LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 06 Ιουλίου 2020 20:30

Ευρωβουλή: ανέβηκαν οι τόνοι στη συζήτηση για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Έντονες αντιδράσεις από Χρυσοχοΐδη και Μηταράκη στις κατηγορίες για επαναπροωθήσεις μεταναστών και «ακροδεξιά ρητορική» από την Ελλάδα.

Επεισόδια Έβρος - Καστανιές

Της Μαρίας Αρώνη

Την ανησυχία της για τις καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων μεταναστών  και παραβιάσεων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, εξέφρασε σήμερα η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον, μιλώντας στην επιτροπή Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. 

Η Σουηδέζα Επίτροπος τόνισε ότι δεν δικαιούνται όλοι οι μετανάστες άσυλο, αλλά όλοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να προστατεύονται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όχι όμως να παραβιάζονται οι αξίες της ΕΕ. Κάλεσε, δε, τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν τις καταγγελίες για τις επαναπροωθήσεις.

Ωστόσο, οι τόνοι ανέβηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ευρωβουλή για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όταν ένας Ισπανός ευρωβουλευτής από την ομάδα των Σοσιαλιστών, κατηγόρησε ανοιχτά την ελληνική κυβέρνηση για επαναπροωθήσεις μεταναστών, για σφραγισμένα σύνορα και ακροδεξιά ρητορική. Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Έλληνα Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ο οποίος απευθυνόμενος στον Ισπανό ευρωβουλευτή τον ρώτησε: “Γιατί δε λέτε στον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάνσεθ να δεχτεί μετανάστες από την Ελλάδα; Είναι απαράδεκτο να μιλάτε για ακροδεξιά, σας παρακαλώ να ανακαλέσετε!”.

Την ίδια έντονη αντίδραση είχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, λέγοντας ότι “είναι άδικο να κατηγορείται η Ελλάδα”, η “ασπίδα της Ευρώπης”, ότι δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. “Απορρίπτουμε όλες τις κατηγορίες ότι η Ελλάδα δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου”, τόνισε , σημειώνοντας ότι η Ελλάδα προστατεύει και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και την ασφάλειά της. “Πρώτη φορά κάποιος τολμά να με χαρακτηρίσει ακροδεξιό. Από τη μία μας συγχαίρουν ως ασπίδα της Ευρώπης και μετά μας κατηγορούν για τον ίδιο λόγο. Είναι υποκρισία”, ανέφερε στη συνέχεια.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι  “η Ελλάδα συνεχίζει και προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο”, μετά τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην απόπειρα της Τουρκίας να αφήσει να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος χιλιάδες άνθρωποι, ενώ υπογράμμισε πως η γειτονική χώρα αγνοεί τις εκκλήσεις των ελληνικών αρχών για επιστροφές προς την Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Ο Έλληνας Υπουργός ζήτησε ενίσχυση των συνοριοφυλάκων της Frontex και εξέφρασε την ελπίδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπονήσει σύντομα την πρότασή της για το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και μετανάστευσης.  

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης περιέγραψε αναλυτικά τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών, με την αύξηση κατά 134% των μεταφορών προς την ηπειρωτική Ελλάδα και την επιτάχυνση εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Επισήμανε, δε, την ανάγκη αναβάθμισης των προσφυγικών κέντρων υποδοχής στα νησιά.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΗ πρώτη εμφάνιση του Κυριάκου Πιερρακάκη στη Βουλή μετά την εκλογή του ως πρόεδρος του EurogroupΧθες 21:49 | Ειδήσεις

Καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι η εκλογή του είναι πρωτίστως μια νίκη της πατρίδας που γνώρισε δυσκολίες και πρωτόγνωρες κρίσεις.

Σύνταγμα: Συναγερμός για φωτιά - Έκλεισε η οδός Καραγιώργη ΣερβίαςΧθες 21:42 | Ειδήσεις

Κατά την παρέμβαση της πυροσβεστικής έγινε αντιληπτό ότι δεν υπήρξε φωτιά, αλλά υπήρξε βραχυκύκλωμα εντός του κτιρίου με αποτέλεσμα να προκληθούν σπινθήρες.

Αθήνα: Άνδρας μετέφερε Καλάσνικοφ στην βαλίτσα του σε σταθμό υπεραστικών λεωφορείωνΧθες 20:59 | Ειδήσεις

Κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε τροχήλατη βαλίτσα που έφερε, βρέθηκε και κατασχέθηκε το πολεμικό τυφέκιο, καθώς και μια γεμιστήρα με 12 φυσίγγια.

Η πρώτη ανάρτηση της Ελεονώρας Ζουγανέλη για το πρόστιμο από την τροχαία - Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλουςΧθες 23:23 | Ειδήσεις

Η γνωστή τραγουδίστρια οδηγούσε το μηχανάκι της, υπό την επήρεια αλκοόλ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε οξειδωμένη οβίδα κατά τη διάρκεια των εργασιών στο λιμάνι23:59Η πρώτη ανάρτηση της Ελεονώρας Ζουγανέλη για το πρόστιμο από την τροχαία - Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους23:44Ολυμπιακός: Οι Πειραιώτες κατέρρευσαν στην Βαρκελώνη 23:30ΑΑΔΕ: Νέα σημαντική μείωση του κενού ΦΠΑ στην Ελλάδα23:16Γιατρός δέχθηκε επίθεση μέσα σε νοσοκομείο στο Αίγιο - Ο δράστης φέρεται να είχε εμπειρία πυγμαχίας23:02Συνάντηση Μητσοτάκη με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο - Στο επίκεντρο η τριμερής22:48Η πρώτη εμφάνιση του Κυριάκου Πιερρακάκη στη Βουλή μετά την εκλογή του ως πρόεδρος του Eurogroup22:34Αθήνα: Άνδρας μετέφερε Καλάσνικοφ στην βαλίτσα του σε σταθμό υπεραστικών λεωφορείων 22:20Στο πλευρό των αγροτών οι οδηγοί ταξί στην Πάτρα22:06Σύνταγμα: Συναγερμός για φωτιά - Έκλεισε η οδός Καραγιώργη Σερβίας21:52Χώρες της ΕΕ: Αποφασίστηκε το επ' αόριστον πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων 21:38Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος ΑΝΤ1 - Στηρίζει παιδιά και δομές στη Θεσσαλία21:28Διαμαρτυρία αγροτών έξω από τα γραφεία βουλευτών της ΝΔ στη Λάρισα - Έριξαν άχυρα στην είσοδο21:14Ουκρανία: Πυραυλική επίθεση σε λιμάνι της χώρας - Ζημιές υπέστη πλοίο που ανήκει σε τουρκική εταιρεία21:00Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:46Τέλλογλου - ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι κατηγορούμενοι έχουν ισχυρές διασυνδέσεις με κομματικούς μηχανισμούς20:32Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ - Μπιζόγλη: Φθηνό σοου, αλληλοκατηγορίες και αποπομπές20:18ANT1 Sports: Το εισιτήριο για τα πλέι-οφ του Conference League, εξασφάλισε η ΑΕΚ, μετά το διπλό στην Τουρκία, απέναντι στη Σαμσουνσπόρ20:04Στο Βερολίνο τη Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι19:50Οπλισμένα τουρκικά μαχητικά έκαναν την εμφάνιση τους στο Αιγαίο19:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο