LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΔημοσίευση: 09 Ιουλίου 2020 15:54

Σφαγή στην Σρεμπρένιτσα: 25 χρόνια απο την θηριωδία (εικόνες)

Η γενοκτονία, όπως χαρακτηρίστηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ήταν η χειρότερη σφαγή που διαπράχθηκε στην Ευρώπη, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

AP - Σφαγή της Σρεμπρένιτσα - Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Πριν από 25 χρόνια περισσότεροι από 8.000 άνδρες και έφηβοι Μουσουλμάνοι της Βοσνίας σφαγιάστηκαν στην Σρεμπρένιτσα, η οποία έπεσε στα χέρια των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας στις 11 Ιουλίου του 1995.

Η τραγωδία αυτή, η οποία χαρακτηρίστηκε γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ήταν η χειρότερη σφαγή που διαπράχθηκε στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτή σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στον εμφύλιο πόλεμο της Βοσνίας μεταξύ Μουσουλμάνων, Σέρβων και Κροατών που διήρκεσε από το 1992 ως το 1995, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους και προκάλεσε τον ξεριζωμό 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων.

AP - Ένοχος - δολοφονία - Σρεμπρένιτσα - Μλάντις

Η πτώση του θύλακα

Από τις αρχές της διακοινοτικής σύγκρουσης που ξέσπασε στη Βοσνία τον Απρίλιο του 1992, οι ένοπλες δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας ξεκινούν την πολιορκία της Σρεμπρένιτσα, μιας πόλης με Μουσουλμάνους, στην πλειονότητά τους, κατοίκους, στην ανατολική Βοσνία, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τη Σερβία.

AP - Σφαγή της Σρεμπρένιτσα - Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Τον Απρίλιο του 1993, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί η πτώση της, ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει "ζώνη ασφαλείας" τον θύλακα αυτόν των 148 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αναπτύσσει εκεί κυανόκρανους που επιφορτίζονται να εγγυηθούν την ασφάλειά του.

Ωστόσο στις 11 Ιουλίου του 1995, η Σρεμπρένιτσα πέφτει στα χέρια των στρατιωτών του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, που είναι ο στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας και υμνητής, όπως και ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, το alter ego του στην πολιτική ηγεσία των Σερβοβόσνιων, μιας εθνικά καθαρής "Σερβικής Δημοκρατίας".

AP - Ένοχος - δολοφονία - Σρεμπρένιτσα - Μλάντις

Οι ολλανδοί κυανόκρανοι της Δύναμης Προστασίας του ΟΗΕ, με περιορισμένο οπλισμό και χωρίς αεροπορική υποστήριξη, αναδιπλώνονται στην γειτονική βάση τους στο Ποτοτσάρι, όπου κατακλύζονται από τη συρροή χιλιάδων αμάχων που ελπίζουν στην προστασία τους. Ωστόσο οι ολλανδοί κυανόκρανοι θα αποδεχθούν την απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών από τη βάση.

AP - Σφαγή της Σρεμπρένιτσα - Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Η σφαγή

Τις επόμενες μέρες, οι σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας χωρίζουν τους μουσουλμάνους άνδρες και εφήβους από τις γυναίκες και στη συνέχεια μεταφέρουν τους πρώτους με φορτηγά και αυτοκίνητα για να τους εκτελέσουν. Εκατοντάδες άνδρες που διέφυγαν στα γύρω δάση ξαναπιάστηκαν και εκτελέστηκαν.

Μετά έπιασαν δουλειά οι εκσκαφείς για να ταφούν τα πτώματα σε ομαδικούς τάφους. Οι περισσότεροι από αυτούς ανοίχτηκαν στη συνέχεια με μπουλντόζες για να μεταφερθούν τα πτώματα με σκοπό την συγκάλυψη της έκτασης του εγκλήματος.

AP - Σφαγή της Σρεμπρένιτσα - Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Μέσα σε μερικές μέρες, τα θύματα της σφαγής ξεπέρασαν τα 8.000.

AP - Σφαγή της Σρεμπρένιτσα - Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Γρήγορα, πολλές μαρτυρίες που συνέλεξαν ανθρωπιστικές οργανώσεις από τους ανθρώπους που γλίτωσαν έφεραν στο φως ωμότητες που διέπραξαν οι άνδρες του Μλάντιτς.

Μέχρι σήμερα 6.880 θύματα της σφαγής έχουν αναγνωριστεί και ενταφιαστεί, εκ των οποίων 6.643 στο Μνημείο του Ποτοτσάρι και 237 σε άλλα κοιμητήρια της περιοχής της Σρεμπρένιτσας.

AP - Σφαγή της Σρεμπρένιτσα - Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Οι καταδίκες για γενοκτονία

Συνολικά 51 καταδίκες, οι 20 για γενοκτονία, εκδόθηκαν από τη διεθνή δικαιοσύνη και δικαστήρια στην Βοσνία και την Σερβία.

Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς -ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που αναγκάστηκε να λογοδοτήσει μετά τον θάνατο, κατά τη διάρκεια της δίκης του, του Σέρβου πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς το 2006- καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό το 2019 σε ισόβια κάθειρξη από το αρμόδιο διεθνές δικαστήριο.

AP - Σφαγή της Σρεμπρένιτσα - Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Το 2017 η διεθνής δικαιοσύνη είχε ήδη καταδικάσει σε ισόβια τον Μλάντιτς. Αυτός αναμένεται να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό από τον Μηχανισμό για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια που πήρε την σκυτάλη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία μετά το κλείσιμό του την ίδια χρονιά.

AP - Ένοχος - δολοφονία - Σρεμπρένιτσα - Μλάντις

Το "κατηγορώ" προς τη διεθνή κοινότητα

Η διεθνής κοινότητα συχνά κατηγορείται ότι εγκατέλειψε τα θύματα, κυρίως επειδή δεν έδωσε εντολή για αεροπορικά πλήγματα.

AP - Σφαγή της Σρεμπρένιτσα - Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2000, ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Άναν κατηγορούσε το σύνολο της διεθνούς κοινότητας για την αποτυχία της να εγγυηθεί την προστασία της Σρεμπρένιτσα.

Έναν χρόνο αργότερα, έκθεση της ερευνητικής αποστολής της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης συμπέρανε την ευθύνη των Σέρβων, αλλά και του ΟΗΕ και κρατών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, που μετείχαν στις επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης στην Βοσνία.

AP - Ένοχος - δολοφονία - Σρεμπρένιτσα - Μλάντις

Ανοιχτή πληγή στην Ολλανδία

Ο ρόλος των Ολλανδών κυανόκρανων -συχνός στόχος των επικρίσεων- παραμένει ένα ευαίσθητο θέμα στην Ολλανδία, όπου πρώην στρατιώτες δηλώνουν ότι το περιστατικό αυτό τους σημάδεψε για πάντα.

Το 2002, η ολλανδική κυβέρνηση παραιτήθηκε μετά τη δημοσίευση έκθεσης στην οποία κατηγορούνταν για τις ευθύνες της στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

AP - Σφαγή της Σρεμπρένιτσα - Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Παράλληλα πολλές υποθέσεις σε σχέση με την σφαγή ήρθαν ενώπιον της ολλανδικής δικαιοσύνης, κυρίως από της "Μητέρες της Σρεμπρένιτσα", μιας ένωσης συγγενών των θυμάτων.

Το 2014, το ολλανδικό κράτος κρίθηκε ότι φέρει αστική ευθύνη για τον θάνατο 350 Μουσουλμάνων που είχαν καταφύγει στο Ποτοτσάρι. Ωστόσο το 2019 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας απήλλαξε εν μέρει το κράτος, κρίνοντας ότι η ευθύνη του δεν μπορεί να αποδειχθεί παρά μόνο σε μικρό βαθμό.

Σεμπρένιτσα - Ολλανδοί

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πέθανε ο Αγάθωνας Ιακωβίδης17:19Μύκονος: Αυτοκίνητα και μηχανάκια “σαπάκια” σε εταιρείες ενοικιάσεων17:08Χατζηδάκης- Ταγαράς: Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις των επόμενων μηνών16:56Εξαρθρώθηκαν δύο μίνι καζίνο (εικόνες)16:43Νέα Ζηλανδία: Μία πόλη... πωλείται για 7,5 εκ. δολάρια16:31Με αρνητικό επιτόκιο το 3μηνο έντοκο16:18Υπουργείο Εργασίας: έπιασε… δουλειά ο Τσακλόγλου16:06“Τζόκερ”: Η ταινία που κατέγραψε ρεκόρ διαμαρτυριών στην Βρετανία15:53Πέθανε ο Τάσος Παπαχρήστου15:42Μεταναστευτικό: νέα διαδικασία διαπίστωσης της ανηλικότητας των αιτούντων διεθνή προστασία15:30Κικίλιας σε νέους: δεν είστε άτρωτοι στον κορονοϊό15:18Κορονοϊός: εκατοντάδες πρόστιμα για τη μη χρήση προστατευτικής μάσκας την Τρίτη15:05Ολυμπιακός: “πέταξε” για Αγγλία για να φέρει την πρόκριση14:53Βηρυτός: θρήνος και απόγνωση μετά τις εκρήξεις (εικόνες)14:41ΤΡΑΙΝΟΣΕ: ο μετανάστης κατέβηκε από το τρένο γιατί δεν είχε εισιτήριο14:28Τσίπρας: συλλυπητήρια και αλληλεγγύη στον λαό του Λιβάνου14:15Σακελλαροπούλου: συγκλονισμένη από τις τραγικές εικόνες στη Βηρυτό14:04Βηρυτός: Έλληνες μεταξύ των θυμάτων από τις εκρήξεις13:53Βασιλικά οχήματα: διευκρινίσεις για τη συντήρησή τους13:43Γεννηματά: Η Ελλάδα είναι στο πλευρό του Λιβάνου13:31
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο