LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 07 Ιουλίου 2020 10:03

Ρομπότ “χημικός” κάνει πειράματα – “Γεννήθηκε” μέσα στο lockdown (βίντεο)

Aυτοβελτιώνεται μέσω της εμπειρίας του και μπορεί να εργάζεται για ώρες στο εργαστήριο: ο λόγος για τον πρώτο ρομποτικό ερευνητή, που μπορεί να κάνει ανεξάρτητος πειράματα χημείας!

Ρομπότ - χημικός

Ερευνητές στη Βρετανία δημιούργησαν τον πρώτο ρομποτικό ερευνητή που εργάζεται αυτόνομα για ώρες, χωρίς διακοπή, στο εργαστήριο χημείας κάνοντας πειράματα. Ο ρομπο-χημικός προγραμματίζεται στην αρχή και στη συνέχεια μαθαίνει μόνος του από την εμπειρία του και έτσι αυτοβελτιώνεται.

Οι επιστήμονες και μηχανικοί του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, με επικεφαλής τον καθηγητή της Επιστήμης των Υλικών Άντι Κούπερ, ο οποίος έβαλε το ρομπότ να δουλεύει στο εργαστήριό του στη διάρκεια του«lockdown», σύμφωνα με το BBC, εκτιμούν ότι η δημιουργία του θα βοηθήσει μελλοντικά στην επιτάχυνση των επιστημονικών ερευνών και ανακαλύψεων.

«Μπορεί να εργαστεί αυτόνομα, συνεπώς μπορώ να "τρέχω" πειράματα από το σπίτι μου. Τεχνολογία αυτού του είδους μπορεί να κάνει επιστημονικές ανακαλύψεις χίλιες φορές πιο γρήγορα», δήλωσε ο ερευνητής Μπένζαμιν Μπέργκερ.

Σε αυτήν τη φάση, ο ρομποτικός ερευνητής ασχολείται με μία σειρά τεστ για να βρει έναν καταλύτη που θα επιταχύνει τις χημικές αντιδράσεις μέσα στις ηλιακές κυψέλες. Θα μπορούσε, όμως, μελλοντικά, σύμφωνα με τον Κούπερ, να αξιοποιηθεί και στη μάχη κατά της Covid-19.

«Η Covid-19 ή η κλιματική αλλαγή αποτελούν προβλήματα που χρειάζονται πραγματικά διεθνή συνεργασία. Έτσι, το όραμά μας είναι να έχουμε ρομπότ σαν κι αυτό σε όλον τον κόσμο, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με έναν κεντρικό εγκέφαλο που μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε. Δεν το έχουμε κάνει ακόμη, απλώς έχουμε φτιάξει το πρώτο ρομπότ προς το παρόν, αλλά είναι σαφώς αυτό που θα θέλαμε να κάνουμε μελλοντικά», ανέφερε ο Βρετανός επιστήμονας όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ο ρομπο-επιστήμονας δεν βαριέται, δεν κουράζεται, εργάζεται όλο το 24ωρο και δεν χρειάζεται διακοπές. Μπορεί εύκολα να εξετάσει χιλιάδες δείγματα, πράγμα που απελευθερώνει τον χρόνο μου για να εστιάσω στην καινοτομία και σε νέες λύσεις», πρόσθεσε ο Μπέργκερ.

Τέτοια ρομπότ μπορούν, επίσης, να αναλάβουν πιο επικίνδυνα για τους ανθρώπους πειράματα, π.χ. σε ακραίες εργαστηριακές συνθήκες ή κάνοντας χρήση πιο τοξικών ουσιών. Το κατά πόσο οι επιστήμονες θα πρέπει να ανησυχούν ότι τέτοια ρομπότ -ιδίως αν βελτιωθούν κι άλλο- θα τους «κλέψουν» θέσεις εργασίας, θα το δείξει το μέλλον. Πάντως, τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να αναμένεται μεγαλύτερη συνεργασία ερευνητών και ρομπότ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Το ant1news.gr συμμετέχει στη στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ10:59Πρόστιμο της ΣΤΑ.ΣΥ στον ανάδοχο αναβάθμισης συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις10:48ΝΒΑ – Αντετοκούνμπο: Συνεχίζεται ο κατήφορος… για τα “ελάφια”10:37ΕΚΤ: Αρνείται να δώσει δάνειο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με βάση τα “δεσμευμένα χρήματα” της Ρωσίας10:26Τραγωδία στο Βερολίνο: Παιδί πέθανε μετά τον απεγκλωβισμό του από πυρκαγιά σε μονοκατοικία10:14Θεσσαλονίκη: Κατασχέθηκαν εκατοντάδες "μαϊμού" προϊόντα10:00Τροχαίο δυστύχημα στην Λούτσα: Υπό την επήρεια αλκοόλ οδηγούσε ο 29χρονος09:45Κινηματογραφική καταδίωξη 16χρονου στη Θεσσαλονίκη - Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα κλεμμένη μηχανή09:31Βαρουφάκης στον ΑΝΤ1: Ο Τσίπρας με το βιβλίο του, προσπαθεί να μετατρέψει την ενοχή του σε αφέλεια09:17Λάρισα: Κλειστή και σήμερα η Εθνική Οδός Αθηνών–Θεσσαλονίκης στη Νίκαια09:03Μαρινάκης: Η κυβέρνηση δεν είναι αδιάφορη με το αγροτικό ζήτημα08:49Ινδονησία: Εκατοντάδες νεκροί από πλημμύρες – περισσότερο από 1 εκ. πολίτες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους08:35Ιταλία: 24χρονη θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στο κέντρο του Μιλάνου08:21Χαϊδάρι: Τεράστιο δέντρο έπεσε μέσα σε παιδική χαρά!08:07Αττική - ΕΛ.ΑΣ: 10 Νεκροί και 610 τραυματίες από τροχαία ατυχήματα μέσα στον Νοέμβριο07:53Μαδούρο: Δεν θέλουμε την ειρήνη των σκλάβων, ούτε την ειρήνη των αποικιών07:39ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη από σήμερα η νέα έκδοση της εφαρμογής "timologio"07:25Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό07:11Πότε θα παραδοθεί στην κυκλοφορία ο νέος αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος06:57ΤΑΞΙ: Τραβάνε… χειρόφρενο για 48 ώρες06:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο