LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 07 Ιουλίου 2020 12:49

Πώς τα προβιοτικά “νικούν” την κατάθλιψη

Τι αναφέρει νέα επιστημονική μελέτη για την συμβολή των προβιοτικών στον μετριασμό της κατάθλιψης.

Κορίτσι - κατάθλιψη - θλίψη - δυστυχία

Τα προβιοτικά, είτε λαμβάνονται μόνα τους είτε σε συνδυασμό με πρεβιοτικά, μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό της κατάθλιψης, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη που αξιολόγησε όλα τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα. Από την άλλη, η θετική επίπτωσή τους στο άγχος δεν είναι εξίσου σαφής.

Τα προβιοτικά είναι τροφές που βελτιώνουν το προφίλ των λεγόμενων καλών βακτηρίων στο ανθρώπινο έντερο, ενώ τα πρεβιοτικά είναι ουσίες που βοηθούν στην ανάπτυξη των επωφελών βακτηρίων. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κάθι Μάρτιν της Σχολής Επιστημών Υγείας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπράιτον, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Nutrition Prevention & Health».

Είναι γνωστό, πλέον, στους επιστήμονες ότι υπάρχει αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στον εγκέφαλο και στο πεπτικό σύστημα (ο λεγόμενος άξονας εγκεφάλου-εντέρου). Ολοένα περισσότεροι ερευνητές και γιατροί εστιάζουν στην πιθανότητα το μικροβίωμα (το οικοσύστημα μικροοργανισμών του εντέρου) να βοηθά στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών.

Η νέα μελέτη (μετα-ανάλυση) αξιολόγησε επτά μελέτες πάνω στη σχέση προβιοτικών/πρεβιοτικών και ψυχικής υγείας. Οι μελέτες εξέτασαν συνολικά 12 προβιοτικά στελέχη (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium bifidium κ.ά.).

Παρά τις διαφορές μεταξύ των μελετών, όλες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα -είτε μόνα τους είτε μαζί με πρεβιοτικά- όντως μειώνουν σημαντικά την κατάθλιψη. Επίσης, εμφανίζονται να βελτιώνουν τα συμπτώματα του άγχους.

Επειδή, όμως, όλες οι μελέτες που εξετάσθηκαν διήρκησαν σχετικά μικρό χρονικό διάστημα και σε αυτές συμμετείχαν λίγοι άνθρωποι, οι ερευνητές ανέφεραν ότι είναι δύσκολο να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα κατά πόσο τα οφέλη των προβιοτικών/πρεβιοτικών διαρκούν πολύ και αν σε βάθος χρόνου υπάρχουν κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες λόγω της παρατεταμένης χρήσης. Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες τόνισαν ότι -με βάση τα έως τώρα ευρήματα- η θεραπεία με προβιοτικά/πρεβιοτικά αξίζει πραγματικά να μελετηθεί και να αξιοποιηθεί περαιτέρω.

Τα προβιοτικά πιθανώς μειώνουν την παραγωγή χημικών ουσιών που προκαλούν φλεγμονή, όπως οι κυτταροκίνες (π.χ. στην περίπτωση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου). Από την άλλη, με δεδομένο ότι τόσο οι διαταραχές του άγχους όσο και η κατάθλιψη επηρεάζουν τους ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο, είναι αναμενόμενο ότι τα προβιοτικά/πρεβιοτικά δεν θα δράσουν με τον ίδιο τρόπο σε όλους, όσον αφορά τις επιπτώσεις στον ψυχισμό τους. Εξάλλου, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι με κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές συχνά έχουν άλλα υποκείμενα προβλήματα, όπως η ανεπαρκής παραγωγή ινσουλίνης και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΝίκος Παππάς: Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γρονθοκόπησε δημοσιογράφοΣήμερα 17:06 | Ειδήσεις

Διαγράφηκε από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με απόφαση Φάμελλου.

Βία ανηλίκων: Το σχόλιο του Παναγιώτη Στάθη για το μαχαίρωμα 14χρονης σε σχολείο της Κυψέλης (βίντεο)Σήμερα 19:05 | Ειδήσεις

Ο Παναγιώτης Στάθης σε σχόλιο του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το απόγευμα της Τετάρτης απαντά στο αν αυτό το περιστατικό ακραίας βίας ανηλίκων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί

ΥΠΕΞ: Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στον Μίτσκοσκι - "Καμία προσπάθεια αλλοίωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα γίνει αποδεκτή"Σήμερα 16:19 | Ειδήσεις

Οι προκλητικές δηλώσεις του Μίτσκοσκι και η σκληρή απάντηση της Αθήνας

"Αποκαλύψεις"- ΕΠΑΛ Χαλανδρίου: Του έπιασαν τα δάχτυλα για να του τα κόψουν, λέει ο πατέρας του μαθητή που τραυματίστηκεΣήμερα 16:02 | Ειδήσεις

Ο 17χρονος Παναγιώτης τραυματίστηκε στο χέρι κατά την προσπάθεια της διευθύντριας και ενός καθηγητή του σχολείου να "σπάσουν" την κατάληψη, χρησιμοποιώντας κόφτη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Άκης Σκέρτσος: Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει με συνέπεια οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων19:58Βία ανηλίκων: Το σχόλιο του Παναγιώτη Στάθη για το μαχαίρωμα 14χρονης σε σχολείο της Κυψέλης (βίντεο)19:43Δώρο Χριστουγέννων 2025: Τι ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα - Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος, εάν δεν καταβληθεί19:29Δυτική Όχθη: Ανήλικος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών19:14Θεσσαλονίκη: Πιλοτική 24ωρη λειτουργία έξι λεωφορειακών γραμμών 19:00Δίκη Χρυσής Αυγής: Την ενοχή και των 42 κατηγορουμένων πρότεινε η εισαγγελέας18:46ΥΠΑΑΤ: Πώς θα γίνει η πληρωμή αγροτεμαχίων έως 20 στρέμματα 18:32Μαρινάκης για διαγραφή Παππά: Τώρα, όμως, είναι αργά για… δάκρυα18:18Γκίλφοϊλ για την εξάρθρωση του διεθνούς κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης: Μια σημαντική νίκη στον συνεχιζόμενο αγώνα κατά του εμπορίου ναρκωτικών18:05Οι δημοσιογράφοι του ΑΝΤ1 μας προσκαλούν στον μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο17:51"Αποκαλύψεις"- Κως: Νεκρός 58χρονος που πήγε με συμπτώματα εγκεφαλικού στο νοσοκομείο και τον έστειλαν σπίτι17:37Κατίνα Παξινού: Η ιέρεια του θεάτρου στον κινηματογράφο και στα Όσκαρ17:23Νίκος Παππάς: Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γρονθοκόπησε δημοσιογράφο17:09ΥΠΕΞ: Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στον Μίτσκοσκι - "Καμία προσπάθεια αλλοίωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα γίνει αποδεκτή"16:58Κυψέλη: Στη φυλακή η 16χρονη που μαχαίρωσε 14χρονη σε σχολείο16:44"Αποκαλύψεις"- ΕΠΑΛ Χαλανδρίου: Του έπιασαν τα δάχτυλα για να του τα κόψουν, λέει ο πατέρας του μαθητή που τραυματίστηκε16:30Άγιος Διονύσιος ο Νέος: Ο Πολιούχος και προστάτης της Ζακύνθου16:16Χρυσοχοΐδης για "Έλληνα Εσκομπάρ" και επιχείρηση "Ίππαλος": Ο πόλεμος ενάντια στους εμπόρους ναρκωτικών θα συνεχιστεί16:02ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι ακόμη δύο κατηγορούμενοι για τις παράνομες επιδοτήσεις15:48Κωνσταντοπούλου: Ψηφίστηκε η άρση ασυλίας της από τη Βουλή - Ερωτήματα για εμπλοκή της σε ΜΚΟ15:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο