LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 25 Ιουλίου 2020 13:43 | Ανανέωση: 25 Ιουλίου 2020 13:56

Le Figaro για Αγία Σοφία: καρφί στο φέρετρο του Ατατούρκ η μετατροπή της σε τζαμί

"Η κοσμική χώρα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, που μετέτρεψε το τζαμί σε μουσείο το 1934, πέρασε", αναφέρει το δημοσίευμα.

Αγία Σοφία - 1η μέρα - Τζαμί - Ερντογάν

Η κοσμική χώρα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, που μετέτρεψε το τζαμί σε μουσείο το 1934, πέρασε, σημειώνει σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, της οποίας το σημερινό πρωτοσέλιδο έχει τίτλο "Στην Αγία Σοφία επίδειξη ισλαμικής δύναμης του Ερντογάν" και συνοδεύεται από φωτογραφία με τη χθεσινή προσευχή παρουσία του Τούρκου προέδρου.

Όπως επισημαίνει το άρθρο με τίτλο "Το τέλος του Ατατούρκ", ο Ερντογάν "ο κατακτητής" με την κίνησή του αυτή εξασφάλισε για τον εαυτό του ένα θεαματικό χτύπημα που θα μείνει στην ιστορία. "Η βασιλική είναι το σύμβολο του χριστιανικού παρελθόντος της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς. Ο νέος σουλτάνος έχει χτυπήσει διπλά: δημιουργεί μια πολιτική εκτροπή και, πάνω απ' όλα, βλέπει την ολοκλήρωση, μετά από δεκαοκτώ χρόνια βασιλείας, του ισλαμο-εθνικιστικού του ονείρου".

Παρομοιάζει τον Τούρκο πρόεδρο με τον Μεχμέτ Β', ο οποίος το βράδυ της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης το 1453, περπάτησε προς τη χριστιανική βασιλική για να την μετατρέψει στο μουσουλμανικό τελετουργικό. "Το μήνυμα είναι σαφές: η Οθωμανική Αυτοκρατορία θα είναι το νέο μοντέλο για τη σύγχρονη Τουρκία. Η κοσμική χώρα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, που μετέτρεψε το τζαμί σε μουσείο το 1934, πέρασε", αναφέρει.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως με την πάροδο του χρόνου, η Αγία Σοφία είχε γίνει ζωντανή μαρτυρία για την αναζήτηση της συμφιλίωσης μεταξύ του χριστιανικού και μουσουλμανικού μονοθεϊσμού. "Αυτό το εντυπωσιακό βήμα οπισθοδρόμησης είναι ένα καρφί στο φέρετρο του Ατατούρκ, του οποίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν σταματά να αποδομεί τα αγάλματα. Δυσφημισμένος για την κοσμική του πολιτική, εκπροσωπεί μια Τουρκία που στερείται οποιασδήποτε αυτοκρατορικής φιλοδοξίας".

"Ο νέος σουλτάνος μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει επανακτήσει πλήρως την Κωνσταντινούπολη και έτσι κολακεύει το τουρκικό εθνικιστικό πνεύμα ... και τους απαραίτητους ακροδεξιούς συμμάχους του. Αφού μετέτρεψε το κοινοβουλευτικό καθεστώς σε μια αυταρχική Προεδρία, ολοκλήρωσε με τη δημιουργία μιας χώρας του χεριού του". Αναφέρει δε πως ο Ερντογάν με τον τρόπο αυτό αποσπά την προσοχή από την οικονομική κρίση και την εξασθενημένη υποστήριξη προς το κόμμα του, το AKP, το οποίο έχασε την Κωνσταντινούπολη, την 'Αγκυρα και άλλες μεγάλες πόλεις στις δημοτικές εκλογές.

"Λέει δυνατά και ξεκάθαρα ότι δεν θα εμποδίζεται πλέον από δυτικές αξίες όπως η δημοκρατία. Υπονομεύει την εικόνα μιας σχετικά ανοιχτής μουσουλμανικής κοινωνίας. Αυτός ο ενοχλητικός σύμμαχος ανοίγει μια ανεπανόρθωτη ρήξη με τη Δύση", τονίζει.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ζορίστηκε, αλλά κατέβαλε το Περιστέρι ο Παναθηναϊκός 19:37Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανών που έτρεχαν με μεγάλες ταχύτητες και έκαναν σούζες σε δρόμους της Αττικής19:23Κανονικά θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία σε Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη19:08Λεβαδειακός – Βόλος: Το τρένο… από τη Βοιωτία συνεχίζει χωρία στάση18:53Τροχαίο ατύχημα στο Βόλο - Μοτοσυκλέτα έπεσε στο οδόστρωμα 18:39Στη Θεσσαλονίκη για τον Άρη ο Κώστας Αντετοκούνμπο 18:25Λάρισα: Άφησε την τελευταία του πνοή χορεύοντας στην πίστα18:11Λαμία: Φωτιά σε σπίτι - Στο νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα ηλικιωμένος (βίντεο)17:57ΠΑΣΟΚ: Οι ευρωβουλευτές μας καταψήφισαν τα μέτρα της Mercosur17:43Νετανιάχου: Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά την κλιμάκωση των διαδηλώσεων στο Ιράν17:29Επιστροφή ενοικίου: Την Πέμπτη οι τελευταίες καταβολές για το 202517:15"Έκλεισε" στη Λοτζ ο Ντραγκόφσκι - Το ποσό που κερδίζει ο Παναθηναϊκός από την πώλησή του17:01Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ενόψει του κύματος ψύχους16:47ΑΕΚ – Μύκονος: Ο αγώνας των ανατροπών…16:33Επτά θετικές εξελίξεις για το περιβάλλον και το κλίμα μέσα στο 202516:19ΑΑΔΕ: Νέα ψηφιακά όπλα κατά της φοροδιαφυγής το 202616:05Κορυδαλλός: Συνελήφθη 40χρονος που έπαιζε δυνατά μουσική - Κατασχέθηκαν έξι ηχεία υψηλής ισχύος15:51Ιρανοί στον ΑΝΤ1: Φοβόμαστε για τις οικογένειές μας15:37Ο Ολυμπιακός έκανε το... καθήκον του στην Καρδίτσα (εικόνες)15:23"Ελευθέριος Βενιζέλος": Συνελήφθησαν τρεις γυναίκες που είχαν στις αποσκευές τους πάνω από 72 κιλά κάνναβης15:09
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο