LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 22 Ιουλίου 2020 23:44

Ταυτόχρονη ολική αρθροπλαστική ισχίου με τη μέθοδο AMIS

Γράφει ο Στέφανος Κουτσοστάθης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής H΄ Ορθοπαιδικής Κλινικης MIS Αρθροπλαστικής Ισχίου - Γόνατος Μetropolitan General.

Αρθροπλαστική ισχίου

Η οστεοαρθρίτιδα τελικού σταδίου, αυτή που ονομάζουμε «χειρουργική» αρθρίτιδα, επιβαρύνει δραματικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντος. Στην περίπτωση ωστόσο της ταυτόχρονης αρθρίτιδας (και των δύο ισχίων) περιορίζονται σε σημαντικό βαθμό ή καθίστανται αδύνατες, ακόμη και απλές καθημερινές δραστηριότητες.

Συχνά βρισκόμαστε μπροστά σε ασθενείς που αναρωτιούνται αν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα με μία ταυτόχρονη επέμβαση. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θέτει τρία σημαντικά ερωτήματα - προκλήσεις, στα οποία θα προσπαθήσουμε εδώ να απαντήσουμε:

  1. «Μπορώ να αντέξω τη βαρύτητα της επέμβασης;»
    Τα τελευταία χρόνια η Ορθοπαιδική Τέχνη έχει συνολικά κινηθεί προς τις λεγόμενες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Η μέθοδος AMIS είναι η πρωτοπόρος τεχνική Ολικής Αρθροπλαστικής του Ισχίου με πρόσθια προσπέλαση και ελαχιστοποίηση του χειρουργικού τραύματος. Η μέθοδος μπορεί να συνδυαστεί με σύστημα καθοδήγησης (Navigation) για άριστη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Εδώ και χρόνια η AMIS φημίζεται για την πολύ μικρή τομή (σε ασθενείς μάλιστα που δίνουν έμφαση στο αισθητικό αποτέλεσμα εφαρμόζουμε την τομή bikini, η οποία στην πράξη δεν αφήνει χειρουργική ουλή). Η «επανάσταση», ωστόσο, της μεθόδου δεν είναι η τομή αλλά η πραγματική μείωση της βαρύτητας της επέμβασης. Αυτή, σε συνδυασμό με την ύπτια θέση του ασθενούς κατά τη διάρκειά της, επιτρέπει σε υγιή άτομα να υποβληθούν σε ταυτόχρονο χειρουργείο. Με τον όρο υγιή άτομα, εννοούμε την απουσία σοβαρού νοσήματος, την καλή λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού και δευτερευόντως την ηλικία του δεδομένου ατόμου. Θα λάβετε συνεπώς μία σύσταση, θετική ή (κάποιες φορές) αρνητική για ταυτόχρονη επέμβαση, την οποία θα πρέπει να ακολουθήσετε, με πρώτο κριτήριο πάντα τη δική σας ασφάλεια. Η κλινική μας χρησιμοποιεί τη μέθοδο μετά από εκπαίδευση με κλινική υποτροφία της EFORT και υποτροφία στο εξωτερικό, στο Skyridge Medical Center Colorado USA, έχοντας λάβει την ειδική άδεια «επίσημου χρήστη» που προβλέπεται για προστασία της ίδιας της μεθόδου από πλημμελή χρήση.
  2. «Θα μπορώ αμέσως μετά να τα καταφέρω με δύο χειρουργημένα ισχία;»
    Η απάντηση είναι ναι. Η εμπειρία μας από τις ταυτόχρονες επεμβάσεις είναι ότι όλοι οι ασθενείς κινητοποιήθηκαν την επόμενη ημέρα, με ήπιο, σαφώς ανεκτό, πόνο και δυνατότητα να φορτίσουν πλήρως τα χειρουργημένα άκρα τους. Η παραμονή στο Νοσοκομείο δεν ξεπέρασε τα δύο βράδια. Κατά την επιστροφή στο σπίτι τους είχαν τη δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης. Μετά τις πρώτες ημέρες, οπότε και απαιτείται μια προσαρμογή στην πραγματικότητα των δύο χειρουργημένων ισχίων, έχουμε παρατηρήσει ότι η αποκατάσταση δε διαφέρει πρακτικά από αυτήν του ασθενούς με μονόπλευρη επέμβαση. Κατά την ενημέρωσή σας, πριν την επέμβαση, θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε οι ίδιοι οπτικό υλικό χειρουργημένων με ταυτόχρονη αρθροπλαστική ισχίου ασθενών, τα δικαιώματα του οποίου μας έχουν εκχωρηθεί από τους ίδιους. Έτσι θα έχετε μία εικόνα του πώς θα είστε την επομένη της επέμβασης, στο σπίτι σας και μετά από λίγες εβδομάδες.
  3. «Μήπως το κόστος είναι πολύ υψηλό;»
    Η απάντηση στην ερώτηση είναι απλή: το χρηματικό κόστος δεν ξεπερνά αυτό που θα αναλαμβάνατε αν κάνατε δύο διαδοχικές επεμβάσεις. Το έμμεσο κέρδος ωστόσο, από το λιγότερο «χαμένο» χρόνο και τη μικρότερη ταλαιπωρία, που είναι άλλωστε και το αρχικό ζητούμενο, ειδικά από άτομα με ενεργό κοινωνική και επαγγελματική ζωή, αποτιμάται ως ιδιαίτερα σημαντικό.

Πιστεύουμε ότι με σωστή επιλογή του ασθενούς και άρτια εκτέλεση της μεθόδου είναι εφικτό ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, σε σύντομο χρόνο, διατηρώντας σε βάθος χρόνου όλα τα χαρακτηριστικά που δικαίως ανέδειξαν την ολική αρθροπλαστική του ισχίου, μετά την εισαγωγή της στη χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων, ως την «επέμβαση του αιώνα».

*Άρθρο του Στέφανου Κουτσοστάθη, Ορθοπαιδικού Χειρουργού - Διευθυντή H΄ Ορθοπαιδικής Κλινικης MIS Αρθροπλαστικής Ισχίου - Γόνατος Μetropolitan General.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: οφείλουμε να χτίσουμε ένα μέλλον δικαιοσύνηςΣήμερα 11:45 | Ειδήσεις

Άρθρο του Πρωθυπουργού στην «El País», στο οποίο προτείνει δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος στη σκιά της κλιματικής κρίσης, και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον.

Σύψας: μέχρι τα Χριστούγεννα θα κολλήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιάΣήμερα 10:14 | Ειδήσεις

Πότε προέβλεψε ότι θα δούμε το τέλος της πανδημίας και θα ξαναζήσουμε κανονικά. Το «καμπανάκι» για τους πενηντάρηδες.

Πέτσας στον ΑΝΤ1: πρωτοφανής η αποδοχή της Κυβέρνησης από τους πολίτες (βίντεο)Σήμερα 09:20 | Ειδήσεις

Τι είπε για το θέμα που ανέκυψε με τον Μπογδάνο, τη δημοσκόπηση της MRB και το πώς διαχέεται η Ανάπτυξη στην κοινωνία.

“Το Πρωινό” - Επίθεση με βιτριόλι: Η Ιωάννα Παλιοσπύρου στον τόπο της επίθεσης (βίντεο)Σήμερα 09:55 | Ειδήσεις

Το πρώτο 24ωρο της Ιωάννας μετά την αναβολή της δίκης, η καθημερινότητας της και η "επίσκεψη" στον τόπο της επίθεσης. Νέες αποκλειστικές πληροφορίες του "Πρωινού".

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Game of chefs” - Βανέσα Βενέτη: η τρανς παίχτρια στο “Πρωινό” (βίντεο)11:57Μητσοτάκης: οφείλουμε να χτίσουμε ένα μέλλον δικαιοσύνης11:44“Το Πρωινό” - Επίθεση με βιτριόλι: Τι έκανε η κατηγορούμενη την ώρα της δίκης (βίντεο)11:31Windows: Η Microsoft καταργεί τους κωδικούς πρόσβασης11:17Ο Δένδιας στις ΗΠΑ για Κυπριακό, Τουρκία και ανατολική Μεσόγειο11:04Σεισμός στην Κεφαλονιά10:51“Το Πρωινό” - Επίθεση με βιτριόλι: Η Ιωάννα Παλιοσπύρου στον τόπο της επίθεσης (βίντεο)10:38Σύψας: μέχρι τα Χριστούγεννα θα κολλήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά10:26Διάστημα: Νέο ρεκόρ ταυτόχρονης παρουσίας 14 ανθρώπων (εικόνες)10:12Ομπράντοβίτς για Ίβκοβιτς: είναι μια δύσκολη ημέρα για μένα09:58Θεσσαλονίκη: Έκρηξη από γκαζάκια σε κτήριο 09:45Πέτσας στον ΑΝΤ1: πρωτοφανής η αποδοχή της Κυβέρνησης από τους πολίτες (βίντεο)09:30Αγία Σοφία: Τα φριχτά βασανιστήρια στις κόρες της και ο συγκλονιστικός της βίος09:16Τροχαίο δυστύχημα στο Καματερό: Αυτοκίνητο παρέσυρε γυναίκα και έπεσε σε λεωφορείο09:02EuroMed9: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αλλαγές στα ΜΜΜ και απαγόρευση συγκεντρώσεων08:47Social media: περισσότεροι από 4 στους 5 Έλληνες είναι ενεργοί χρήστες08:34Missing Alert για 49χρονο 08:21Κορονοϊός- Γυμναστήρια: Οι κανόνες λειτουργίας των αποδυτηρίων08:08Παλαιό Φάληρο: θρίλερ με σορό γυναίκας σε θαλάσσια περιοχή07:54Κατάταξη UEFA: Άλμα δυο θέσεων για την Ελλάδα07:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο