LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 05 Ιουλίου 2020 07:49

Κροατία: στις κάλπες οι πολίτες εν μέσω κορονοϊού

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα μπορεί να αναγκαστούν να συμμαχήσουν, καθώς η προσπάθεια σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης με μικρότερους εταίρους μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη.

Κροατία εκλογές

Περίπου 3,85 εκατομμύρια Κροάτες εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση σε μια χρονική περίοδο που τα κρούσματα μόλυνσης του κορονοϊού αυξάνονται στη χώρα, και με την οικονομία να αντιμετωπίζει απότομη κάμψη.

Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 20:00 (ώρες Ελλάδας), όταν και θα δημοσιευτούν τα exit-polls. Τα πρώτα προκαταρκτικά επίσημα αποτελέσματα αναμένονται περίπου δύο ώρες αργότερα.

Η κυβερνώσα κεντροδεξιά Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) καταγράφει μικρό προβάδισμα στις περισσότερες δημοσκοπήσεις έναντι του βασικού αντιπάλου της - Σοσιαλδημοκράτες (SDP) - αλλά κανένα κόμμα δεν φαίνεται να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία, η Κροατία αξίζει να ηγηθεί από έμπειρους και υπεύθυνους ανθρώπους», δήλωσε ο πρωθυπουργός και ηγέτης του HDZ, ο Αντρέι Πλένκοβιτς σε υποστηρικτές του κόμματος την περασμένη εβδομάδα, υπαινισσόμενος έλλειψη οράματος και εμπειρίας των δύο βασικών αντιπάλων του.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, το HDZ και το SDP κινούνται στο 30%, ενώ το εθνικιστικό – ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Domovinski Pokret (Κίνημα Πατρίδα) του δημοφιλή τραγουδιστή Μίροσλαβ Σκόρο λίγο πάνω από το 10%. Η νέα κυβέρνηση θα έχει μια δύσκολη αποστολή για την προστασία της δημόσιας υγείας, προσπαθώντας παράλληλα να επανακάμψει την οικονομία, που αναμένεται να συρρικνωθεί περίπου 10% φέτος, με τα έσοδα από τον τουρισμό να μειώνονται κατά 70%.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα μπορεί να αναγκαστούν να συμμαχήσουν, καθώς η εναλλακτική λύση προσπάθειας σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης με μικρότερους εταίρους, όπως το Κίνημα Πατρίδα του Σκόρο ή το συντηρητικό κόμμα Most (Γέφυρα), μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη. Τόσο ο Πλένκοβιτς όσο και ο επικεφαλής του SPD Νταβόρ Μπέρναντιτς έχουν απορρίψει σθεναρά την ιδέα ενός «μεγάλου συνασπισμού».

Η Κροατία έχει ανακοινώσει ένα σχετικά μικρό αριθμό μολύνσεων από κορονοϊό - 3.000 κρούσματα και περίπου 100 θανάτους από την αρχή της επιδημίας - αλλά οι λοιμώξεις έχουν επιταχυνθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων. Συνιστάται έντονα στους ψηφοφόρους να φορούν μάσκες και να σέβονται άλλα υγειονομικά μέτρα καθώς προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕ.Ε: Έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των 27 μελών της μετά τους δασμούς ΤράμπΧθες 23:31 | Ειδήσεις

Η Κύπρος, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, δήλωσε αργά απόψε ότι συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή.

Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Τι αναφέρει το πόρισμα για τη φονική φωτιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη κι έφτασε στο ΧαλάνδριΔευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026 17:56 | Ειδήσεις

Αν και έχουν περάσει 17 μήνες η υπόθεση βρίσκεται σε στάδιο προκαταρκτικής έρευνας, για μια πυρκαγιά που διένυσε δεκάδες χιλιόμετρα έκαψε σε δύο ημέρες δεκάδες σπίτια.

Θρίλερ με την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας: Δύο σενάρια και πολλά ερωτήματαΧθες 18:39 | Ειδήσεις

Η τελευταία επιβεβαιωμένη τοποθεσία της, ήταν σε κατάστημα στου Ζωγράφου στις 10  Ιανουαρίου.

Με μία εντυπωσιακή τελετή έναρξης και σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες ξεκίνησε και επίσημα το πατρινό καρναβάλιΧθες 23:00 | Ειδήσεις

Η τελετή περιελάμβανε καλλιτεχνικά στοιχεία και συμμετοχές, όπως ζωντανή μουσική με μπάντα επί σκηνής, μουσικούς, χορωδίες και ορχήστρες της πόλης, κ.α.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γενιτσάγ: Το τουρκικό ΥΠΕΞ σιωπά στις δηλώσεις Γεραπετρίτη - Σκληρή προειδοποίηση γκιουρντενίζ23:59Ε.Ε: Έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των 27 μελών της μετά τους δασμούς Τράμπ23:46Αστυνομικός φιλοξένησε σπίτι της, μητέρα που έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας, μαζί με τα παιδιά της23:32Με μία εντυπωσιακή τελετή έναρξης και σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες ξεκίνησε και επίσημα το πατρινό καρναβάλι23:18Μητσοτάκης: Η ερώτηση που τον έφερε σε αμηχανία– “Μη με τρομάζετε έτσι”23:04Η Δανία "εξεπλάγη" από τις δασμολογικές απειλές του Τραμπ22:50Σέρρες: Στο μικροσκόπιο δεύτερη επίθεση στον 17χρονο - Μαρτυρία της αδελφής του στον ΑΝΤ1 για ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου22:36Γροιλανδία: Ο Τραμπ ανακοίνωσε επιβολή νέων δασμών σε ευρωπαϊκές χώρες που αντιδρούν στα σχέδια του22:22Θύελλα αντιδράσεων, μετά τις ανθελληνικές δηλώσεις του Έντι Ράμα - Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη22:08Ποπάι: ο γκρινιάρης ναυτικός έχει... γενέθλια!21:54Καρδίτσα – ΑΕΚ: Πέμπτη συνεχόμενη νίκη για την “Ένωση”21:40Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης του ΑΝΤ1 χάρισε ελπίδα σε Παιδικά Χωριά SOS και Φλόγα21:26Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα21:12Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Τι αναφέρει το πόρισμα για τη φονική φωτιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη κι έφτασε στο Χαλάνδρι20:58Ant1 Sports: Την Κυριακή έρχεται στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό ο Σαντίνο Αντίνο20:44Θρίλερ με την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας: Δύο σενάρια και πολλά ερωτήματα20:30Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - Λατινικής Αμερικής: Ανησυχία καταναλωτών για την ποιότητα των κρεάτων στην Ελλάδα20:16Η Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1 για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ στο Ιράν20:02Προμηθέας Πάτρας – Πανιώνιος: Πήραν… το θρίλερ οι φιλοξενούμενοι19:48Γρίπη σε έξαρση: Αύξηση νοσηλειών, πίεση στα νοσοκομεία και έκκληση για εμβολιασμό19:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο