LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 15 Ιουλίου 2020 13:34

Μητροπολίτης Φαναρίου για Αγία Σοφία: Στην πρώτη μουσουλμανική προσευχή να ψάλλουμε τον Ακάθιστο Ύμνο

"Η απάντησή μας στο ανοσιούργημα που επιτελείται στις μέρες μας δεν μπορεί παρά να έρθει μέσα από την προσευχή", τονίζει.

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Την πρόταση να ψέλνεται ο Ακάθιστος Ύμνος από πιστούς, αρχιερείς, ιερείς, μοναχούς και μοναχές, σε όλους τους ορθόδοξους ναούς και τα μοναστήρια της οικουμένης την ώρα της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία, έκανε ο μητροπολίτης Φαναρίου Αγαθάγγελος, γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

«Φανταστείτε την ώρα που κάτω από τα σπουδαία ψηφιδωτά και τον φωτεινό τρούλο που φαίνεται να εγγίζει τους ουρανούς θα ακούγονται οι στίχοι του κορανίου, στους ναούς της πατρίδας μας κι όλου του κόσμου να ακούγεται το ‘'Τη Υπερμάχω Στρατηγώ'' και όλος ο πλανήτης να συνειδητοποιήσει τι ιστορία φέρει αυτό το μοναδικό μνημείο» τονίζει ο μητροπολίτης Φαναρίου, στο orthodoxia.info. 

Υποστηρίζει, μάλιστα, την άποψη ότι «η απάντησή μας στο ανοσιούργημα που επιτελείται στις μέρες μας δεν μπορεί παρά να έρθει μέσα από την προσευχή. Όπως οι πρόγονοι και οι πατέρες μας στρέφονταν στην Υπεραγία Θεοτόκο, την Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους μας, κάθε φορά που οι εχθροί πολιορκούσαν τα τείχη της Βασιλεύουσας, έτσι κι εμείς τώρα εκεί πρέπει να προσφύγουμε και ειρηνικά μέσα από την ψυχή μας να ζητήσουμε από την Παναγία μας να ελευθερώσει τον ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας ‘'εκ παντοίων κινδύνων''». 

Επιπρόσθετα, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Με έναν ανόητο και, όχι μόνο, προκλητικό τρόπο καλύπτουν τα ψηφιδωτά με κουρτίνες θεωρώντας ότι θα εμποδίσουν την ακτίνες τις αλήθειας και του πολιτισμού να φωτίζουν τις ψυχές των πολιτισμένων ανθρώπων. Ο Θεός επιτρέπει αυτή την ύβρι, για να είναι θορυβώδης στην ιστορία του κόσμου η πτώση των υβριστών». 

Ο μητροπολίτης Φαναρίου επισημαίνει πως «μέσα από την ενότητα της πίστεως και την προσήλωση στις παραδόσεις θα καταθέτουμε πάντοτε ως ορθόδοξοι άνθρωποι και ως ευσεβές γένος τη μαρτυρία της Σοφίας του Θεού» και εν συνεχεία επικαλείται δήλωση του καθηγητή της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και του Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βλάση Φειδά, για να υπενθυμίσει ότι στην Αγία Σοφία «γεννήθηκαν όλοι οι ορθόδοξοι λαοί της Ανατολής και αναγεννήθηκαν όλοι οι χριστιανικοί λαοί της Δύσεως». 

«Όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο καθηγητής Βλάσης Φειδάς, ‘'στην Aγία Σοφία δεν έχει ακόμη τελειώσει η διακοπείσα κατά την άλωση αιώνια Θεία Λειτουργία της, γι' αυτό συνεχίζεται μυστικώς σε όλες τις 'Αγιες Σοφίες όλων των oρθόδοξων λαών για να ακτινοβολούν το φως τους, όπως οι ακτίνες του Ηλίου, στην κοινή πηγή τους, την Αγία Σοφία της Κωνσταντινουπόλεως''. Για την Αγία Σοφία, λοιπόν, πρέπει να ενώσουμε τις προσευχές μας, στρεφόμενοι στην κοινή Mητέρα μας, την Υπεραγία Θεοτόκο», καταλήγει ο μητροπολίτης Φαναρίου «και να νιώθουμε όλοι ότι όταν λειτουργεί ο Ουρανός, λειτουργείται όλη η γη».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜαρινάκης: Αναβάλλεται ο τρίτος τελικός μεταξύ Παναθηναϊκού - ΟλυμπιακούΣήμερα 12:44 | Ειδήσεις

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη για τα περιστατικά που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο ΣΕΦ.

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025: Τα θέματα που έπεσαν σήμερα σε Αρχαία, Μαθηματικά και ΒιολογίαΣήμερα 10:25 | Ειδήσεις

Τα πρώτα μαθήματα Προσανατολισμού δίνουν σήμερα, Δευτέρα, για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι υποψήφιοι των ΓΕΛ.

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: 80χρονος καρφώθηκε σε κολώνα και σκοτώθηκεΣήμερα 08:30 | Ειδήσεις

Tο όχημα που οδηγούσε 80χρονος άνδρας εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε με σφοδρότητα σε κολώνα.

Κωνσταντινούπολη: Νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών Ουκρανίας – ΡωσίαςΣήμερα 09:24 | Ειδήσεις

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι συνομιλίες των δύο πλευρών έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 13:00.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Άγιος Παντελεήμονας: Νύχτα τρόμου για 47χρονη στα χέρια ληστών13:01Μαρινάκης: Αναβάλλεται ο τρίτος τελικός μεταξύ Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού12:47Πάτρα: 65χρονη κατήγγειλε αλλοδαπό για βιασμούς κατά συρροή12:35Πανελλήνιες 2025: Μηδενίστηκαν δύο γραπτά στην Κρήτη12:22 Σακίρα: Η επική τούμπα που "έφαγε" πάνω στη σκηνή κατά τη διάρκεια συναυλίας (βίντεο)12:08Πύργος: Επιχείρησαν να περάσουν ναρκωτικά σε κρατούμενο11:54Κρήτη: 24χρονος συνελήφθη για διπλή επίθεση στον σύντροφο του11:41Πετρούνιας: Πήγα για να ανέβω στο πρώτο σκαλί του βάθρου11:28Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Το φύλλο αγώνα των διαιτητών για το επεισοδιακό ντέρμπι11:14Δευτέρα 2 Ιουνίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας11:01Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025: Τα θέματα που έπεσαν σήμερα σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία10:47Χίος: Εισαγγελική παρέμβαση για κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε βρεφονηπιακούς σταθμούς10:33Αγρίνιο: Σήμερα η δίκη του κρεοπώλη που κατηγορείται για τη δολοφονία του Μπάμπη Κούτσικου10:20Πανελλαδικές εξετάσεις – Θεσσαλονίκη: Διαγωνιζόμενοι ετών 75 και 5210:06Θεσσαλονίκη: Νταλίκα τυλίχθηκε στις φλόγες στο Δερβένι - Επί τόπου η πυροσβεστική09:53Υγεία - ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων από καρκίνο λόγω αλκοόλ09:39Κωνσταντινούπολη: Νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών Ουκρανίας – Ρωσίας09:25Θεσσαλονίκη: Ανήλικος έκανε 3 ληστείες μέσα σε μια ώρα09:09Χρηματιστήριο Αθηνών: “Ράλι” ανόδου με κέρδη πάνω από 34% το τελευταίο 7μηνο08:54Τιμολόγια ρεύματος - Ιούνιος: Γιατί θα πληρώσουμε ακριβότερα παρά τη μείωση στην χονδρική08:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο