LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 27 Ιουλίου 2020 14:46

Αθλητισμός υψηλών απαιτήσεων = εξατομικευμένο πλάνο ισορροπημένης διατροφής

Γράφει ο Κάρολος Παπαλαζάρου, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Metropolitan Hospital.

AP - Υγιεινή διατροφή

Ο πρωταθλητισμός είναι και υπόθεση διατροφής...

Για να πετύχει και να διατηρήσει ένας αθλητής υψηλές αποδόσεις απαιτείται, εκτός από το συντονισμένο πρόγραμμα προπόνησης, ένα εξατομικευμένο πλάνο ισορροπημένης διατροφής. Δυστυχώς, στη χώρα μας, στο χώρο του αθλητισμού, ακόμα και του πρωταθλητισμού, δεν δίνεται η προσοχή που απαιτείται, σε ό,τι αφορά στη διατροφική υποστήριξη του αθλητή με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνονται υψηλές αποδόσεις, να υπάρχουν συχνοί τραυματισμοί και να αυξάνεται και ο χρόνος αποθεραπείας τους.

Κάθε άθλημα απαιτεί διαφορετική διατροφική αντιμετώπιση και έχει κάποιους συγκεκριμένους διατροφικούς κανόνες, όμως δεν αρκεί αυτό, το σημαντικό είναι, ακόμα και σε επίπεδο ομάδων, κάθε αθλητής να αντιμετωπίζεται διατροφικά ως ξεχωριστή μονάδα.

Τα βασικά σημεία σε ό,τι αφορά στη διατροφή ενός αθλητή είναι:

Οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες και η αναλογία των προσλαμβανόμενων θρεπτικών συστατικών

Για τον υπολογισμό των θερμιδικών αναγκών απαιτείται η μέτρηση του βασικού μεταβολισμού του αθλητή αλλά και ο υπολογισμός της σωματικής δραστηριότητάς του.

Έπειτα, ανάλογα με τις ανάγκες της προπόνησης και των αγωνισμάτων, ρυθμίζεται η αναλογία πρόσληψης υδατανθράκων, λιπών και πρωτεΐνης. Στα περισσότερα αθλήματα οι απαιτήσεις σε υδατάνθρακες αυξάνονται ανάλογα με την ένταση της άσκησης, καθώς αυτοί χρησιμοποιούνται ως κύριο καύσιμο ενέργειας, ενώ συχνά απαιτείται και αύξηση της πρωτεΐνης για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και του λίπους, σε αθλήματα μέτριας έντασης αλλά μεγάλης διάρκειας.

Η ενυδάτωση

Ένας αφυδατωμένος αθλητής είναι πιο ευάλωτος σε μυϊκές κράμπες, τραυματισμούς και πνευματική κόπωση. Η ενυδάτωση στην καθημερινότητα του αθλητή αλλά και κατά τη διάρκεια της προπόνησης και των αγωνισμάτων, πρέπει να ρυθμίζεται ανάλογα με το ρυθμό εφίδρωσής του και είναι κρίσιμη για τη διατροφική παρακολούθησή του. Η ενυδάτωση επιτυγχάνεται με την αυξημένη κατανάλωση νερού αλλά και ισοτονικών ποτών.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα

Η διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμινών και ανόργανων συστατικών είναι σημαντική για τη σωματική λειτουργία και ως εκ τούτου και για την αθλητική απόδοση. Καθώς το επίπεδο δραστηριότητας ενός αθλητή αυξάνεται, η ανάγκη για διάφορες βιταμίνες και μέταλλα γίνεται μεγαλύτερη. Η ανάγκη αυτή καλύπτεται από το πρόγραμμα διατροφής που έχει σχεδιάσει ο διατροφολόγος, ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις, απαιτείται και η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής.

Προ-αγωνιστικό και μετα-αγωνιστικό γεύμα

Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στα γεύματα πριν από τον αγώνα: για τα περισσότερα αθλήματα προτείνεται, 3-4 ώρες πριν τον αγώνα, ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και χαμηλό σε λιπαρά και πρωτεΐνη και, 1 ώρα πριν τον αγώνα, ένα μικρό σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη , λίπος και φυτικές ίνες.

Επίσης, δεν πρέπει να παραλείψουμε να δώσουμε προσοχή και στο γεύμα μετά τον αγώνα, το οποίο απαιτείται να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, για την αναπλήρωση της χαμένης ενέργειας, αλλά και σε πρωτεΐνη, για την προαγωγή της λειτουργίας της μυϊκής αναδόμησης.

Metropolitan – Παπαλαζάρου

  *Άρθρο του Κάρολου Παπαλαζάρου, Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, Metropolitan Hospital.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καιρός - Παρασκευή: Βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας06:09Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο