LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 20 Ιουλίου 2020 11:53

Αγία Σοφία: Καλυμμένα με κουρτίνες τα μισά ψηφιδωτά

Ποια καλλιτεχνήματα δεν θα είναι ορατά στους μουσουλμάνους, την ώρα της προσευχής. Τι απαντά η τουρκική Προεδρία για τυχόν φθορές στο Μνημείο.

Ερντογάν - Αγία Σοφία

Τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας θα καλύπτονται από κουρτίνες κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής, γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν, διευκρινίζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η κάλυψης των χριστιανών έργων τέχνης.

Σύμφωνα με το Reuters, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο NTV σημείωσε χαρακτηριστικά ότι θα χρησιμοποιούνται κουρτίνες για την κάλυψή τους κατά τη διάρκεια της προσευχής. Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές αρχές είχαν αναφέρει αρχικώς ότι τα ψηφιδωτά θα καλύπτονταν είτε με κουρτίνες, είτε θα χρησιμοποιούνταν λέιζερ.

Βάσει όσως είπε είπε στην συνέντευξη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, τα ψηφιδωτά που βρίσκονται στην κατεύθυνση της Κάαμπα, την κατεύθυνση δηλαδή που βλέπει στην Μέκκα και στην οποία προσεύχονται οι μουσουλμάνοι, θα καλυφθούν από κουρτίνες, ενώ για τα υπόλοιπα σημείωσε ότι δεν αποτελούν εμπόδιο για τις μουσουλμανικές προσευχές καθώς δεν βρίσκονται σε αυτή την κατεύθυνση.

Ερωτηθείς αν θα προκληθεί ζημιά με βίδες στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί σύστημα με κουρτίνες, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι για αυτό το θέμα γίνεται μια λεπτομερής εργασία και δεν πρέπει κανένας να ανησυχεί για αυτό. Σε ό,τι αφορά τις αγιογραφίες είπε ότι η βασική αρχή είναι να μην υπάρξει ζημιά σε αυτά τα ψηφιδωτά.

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Ανέφερε ακόμη ότι το χαλί που θα στρωθεί εντός του μνημείου θα είναι έτοιμο μέχρι την Παρασκευή και η προσευχή θα γίνει στο ισόγειο της Αγίας Σοφίας. Αποκάλυψε ακόμη ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν και μετά τις 24 Ιουλίου και πως θα μεταφερθούν εντός του μνημείου μουσουλμανικά σύμβολα που είχαν απομακρυνθεί όταν η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε πως λόγω της επιδημίας εκείνη τη μέρα θα επιτραπεί να προσευχηθεί εντός της Αγίας Σοφίας περιορισμένος αριθμός ατόμων και πως αυτός ο αριθμός ακόμη αξιολογείται. «Ο αξιότιμος Πρόεδρός μας ασφαλώς και θα συμμετάσχει, μαζί με τους πολίτες μας. Ένας αριθμός της θρησκευτικής κοινότητας θα είναι εκεί. Άλλωστε το επιβάλλει η προσευχή της Παρασκευής. Σε πρώτο πλάνο θα γίνει η προσευχή στο ισόγειο».

ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Την Αγία Σοφία επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να επιθεωρήσει τις προετοιμασίες μετατροπής του ιστορικού μνημείου σε τζαμί, ενόψει της πρώτης προσευχής που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιουλίου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓεωργιάδης - Θεσσαλονίκη: Μέτρα ύψους 45 εκατ. ευρώ στο "Παπανικολάου" -Το ΕΣΥ αλλάζει και γίνεται καλύτεροΣήμερα 14:42 | Ειδήσεις

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Παπανικολάου, ο κ. Γεωργιάδης είχε συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου, Νικήτα Παπαδόπουλο, καθώς και με εργαζομένους.

Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο το ανδρόγυνο για τα δύο μωρά που βρέθηκαν εκτεθειμένα στη ΧαριλάουΣήμερα 14:03 | Ειδήσεις

Ποια ήταν η εξήγηση που έδωσαν στους αστυνομικούς για το περιστατικό.


 


 

Οι Ένοπλες Δυνάμεις στην 89η ΔΕΘ: «Μετάβαση στη Νέα Εποχή»Σήμερα 13:51 | Ειδήσεις

Το περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων θα βρίσκεται στο κτίριο Νο 1 της ΔΕΘ και θα το εγκαινιάσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας αύριο.

Ιωάννινα: Νεκρή εντοπίστηκε στο φαράγγι του Βίκου η τουρίστρια που είχε εξαφανιστείΣήμερα 14:23 | Ειδήσεις

Η 65χρονη Ολλανδή βρισκόταν σε διακοπές με το σύζυγό της.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πένθος στον Παναθηναϊκό για τον θάνατο του Αλέξη Τσαντίλη15:26Γερμανία: Συνελήφθη ο δράστης που μαχαίρωσε εκπαιδευτικό σε Κολλέγιο15:12Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο το ανδρόγυνο για τα δύο μωρά που βρέθηκαν εκτεθειμένα στη Χαριλάου14:58Γεωργιάδης - Θεσσαλονίκη: Μέτρα ύψους 45 εκατ. ευρώ στο "Παπανικολάου" -Το ΕΣΥ αλλάζει και γίνεται καλύτερο14:44Ιωάννινα: Νεκρή εντοπίστηκε στο φαράγγι του Βίκου η τουρίστρια που είχε εξαφανιστεί14:30Οι Ένοπλες Δυνάμεις στην 89η ΔΕΘ: «Μετάβαση στη Νέα Εποχή»14:16Ηράκλειο: Έκλεισαν τον ΒΟΑΚ οι αγροτοκτηνοτρόφοι – Μπλόκο διαμαρτυρίας (εικόνες)14:02Καλέντζι: Συνελήφθη 65χρονος για απόπειρα ανθρωποκτονίας13:48Η Σουηδία «κόβει στη μέση» το φόρο στα τρόφιμα13:34Τρόμος στην Ξάνθη: 30χρονος κρατούσε 79χρονη Σουηδή στο σπίτι του παραπάνω από έναν μήνα13:20Συνελήφθη 42χρονος καταζητούμενος με ερυθρά αγγελία από την Interpol Τουρκίας13:06Σοκ στην Κύπρο: 14χρονος συνευρισκόταν με την αδερφή του και διακινούσε τα βίντεο12:52Μητσοτάκης: Το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει στη Θεσσαλονίκη 12:38Λεωφόρος Συγγρού: Εκτροπή σχολικού λεωφορείου - Δυσχέρεια στην κυκλοφορία12:24ΗΠΑ – Τέξας: Νέος νόμος δίνει δικαίωμα σε πολίτες να μηνύουν οποιονδήποτε διευκολύνει την παροχή χαπιού άμβλωσης12:12Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 19χρονος στο αεροδρόμιο για αρπαγή ανήλικης 11:58Φωτιά στην Πυλαία Θεσσαλονίκης: Συνελήφθησαν 2 άτομα για εμπρησμό11:44Εθνική: Με πολλές και ουσιαστικές ελπίδες αρχίζει το... ταξίδι της πρόκρισης στο Μουντιάλ 202611:30Δυστύχημα με νεκρό ηλικιωμένο στην Κωνσταντινουπόλεως: Η ανακοίνωση της Hellenic Train11:16Ευρωμπάσκετ 2025: Οι ώρες έναρξης των αγώνων της φάσης των «16»11:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο