LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 06 Ιουλίου 2020 20:30

Ευρωβουλή: ανέβηκαν οι τόνοι στη συζήτηση για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Έντονες αντιδράσεις από Χρυσοχοΐδη και Μηταράκη στις κατηγορίες για επαναπροωθήσεις μεταναστών και «ακροδεξιά ρητορική» από την Ελλάδα.

Επεισόδια Έβρος - Καστανιές

Της Μαρίας Αρώνη

Την ανησυχία της για τις καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων μεταναστών  και παραβιάσεων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, εξέφρασε σήμερα η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον, μιλώντας στην επιτροπή Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. 

Η Σουηδέζα Επίτροπος τόνισε ότι δεν δικαιούνται όλοι οι μετανάστες άσυλο, αλλά όλοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να προστατεύονται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όχι όμως να παραβιάζονται οι αξίες της ΕΕ. Κάλεσε, δε, τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν τις καταγγελίες για τις επαναπροωθήσεις.

Ωστόσο, οι τόνοι ανέβηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ευρωβουλή για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όταν ένας Ισπανός ευρωβουλευτής από την ομάδα των Σοσιαλιστών, κατηγόρησε ανοιχτά την ελληνική κυβέρνηση για επαναπροωθήσεις μεταναστών, για σφραγισμένα σύνορα και ακροδεξιά ρητορική. Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Έλληνα Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ο οποίος απευθυνόμενος στον Ισπανό ευρωβουλευτή τον ρώτησε: “Γιατί δε λέτε στον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάνσεθ να δεχτεί μετανάστες από την Ελλάδα; Είναι απαράδεκτο να μιλάτε για ακροδεξιά, σας παρακαλώ να ανακαλέσετε!”.

Την ίδια έντονη αντίδραση είχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, λέγοντας ότι “είναι άδικο να κατηγορείται η Ελλάδα”, η “ασπίδα της Ευρώπης”, ότι δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. “Απορρίπτουμε όλες τις κατηγορίες ότι η Ελλάδα δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου”, τόνισε , σημειώνοντας ότι η Ελλάδα προστατεύει και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και την ασφάλειά της. “Πρώτη φορά κάποιος τολμά να με χαρακτηρίσει ακροδεξιό. Από τη μία μας συγχαίρουν ως ασπίδα της Ευρώπης και μετά μας κατηγορούν για τον ίδιο λόγο. Είναι υποκρισία”, ανέφερε στη συνέχεια.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι  “η Ελλάδα συνεχίζει και προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο”, μετά τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην απόπειρα της Τουρκίας να αφήσει να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος χιλιάδες άνθρωποι, ενώ υπογράμμισε πως η γειτονική χώρα αγνοεί τις εκκλήσεις των ελληνικών αρχών για επιστροφές προς την Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Ο Έλληνας Υπουργός ζήτησε ενίσχυση των συνοριοφυλάκων της Frontex και εξέφρασε την ελπίδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπονήσει σύντομα την πρότασή της για το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και μετανάστευσης.  

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης περιέγραψε αναλυτικά τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών, με την αύξηση κατά 134% των μεταφορών προς την ηπειρωτική Ελλάδα και την επιτάχυνση εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Επισήμανε, δε, την ανάγκη αναβάθμισης των προσφυγικών κέντρων υποδοχής στα νησιά.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΥΠΕΞ: Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στον Μίτσκοσκι - "Καμία προσπάθεια αλλοίωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα γίνει αποδεκτή"Σήμερα 16:19 | Ειδήσεις

Οι προκλητικές δηλώσεις του Μίτσκοσκι και η σκληρή απάντηση της Αθήνας

Νίκος Παππάς: Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γρονθοκόπησε δημοσιογράφοΣήμερα 17:06 | Ειδήσεις

Διαγράφηκε από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με απόφαση Φάμελλου.

Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1: Οι 3 στόχοι της Ρωσίας και η σημασία Ευρώπης και ΗΠΑ στην επίτευξη ειρήνης (βίντεο)Σήμερα 19:43 | Ειδήσεις

Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μιλά στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 για τους στόχους που έχει θέσει ο Πούτιν για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία

Βία ανηλίκων: Το σχόλιο του Παναγιώτη Στάθη για το μαχαίρωμα 14χρονης σε σχολείο της Κυψέλης (βίντεο)Σήμερα 19:05 | Ειδήσεις

Ο Παναγιώτης Στάθης σε σχόλιο του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το απόγευμα της Τετάρτης απαντά στο αν αυτό το περιστατικό ακραίας βίας ανηλίκων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κύπελλο Ελλάδας: Ο Ολυμπιακός συνέτριψε τον Ηρακλή21:39ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τέταρτη δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες21:25Ονδούρα: Οκτώ τραυματίες σε διαδηλώσεις για την δημοσίευση των τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων21:11Κύπελλο Ελλάδας: Ο Παναθηναϊκός πέρασε από την Καβάλα20:57Πούτιν: Η Μόσχα θα επιτύχει τους πολεμικούς στόχους της στην Ουκρανία20:43Ant1 Sports: Η μεγάλη ευρωπαϊκή μάχη της ΑΕΚ θα μεταδοθεί από τον ΑΝΤ120:28Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1: Οι 3 στόχοι της Ρωσίας και η σημασία Ευρώπης και ΗΠΑ στην επίτευξη ειρήνης (βίντεο)20:14Άκης Σκέρτσος: Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει με συνέπεια οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων19:58Βία ανηλίκων: Το σχόλιο του Παναγιώτη Στάθη για το μαχαίρωμα 14χρονης σε σχολείο της Κυψέλης (βίντεο)19:43Δώρο Χριστουγέννων 2025: Τι ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα - Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος, εάν δεν καταβληθεί19:29Δυτική Όχθη: Ανήλικος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών19:14Θεσσαλονίκη: Πιλοτική 24ωρη λειτουργία έξι λεωφορειακών γραμμών 19:00Δίκη Χρυσής Αυγής: Την ενοχή και των 42 κατηγορουμένων πρότεινε η εισαγγελέας18:46ΥΠΑΑΤ: Πώς θα γίνει η πληρωμή αγροτεμαχίων έως 20 στρέμματα 18:32Μαρινάκης για διαγραφή Παππά: Τώρα, όμως, είναι αργά για… δάκρυα18:18Γκίλφοϊλ για την εξάρθρωση του διεθνούς κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης: Μια σημαντική νίκη στον συνεχιζόμενο αγώνα κατά του εμπορίου ναρκωτικών18:05Οι δημοσιογράφοι του ΑΝΤ1 μας προσκαλούν στον μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο17:51"Αποκαλύψεις"- Κως: Νεκρός 58χρονος που πήγε με συμπτώματα εγκεφαλικού στο νοσοκομείο και τον έστειλαν σπίτι17:37Κατίνα Παξινού: Η ιέρεια του θεάτρου στον κινηματογράφο και στα Όσκαρ17:23Νίκος Παππάς: Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γρονθοκόπησε δημοσιογράφο17:09
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο