LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 16 Ιουλίου 2020 07:29

Βόρεια Μακεδονία: Πρωτιά Ζάεφ στις εκλογές

Το αποτέλεσμα των εκλογών στη γειτονική χώρα και το ποσοστό συμμετοχής στις πρόωρες εκλογές.

Ζάεφ - εκλογές - Βόρεια Μακεδονία

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Τετάρτη, επικρατώντας με μικρή διαφορά του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Η Κρατική Εκλογική Επιτροπή, με την ενσωμάτωση στο 94% των εκλογικών τμημάτων, ανακοίνωσε ότι το SDSM συγκεντρώνει ποσοστό 36,13%, ενώ το VMRO-DPMNE το 34,65%.

Η «πρωτιά» του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις έχει «κλειδώσει» καθώς δεν είναι μαθηματικά πιθανή η ανατροπή του αποτελέσματος με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων.

Μεταξύ των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, προηγείται το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 11,57%. Ακολουθεί η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα με ποσοστό 8,79%.

Ζάεφ - εκλογές - Βόρεια Μακεδονία

Η Κρατική Εκλογική Επιτροπή διευκρίνισε ότι η κατανομή των 120 εδρών της νέας Βουλής της χώρας θα γίνει γνωστή αργότερα σήμερα Πέμπτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις εκλογικών αναλυτών, το SDSM θα καταλάβει 49 έδρες, το VMRO-DPMNE 47, το DUI 12 και η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» 10 έδρες.

Στη νέα Βουλή εισέρχονται επίσης το εθνικιστικό αριστερό κόμμα «Levica» (Αριστερά) και το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) τα οποία εκτιμάται πως θα καταλάβουν από μία έδρα το καθένα.

Ζάεφ - εκλογές - Βόρεια Μακεδονία

Όπως εκτιμούν αναλυτές στα Σκόπια, το πιθανότερο σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης του SDSM του Ζόραν Ζάεφ, του DUI του Αλί Αχμέτι και του DPA του Μεντούχ Θάτσι. Στην περίπτωση αυτή τα τρία κόμματα, τα οποία συμμετέχουν εξάλλου στην απερχόμενη κυβέρνηση, εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 62 εδρών.

Η μετάδοση των αποτελεσμάτων των χθεσινών εκλογών έγινε με πολλά προβλήματα, καθώς αργά χθες το βράδυ είχε διακοπεί η λειτουργία των συστημάτων πληροφορικής της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής.

Η χθεσινή ψηφοφορία πάντως εξελίχθηκε ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Ζάεφ - εκλογές - Βόρεια Μακεδονία

Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται ότι ανήλθε στο 51%.

Ο Ζόραν Ζάεφ, σε δηλώσεις του τις πρώτες πρωινές ώρες, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικράτηση του κόμματός του στις χθεσινές εκλογές.

«Οι πολίτες ψήφισαν για ένα ασφαλές μέλλον, για ενότητα και αλληλεγγύη, για οικονομική ευημερία, για τάξη και δικαιοσύνη, για ένα καλύτερο μέλλον. Ο δρόμος προς τα εμπρός επιβεβαιώνεται, είπαμε ένα σαφές ‘όχι’ στις δυνάμεις που εκπροσωπούν την οπισθοδρόμηση» σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ξεκινά η επιστροφή πινακίδων από τη Δημοτική Αστυνομία Αθήνας23:59Νιγηρία: Αφέθηκαν ελεύθεροι 130 από τους μαθητές καθολικού σχολείου που απήχθησαν τον Νοέμβριο23:43Τηλεφωνική επικοινωνία Στάρμερ – Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία23:29Super League: Ξανά με ανατροπή στην κορυφή η ΑΕΚ 23:14"Νυχτερινός Ποιμήν": Εντοπίστηκαν ανήλικα άτομα στα οποία είχε χορηγηθεί αλκοόλ σε νυχτερινά κέντρα23:00Λίβανος: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από επίθεση του Ισραήλ22:44Ακριβότερο της τελευταίας πενταετίας θα είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι22:30Πόλεμος στην Ουκρανία: Εποικοδομητικές οι συνομιλίες στο Μαϊάμι, δηλώνει ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ22:16Δύο τραυματίες από μαχαιρώματα στην Αχαρνών22:02ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός: Άνετη νίκη για τους Θεσσαλονικείς στην Τούμπα21:48Είδος πολυτελείας...το νερό21:34Λαμία: Αποχώρησαν οι αγρότες από τα διόδια Τραγάνας 21:20Super League: Το απόλυτο... μηδέν στη Λάρισα21:06Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα20:52ANT1 Sports: Οι ερυθρόλευκοι έκλεισαν με ισοπαλία το 202520:38Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η ηθοποιός και συγγραφέας Ντόρα Γιαννακοπούλου20:24Διπλός σεισμός ανοικτά της Ραφήνας20:10Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης ΑΝΤ1 - Στηρίζει το σωματείο "Ελίζα" που μάχεται ενάντια στην κακοποίηση παιδιών19:56Τρίκαλα: Ανυποχώρητοι οι αγρότες στα μπλόκα της Δυτικής Θεσσαλίας19:42Θεσσαλονίκη: Αποκλεισμένη η διέλευση οχημάτων στα Πράσινα Φανάρια19:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο