LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΔημοσίευση: 27 Ιουλίου 2020 08:50

Τζένη Καρέζη: η ζωή της, το θέατρο, οι ταινίες και ο μεγάλος έρωτας...

Σαν σήμερα, τα ωραιότερα μάτια του ελληνικού κινηματογράφου "σφάλισαν για πάντα".

Τζένη Καρέζη - αφιέρωμα

Η Ευγενία Καρπούζη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου 1934. Έζησε τα παιδικά της χρόνια σε διάφορες πόλεις, ακολουθώντας τις μεταθέσεις των γονιών της που ήταν εκπαιδευτικοί.

Ο πατέρας της, Κωνσταντίνος Καρπούζης, ήταν μαθηματικός και η μητέρα της, Θεώνη, δασκάλα.

Στη Θεσσαλονίκη μπήκε εσωτερική στο Γαλλικό Σχολείο Καλογριών και αργότερα συνέχισε στο αντίστοιχο Σεν Ζοζέφ στην Αθήνα.

H αγάπη της για το θέατρο άρχισε να εκδηλώνεται από τα μαθητικά της, ακόμη, χρόνια κι εκφράστηκε με τη συμμετοχή της στις σχολικές παραστάσεις. Τη χρονιά αποφοίτησής της από την Ελληνογαλλική Σχολή το 1951 πήρε μέρος στην παράσταση της «Aντιγόνης» του Σοφοκλή που ανέβηκε στο θέατρο «ΡΕΞ» από τους τελειόφοιτους, ερμηνεύοντας τον ομώνυμο ρόλο.

Τζένη Καρέζη - αφιέρωμα

Την ίδια χρονιά έγινε δεκτή στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου μαθήτευσε δίπλα στον Δημήτρη Pοντήρη, τον Άγγελο Tερζάκη, την Kατερίνα και τον Γιώργο Παππά, που υπήρξε και ο πρώτος μεγάλος της έρωτας. Αποφοίτησε το 1954 και αμέσως χρίστηκε πρωταγωνίστρια.

Ο πρώτος της ρόλος στο θεατρικό σανίδι ήταν δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, στο έργο του Αντρέ Ρουσέν «Ωραία Ελένη», που ανέβηκε τον Οκτώβριο του 1954 στο Θέατρο Κοτοπούλη. Ακολούθησε ο ρόλος της Αντέλα στο έργο του Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα», στο οποίο πρωταγωνιστούσε η Κατίνα Παξινού και σκηνοθέτησε ο Αλέξης Μινωτής. Το χρονικό διάστημα 1955-1959 έπαιξε με επιτυχία σπουδαίους ρόλους στο Εθνικό Θέατρο: Οφηλία (Άμλετ), Κορντέλια (Βασιλιάς Ληρ), Μυρίννη (Λυσιστράτη) κ.ά.

Τζένη Καρέζη - αφιέρωμα

Το 1955 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», για να ακολουθήσουν περισσότερες από 30 ταινίες: «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος» (1960), «Η νύφη το ’σκασε» (1962), «Τα κόκκινα φανάρια» (1963), «Δεσποινίς διευθυντής (1964), «Μια τρελή τρελή οικογένεια» (1965), «Τζένη - Τζένη» (1966), «Ένας ιππότης για τη Βασούλα» (1968), «Μια γυναίκα στην αντίσταση» (1970).

Τζένη Καρέζη - αφιέρωμα

Μετά το 1960, δημιούργησε δικούς της προσωπικούς θιάσους και συνεργάστηκε με έξοχους κωμικούς, όπως ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Μίμης Φωτόπουλος και ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Από το 1968 μέχρι το θάνατό της έπαιξε μαζί με τον Κώστα Καζάκο, έργα των Καμπανέλλη, Άλμπι, Ίψεν, Τσέχοφ, Αναγνωστάκη, ενώ το 1985 ερμήνευσε για πρώτη φορά αρχαίο δράμα, με τη «Μήδεια», σε σκηνοθεσία Μίνωα Bολανάκη, μια παράσταση που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Επίδαυρο και το Ηρώδειο. Δύο χρόνια αργότερα πρωταγωνίστησε στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Στούρουα, που ανέβηκε στην Επίδαυρο και τον Λυκαβηττό.

Τζένη Καρέζη - αφιέρωμα

Η μεγάλη της θεατρική επιτυχία υπήρξε αναμφισβήτητα το σπονδυλωτό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο», που ανέβηκε το 1973, το οποίο και αποτέλεσε μία από τις εστίες πνευματικής αντίστασης κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Η ίδια, όσο και ο σύζυγός της Κώστας Καζάκος, συνελήφθησαν και ταλαιπωρήθηκαν από τις αρχές της χούντας. Το είδος αυτό είχε συνέχεια μετά τη μεταπολίτευση με τα έργα «Το κουκί και το ρεβύθι» (1974) και «Εχθρός Λαός» (1975). Τελευταία της θεατρική παράσταση ήταν τα «Διαμάντια και μπλουζ» της Λούλας Αναγνωστάκη (1990).

Τζένη Καρέζη - αφιέρωμα

Στην προσωπική της ζωή έκανε δύο γάμους. Ο πρώτος με τον δημοσιογράφο Ζάχο Χατζηφωτίου το 1962 και ο δεύτερος με τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο το 1968, με τον οποίο έμεινε παντρεμένη έως το τέλος της ζωής της. Το ζευγάρι απέκτησε ένα γιο, τον Κωνσταντίνο Καζάκο, που ακολούθησε τα βήματα των γονιών του, όντας και ο ίδιος ηθοποιός.

O γάμος της Τζένης Καρέζη και του Κώστα Καζάκου

Η Τζένη Καρέζη πέθανε στις 27 Ιουλίου του 1992, νικημένη από την επάρατο νόσο.

Στη μνήμη της ιδρύθηκε, την ίδια χρονιά, το ίδρυμα «Τζένη Καρέζη», με σκοπό την παρηγορητική αγωγή των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο και χρόνιες καταληκτικές νόσους και τη με κάθε μέσο ανακούφισή τους από τον πόνο.

Τζένη Καρέζη - αφιέρωμα

Φιλμογραφία

  • Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο (1955)
  • Δελησταύρου και υιός (1957)
  • Η θεία από το Σικάγο (1957)
  • Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο (1957)
  • Η λίμνη των πόθων (1958)
  • Μια λατέρνα μια ζωή (1958)
  • Το τρελλοκόριτσο (1958)
  • Ναυάγια της ζωής (1959)
  • Ταξείδι με τον έρωτα (1959)
  • Το νησί των γενναίων (1959)
  • Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα (1960)
  • Ραντεβού στην Κέρκυρα (1960)
  • Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος (1960)
  • Χριστίνα (1960)Ποιά είναι η Μαργαρίτα (1961)
  • Η Αθήνα τη νύχτα (1962)
  • Η νύφη το 'σκασε (1962)
  • Προδομένη αγάπη (1962)
  • Τα κόκκινα φανάρια (1963)
  • Ένας μεγάλος έρωτας (1964)
  • Δεσποινίς διευθυντής (1964)
  • Λόλα (1964)
  • Μια τρελή τρελή οικογένεια (1965)
  • Μια σφαίρα στην καρδιά (1966)
  • Τζένη Τζένη (1966)
  • Εκείνος κι εκείνη (1967)
  • Κοντσέρτο για πολυβόλα (1967)
  • Ένας ιππότης για τη Βασούλα (1968)
  • Αγάπη και αίμα (1968)
  • Μια γυναίκα στην αντίσταση (1970)
  • Μαντώ Μαυρογένους (1971)
  • Ερωτική συμφωνία (1972)
  • Λυσιστράτη (1972)

O γάμος της Τζένης Καρέζη και του Κώστα Καζάκου

Παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο

  • Δοκιμασία (Οι μάγισσες του Σάλεμ) (1955) | Άμπιγαηλ Ουίλλιαμς
  • Άμλετ (1955) | Οφηλία
  • Η έβδομη ημέρα της δημιουργίας (1956) | Χριστίνα
  • Το ζωντανό πτώμα (1956) | Σόνια, νέα τσιγγάνα
  • Αι εκκλησιάζουσαι (1956) | Νέα
  • Ανθή (1956) | Νίνοτσκα, αδελφή τους μικρότερη
  • Κλυταιμνήστρα (1956) | Κασσάνδρα
  • Βασιλεύς Ληρ (1957) | Κορδέλια
  • Η κυρά της αυγής (1957) | Αντέλα
  • Λυσιστράτη (1957) | Μυρρίνη
  • Το Ζαμπελάκι (1957) | Ζαμπελάκι
  • Θεσμοφοριάζουσαι (1958) | Κρίτυλλα
  • Λυσιστράτη (1958) | Μυρρίνη
  • Νύχτα στη Μεσόγειο (1958) | Μαρία ντ' Ανγκιέν
  • Έγκλημα στο νησί των κατσικιών (1959) | Σίλβια

Τζένη Καρέζη - Κώστας Καζάκος: Ο κεραυνοβόλος έρωτας, η παρτίδα στο τάβλι που κράτησε 26 χρόνια και ο γάμος με τον Ζάχο Χατζηφωτίου

Τηλεοπτικές εμφανίσεις

  • Μαρίνα Αυγέρη (1973, ΕΙΡΤ)
  • Η μεγάλη περιπέτεια (1976, ΕΡΤ)
  • Μαύρη χρυσαλλίδα (1990, ΕΤ-1)

Τζένη Καρέζη - Κώστας Καζάκος: Ο κεραυνοβόλος έρωτας, η παρτίδα στο τάβλι που κράτησε 26 χρόνια και ο γάμος με τον Ζάχο Χατζηφωτίου

Τζένη Καρέζη - Κώστας Καζάκος: Ο κεραυνοβόλος έρωτας, η παρτίδα στο τάβλι που κράτησε 26 χρόνια και ο γάμος με τον Ζάχο Χατζηφωτίου

Τζένη Καρέζη - Κώστας Καζάκος: Ο κεραυνοβόλος έρωτας, η παρτίδα στο τάβλι που κράτησε 26 χρόνια και ο γάμος με τον Ζάχο Χατζηφωτίου

Τζένη Καρέζη - Κώστας Καζάκος: Ο κεραυνοβόλος έρωτας, η παρτίδα στο τάβλι που κράτησε 26 χρόνια και ο γάμος με τον Ζάχο Χατζηφωτίου

Τζένη Καρέζη - Κώστας Καζάκος: Ο κεραυνοβόλος έρωτας, η παρτίδα στο τάβλι που κράτησε 26 χρόνια και ο γάμος με τον Ζάχο Χατζηφωτίου

Τζένη Καρέζη - Κώστας Καζάκος: Ο κεραυνοβόλος έρωτας, η παρτίδα στο τάβλι που κράτησε 26 χρόνια και ο γάμος με τον Ζάχο Χατζηφωτίου

Τζένη Καρέζη - Κώστας Καζάκος: Ο κεραυνοβόλος έρωτας, η παρτίδα στο τάβλι που κράτησε 26 χρόνια και ο γάμος με τον Ζάχο Χατζηφωτίου

Τζένη Καρέζη - Κώστας Καζάκος: Ο κεραυνοβόλος έρωτας, η παρτίδα στο τάβλι που κράτησε 26 χρόνια και ο γάμος με τον Ζάχο Χατζηφωτίου

Τζένη Καρέζη - Κώστας Καζάκος: Ο κεραυνοβόλος έρωτας, η παρτίδα στο τάβλι που κράτησε 26 χρόνια και ο γάμος με τον Ζάχο Χατζηφωτίου

Τζένη Καρέζη

Πηγή: sansimera.gr

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΛΑΣ - Τσαπατάκης: Μήνυμα για τον σεβασμό απέναντι στα άτομα με αναπηρία (βίντεο)

Σέριφος: Φοιτητής πέθανε ξαφνικά στην παραλία

Ελικόπτερο - Κωνσταντέλλος: οι “VIP επιβάτες” δεν θέλουν πάντα να ακολουθούν τους κανόνες

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: ο Ερντογάν κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμαΣήμερα 14:08 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός για τις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά και για την οικονομία και το θέμα των υποκλοπών

Ινδονησία: Εκατοντάδες νεκροί σε αγώνα ποδοσφαίρου (εικόνες)Σήμερα 11:12 | Ειδήσεις

Πως συνέβη η ανείπωτη τραγωδία, μετά από παρέμβαση της Αστυνομίας, μέσα στον γήπεδο, όπου μαίνονταν επεισόδια μεταξύ οπαδών. Παιδιά και αστυνομικοί συγκαταλέγονται στα θύματα.

Τροχαίο: Νεκρός 26χρονος - Η μηχανή του “καρφώθηκε” σε τοίχοΣήμερα 12:17 | Ειδήσεις

Ακόμη μια τραγωδία στην άσφαλτο με θύμα έναν νέο άνθρωπο, γίνεται γνωστή λίγη ώρα μετά από τον θάνατο 16χρονου, επίσης με μηχανή.

Διπλή δολοφονία στην Καβάλα: Ποια ήταν η 31χρονηΣήμερα 09:27 | Τοπικά Νέα

Πώς βρέθηκε στο χωριό Λεκάνη της Καβάλας η 31χρονη που είδε το μωρό της να δολοφονείται προτού πεθάνει από τις σφαίρες του αυτόχειρα συντρόφου της.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εργάτες γης: Γιατί φεύγουν από την Ελλάδα οι Αλβανοί - Σε κίνδυνο η ελαιοπαραγωγή15:27Κακοκαιρία - Μέτσοβο: Κεραυνός σκότωσε αγελάδες15:14Προσχέδιο προϋπολογισμού: Η ανάπτυξη, το πλεόνασμα και το έλλειμμα15:00Κακοκαιρία: Παράσυρση σκάφους με μετανάστες - Αρνούνταν βοήθεια από το Λιμενικό (εικόνες)14:47Βόλος: Πέθανε ξαφνικά 45χρονη - Κατέρρευσε μπροστά στον άνδρα της14:34ΠΑΟΚ: Μνημόσυνο στα Τέμπη για τους “έξι” (εικόνες)14:20Μητσοτάκης: ο Ερντογάν κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα14:07Χανιά: Καταγγελία για ομαδικό βιασμό13:53Sunday Times - Μητσοτάκης για Γλυπτά του Παρθενώνα: Είναι ώρα να επιστρέψουν στην Ελλάδα13:39Ποιος είναι ο ιδανικός σύντροφος για σένα; Κάνε το κουίζ και μάθε!13:26Ναυάγιο Liberty: Ο “Αφρικανός Μαρκήσιος” ταυτοποιήθηκε στον βυθό του Αιγαίου (εικόνες)13:12Ουκρανία - Ζελένσκι σε Ρώσους: “Θα σκοτώνεστε ένας - ένας όσο είναι στην εξουσία ο Πούτιν”12:59Ελληνοτουρκικά - Δένδιας: Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα12:45Μετρό Συγγρού - Φιξ: Καταστροφές στον σταθμό12:31Τροχαίο: Νεκρός 26χρονος - Η μηχανή του “καρφώθηκε” σε τοίχο12:18Θεσσαλονίκη: “Φίλος” έκλεψε 3 φορές “φίλη” του μέσα σε λίγες ημέρες12:04Κορονοϊός: Ο Μητροπολίτης Άνθιμος εισήχθη στο νοσοκομείο11:51Κρήτη - Γάμος: διαρρήκτες "γλέντησαν" στα σπίτια καλεσμένων στην δεξίωση11:37Ινδονησία: Εκατοντάδες νεκροί σε αγώνα ποδοσφαίρου (εικόνες)11:24Τροχαίο - Καρδίτσα: Νεκρός 16χρονος οδηγός11:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο