LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 07 Ιουλίου 2020 10:03

Ρομπότ “χημικός” κάνει πειράματα – “Γεννήθηκε” μέσα στο lockdown (βίντεο)

Aυτοβελτιώνεται μέσω της εμπειρίας του και μπορεί να εργάζεται για ώρες στο εργαστήριο: ο λόγος για τον πρώτο ρομποτικό ερευνητή, που μπορεί να κάνει ανεξάρτητος πειράματα χημείας!

Ρομπότ - χημικός

Ερευνητές στη Βρετανία δημιούργησαν τον πρώτο ρομποτικό ερευνητή που εργάζεται αυτόνομα για ώρες, χωρίς διακοπή, στο εργαστήριο χημείας κάνοντας πειράματα. Ο ρομπο-χημικός προγραμματίζεται στην αρχή και στη συνέχεια μαθαίνει μόνος του από την εμπειρία του και έτσι αυτοβελτιώνεται.

Οι επιστήμονες και μηχανικοί του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, με επικεφαλής τον καθηγητή της Επιστήμης των Υλικών Άντι Κούπερ, ο οποίος έβαλε το ρομπότ να δουλεύει στο εργαστήριό του στη διάρκεια του«lockdown», σύμφωνα με το BBC, εκτιμούν ότι η δημιουργία του θα βοηθήσει μελλοντικά στην επιτάχυνση των επιστημονικών ερευνών και ανακαλύψεων.

«Μπορεί να εργαστεί αυτόνομα, συνεπώς μπορώ να "τρέχω" πειράματα από το σπίτι μου. Τεχνολογία αυτού του είδους μπορεί να κάνει επιστημονικές ανακαλύψεις χίλιες φορές πιο γρήγορα», δήλωσε ο ερευνητής Μπένζαμιν Μπέργκερ.

Σε αυτήν τη φάση, ο ρομποτικός ερευνητής ασχολείται με μία σειρά τεστ για να βρει έναν καταλύτη που θα επιταχύνει τις χημικές αντιδράσεις μέσα στις ηλιακές κυψέλες. Θα μπορούσε, όμως, μελλοντικά, σύμφωνα με τον Κούπερ, να αξιοποιηθεί και στη μάχη κατά της Covid-19.

«Η Covid-19 ή η κλιματική αλλαγή αποτελούν προβλήματα που χρειάζονται πραγματικά διεθνή συνεργασία. Έτσι, το όραμά μας είναι να έχουμε ρομπότ σαν κι αυτό σε όλον τον κόσμο, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με έναν κεντρικό εγκέφαλο που μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε. Δεν το έχουμε κάνει ακόμη, απλώς έχουμε φτιάξει το πρώτο ρομπότ προς το παρόν, αλλά είναι σαφώς αυτό που θα θέλαμε να κάνουμε μελλοντικά», ανέφερε ο Βρετανός επιστήμονας όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ο ρομπο-επιστήμονας δεν βαριέται, δεν κουράζεται, εργάζεται όλο το 24ωρο και δεν χρειάζεται διακοπές. Μπορεί εύκολα να εξετάσει χιλιάδες δείγματα, πράγμα που απελευθερώνει τον χρόνο μου για να εστιάσω στην καινοτομία και σε νέες λύσεις», πρόσθεσε ο Μπέργκερ.

Τέτοια ρομπότ μπορούν, επίσης, να αναλάβουν πιο επικίνδυνα για τους ανθρώπους πειράματα, π.χ. σε ακραίες εργαστηριακές συνθήκες ή κάνοντας χρήση πιο τοξικών ουσιών. Το κατά πόσο οι επιστήμονες θα πρέπει να ανησυχούν ότι τέτοια ρομπότ -ιδίως αν βελτιωθούν κι άλλο- θα τους «κλέψουν» θέσεις εργασίας, θα το δείξει το μέλλον. Πάντως, τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να αναμένεται μεγαλύτερη συνεργασία ερευνητών και ρομπότ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ηράκλειο: Επικοινωνούσαν με ασύρματους για να σπρώχνουν τα ναρκωτικά15:04Ασταμάτητες οι μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη14:54Παναθηναϊκός - Μπενίτεθ: Διαφορετικό αυτό το παιχνίδι με την ΑΕΚ14:40Δένδιας: Αποχαιρετάμε με θλίψη τον πρώην υπουργό και αντιναύαρχο ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού Αλέξανδρο Παπαδόγγονα14:26Ινδονησία: Χάθηκε η επαφή με αεροσκάφος - 11 οι επιβαίνοντες14:12Ουκρανία: Νέος γύρος συνομιλιών για ειρήνη13:58Η ΕΕ και η Mercosur υπογράφουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου13:44Θεσσαλονίκη: Παρουσιάζει το βιβλίο "Ιθάκη" ο Αλέξης Τσίπρας13:32Γαλλία: Ο Ντομινίκ Πελικό ερευνάται ως ύποπτος για δύο "ανεξιχνίαστες υποθέσεις" βιασμού και φόνου13:18Συνελήφθη 44χρονος για την δολοφονία 50χρονου στην περιοχή Λιθοβούνι13:04Ομιλία του πρωθυπουργού σε πολίτες στο Μαρούσι: Η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που εγγυάται σταθερότητα, ασφάλεια και προκοπή στη χώρα12:50Τέλος η αγωνία για τον 70χρονο που αγνοούνταν στο Ηράκλειο12:36Παναθηναϊκός: Το αντίο της Γοδόι Κρουζ στον Αντίνο12:24Πάτρα: Σήμερα η τελετή έναρξης του Καρναβαλιού12:10Μητσοτάκης: Η έμφασή μας για το 2026 είναι οι μειώσεις στους άμεσους φόρους11:56Στόχος του Ρουβίκωνα ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης11:42Αιτωλοακαρνανία: Σοκάρει τη Μακρυνεία η δολοφονία προέδρου κοινότητας11:28Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερα χρήματα στους αγρότες από αυτά που επιβάλλει ο προϋπολογισμός11:14Λαμία: Συνελήφθη 40χρονος για κλοπές αυτοκινήτων11:00Μητσοτάκης: Ευελπιστούμε ότι η συνάντηση με τον Ερντογάν θα είναι στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου10:46
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο