυτταρικές και άλλες εξετάσεις, καταλήγοντας στη διάγνωση του οστεοσαρκώματος. Επιβεβαίωσαν τη διάγνωσή τους κάνοντας σύγκριση με ανθρώπινες περιπτώσεις οστεροσαρκώματος.

Είναι πιθανό ότι ο καρκίνος -που βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο- είχε επεκταθεί με μεταστάσεις και σε άλλα σημεία του σώματος του άτυχου φυτοφάγου δεινόσαυρου. Αυτό θα τον είχε καταστήσει εύκολη λεία για τους τρομερούς Τυραννόσαυρους της εποχής του.

Το οστεοσκάρκωμα, συνήθως, συμβαίνει κατά τη δεύτερη ή τρίτη δεκαετία της ζωής και εξαπλώνεται γρήγορα μέσω του οστού που έχει αρχικά προσβληθεί και σε άλλα όργανα, όπως οι πνεύμονες. Γι' αυτό, σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνεται αναγκαίος ο ακρωτηριασμός του άκρου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Οι έντιμοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που είναι η συντριπτική πλειονότητα, δεν έχουν να φοβηθούν τίποταΣήμερα 10:37 | Ειδήσεις

Όλα όσα είπε στην ανάρτηση του ο πρωθυπουργός για τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

Κυρανάκης: Η ιστορία των τρόλεϊ αξίζει σεβασμό - Ευθύνη μας η επόμενη μέραΣήμερα 15:28 | Ειδήσεις

Ξεκίνησε σήμερα η αποξήλωση καλωδίων από τον Πειραιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και του δημάρχου, Γιάννη Μώραλη.

Αλεξανδρούπολη: Συνεχίζεται η ενίσχυση των αγροτικών μπλόκων σε βόρειο και νότιο ΈβροΣήμερα 15:20 | Ειδήσεις

Με συνεχιζόμενη την ενίσχυση των εν λόγω μπλόκων στο βόρειο και νότιο τμήμα του νομού, συνεχίζεται η διακοπή της κυκλοφορίας μόνο των φορτηγών διεθνών μεταφορών σε Ορμένιο και Κήπους.

Βρετανία: Επίθεση με σπρέι πιπεριού έγινε στο αεροδρόμιο του ΧίθροουΣήμερα 15:52 | Ειδήσεις

Οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου Χίθροου συνεργάζονται στενά με την αστυνομία για τη διερεύνηση του περιστατικού και την πλήρη αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των εγκαταστάσεων του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παναθηναϊκός - Πανιώνιος: Το show του Ρογκαβόπουλου έκλεψε την παράσταση18:10Λάρισα: Νησίδα από φερτά υλικά δημιουργήθηκε στη γέφυρα του Πηνειού - Ανεβαίνει η στάθμη του νερού (εικόνες)17:56Νετανιάχου: Κοντά η δεύτερη φάση του αμερικανικού σχεδίου για τη Γάζα - Επαφές με Τραμπ στο τέλος του μήνα17:42Αλεξανδρούπολη: Συνεχίζεται η ενίσχυση των αγροτικών μπλόκων σε βόρειο και νότιο Έβρο17:28Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: Υπάρχει “περιθώριο προσγείωσης” για τα Γλυπτά του Παρθενώνα17:14Formula 1: Παγκόσμιος πρωταθλητής για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Λάντο Νόρις17:00Διάρρηξη στο Δημαρχείο Σαρωνικού: Ταυτοποιήθηκε 39χρονος ύποπτος16:46Βρετανία: Επίθεση με σπρέι πιπεριού έγινε στο αεροδρόμιο του Χίθροου16:32Λαμία: Σε κομβικά σημεία της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, τα αγροτικά μπλόκα16:18Βόλος: Ξεκίνησε η ανέλκυση του σκάφους του λιμενικού που βρέθηκε πάνω σε βραχίονα του λιμανιού16:04Λάρισα: Επίθεση του Ρουβίκωνα στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ15:50Κυρανάκης: Η ιστορία των τρόλεϊ αξίζει σεβασμό - Ευθύνη μας η επόμενη μέρα15:36Ολυμπιακός: Μάχη μέχρι τέλους με την ΑΕΚ 15:24Προσάραξη του σκάφους του Λιμενικού που βρέθηκε πάνω στον βραχίονα του λιμανιού στο Βόλο15:10"Νυχτερινός Ποιμήν": Επιχείρηση για τον εντοπισμό ανηλίκων σε νυχτερινά κέντρα14:56Λίβερπουλ - Σαλάχ: Φαίνεται ότι η ομάδα με θυσιάζει για προσωπικό όφελος14:42Χανιά: Συνελήφθησαν τρείς άνδρες για κατοχή ναρκωτικών ουσιών14:28ΗΠΑ: "Πραγματικά κοντά" η λύση του πολέμου στην Ουκρανία14:14Αλγερία: Σφοδρό τροχαίο - Αναφορές για 14 νεκρούς14:00Ιωάννινα: Κλειστός από αγρότες, ο κόμβος του αεροδρομίου13:46
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο