LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 05 Ιουλίου 2020 07:49

Κροατία: στις κάλπες οι πολίτες εν μέσω κορονοϊού

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα μπορεί να αναγκαστούν να συμμαχήσουν, καθώς η προσπάθεια σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης με μικρότερους εταίρους μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη.

Κροατία εκλογές

Περίπου 3,85 εκατομμύρια Κροάτες εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση σε μια χρονική περίοδο που τα κρούσματα μόλυνσης του κορονοϊού αυξάνονται στη χώρα, και με την οικονομία να αντιμετωπίζει απότομη κάμψη.

Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 20:00 (ώρες Ελλάδας), όταν και θα δημοσιευτούν τα exit-polls. Τα πρώτα προκαταρκτικά επίσημα αποτελέσματα αναμένονται περίπου δύο ώρες αργότερα.

Η κυβερνώσα κεντροδεξιά Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) καταγράφει μικρό προβάδισμα στις περισσότερες δημοσκοπήσεις έναντι του βασικού αντιπάλου της - Σοσιαλδημοκράτες (SDP) - αλλά κανένα κόμμα δεν φαίνεται να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία, η Κροατία αξίζει να ηγηθεί από έμπειρους και υπεύθυνους ανθρώπους», δήλωσε ο πρωθυπουργός και ηγέτης του HDZ, ο Αντρέι Πλένκοβιτς σε υποστηρικτές του κόμματος την περασμένη εβδομάδα, υπαινισσόμενος έλλειψη οράματος και εμπειρίας των δύο βασικών αντιπάλων του.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, το HDZ και το SDP κινούνται στο 30%, ενώ το εθνικιστικό – ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Domovinski Pokret (Κίνημα Πατρίδα) του δημοφιλή τραγουδιστή Μίροσλαβ Σκόρο λίγο πάνω από το 10%. Η νέα κυβέρνηση θα έχει μια δύσκολη αποστολή για την προστασία της δημόσιας υγείας, προσπαθώντας παράλληλα να επανακάμψει την οικονομία, που αναμένεται να συρρικνωθεί περίπου 10% φέτος, με τα έσοδα από τον τουρισμό να μειώνονται κατά 70%.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα μπορεί να αναγκαστούν να συμμαχήσουν, καθώς η εναλλακτική λύση προσπάθειας σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης με μικρότερους εταίρους, όπως το Κίνημα Πατρίδα του Σκόρο ή το συντηρητικό κόμμα Most (Γέφυρα), μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη. Τόσο ο Πλένκοβιτς όσο και ο επικεφαλής του SPD Νταβόρ Μπέρναντιτς έχουν απορρίψει σθεναρά την ιδέα ενός «μεγάλου συνασπισμού».

Η Κροατία έχει ανακοινώσει ένα σχετικά μικρό αριθμό μολύνσεων από κορονοϊό - 3.000 κρούσματα και περίπου 100 θανάτους από την αρχή της επιδημίας - αλλά οι λοιμώξεις έχουν επιταχυνθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων. Συνιστάται έντονα στους ψηφοφόρους να φορούν μάσκες και να σέβονται άλλα υγειονομικά μέτρα καθώς προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟΠΕΚΕΠΕ: Η Εξεταστική καλεί ξανά τον "Φραπέ" – Βίαιη προσαγωγή ζητά η αντιπολίτευσηΣήμερα 10:36 | Ειδήσεις

 Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ξυλούρης είχε αρνηθεί προ ημερών να προσέλθει για κατάθεση, επικαλούμενος το δικαίωμα στη σιωπή. 

Κεραμέως στον ΑΝΤ1 για συλλογικές συμβάσεις: Πώς ωφελούνται οι εργαζόμενοι από την ιστορική συμφωνία - Τι προβλέπεται (βίντεο)Σήμερα 08:11 | Ειδήσεις

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως βρέθηκε στο "Καλημέρα Ελλάδα" λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας και απάντησε σε όλα τα ερωτήματα.

Αττική: Συνελήφθησαν με 481 πίνακες - Οι περισσότεροι ήταν πλαστοί (εικόνες)Σήμερα 10:18 | Ειδήσεις

Μεταξύ των πινάκων, εντοπίστηκαν και πλαστά έργα γνωστού Έλληνα ζωγράφου, του οποίου τα αντίστοιχα γνήσια έργα έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο - Τα θέματα που θα συζητηθούνΣήμερα 08:14 | Ειδήσεις

Συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό το υπουργικό συμβούλιο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αυστραλία: Επίθεση καρχαρία - Νεκρή μια 20χρονη11:53Παναθηναϊκός: Πρόστιμα από την UEFA για τους αγώνες με Φέγενορντ και Γκόου Αχέντ Ιγκλς11:39Στο "κόκκινο" η λειψυδρία στην Αττική11:25Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών11:11ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Εξεταστική καλεί ξανά τον "Φραπέ" – Βίαιη προσαγωγή ζητά η αντιπολίτευση10:57Αττική: Συνελήφθησαν δύο άνδρες με 481 πίνακες - Οι περισσότεροι ήταν πλαστοί (εικόνες)10:43Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε ψήφισμα για κατώτατο ηλικιακό όριο για παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης10:2927χρονος οδηγός μηχανής μετέτρεψε τη Λεωφόρο Μαραθώνος σε πίστα ράλι10:15ΕΕ: Η Κομισιόν ενέκρινε εκταμίευση 2,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του "NextGenerationEU"10:01Τραγωδία στο Πέραμα: Μία νεκρή έπειτα από ανατροπή φορτηγού (βίντεο)09:47Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη09:33Κεραμέως στον ΑΝΤ1 για συλλογικές συμβάσεις: Πώς ωφελούνται οι εργαζόμενοι από την ιστορική συμφωνία - Τι προβλέπεται (βίντεο)09:19Δόμνα Μιχαηλίδου: Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το δημογραφικό09:04Ισραήλ - Κατς: Δεν θα υπάρξει ηρεμία στον Λίβανο όσο δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ08:50Τροχαίο στη Βάρη: Αναποδογύρισε αμάξι στα Βλάχικα - Από τύχη γλίτωσε ο οδηγός (βίντεο)08:36Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο - Τα θέματα που θα συζητηθούν08:22Παναθηναϊκός: Μέσα και ο Τσιριβέγια με Στουρμ Γκρατς - Επιστρέφουν Καλάμπρια και Κώτσιρας08:08Τραμπ: Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση εναντίον εθνοφρουρών στην Ουάσιγκτον07:54Σεισμός 4,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης07:38ΑΑΔΕ: Καταχώρηση ΙΒΑΝ στο myAADE για καταβολή επιστροφών και επιδοτήσεων07:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο