LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 16 Ιουλίου 2020 16:04

Που οφείλεται ο καύσωνας στη Σιβηρία

Η τελευταία πενταετία ήταν η θερμότερη περίοδος στην ιστορία και είναι πιθανότερο από ποτέ το 2020 να είναι η θερμότερη χρονιά.

ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ - ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Το πρόσφατο κύμα καύσωνα στη Σιβηρία με θερμοκρασίες ρεκόρ που έφθασαν τους 38 βαθμούς Κελσίου θα ήταν "σχεδόν αδύνατο" χωρίς την επίδραση της κλιματικής αλλαγής που οφείλεται στις ανθρώπινες ενέργειες, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη προβεβλημένοι κλιματολόγοι.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι οι θερμοκρασίες την περίοδο του καύσωνα ήταν κατά 2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες σε σχέση με αυτό που θα ήταν χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στη διάρκεια δεκαετιών εξαιτίας των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η τελευταία πενταετία ήταν η θερμότερη περίοδος στην ιστορία και είναι πιθανότερο από ποτέ το 2020 να είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί.

Οι πόλοι της Γης θερμαίνονται ταχύτερα σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη και οι θερμοκρασίες στη Σιβηρία--όπου συγκεντρώνεται μεγάλο ποσοστό από το πλούσιο σε άνθρακα παγωμένο υπέδαφος--ήταν κατά πέντε βαθμούς υψηλότερες από τον μέσον όρο κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου.

Μια πόλη, η Βερκχόγιανσκ, κατέγραψε θερμοκρασία 38 βαθμούς Κελσίου καταρρίπτοντας παλαιότερα ρεκόρ.

Ο Άντριου Τσαβαρέλα, ένας υψηλόβαθμος επιστήμονας της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, χαρακτήρισε "εντυπωσιακές" τις διαπιστώσεις.

"Πρόκειται για περαιτέρω αποδείξεις των ακραίων θερμοκρασιών που αναμένουμε συχνότερα σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο ενός θερμότερου κλίματος", είπε.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επί ακραίων καιριών φαινομένων, όπως οι ξηρασίες και οι καταιγίδες, δεν έχουν ερμηνευτεί πλήρως, αλλά μέχρι σχετικά πρόσφατα οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να συνδέσουν με απόλυτη βεβαιότητα ένα μεμονωμένο καιρικό γεγονός με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στο πλαίσιο της έρευνάς της, η επιστημονική ομάδα έκανε προσομοιώσεις θερμοκρασιών μέσω υπολογιστή με τις σημερινές κλιματικές συνθήκες--δηλαδή περίπου έναν βαθμό πάνω από το επίπεδο αναφοράς της προβιομηχανικής περιόδου.

Στη συνέχεια το συνέκριναν με ένα μοντέλο αναπαραγωγής θερμοκρασιών πάνω από τη Σιβηρία τη φετινή χρονιά, αλλά χωρίς την επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα, δηλαδή χωρίς τον έναν βαθμό Κελσίου επιπλέον.

Διαπίστωσαν ότι ο παρατεταμένος καύσωνας θα σημειωνόταν λιγότερο από μια φορά κάθε 80.000 χρόνια χωρίς την οφειλόμενη στον άνθρωπο κλιματική αλλαγή.

Η επιστημονική ομάδα τόνισε ότι ο καύσωνας στη Σιβηρία συνιστά ένα πρόβλημα για την διεθνή κοινότητα.

Όπως τονίζει η Σόνια Σενεβιράτνι του Τμήματος Επιστημών Περιβαλλοντικών Συστημάτων της Ζυρίχης, η έρευνα έδειξε ότι ο καύσωνας είναι ένα παράδειγμα "ακραίων γεγονότων που σχεδόν αποκλείεται να συνέβαιναν" χωρίς τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που οφείλονται στον άνθρωπο.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και ΘεσσαλονίκηΣήμερα 16:15 | Ειδήσεις

Που θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)Σήμερα 18:55 | Ειδήσεις

Τι ζητά με υπόμνημα η μητέρα της Κυριακής Γρίβα, η οποία δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της. Νωρίτερα ο πατέρας της έκανε μήνυση αλλά ''δεν έγινε τίποτα''.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45Σέρφερ “δάμασε” κύμα-τέρας και έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ (βίντεο)19:32Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι19:18Δίκη Πισπιρίγκου: Μήνυση Δασκαλάκη εναντίον της αδερφής της 19:04Ιεροσόλυμα - Πατριαρχείο: Ανακοίνωσε τον μέγιστο αριθμό προσκυνητών για την Ανάσταση 18:51ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές18:37Σύμη: Τσάντα με εκατομμύρια δολάρια βρέθηκε στη θάλασσα18:23Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτή18:10Πρατήρια καυσίμων – Σκρέκας: Συνεχείς οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια17:56Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματα17:43Youth League - Ολυμπιακός: Στον τελικό τα “μωρά” των ερυθρόλευκων17:29Anonymous: Χάκαραν τον ισραηλινό στρατό17:16Βαρκελώνη: Σκύλοι θεραπείας φέρνουν χαμόγελο σε ασθενείς της εντατικής (βίντεο)17:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:49Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματα16:35Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη 16:21Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τον τόπο της σύγκρουσης16:08Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα15:54
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο