LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 07 Ιουλίου 2020 12:57

ESA: Στην Ελλάδα ο πρώτος επίγειος σταθμός για το “ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος”

Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος σταθμός του ευρωπαϊκού προγράμματος για την επόμενη γενιά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

 esa

Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος σταθμός του ευρωπαϊκού προγράμματος για την επόμενη γενιά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών («fibre in the sky»), όπως ενημέρωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η τελική επιλογή θα πραγματοποιηθεί από τον ESA ανάμεσα σε δυο ελληνικά αστεροσκοπεία: το «Αρίσταρχος» στον Χελμό και το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στην Κυλλήνη Κορινθίας. Το «fibre in the sky» περιλαμβάνει υπερυψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων με τη χρήση δορυφόρων.

Με την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών αναβάθμισης, ο σταθμός θα αποτελέσει κομβικό στοιχείο στη νέα γενιά δικτύων της Ευρώπης. Τα δίκτυα αυτά συνδυάζουν τις επίγειες υποδομές με τα δορυφορικά δίκτυα, για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με ταχύτητα άνω του 1 Gbps σε κρατικές υπηρεσίες, πολίτες και επιχειρήσεις. Οι νέες τεχνολογίες επικοινωνίας μεταξύ δορυφόρων και επίγειων σταθμών αντικαθιστούν τα ραδιοκύματα με συστήματα λέιζερ και είναι ευρύτερα γνωστές ως «fibre in the sky». Επίσης, ανοίγουν τον δρόμο για την παροχή σύγχρονων, ποιοτικών και αξιόπιστων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε απομακρυσμένες περιοχές. Ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με επίγειες υποδομές όπως τα δίκτυα οπτικών ινών και τα σχεδιαζόμενα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5G δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον για την απρόσκοπτη μετάδοση δεδομένων ακόμα και σε ακραίες συνθήκες.

Η κατασκευή του επίγειου σταθμού στην Ελλάδα δημιουργεί νέες δυνατότητες για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις τόσο από ελληνικές όσο και από ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε ανακοίνωσή του, η επιλογή των δύο ελληνικών αστεροσκοπείων έρχεται σε συνέχεια της στόχευσης που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα για τη συμμετοχή της σε προγράμματα της ESA που αφορούν στους τομείς των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών 5G και της γεωεπισκόπησης (Earth Observation). Η συγκεκριμένη στρατηγική αναπτύχθηκε κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου της ESA σε Υπουργικό επίπεδο (Space19+) τον Νοέμβριο του 2019. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης προσυπέγραψε τη Διακήρυξη Euro QCI (Quantum Communication Infrastructure), με την οποία η Ελλάδα γίνεται μέλος της ομάδας των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν ενεργά στην ασφάλεια νέας γενιάς για προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Tα Αστεροσκοπεία Χελμού «Αρίσταρχος» και Κρυονερίου

Το Αστεροσκοπείο Χελμού «Αρίσταρχος» βρίσκεται σε υψόμετρο 2.340 μ., σε απόσταση 240 χλμ. από την Αθήνα. Το «Αρίσταρχος» εγκαινιάστηκε το 2007 και αποτελεί τη μεγαλύτερη ερευνητική υποδομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Είναι το μεγαλύτερο αστεροσκοπείο στα Βαλκάνια και το δεύτερο μεγαλύτερο στην ηπειρωτική Ευρώπη, ενώ φιλοξενεί το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει ποτέ η εταιρεία Zeiss. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση https://helmos.astro.noa.gr/

Το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου βρίσκεται στην κορυφή του όρους Κυλλήνη Κορινθίας σε υψόμετρο 905 μ. και σε απόσταση 130 χλμ. Από την Αθήνα. Ιδρύθηκε το 1972, ενώ το κατοπτρικό του τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε το 1975 αναβαθμίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος NELIOTA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, για την καταγραφή προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών στη Σελήνη. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση https://kryoneri.astro.noa.gr/

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣε κλίμα βαθιάς συγκίνησης το ύστατο χαίρε στον Διονύση ΣαββόπουλοΣήμερα 19:08 | Ειδήσεις

Τα λόγια όλων θερμά, για το έργο και την πορεία του, για την προσωπικότητα και το ταλέντο του.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η πρώτη προφυλάκιση κατηγορούμενουΣήμερα 19:09 | Ειδήσεις

Συνεχίζονται και σήμερα οι απολογίες των κατηγορουμένων.

Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Ο Τραμπ είναι ο μόνος ηγέτης που μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο στην ΟυκρανίαΣήμερα 20:23 | Ειδήσεις

Τι είπε για τα «διαπραγματευτικά χαρτιά» που έχει στα χέρια του ο Τραμπ και την αναγκαία συναίνεση των εμπλεκομένων μερών, αλλά και της ΕΕ.

Κυρανάκης για το sms του Υπουργείου Μεταφορών: Δεν έγινε παραβίαση προσωπικών δεδομένωνΣήμερα 16:38 | Ειδήσεις

Τι απαντά, στις αντιδράσεις για το μήνυμα από το υπουργείο Μεταφορών στα κινητά πολιτών για την οδική ασφάλεια ενόψει 28ης Οκτωβρίου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ηρακλής – ΑΕΚ: Εύκολη νίκη για την “Ένωση”21:45Κυρανάκης για το sms του Υπουργείου Μεταφορών: Δεν έγινε παραβίαση προσωπικών δεδομένων21:32ΠΑΟΚ – Περιστέρι: Εμφατική νίκη ο “Δικέφαλος”21:18Μητσοτάκης για Διονύση Σαββόπουλο: Η κληρονομιά του αποτελεί κομμάτι της συλλογικής μας μνήμης21:05Κηφισιά – Παναιτωλικός: Μοιρασιά σε μια αναμέτρηση με δραματικό φινάλε20:51Θανατηφόρο τροχαίο στα Χανιά με θύμα 29χρονο οδηγό μηχανής20:38Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Ο Τραμπ είναι ο μόνος ηγέτης που μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία20:24Γιώργος Παπαβασιλείου: Παραιτήθηκε ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Ανδρουλάκη20:10ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι το τέλος Οκτωβρίου19:55Τι καιρό θα κάνει τη Κυριακή19:42Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης το ύστατο χαίρε στον Διονύση Σαββόπουλο19:27ΟΠΕΚΕΠΕ: Η πρώτη προφυλάκιση κατηγορούμενου19:12Προεδρικές εκλογές στην Ιρλανδία: Νικήτρια η Κάθριν Κόνολι19:00Χάρης Δούκας: Οφείλουν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους18:45Juniors Masters: Ο Ραφαήλ Παγώνης κατέκτησε το τρόπαιο18:30ΗΠΑ: Ο Τραμπ θα συναντηθεί με τον εμίρη και τον πρωθυπουργό του Κατάρ στη διάρκεια του ταξιδιού του στη Μαλαισία18:17Διονύσης Σαββόπουλος: Ο συγκινητικός επικήδειος του εγγονού του18:03Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 35χρονος καταζητούμενος για προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης17:50Αλλαγή ώρας: Πότε επιστρέφουμε στη χειμερινή17:36Έδεσσα: Συνελήφθησαν για κλοπές και διαρρήξεις σε περιοχές της Πέλλας17:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο