LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 24 Ιουλίου 2020 14:24 | Ανανέωση: 24 Ιουλίου 2020 14:27

Μητσοτάκης: οικουμενική καταδίκη για την Αγία Σοφία

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας με φόντο την Αγία Σοφία και τη μετατροπή της σε τζαμί.

Αγία Σοφία - πρώτη προσευχή - μουσουλμάνοι

Με φόντο τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

"Τα όσα συμβαίνουν, αυτή την ημέρα, στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι εκδήλωση ισχύος αλλά απόδειξη αδυναμίας. Δεν έχουν ασφαλώς τη δύναμη να σκιάσουν την ακτινοβολία ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Κηλιδώνουν, όμως, αξίες οικουμενικές. Γι’ αυτό και απαιτούν καταδίκη οικουμενική. Ειδικά για εμάς τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους η Αγία Σοφία είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ στις ψυχές μας. Εκεί χτυπάει η καρδιά μας. Μετατρέποντας τη θλίψη σε δύναμη, ψυχραιμία και ενότητα. Γιατί η Αγία Σοφία υπάρχει ακριβώς για να μας ενώνει όλους, καλώντας μας να κοιτάμε μόνο ψηλά. Και έτσι θα μείνει για πάντα" αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του.

Ολόκληρη η δήλωση Μητσοτάκη:

Η Ελλάδα γιορτάζει, σήμερα, 46 χρόνια απρόσκοπτης δημοκρατικής πορείας, τη μεγαλύτερη περίοδο ομαλότητας στην πρόσφατη ιστορία της. Πιο ώριμη από ποτέ, διδάσκεται από τις εμπειρίες της. Αντλεί ισχύ απ’ τις δυσκολίες της. Και καθημερινά οικοδομεί την ιστορική επιλογή που έκανε πριν από ένα χρόνο: Να βαδίσει τολμηρά στο δρόμο της αλήθειας, της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής συνοχής.

Αν η 24η Ιουλίου του 1974, σημαίνει τη μετάβαση της χώρας από το χειμώνα της δικτατορίας στην άνοιξη του Κοινοβουλευτισμού, η 24η Ιουλίου του 2020 δηλώνει την απόφασή της να συνδεθεί γόνιμα με τις αξίες εκείνης της αλλαγής.

Αλλά και ταυτόχρονα να σφραγίσει τη δική της, νέα εποχή. Εμβαθύνοντας το δημοκρατικό κεκτημένο χωρίς λαϊκισμούς. Υπηρετώντας το Κράτος Δικαίου χωρίς διχασμούς. Και διεκδικώντας τον εκσυγχρονισμό χωρίς εκπτώσεις στη φροντίδα για τον πολίτη.

Η φετινή επέτειος βρίσκει όλο τον πλανήτη πολιορκημένο από την πανδημία. Και τη διεθνή οικονομία σε κραδασμούς. Με ταραχοποιούς, όπως η Τουρκία, να απειλούν την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου. Αλλά και προσβάλλοντας τον πολιτισμό του 21ου αιώνα, με πράξεις όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Τα όσα συμβαίνουν, αυτή την ημέρα, στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι εκδήλωση ισχύος αλλά απόδειξη αδυναμίας. Δεν έχουν ασφαλώς τη δύναμη να σκιάσουν την ακτινοβολία ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Κηλιδώνουν, όμως, αξίες οικουμενικές. Γι’ αυτό και απαιτούν καταδίκη οικουμενική.

Ειδικά για εμάς τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους η Αγία Σοφία είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ στις ψυχές μας. Εκεί χτυπάει η καρδιά μας. Μετατρέποντας τη θλίψη σε δύναμη, ψυχραιμία και ενότητα. Γιατί η Αγία Σοφία υπάρχει ακριβώς για να μας ενώνει όλους, καλώντας μας να κοιτάμε μόνο ψηλά. Και έτσι θα μείνει για πάντα.

Συμπολίτες μου,

Τον τελευταίο χρόνο, οι Έλληνες αποδείξαμε ότι μπορούμε να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Ότι με υπευθυνότητα και πειθαρχία ξέρουμε να ξεπερνάμε υγειονομικές προκλήσεις, όπως το πρώτο κύμα του Κορωνοϊού. Έχοντας παράλληλα και το σθένος να θωρακίζουμε την οικονομία και την κοινωνία, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές. Όλα αυτά συνιστούν κεφάλαιο εθνικής ισχύος.

Έτσι πετύχαμε, άλλωστε, η χώρα να ενισχύεται τώρα με περισσότερα από 70 δις απ’ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Παίρνουμε το μερίδιο που μας αναλογεί σε μία χώρα που ξαναγίνεται πρωταγωνιστής στην Ευρώπη. Μια χώρα με ισχυρούς συμμάχους. Που φιλοδοξεί να γίνει και υπόδειγμα Ανάπτυξης για Όλους.

Γιορτάζουμε, λοιπόν, φέτος την Ημέρα της Δημοκρατίας πιο δυνατοί και σίγουροι. Οπλισμένοι με εμπειρίες που μετατρέπουν τη σημερινή επέτειο σε εθνικό στοίχημα για το μέλλον. Για μια πατρίδα ανεξάρτητη, περήφανη και ασφαλή. Και μια κοινωνία, που θα προκόβει και θα ευημερεί.

Σαράντα έξι χρόνια μετά, κρατάμε ζωντανό το μήνυμα της Μεταπολίτευσης. Και το μετουσιώνουμε σε προσπάθεια που, μέρα με την μέρα, κάνει πραγματικότητα τις ελπίδες δεκαετιών: Ο Ελληνισμός να προοδεύει ενωμένος, μέσα και έξω από τα σύνορά μας. Η Δημοκρατία να ανθίζει παντού στον τόπο μας. Και η οικονομία μας να καρποφορεί όλο και περισσότερο προς όφελος του κάθε πολίτη.

Αυτή η Ελλάδα αξίζει στους Έλληνες. Την αξίζουμε και θα την έχουμε. Χρόνια πολλά στη Δημοκρατία μας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά στον Μαραθώνα - Επιχειρούν εναέρια μέσαΣήμερα 13:59 | Ειδήσεις

Στο σημείο επιχειρούν 56 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων, 18 οχήματα, εθελοντές και από αέρος συνδράμουν τρία ελικόπτερα. 

Ρόδος: Κινητό εκρήγνυται μέσα σε τσάντα (βίντεο)Σήμερα 09:18 | Ειδήσεις

Στιγμές πανικού έζησαν περαστικοί και τουρίστες στην καρδιά της Ρόδου όταν κινητό τηλέφωνο άρπαξε φωτιά μέσα σε τσάντα γυναίκας.

Κυριακή Γρίβα: Συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία της (βίντεο)Σήμερα 13:33 | Ειδήσεις

Ξεκίνησαν οι καταθέσεις των μαρτύρων.  Ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα επιτέθηκε λεκτικά στον κατηγορούμενο

Αργολίδα: Ανατίναξαν ΑΤΜ και άνοιξαν πυρ κατά αστυνομικώνΣήμερα 08:26 | Ειδήσεις

Τρεις κουκουλοφόροι ανατίναξαν ATM στην κεντρική πλατεία της Νέας Κίου και άνοιξαν πυρ με καραμπίνα κατά της αστυνομίας πριν διαφύγουν.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη αστυνομικός για ενδοοικογενειακή βία14:20Φωτιά στον Μαραθώνα - Επιχειρούν εναέρια μέσα14:05Ψηφιακό Πελατολόγιο: "Ταφόπλακα" χαρακτηρίζεται από τους ιδιοκτήτες του κλάδου13:50Ιαπωνία: Περισσότεροι από 900 σεισμοί έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 10 μέρες13:35Κυριακή Γρίβα: Συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία της (βίντεο)13:17Ρόδος: Νεκρός 48χρονος οδηγός σε τροχαίο δυστύχημα13:00Βόλος: Φωτιά σε αστικό λεωφορείο - Απομακρύνθηκε ο οδηγός (βίντεο)12:45Δάφνη – Υμηττός: Διέπραττε ληστείες εις βάρος υπαλλήλων καταστημάτων (βίντεο)12:31Κίνα: Ανθρωποειδή ρομπότ…παίζουν μπάλα (βίντεο)12:17Εργασιακό Νομοσχέδιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, σε 16 απαντήσεις12:03Τζάνειο: Σε κρίσιμη κατάσταση η 62χρονη - Ξεκινούν τα εγκεφαλικά τεστ11:49Μυτιλήνη – Αδερφός Θύματος: Παρά τρίχα ζωντανός είναι… Ήταν λες και ήμουνα στην εμπόλεμη ζώνη στη Γάζα11:35Τρίτη 2 Ιουλίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας11:21Αίγυπτος: Μαούνα ναυαγεί στον Κόλπο του Σουέζ - Αναφορές για νεκρούς 11:06Ελευσίνα: Διάρρηξη με λεία άνω των 70.000 ευρώ - Έκλεψαν ακόμη λίρες και κοσμήματα 10:52Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό10:38Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Ανανεώνει την Ηγεσία του Ενισχύοντας τους Διατλαντικούς Δεσμούς10:24Θεσσαλονίκη: 17χρονος ξυλοκόπησε συνομήλικο του10:09Ρόδος: Κινητό εκρήγνυται μέσα σε τσάντα (βίντεο)09:54Λεωφόρος Συγγρού: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών09:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο