LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 27 Ιουλίου 2020 08:00

Κορονοϊός: Μερική απαγόρευση κυκλοφορίας στο Μαρόκο

Στις οκτώ μεγαλύτερες πόλεις απαγορεύεται από σήμερα η κυκλοφορία.

AP - Μαρόκο - κορονοϊός

Οι μαροκινές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν από σήμερα τις μετακινήσεις προς και από οκτώ πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένων της Καζαμπλάνκας, του Μαρακές και της Ταγγέρης, εξαιτίας της «σημαντικής αύξησης» τις τελευταίες ημέρες των κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό.

Το μέτρο, που ανακοινώθηκε χθες Κυριακή, επιβάλλεται μερικές ημέρες πριν εορταστεί στο Μαρόκο το Έιντ αλ Άντχα, που παραδοσιακά σημαίνει μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις. Τίθεται σε εφαρμογή σήμερα μέχρι νεοτέρας, αναφέρει κοινή ανακοίνωση Τύπου των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας του βασιλείου.

Η απόφαση να απαγορευθούν οι μετακινήσεις οφείλεται «στη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης» και στην «παραβίαση από την πλειονότητα των πολιτών των μέτρων προστασίας — της κοινωνικής απόστασης, της χρήσης μάσκας», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Αφορά οκτώ πόλεις, ανάμεσά τους την οικονομική πρωτεύουσα Καζαμπλάνκα (δυτικά), τον τουριστικό μαγνήτη Μαρακές (νότια), την Ταγγέρη (βόρεια), δεύτερο σημαντικότερο οικονομικό πόλο του βασιλείου, καθώς και τη Φεζ (κεντρικά).

Οι αρχές του Μαρόκου ανακοίνωσαν πριν από μία εβδομάδα νέα χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, όμως τις τελευταίες διαπίστωσαν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2: επιβεβαίωσαν 811 το Σάββατο, 633 χθες Κυριακή.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στο Μαρόκο ως εδώ έχει φθάσει τους 313 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 20.278 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Στον αντίποδα, 16.438 άνθρωποι έχουν αναρρώσει. Έχουν διενεργηθεί 1,1 εκατ. τεστ ως τώρα.

AP - Μαρόκο - κορονοϊός

Το Σάββατο, ο υπουργός Υγείας Χάλιντ Άιτ Τάλεμπ συνέστησε να «αποφεύγονται οι ανώφελες επισκέψεις και σωματικές επαφές και να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης στις οικογενειακές συγκεντρώσεις» στην Έιντ αλ Άντχα, τη γιορτή της θυσίας, η οποία ξεκινά στο Μαρόκο από την 31η Ιουλίου.

Το υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε τη «χαλάρωση» μέρους του πληθυσμού ως προς τη χρήση μάσκας, που είναι πλέον υποχρεωτική σε δημόσιους χώρους στο Μαρόκο, τονίζοντας πως οι αρχές «δεν θα διστάσουν να εφαρμόσουν» τα διοικητικά μέτρα που «προβλέπει ο νόμος». Οι παραβάτες των μέτρων είναι αντιμέτωποι με ποινές τρίμηνης φυλάκισης ή/και πρόστιμο 1.300 ντίραμ (115 ευρώ).

Η ισχύς του εκτελεστικού διατάγματος που δίνει στις αρχές τη δυνατότητα να επιβάλλουν έκτακτα μέτρα κατά περιοχή, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, παρατάθηκε ως τη 10η Αυγούστου.

Το εθνικό lockdown ήρθη πριν από έναν μήνα, αν και οι διεθνείς πτήσεις συνεχίζουν να τελούν υπό αναστολή, εξαιρουμένων αποκλειστικά και μόνο ειδικών πτήσεων από εθνικούς αερομεταφορείς για τον επαναπατρισμό Μαροκινών ή αλλοδαπών.

Τον Ιούνιο δόθηκε άδεια να ανοίξουν ξανά καφέ, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα και επετράπησαν οι εσωτερικές μετακινήσεις για τουρισμό.

Η κυβέρνηση αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5% φέτος και διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου τουΣήμερα 07:18 | Ειδήσεις

H δικηγόρος του κατηγορούμενου, επικαλείται την δικογραφία και τον αστυνομικό που υπήρξε ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας, στο θλιβερό περιστατικό.

Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις ΕυρωεκλογέςΧθες 20:12 | Ειδήσεις

Σε 86 από τις 122 σελίδες της απόφασης, αναλύονται οι λόγοι που "μπλόκαραν" τους Σπαρτιάτες.

Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορίαΧθες 19:47 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος "Αιγίς" για την πολιτική προστασία.

Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)Χθες 19:04 | Ειδήσεις

Πως μια φορητή μνήμη βοήθησε τους αστυνομικούς να "ξεκλειδώσουν" πρόσωπα και καταστάσεις. Νέες εικόνες από τους οπαδούς πριν απο το μοιραίο χτύπημα στον αστυνομικό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου του07:28“The 2Night Show”: Η Μαρία Ιορδάνοβα και η Μαρίνα Μπομπέτσι για το viral “Scorpios”07:15Γιώργος Γεννηματάς: ο εμπνευστής του ΕΣΥ07:01Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 186 σημεία06:48Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία06:34Εορτολόγιο - 25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:21Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:07Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32Πρωτομαγιά - Απεργία: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή21:18
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο