LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 10 Ιουλίου 2020 18:51

Αύξηση της ανεργίας καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ

«Η ανεργία αυξάνεται, η οικονομία συρρικνώνεται και τα νησιά μας υποφέρουν», τόνισε από τη Ρόδο η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Σούπερ μάρκετ - κλειστά καταστήματα

Αύξηση του ποσοστού της ανεργίας κατά τον μήνα Απρίλιο, ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνοντας πως η αγορά εργασίας επηρεάστηκε από την εφαρμογή των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας, λόγω της αναστολής της λειτουργίας επιχειρήσεων και υπηρεσιών, καθώς επίσης και των περιορισμών στις μετακινήσεις του πληθυσμού.

Ειδικότερα:

  • Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο του 2020 ανήλθε σε 15,5% έναντι 17,5% τον Απρίλιο του 2019 και του διορθωμένου προς τα άνω 14,5% τον Μάρτιο του 2020. Το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Απρίλιο του 2020, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.858.588 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 708.655 άτομα ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.331.748 άτομα.
  • Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 52.221 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 (μείωση 1,3%) και κατά 23.820 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 (μείωση 0,6%). Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις κατευθύνσεις της Eurostat για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού στα κράτη- μέλη, λόγω της πανδημίας COVID-19, τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.
  • Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 123.571 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 (μείωση 14,8%) και αυξήθηκαν κατά 52.717 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 (αύξηση 8,0%). Η μείωση του αριθμού των ανέργων σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 κατευθύνθηκε κυρίως προς τους οικονομικά μη ενεργούς, καθώς λόγω της πανδημίας COVID-19, αρκετά άτομα που αναζητούσαν εργασία δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν και επομένως, σύμφωνα με τους ορισμούς του σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού, κατατάσσονται στους οικονομικά μη ενεργούς. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τον ορισμό για τον άνεργο και τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εάν ένα άτομο που δεν εργάζεται, δεν αναζητά ενεργά εργασία και δεν είναι διαθέσιμο να αναλάβει άμεσα εργασία, δεν κατατάσσεται στους ανέργους αλλά στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό.
  • Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 133.523 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 (αύξηση 4,2%) και μειώθηκαν κατά 30.720 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 (μείωση 0,9%).

ΡΟΔΟΣ - ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Αχτσιόγλου: Η ανεργία αυξάνεται, η οικονομία συρρικνώνεται

Με «ηφαίστειο που βράζει» παρομοίασε την αγορά εργασίας, η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, κατά την επίσκεψή της στη Ρόδο. Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τα οποία προκύπτει αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα μέσα σε έναν μήνα, η κα Αχτσιόγλου δήλωσε: «Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε αύξηση της ανεργίας τον Απρίλιο κατά μία μονάδα μέσα σε έναν μήνα. Αυτό δείχνει ότι η κατάσταση στην οικονομία και στην αγορά εργασίας είναι ένα ηφαίστειο που βράζει και πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν άμεσα μέτρα για να στηριχθεί η εργασία».

Η αύξηση αυτή της ανεργίας, τόνισε, είναι πολύ μεγάλη για διάστημα ενός μήνα και μάλιστα «δεν αντανακλά πλήρως την πραγματικότητα, διότι οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή εργασίας δεν δηλώνονται ως άνεργοι, ενώ στην πραγματικότητα είναι άνεργοι με μία επιδότηση», επίσης «πολλοί άνεργοι καταγράφονται ως ανενεργός πληθυσμός, ακριβώς διότι δεν δηλώνονται ως αναζητούντες εργασία».

Η εικόνα αυτή δυστυχώς χειροτερεύει στα νησιά της χώρας μας, υπογράμμισε η κα Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι «η οικονομική δραστηριότητα στη Ρόδο εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τον τουρισμό και αυτό σημαίνει ότι έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στις αναταράξεις από την πανδημία. Κυρίως όμως σημαίνει ότι η μη ύπαρξη μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση επιδεινώνει και επιταχύνει την ύφεση».

Επεσήμανε, τέλος, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Δημοσιονομική ευχέρεια στο κράτος υπάρχει. Η επιλογή της κυβέρνησης να μην στηρίζει τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι μία συνειδητή πολιτική επιλογή».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο