LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 09 Ιουλίου 2020 20:34 | Ανανέωση: 09 Ιουλίου 2020 20:33

Ιρλανδός ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup

Ποιος είναι ο διάδοχος του Μάριο Σεντένο στην προεδρία της ομάδας των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

AP - ΠΑΣΚΑΛ ΝΤΟΝΑΧΙΟΥ

Της Μαρίας Αρώνη, ανταποκρίτριας του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες

Ο Ιρλανδός υπουργός οικονομικών, Πασκάλ Ντόναχιου εξελέγη την Πέμπτη ως; ο επόμενος Πρόεδρος του Eurogroup, μετά από μυστική ψηφοφορία, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Θα διαδεχτεί τον απερχόμενο πρόεδρο, Μάριο Σεντένο, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι δεν επιθυμούσε να διεκδικήσει δεύτερη θητεία. Αναλαμβάνει καθήκοντα στις 13 Ιουλίου, για τα επόμενα 2,5 χρόνια.

Ο Ντόναχιου, εξελέγη στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας και επικράτησε της αντιπάλου του Ισπανίδας υπουργού, Νάντια Καλβίνιο, η οποία ως την τελευταία στιγμή θεωρείτο φαβορί.

Ο Ντόναχιου ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και αποδεικνύεται ότι είχε τη στήριξη των ομολόγων του που ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια.  

Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας ο Ντόναχιου συγκέντρωσε 9 ψήφους, έναντι 5 της Καλβίνιο και 5 του Λουξεμβουργιανού Πιερ Γκραμένια, ο οποίος απέσειρε την υποψηφιότητά του πριν από το δεύτερο γύρο.

Έχοντας στα χέρια του τη διαχείριση των οικονομικών της Ιρλανδίας από το 2017, ο 45χρονος Πασκάλ Ντόναχιου επανάφερε τη χώρα στη σωστή δημοσιονομική τροχιά ύστερα από μια σοβαρή ύφεση.

«Η οικονομία της Ιρλανδίας είχε πολλές επιτυχίες, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη και με πολλές προκλήσεις. Θέλω να χρησιμοποιήσω αυτό, αλλά και την εμπειρία μου έτσι ώστε να διαβεβαιώσω ότι το Eurogroup θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης ανάκαμψης», είχε δηλώσει ο Ντόναχιου πριν από το Eurogroup.

Ο Ντόναχιου αναλαμβάνει την προεδρία του Eurogroup σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ευρωζώνη, η οποία βυθίζεται σε βαθιά ύφεση (8,7% το 2020 σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν), λόγω της κρίσης του κορονοϊού. 


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νότια Κορέα: Σταρ της K-pop και η μητέρα της εξουδετέρωσαν διαρρήκτη11:32Μυτιλήνη: Νεκρός εργάτης ύστερα από πτώση του από στέγη οικοδομής11:18Τηλεφωνικές απάτες: Πρώην αθλήτρια της ενόργανης ανάμεσα στους συλληφθέντες - Ηγετικό μέλος ο αδερφός της11:04Ζελένσκι: Η Ουκρανία συμφώνησε για εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ελλάδα10:50Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο αγροτικός κόσμος έχει κεντρικό ρόλο στο σχέδιό μας για την ανάπτυξη της χώρας10:36Σε κρίσιμο στάδιο η «διαμάχη» Μπαπέ-Παρί10:22Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες10:08Στην Αθήνα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Οι συναντήσεις με Κυριάκο Μητσοτάκη και Κωνσταντίνο Τασούλα09:54Πολωνία: Τα σύνορα με τη Λευκορωσία θα ανοίξουν και πάλι στις 17 Νοεμβρίου09:40Εκτροπή λεωφορείου στο Βελεστίνο: Πώς προκλήθηκε το ατύχημα 09:26Πάτρα: Άγριος ξυλοδαρμός 16χρονου από 17χρονο - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αιμορραγία09:12"Αστακός" η Αθήνα, λόγω επίσκεψης Ζελένσκι - Που απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις08:58Ουκρανία και Ρωσία σχεδιάζουν νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων πριν από τα Χριστούγεννα08:44Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 16 Νοεμβρίου08:30Τι καιρό θα κάνει σήμερα Κυριακή08:15Τα ατίθασα νιάτα της εθνικής έριξαν στο...καναβάτσο τη Σκωτία23:59Το Βατικανό επιστρέφει 62 τεχνουργήματα των αυτοχθόνων του Καναδά23:45Εθνική Ελλάδος: Το περήφανο μήνυμα της Κηφισιάς για το "γαλανόλευκο" ντεμπούτο του Ανδρέα Τεττέη23:31Euroleague: Χωρίς τον Λάρκιν η Αναντολού Εφές για 8 εβδομάδες23:17Εντοπίστηκε βλήμα πλησίον του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών23:03
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο