LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 26 Ιουλίου 2020 10:23 | Ανανέωση: 26 Ιουλίου 2020 11:07

Τα tweets - “φωτιά” για το “Oruc Reis” και η απόσυρση του τουρκικού στόλου

Οι ψευδείς και προκλητικές αναρτήσεις της τουρκικής πρεσβείας στις ΗΠΑ και το “μάζεμα” των πλοίων της Άγκυρας.Για προσωρινή αποκλιμάκωση της έντασης κάνουν λόγο τουρκικά ΜΜΕ.

Oruc Reis

Η σταδιακή απόσυρση των τουρκικών πλοίων δείχνει ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τις τελευταίες ώρες παρουσιάζεται τάση προς αποκλιμάκωση της έντασης που υπάρχει και, όπως έγινε γνωστό, έχει αρχίσει η σταδιακή απόσυρση όλων των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους.

Ωστόσο, ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει σε επιφυλακή, αφού είναι σε ισχύ ακόμα η παράνομη τουρκική Navtex και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Προκλητικά και ψευδή tweets από την τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ

Το βράδυ του Σαββάτου, η πρεσβεία της Τουρκίας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε με tweet την έναρξη των σεισμικών ερευνών από το “Orus Reis”, την ώρα που διακινείτο η πληροφορία ότι πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, που βρίσκονταν στο Αιγαίο, μετακινούνται προς τις βάσεις τους.

«Το τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της», αναφέρει η ανάρτηση της πρεσβείας στο Twitter. 

Τουρκία - διεγραμμένο tweet - Oruc Reis - Όρουκ Ρέις

«Η Ελλάδα προσποιείται ότι αυτή η ερευνητική περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της για το Καστελόριζο» αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας.

Τουρκία - διεγραμμένο tweet - Καστελόριζο

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, απέσυρε το tweet και έγραψε ότι το Oruc Reis είχε δηλώσει στις 21 Ιουλίου ότι θα ξεκινήσει τις έρευνες.

Σύμφωνα με το στίγμα που εκπέμπει, το “Oruc Reis” βρίσκεται ακόμα στην Αττάλεια.

Oruc Reis - Ούρουκ Ρέις - Αττάλεια - MarineTraffic

Το αρχικό tweet της τουρκικής πρεσβείας στις ΗΠΑ: «Το τουρκικό σκάφος Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει η ανάρτηση της πρεσβείας της Τουρκίας στης Ουάσινγκτον και συνεχίζει: «Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της».

Σαμπάχ: Μικρή παύση στην ένταση της Ανατολικής Μεσογείου

Σε μικρή παύση οδηγείται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ», στην οποία αναφέρεται ότι «προς ώρας οι δραστηριότητες της χώρας σε σχέση με την έρευνα και εξόρυξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων ενδέχεται να μεταφερθεί σε μη αμφισβητούμενες περιοχές». Προφανώς η αναφορά έχει να κάνει με τη πρόσφατη NAVTEX της Τουρκίας, που αφορούσε και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με το άρθρο που υπογράφεται από τον Burhanettin Duran , γνωστό «απολογητή» του Ερντογάν και γνήσιο οπαδό του λεγόμενου πολιτικού Ισλάμ, η προσωρινή ανάπαυλα και αποκλιμάκωση της έντασης «δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη». Αποδίδεται δε, στις διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες της Γερμανίδας Καγκελαρίου, στην οποία οι Τούρκοι αξιωματούχοι θα... δώσουν χρόνο, «ώστε να αντιληφθεί πως έχουν τα πράγματα».

Το άρθρο κλείνει με την προειδοποίηση ότι αν η προσπάθεια της Μέρκελ αποτύχει, η ένταση θα επιστρέψει σε όλα τα σημεία!

Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, δήλωσε «ανεξαρτήτως της αποκλιμάκωσης που φαίνεται να υπάρχει τις τελευταίες ώρες, είναι σίγουρο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Ερντογάν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και προσβάλει τη διεθνή κοινότητα και τον χριστιανισμό. Η διεθνής απάντηση πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα και κυρώσεις άμεσα. Η ελληνική απάντηση απαιτεί εθνική συνεννόηση, σχέδιο, αποφασιστικότητα και ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανείς δεν παίζει με τα εθνικά μας συμφέροντα».

Απο την πλευρά της, η Ελληνική Λύση αναφέρει «Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει «αποκλιμάκωση» ακόμα και τη στιγμή που ο Ερντογάν απειλούσε ανοιχτά με πόλεμο! Ρωτούμε ευθέως: Ποιος την ενημέρωσε; Υπάρχει μυστική διπλωματία για την Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο; Υπάρχει μυστική συνεννόηση με τις ΗΠΑ και την Γερμανία, συνεννόηση που οδήγησε και στην ακύρωση της συμφωνίας με την Γαλλία; Προειδοποιούμε τη ΝΔ να μην συμμετέχει σε οποιοδήποτε «τραπέζι» την οδηγήσουν ΗΠΑ και Γερμανία. Υπό την απειλή των όπλων, δεν υπάρχει διάλογος, παρά μόνον εκβιασμός. Και διάλογος «άνευ όρων» ισοδυναμεί με γκριζάρισμά του Αιγαίου. Επαναλαμβάνουμε την πρόταση μας για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ώστε να καθοριστεί η Εθνική γραμμή απέναντι στην Τουρκία, φανερά, χωρίς μυστικές συνεννοήσεις».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)Χθες 20:27 | Ειδήσεις

"Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε", είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του εθνικού προγράμματος "Προλαμβάνω".

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Χθες 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φοράΧθες 21:19 | Ειδήσεις

Απόψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης κατάφερε να κάνει ό,τι κανένας άλλος γυμναστής στα 69 χρόνια ιστορία του θεσμού.

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον δεξαμενόπλοιωνΣήμερα 06:16 | Ειδήσεις

Τα πλοία υπέστησαν υλικές ζημιές σύμφωνα με το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον δεξαμενόπλοιων06:21Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες06:08Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο