LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 11 Ιουλίου 2020 12:22

Αυξητικά άλγη: συμπτώματα και αντιμετώπιση

Γράφει ο Δημήτρης Πετράτος, Παιδοορθοπεδικός, Αναπλ. Διευθυντής Παιδοορθοπαιδικής Κλινικής Παίδων ΜΗΤΕΡΑ.

Θλιμμένο αγόρι - έφηβος

Τι είναι τα αυξητικά άλγη;

Ο όρος αυξητικά άλγη, εμφανίσθηκε για πρώτη φορά το 1823 μετά από παρατηρήσεις που έκανε ένας Γάλλος γιατρός, ο Marcel Duchamp σε μεγάλο αριθμό εφήβων οι οποίοι υπέφεραν από άλγη των κάτω άκρων. Θεώρησε ότι η ταχεία ανάπτυξη του σκελετού σε αυτήν την περίοδο ήταν η γενεσιουργός αιτία και επινόησε τον συγκεκριμένο όρο για την περιγραφή αυτών των πόνων.

Οι συγκεκριμένοι πόνοι δεν προσβάλλουν όλα τα παιδιά και ούτε είναι σταθεροί καθ’ όλη τη διάρκεια της αύξησης. Αντιθέτως εμφανίζονται, γίνονται πιο έντονοι και ακολούθως εξασθενούν με τρόπο περιοδικό ενώ εμφανίζονται κατά τεκμήριο στην ηλικία 3-12 ετών δηλαδή σε μία περίοδο μη ταχείας ανάπτυξης του σκελετού. Παρά την ύπαρξη πάντως διαφορετικών απόψεων είναι κοινώς αποδεκτό ότι αυτά τα άλγη σταματούν με το τέλος της ανάπτυξης και σίγουρα αποτελούν το συχνότερο πρόβλημα του μυοσκελετικού συστήματος στην παιδική ηλικία.

Ποια είναι η συχνότητα και η αιτιολογία των αυξητικών αλγών;

Η αναφερόμενη συχνότητα κυμαίνεται από 2.6 έως 49.4% ενώ όσον αφορά στην αιτιολογία τους παραμένουν αδιευκρίνιστοι οι μηχανισμοί που τα προκαλούν. Διάφορες θεωρίες έχουν διατυπωθεί (ανατομική, θεωρία της κόπωσης, ψυχοσωματική, υπερελαστικότητα αρθρώσεων) καμία όμως δεν είναι αποδεδειγμένη.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα περισσότερα παιδιά (90%) αναφέρουν πόνο και στα δύο πόδια ή πότε στο ένα και πότε στο άλλο κυρίως τη νύχτα (67%) ενώ σε ποσοστό μόλις 16% προκαλούν νυχτερινή αφύπνιση.
Λιγότερο συχνά (11,5%) ο πόνος είναι ιδιαίτερα ισχυρός προκαλώντας κλάμα ή πιο έντονες αντιδράσεις. Σε υψηλό ποσοστό που κυμαίνεται από 38 έως 78% εμφανίζονται τα άλγη μετά από έντονη δραστηριότητα, στοιχείο που ενισχύει τη θεωρία της μυϊκής κόπωσης, σε σημαντικό ποσοστό (36%) σχετίζονται με ταχεία αύξηση ύψους ενώ στο 53% εμφανίζονται τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Όσον αφορά το κλινικό προφίλ των παιδιών αυτών, με μία ελαφρά επικράτηση προσβάλλονται συχνότερα τα κορίτσια, το σωματικό τους βάρος είναι περίπου ίδιο με αυτό του γενικού πληθυσμού, κατά μέσο όρο το 5% έχει συνοδά ορθοπαιδικά προβλήματα ενώ φαίνεται ότι σε υψηλότερο ποσοστό τα παιδιά αυτά κοιμούνται ανεπαρκώς. Τέλος αναφέρεται θετικό οικογενειακό ιστορικό για αυξητικά άλγη στο 70%.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση των «αυξητικών αλγών» τίθεται αφού αποκλεισθούν όλα τα πιθανά αίτια πόνου με βάση το ιστορικό, την ενδελεχή φυσική εξέταση και τον περαιτέρω εργαστηριακό – απεικονιστικό έλεγχο εφόσον χρειάζεται. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στα παιδιά αυτά είναι η παρουσία σοβαρών παθολογικών καταστάσεων που προκαλούν άλγη τα οποία κακώς αποδίδονται στην αύξηση του σκελετού.

Με ποια κριτήρια γίνεται η  διάγνωση  των αυξητικών πόνων;

Με ιδιαίτερη σαφήνεια καταγράφηκαν από τον Peterson το 1986 και διακρίνονται σε αυτά που ενισχύουν και σε αυτά που αποκλείουν μια τέτοια διάγνωση. Τα άλγη αυτά είναι συνήθως αμφοτερόπλευρα, έχουν διαλείποντα χαρακτήρα και εντοπίζονται στον πρόσθιο μηρό, τη γαστροκνημία ή/και την οπίσθια επιφάνεια του γόνατος.

Εμφανίζονται αργά το απόγευμα ή προς το βράδυ και συνήθως απουσιάζουν την επόμενη μέρα το πρωί. Συνοδεύονται από αρνητικά ευρήματα όσον αφορά τη φυσική εξέταση και τον εργαστηριακό έλεγχο. Πόνος μόνιμος, προοδευτικά αυξανόμενος, ετερόπλευρος, εντοπισμένος σε άρθρωση ή σε οστό που συνοδεύεται από αντικειμενικά ευρήματα από τη φυσική εξέταση ή/και τον εργαστηριακό έλεγχο δεν μπορεί να είναι αυξητικός.

Υπάρχει θεραπεία για τους πόνους αυτούς και από ποιους εφαρμόζεται;

Εφαρμόζεται κυρίως από τους γονείς και περιλαμβάνει από απλή ανάπαυση και θερμά επιθέματα έως παυσίπονα, εντριβές με οινόπνευμα και κρέμες ή ακόμη και επίδεση του σκέλους. Σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις εφαρμόζονται χωρίς να υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο ακομη και γυψονάρθηκες ή και γυψεπίδεσμοι.

Οι «αυξητικοί πόνοι» δεν υποκρύπτουν κάποια επικίνδυνη κατάσταση και είναι τελείως αθώοι αλλά επειδή και πολλά άλλα νοσήματα προβάλλουν με οστικά άλγη απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από γονείς και γιατρούς προκειμένου να τεθεί με ασφάλεια η διάγνωση.

Metropolitan -  Πετράτος Δημήτριος *Άρθρο του Δημήτρη Πετράτου, Παιδοορθοπεδικού, Αναπλ. Διευθυντή Παιδοορθοπαιδική Κλινικής Παίδων ΜΗΤΕΡΑ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης από τη φρεγάτα "Κίμων": Χρέος μου να παραδώσω μία πατρίδα πιο ασφαλή απ’ ότι την παρέλαβαΣήμερα 13:11 | Ειδήσεις

Όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός για την υπερσύγχρονη φρεγάτα Belharra.

Δένδιας στον ΑΝΤ1: Αποκτούμε τις 4 πιο ισχυρές φρεγάτες στον πλανήτηΣήμερα 19:12 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, υπογράμμισε ότι «δημιουργούμε τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην Ιστορία του ελληνισμού». Τι μήνυμα που έστειλε στην Άγκυρα.

Τέλλογλου για το "φιάσκο" με τις τηλεπικοινωνίες: Υπήρχαν προειδοποιήσεις της Ε.Ε. εδώ και 3 χρόνιαΣήμερα 18:13 | Ειδήσεις

Πολλαπλές ήταν οι προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση στις τηλεπικοινωνίες, πριν το μπλακάουτ στο FIR Αθηνών.

Απάτες SMS Blaster: Υπέκλεπταν τραπεζικά δεδομένα με εξοπλισμό μέσα από...πορτ μπαγκάζΣήμερα 18:22 | Ειδήσεις

Πώς λειτουργούσε η εγκληματική οργάνωση.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τέλλογλου για το "φιάσκο" με τις τηλεπικοινωνίες: Υπήρχαν προειδοποιήσεις της Ε.Ε. εδώ και 3 χρόνια20:40ANT1 Sports: Τα ζευγάρια των ημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας20:26Γροιλανδία: Η Ρωσία εκφράζει "σοβαρή ανησυχία" για την αποστολή επιπλέον νατοϊκών δυνάμεων20:12Φενέρμπαχτσε: Ποινή φυλάκισης σε 2 ποδοσφαιριστές της19:58Πιερρακάκης για IRIS: Διπλασιάζονται τα όρια πληρωμών19:44Δένδιας στον ΑΝΤ1: Αποκτούμε τις 4 πιο ισχυρές φρεγάτες στον πλανήτη19:29Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε υψηλό 16ετίας έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης19:14Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή18:59ΤΑΞΙ: Προς νέα 48ωρη απεργία18:44Απάτες SMS Blaster: Υπέκλεπταν τραπεζικά δεδομένα με εξοπλισμό μέσα από...πορτ μπαγκάζ18:30Μινεσότα: Ο Τραμπ απειλεί να θέσει σε ισχύ τον νόμο περί εξέγερσης18:16Επαφές με ανώτατα στελέχη της τουριστικής αγοράς της Γαλλίας πραγματοποίησε η Όλγα Κεφαλογιάννη18:02Γροιλανδία: Ο διάλογος και η διπλωματία είναι ο σωστός δρόμος, δηλώνει ο πρωθυπουργός 17:48Australian Open: Οι αντίπαλοι για Τσιτσιπά και Σάκκαρη17:34Φιντάν: Υπάρχει ιστορική ευκαιρία για λύση στο Αιγαίο – Εργαζόμαστε για συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν17:20Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:06Δένδιας από τη φρεγάτα "Κίμων": Μεγάλη η σημερινή μέρα για το Πολεμικό Ναυτικό16:52Τραγωδία στη ΒΙΠΕ Δράμας: Εναερίτης έχασε τη ζωή του ενώ ήταν πάνω σε κολόνα16:38Ροδόπη: Νεκρός ο αγρότης που αγνοούνταν - Εντοπίστηκε στον ποταμό Λίσσο16:24Frontex: Οι παράτυπες διελεύσεις στα σύνορα της ΕΕ μειώθηκαν κατά 26% το 202516:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο