LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 17 Ιουλίου 2020 11:55

Αγία Μαρίνα: Πώς ταπείνωσε τον διάβολο

Η μνήμη της Αγίας Μαρίνας τιμάται σήμερα από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Πως ένα κοριτσάκι πάλεψε τον διάβολο που, κατά την παράδοση, της εμφανίστηκε ως δράκος.

Αγία Μαρίνα

Αγία Μαρίνα, Μεγαλομάρτυς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η μνήμη της οποίας εορτάζεται στις 17 Ιουλίου.Στον Καθολικό κόσμο είναι γνωστή ως Παρθενομάρτυς Μαργαρίτα και η μνήμη της τιμάται στις 20 Ιουλίου.

Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα χρόνια του αυτοκράτορα Κλαυδίου του Β’, το 270 μ.Χ. Λίγες μέρες μετά τη γέννησή της, η μητέρα της πέθανε, και ο πατέρας της Αιδέσιος, που ήταν Ιερέας των ειδώλων, την ανέθεσε σε μια χριστιανή γυναίκα, από την οποία η Μαρίνα διδάχθηκε το Χριστό.

Η Αγία Μαρίνα, όταν έγινε 15 χρονών, αποκαλύπτει στον πατέρα της ότι είναι χριστιανή. Έκπληκτος αυτός απ’ αυτό που άκουσε, με μίσος τη διέγραψε από παιδί του.

Μετά από καιρό, έμαθε για τη Μαρίνα και ο έπαρχος Ολύμβριος, που διέταξε να τη συλλάβουν για ανάκριση. Όταν την είδε μπροστά του, θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε να την πείσει με κάθε τρόπο να αρνηθεί το Χριστό και να γίνει σύζυγος του. Μάταια, όμως.

Η Αγία Μαρίνα σε κάθε προσπάθεια του Ολυμβρίου αντέτασσε τη φράση: «Είμαι χριστιανή». Τότε ο σκληρός έπαρχος διέταξε να την ξαπλώσουν στη γη, και την καταξέσχισε άσπλαχνα με ραβδιά τόσο, ώστε η γη έγινε κόκκινη από το αίμα που έτρεξε. Έπειτα, ενώ αιμορραγούσε, την κρέμασε για πολλή ώρα και μετά τη φυλάκισε.

Μέσα στην φυλακή μάλιστα συνέβη το εξής: ο διάβολος μεταμορφωμένος σε άγριο δράκοντα, προσπάθησε να κάνει την αγία να φοβηθεί. Αυτή όμως προσευχήθηκε στον Θεό και αμέσως ο δράκοντας άλλαξε μορφή και έγινε ένας μαύρος σκύλος και τότε η αγία άρπαξε ένα σφυρί και χτυπώντας τον στο κεφάλι και την ράχη τον ταπείνωσε.

Όταν για δεύτερη φορά την εξέτασε και διαπίστωσε ότι η πίστη της Αγίας Μαρίνας ήταν αμετακίνητη στο Χριστό, την έκαψε με αναμμένες λαμπάδες. Αλλά οι πληγές της με θαύμα έκλεισαν, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί παρευρισκόμενοι να γίνουν χριστιανοί. Μπροστά σ’ αύτόν τον κίνδυνο ο έπαρχος τελικά αποκεφάλισε τη Μαρίνα, που έτσι πήρε το άφθαρτο στεφάνι της αιώνιας δόξας.

Tα άγια λείψανα της φυλάγονταν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την πρώτη άλωση της από τους Λατίνους, το 1204 μ.Χ., ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές βρίσκονταν μέχρι το 908 μ.Χ. στην Αντιόχεια και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ιταλία. Σήμερα, τα άγια λείψανα της Αγίας Μαρίνας, φυλάγονται στην Αθήνα, σε ναό που φέρει το όνομα της ενώ η χείρα της έχει μεταφερθεί στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος.

Πηγή: dogma.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Όρεγκον - “Ασημένιος” ο Τεντόγλου: “έχασα το χρυσό από τις κακές προσγειώσεις μου”

Πανελλήνιες - Μηχανογραφικό: λήγει η προθεσμία υποβολής

Καβάλα: Λόχος Πυρηνικής - Βιολογικής Άμυνας στις έρευνες για το φορτίο του Antonov

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣτην Ιταλία για μεταμόσχευση θα μεταφερθεί το ζευγάρι που δηλητηριάστηκε από μανιτάρια στην ΈδεσσαΣήμερα 14:29 | Ειδήσεις

Ο 65χρονος με την 55χρονη σύζυγό του νοσηλεύονται με οξεία ηπατική ανεπάρκεια στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Βορίζια: Ελεύθερος υπό όρους ο 23χρονος για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμούΣήμερα 12:45 | Ειδήσεις

Υπενθυμίζεται ότι ο 23χρονος ανιψιός του 39χρονου Φανούρη Καργάκη, ενός εκ των δύο νεκρών από το ένοπλο επεισόδιο, υποστήριξε πως το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου βρισκόταν σε γάμο.

Τραγωδία σε ειδικό σχολείο στον Πειραιά: 13χρονη μαθήτρια πνίγηκε με το φαγητό τηςΣήμερα 11:56 | Ειδήσεις

Στη Διεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Νίκαιας έχουν οδηγηθεί για προσαγωγή ο διευθυντής και ο/η εκπαιδευτικός. 

Άργος: Αδέσποτα σκυλιά επιτέθηκαν σε 17χρονη - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση (εικόνες)Σήμερα 14:03 | Ειδήσεις

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε και ένας αλλοδαπός ηλικιωμένος άνδρας που έπεσε θύμα της ίδιας αγέλης, με τραύματα στα πόδια.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νέος Κόσμος: Προφυλακιστέος ο 29χρονος που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τον 58χρονο15:42Άργος: Αδέσποτα σκυλιά επιτέθηκαν σε 17χρονη - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση (εικόνες)15:32Κακοκαιρία: Μήνυμα από το 112 σε Ιωάννινα και Άρτα15:18Φωτιά τώρα στην Κω15:04Στην Ιταλία για μεταμόσχευση θα μεταφερθεί το ζευγάρι που δηλητηριάστηκε από μανιτάρια στην Έδεσσα14:50Φωτιά τώρα στο Ηράκλειο – Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής (εικόνες)14:36Ο ΡΥΘΜΟΣ 94.9 γιορτάζει 25 χρόνια και σε προσκαλεί στο πάρτυ γενεθλίων του14:30Ντουμπάι: Πέθανε ο πιλότος στη συντριβή ινδικού καταδιωκτικού αεροπλάνου κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίδειξης14:22Μαρινάκης: Η ελληνική οικονομία έχει πετύχει κάτι που πριν λίγα χρόνια θα φαινόταν αδιανόητο14:08Επίθεση του Ρουβίκωνα στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Στράτου Σιμόπουλου 13:54Ουκρανία: Τα 28 σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ13:40Κύκλωμα με τους ψευτοεπενδυτές των καζίνο: Στον ανακριτή ο Σπύρος Μαρτίκας (βίντεο)13:26Ντουμπάι: Συντριβή αεροσκάφους κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίδειξης (βίντεο)13:12Βορίζια: Ελεύθερος υπό όρους ο 23χρονος για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού12:58Φουκοσίμα: Η Ιαπωνία προχωρά στη μερική επαναλειτουργία του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στον κόσμο12:44Κακοκαιρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κέρκυρα - Πλημμύρες και κατολισθήσεις (εικόνες)12:30ΑΧΕΠΑ: Ζευγάρι νοσηλεύεται με οξεία ηπατική ανεπάρκεια μετά από κατανάλωση μανιταριών12:16Τραγωδία σε ειδικό σχολείο στον Πειραιά: 13χρονη μαθήτρια πνίγηκε με το φαγητό της12:02Νιγηρία: Ένοπλοι απήγαγαν μαθητές από καθολικό σχολείο 11:48Μητσοτάκης στο Bloomberg για το λιμάνι του Πειραιά: Ενισχύουμε τη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ11:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο