LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 16 Ιουλίου 2020 08:29

Κορονοϊός – ΔΝΤ: Η κρίση έχει μπει σε νέα φάση

Πολύ χειρότερη από τον Απρίλιο η πρόβλεψη για την ύφεση. Αυτή η «κρίση δεν μοιάζει με τις άλλες, τονίζει η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - IMF

Η κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού έχει εισέλθει σε νέα φάση, η οποία θα απαιτήσει ευελιξία για να εξασφαλιστεί «διαρκής και ισοκατανεμημένη ανάκαμψη», τονίζει σήμερα η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ωστόσο προειδοποιεί ότι ο κόσμος «δεν είναι ακόμη εκτός κινδύνου».

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε ανάρτηση στο μπλογκ του θεσμού μερικές ημέρες πριν από την ψηφιακή σύνοδο της G20, απαριθμεί προτεραιότητες: να συνεχιστούν, «ή ακόμη και να επεκταθούν», τα μέτρα κοινωνικής προστασίας, να συνεχιστούν οι δημόσιες δαπάνες για να τονωθεί η οικονομία, οι κυβερνήσεις να εκμεταλλευθούν αυτή την «ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά κάθε αιώνα» για να οικοδομηθεί ένας κόσμος «πιο δίκαιος, πιο πράσινος, πιο βιώσιμος, πιο έξυπνος και πάνω απ’ όλα πιο ανθεκτικός».

Μολονότι καταγράφονται ορισμένες θετικές ενδείξεις, «δεν βρισκόμαστε ακόμη εκτός κινδύνου. Ένα παγκόσμιο δεύτερο κύμα της ασθένειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες διαταραχές της οικονομικής δραστηριότητας. Στους άλλους κινδύνους περιλαμβάνονται η διόγκωση της αξίας πόρων, η αστάθεια των τιμών των πρώτων υλών, η άνοδος του προστατευτισμού και η πολιτική αστάθεια», προειδοποιεί η Γκεοργκίεβα.

Όμως, θέλοντας να αποφύγει τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί Κασσάνδρα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπογραμμίζει ταυτόχρονα πως καταγράφονται «πρόοδοι στην έρευνα για εμβόλια και θεραπείες», οι οποίες «μπορεί να τονώσουν την εμπιστοσύνη και την οικονομική δραστηριότητα».

Η οικονομολόγος αναγνωρίζει πάντως πως τα «εναλλακτικά σενάρια υπογραμμίζουν πόσο αυξημένη παραμένει η αβεβαιότητα».

Οι χώρες της Ομάδας των Είκοσι θα συνεδριάσουν σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, με υπόβαθρο τη συνεχιζόμενη προέλαση της πανδημίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-C0V-2 αυξάνονται κατά δεκάδες χιλιάδες καθημερινά, ενώ η COVID-19 θερίζει επίσης στη Λατινική Αμερική. Αντίθετα, η Ευρώπη μοιάζει να έχει θέσει υπό έλεγχο την επιδημιολογική κατάσταση, όπως και η Κίνα.

Αυτή η «κρίση που δεν μοιάζει με τις άλλες» αναμένεται ότι θα είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι προβλεπόταν, ενώ η ανάκαμψη από αυτή θα είναι πιο βραδεία από ό,τι ελπιζόταν, είχε προειδοποιήσει την 24η Ιουνίου το ΔΝΤ, δίνοντας στη δημοσιότητα τις αναθεωρημένες προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Το 2020, το ΔΝΤ προβλέπει παγκόσμια ύφεση 4,9%. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χειρότερο από το 3% που προέβλεπε τον Απρίλιο, καθώς η πανδημία μαινόταν. Το Ταμείο τόνιζε τότε πως ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με τη χειρότερη κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

Σε ορισμένες χώρες, ειδικά στην Ευρώπη, η συρρίκνωση του ΑΕΠ είναι ιλιγγιώδης: -12,5% στη Γαλλία, -12,8% στην Ισπανία και στην Ιταλία. Στις ΗΠΑ, αναμένεται το ΗΠΑ να υποστεί επίσης τεράστια πτώση φέτος, περί το 8%, πολύ μεγαλύτερη από το 5,9% που προβλεπόταν τον Απρίλιο.

Στην Κίνα, όπου άρχισε η πανδημία, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 1% φέτος, από 6,1% το 2019.

Αν το σενάριο του ΔΝΤ επαληθευτεί, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα σημειώσει πάντως αλματώδη ανάκαμψη (+5,4%) το 2021.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓαλλία: Άντρας απειλεί να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)Σήμερα 15:26 | Ειδήσεις

Οι αρχές της χώρας αναφέρουν ότι οι δυνάμεις της βρίσκονται στο σημείο και ζήτησε από τον κόσμο να αποφύγει την ευρύτερη περιοχή.

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζιΣήμερα 12:06 | Ειδήσεις

Που και πότε θα κάνουν αρχικά την εμφάνιση τους τα έντονα δαινόμενα. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεωνΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τον τόπο της σύγκρουσης16:08Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα15:54Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την... στρατόσφαιρα! (βίντεο)15:40Γαλλία: Άντρας απειλούσε να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)15:26“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία15:15Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιο14:35Ισραηλινή επίθεση - Άγκυρα: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις14:22Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε πολυκατοικία (βίντεο)14:08“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην Ελλάδα13:57Κιμ Γιονγκ Ουν - “Φιλικός Πατέρας”: Το νέο τραγούδι αφιερωμένο στον Βορειοκορεάτη ηγέτη (βίντεο)13:44Γάζα: Το Κατάρ θα επανεξετάσει τον ρόλο μεσολαβητή για εκεχειρία13:31Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχους13:18Νίσυρος: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που φέρονται να έπεσαν θύματα του αρχαιοφύλακα13:05Φυλακές Κορυδαλλού: Δεκάδες κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν στα κελιά (βίντεο)12:51Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας12:37Κικίλιας για κακοκαιρία: Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμος12:24Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι12:10Πρόστιμα σε εταιρείες για πλασματικές εκπτώσεις11:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο