LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 07 Ιουλίου 2020 16:31

Κλιματική αλλαγή: καίριο πλήγμα για τις γυναίκες

Ζοφερές οι προβλέψεις των επιστημόνων, εάν δεν αντιμετωπιστει το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

AP - Συρία - κέντρο μεταναστών

Από την σεξουαλική βία στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων μέχρι την επιπλέον αγροτική εργασία και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για ασθένειες, οι γυναίκες επωμίζονται ένα μεγαλύτερο βάρος από την επιδείνωση των ακραίων καιρικών συνθηκών και από άλλες κλιματικές πιέσεις που ωθούν τους ανθρώπους να μετακινηθούν για να επιβιώσουν, ανακοίνωσε σήμερα μια διεθνής οργάνωση αρωγής.

Οι επιστήμονες αναμένουν ότι οι αναγκαστικές μετακινήσεις θα είναι ένα από τα πιο συχνά και καταστροφικά επακόλουθα που θα βιώνουν οι ευάλωτες ομάδες, αν δεν περιοριστεί το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο επίπεδο του διεθνώς συμφωνηθέντος στόχου του 1,5 βαθμού Κελσίου, σημειώνει σε μια νέα της έκθεση η CARE International.

"Η έκθεση δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή οξύνει τις υπάρχουσες ανισότητες μεταξύ των φύλων με τις γυναίκες που εκτοπίζονται να είναι οι πρώτες που υφίστανται τις σοβαρότερες συνέπειες", αναφέρει η γγ της CARE Σοφία Σπρέχμαν Σινέιρο.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες και τα κορίτσια που εκτοπίστηκαν εξαιτίας του κυκλώνα Ιντάι, ο οποίος έπληξε την Μοζαμβίκη, την Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι το 2019, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές για την υγεία τους εξαιτίας της δυσκολίας πρόσβασης στις βασικές υπηρεσίες και σε προϊόντα ατομικής υγιεινής, σημειώνει η έκθεση.

Στην Αιθιοπία, όπου περίπου 200.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν τον περασμένο χρόνο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της ξηρασίας και των πλημμυρών, οι γυναίκες που ζουν σε υπερπλήρη καταφύγια αντιμετωπίζουν υψηλότερα ποσοστά σεξουαλικής βίας και είναι υποχρεωμένες να διανύουν συχνότερα μεγάλες αποστάσεις για να προμηθευτούν νερό και ξύλα για να ζεσταθούν.

Ο Σβεν Χάρμελινγκ της CARE δήλωσε ότι οι μετακινήσεις ανθρώπων που συνδέονται με κλιματικά φαινόμενα είναι ήδη "μια σκληρή πραγματικότητα για εκατομμύρια ανθρώπους σήμερα".

Αν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίσει με τους τρέχοντες ρυθμούς προς τους 3 βαθμούς Κελσίου ή πιο πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου, "η κατάσταση πιθανόν να κλιμακωθεί ανεπιστρεπτί και (να οδηγήσει) στον εκτοπισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων επιπλέον ανθρώπων από τα σπίτια τους".

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πιθανόν να ενισχυθούν και να "εξελιχθούν μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια και όχι μόνο στο μακρινό μέλλον", δήλωσε ο ίδιος στο Ίδρυμα Thomson Reuters.

Αν δεν υπάρξει μέριμνα για τις γυναίκες, θα υποφέρουν περισσότερο και πληθυσμοί θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, συμπλήρωσε. Πολλοί τόποι ήδη έχουν αντιμετωπίσει πολλαπλά κλιματικά πλήγματα και από την άνοδο της στάθμης των υδάτων, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο για τους εκτοπισμένους να επιστρέψουν, τονίζει.

"Οι κλιματικές ακρότητες πιθανόν να οδηγούν περισσότερους άνδρες στην αναζήτηση εργασίας αλλού και αυτό επιβαρύνει περισσότερο τις γυναίκες, που μένουν πίσω και χρειάζεται να προσπαθήσουν να βγάλουν χρήματα ενώ ταυτόχρονα φροντίζουν την οικογένειά τους".

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ

Σύμφωνα με την έκθεση, οι κυβερνήσεις και οι οργανώσεις αρωγής χρειάζεται να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία για το πώς οι γυναίκες και τα κορίτσια επηρεάζονται από τις μετακινήσεις και τη μετανάστευση που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα (το πρόβλημα) και να προσπαθήσουν να βελτιώσουν την κατάστασή τους.

Στην έκθεση γίνεται επίσης έκκληση να ηγηθούν περισσότερες γυναίκες των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των κλιματικών απειλών, περιλαμβανομένων εκείνων στις δικές τους κοινότητες.

Σημειώνεται εξάλλου ότι απαιτείται να διατεθούν περισσότεροι πόροι για να βοηθηθούν οι γυναίκες να προσαρμοστούν στις συνθήκες που αλλάζουν σε έναν θερμότερο πλανήτη.

Στις περισσότερες χώρες τα μέτρα για το κλίμα που υποστηρίζονται με δημόσια κεφάλαια δεν δίνουν επαρκώς προτεραιότητα στις γυναίκες, υπογραμμίζει η οργάνωση, ζητώντας τουλάχιστον το 85% της χρηματοδότησης προγραμμάτων προσαρμογής να έχει ρητό στόχο την επίτευξη της ισότητας των φύλων έως το 2023 το αργότερο.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤο τελευταίο αντίο στο Γιώργο ΠαπαδάκηΣήμερα 19:59 | Ειδήσεις

Υπόκλιση από τον δημοσιογραφικό κόσμο.

Προανακριτική έρευνα για τη δήλωση Γιάνη Βαρουφάκη περί χρήσης ναρκωτικώνΣήμερα 19:01 | Ειδήσεις

Η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη, για το βίντεο που εστάλη στο γραφείο του εισαγγελέα, στον ΑΝΤ1.

Στα 8,5 λεπτά η kWh , μέσω εφαρμογής η επιστροφή του ΕΦΚ στην αντλία - Όλα τα μέτρα υπέρ των αγροτώνΣήμερα 14:00 | Ειδήσεις

Τo τελικό πακέτο μέτρων για την στήριξη του αγροτικού κόσμου ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση στο αγροτικό μέτωπο. Όλα τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν.

Νέα παρέμβαση Αρείου Πάγου για αγρότες: Να εφαρμοστεί άμεσα η παραγγελία για τα μπλόκαΣήμερα 14:19 | Ειδήσεις

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζαβέλλας ζητεί από τους εισαγγελείς την άμεση παρέμβασή τους με σκοπό την διακρίβωση αδικημάτων «σε δημόσιες, εθνικές και μη, οδούς και της συνεχιζόμενης κατάληψης, με οποιοδήποτε μέσο και για οποιονδήποτε λόγο ...».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Το τελευταίο αντίο στο Γιώργο Παπαδάκη20:16Χαλκιδική: Συμβολικός αποκλεισμός από αγρότες και κτηνοτρόφους στη Νέα Τρίγλια20:02Βία ανηλίκων: Το σχόλιο του Παναγιώτη Στάθη μετά την δολοφονία του 17χρονου από ανήλικο στις Σέρρες (βίντεο)19:48Προανακριτική έρευνα για τη δήλωση Γιάνη Βαρουφάκη περί χρήσης ναρκωτικών19:34Θεσσαλονίκη: Δώρο ζωής σε πέντε ανθρώπους από 50χρονο19:20Σέρρες: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 15χρονο19:06Πάτρα: Χειροπέδες σε τρεις ανήλικους για επίθεση σε συνομήλικούς τους18:52ΗΠΑ: Ο αμερικανικός στρατός κατέλαβε και δεύτερο δεξαμενόπλοιο που συνδέεται με τη Βενεζουέλα18:38Σάμος: Σορός εντοπίστηκε σε βραχώδη ακτή της περιοχής Κουρούντερε18:24Στον εισαγγελέα το βίντεο Βαρουφάκη που μιλά για χρήση ναρκωτικών18:10Σέρρες: Εκτεταμένα και πολλαπλά τραύματα σε ζωτικά όργανα δείχνει η ιατροδικαστική διερεύνηση στον 17χρονο17:56Ιράν-διαδηλώσεις: Δύο νεκροί, 30 τραυματίες σε ένοπλες συγκρούσεις στα νοτιοδυτικά17:42Έρευνα της ΕΛΑΣ για βίντεο που δείχνει γυναίκα αστυνομικό να πυροβολεί σε γλέντι17:28Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης επενδύει στην πόλωση, χωρίς διάθεση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της παραγωγής17:14Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων17:00ΗΠΑ-Βενεζουέλα: Η Ουάσινγκτον συνέλαβε ρωσικό δεξαμενόπλοιο στον βόρειο Ατλαντικό16:46Γερμανία: Πτερύγιο ανεμογεννήτριας κινδυνεύει να αποκολληθεί 16:32Ουκρανία-ΗΠΑ: Ο Ζελένσκι ελπίζει να συναντηθεί σύντομα με τον Τραμπ16:18Στο Βατικανό οι καρδινάλιοι όλου του κόσμου μετά από πρόσκληση του Πάπα Λέοντα16:04NASA: Νέος τύπος ουράνιου αντικειμένου αποκαλύπτεται – Το μυστηριώδες “Cloud-9”15:49
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο