LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 03 Ιουλίου 2020 12:27 | Ανανέωση: 03 Ιουλίου 2020 12:28

Γαλλία: Παραίτηση της κυβέρνησης

Αποδεκτή έκανε ο Εμανουέλ Μακρόν την παραίτηση του Εντουάρ Φιλίπ. Ποιός ορίστηκε Πρωθυπουργος.

AP - Εμανουέλ Μακρόν - Έντουαρτ Φιλίπ

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ υπέβαλε σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η οποία έγινε αποδεκτή, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Η κυβέρνηση θα διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι τον διορισμό της νέας κυβέρνησης. Είναι μία αλλαγή που επιδίωξε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα συγκροτηθεί μία «νέα ομάδα» που θα ακολουθήσει έναν «νέο πολιτικό δρόμο» για το τελευταίο μέρος της πορείας μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2022.

«Πρέπει να κάνω επιλογές για να ακολουθήσουμε έναν νέο δρόμο. Έχουμε να εφαρμόσουμε νέους στόχους ανεξαρτησίας, ανοικοδόμησης, συμφιλίωσης και νέες μεθόδους. Πίσω από αυτά θα υπάρξει μία νέα ομάδα», δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στον επαρχιακό Τύπο.

«Εδώ και τρία χρόνια στο πλευρό μου, επιτελεί, επικεφαλής διαδοχικών κυβερνήσεων, σημαντικό έργο και έχουμε εφαρμόσει σημαντικές, ιστορικές μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες συχνά πολύ δύσκολες», τονίζει.

Η αλλαγή κυβέρνησης ήταν αναμενόμενη στον απόηχο του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών της 28ης Ιουνίου, που χαρακτηρίσθηκε από μεγάλη αποχή, ήττες για το προεδρικό κόμμα και την άνοδο των οικολόγων στα αστικά κέντρα. Ο Εντουάρ Φιλίπ, πρωθυπουργός πιο δημοφιλής από τον Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προέρχεται από την δεξιά και δεν εντάχθηκε ποτέ στο κόμμα La Republique en Marche του προέδρου Μακρόν.

Από την ανάληψη της εξουσίας, οι δύο άνδρες έχουν υλοποιήσει σειρά επίμαχων μεταρρυθμίσεων, όπως στο θέμα του επιδόματος ανεργίας και έχουν αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις, όπως οι κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων και η υγειονομική κρίση της επιδημίας του νέου κορονοϊού, που ανάγκασαν τον πρόεδρο να πει ότι πρέπει να γίνει επανεκκίνηση. Η νέα κυβέρνηση θα έχει ως στόχο μία πολιτική επανεκκίνηση με φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2022.

AP - Ζαν Καστέξ

Ο Ζαν Καστέξ ορίστηκε Πρωθυπουργός

Τελικώς, όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία, το απόγευμα της Παρασκευής, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος Ζαν Καστέξ ορίστηκε πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Ο 55χρονος Ζαν Καστέξ, απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών, προέρχεται από την γαλλική δεξιά, έχει υπηρετήσει σε ανώτατες κρατικές και κυβερνητικές θέσεις. Στις δημοτικές εκλογές του 2020 επανεξελέγη δήμαρχος της πόλης Πραντ (Ανατολικά Πυρηναία) με το 76% των ψήφων.

Στις 2 Απριλίου 2020 επιφορτίσθηκε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ με την εκπόνηση και εφαρμογή του σχεδίου σταδιακής άρσης των μέτρων του lockdown για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 στην Γαλλία.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΒαρδούσια Όρη: Με ελικόπτερο θα μεταφερθούν οι σοροί των τεσσάρων ορειβατώνΣήμερα 09:32 | Ειδήσεις

Οι τέσσερις ορειβάτες – τρεις άνδρες και μία γυναίκα – είχαν ξεκινήσει από το χωριό «Αθανάσιος Διάκος» για ορεινή διαδρομή σε δύσβατο σημείο, ενώ το όχημά τους είχε εντοπιστεί νωρίτερα. H επιχείρηση μεταφοράς τους έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί.

Μπλόκα αγροτών: Κλείνει στις 12.00 το ρεύμα προς Αθήνα στα ΜάλγαραΣήμερα 09:46 | Ειδήσεις

Από τη Δευτέρα αναμένεται να κλείσουν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς οι αγρότες εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους.

Μάτι: Ο Δήμος Μαραθώνος καταδικάζει τον βανδαλισμό της "Καιόμενης Σφαίρας"Σήμερα 09:43 | Ειδήσεις

Η ανακοίνωση του Δήμου Μαραθώνος για το μνημείο  των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

"Πρωινό Σαββατοκύριακο": "Ο Γιώργος Μαζωνάκης προσέφερε 20.000 ευρώ στον Τηλεμαραθώνιο του ΑΝΤ1" (βίντεο)Σήμερα 11:12 | Ειδήσεις

Την αποκάλυψη για την προσφορά του Γιώργου Μαζωνάκη έκανε ο ηθοποιός Νίκος Κουρής στην εκπομπή "Πρωινό σαββατοκύριακο".

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αιματηρή επίθεση στο βόρειο Ισραήλ με δύο νεκρούς – Εξετάζεται τρομοκρατικό κίνητρο13:45Πολωνία: Άνοιξαν τα δύο αεροδρόμια που είχαν κλείσει λόγω των ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία13:31Εκπρόσωποι αγρότων από την Κορινθία παρέδωσαν φάκελο με αιτήματα στον Τσιάρα13:16Έβρος: Σύλληψη ατόμου για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών13:02Θεσσαλονίκη: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. οι δράστες για 9 κλοπές σε Τούμπα και Τριανδρία12:47e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" πληρωμών έως τις 2 Ιανουαρίου12:32Εκρήξεις στο Κίεβο – Έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα καταφύγια12:18Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις σε λίγες ώρες για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης12:032026: Πότε πέφτουν όλες οι αργίες του νέου έτους11:48Hank Williams: Ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα την country μουσική11:34"Πρωινό Σαββατοκύριακο": "Ο Γιώργος Μαζωνάκης προσέφερε 20.000 ευρώ στον Τηλεμαραθώνιο του ΑΝΤ1" (βίντεο)11:19Transfermarkt: Ο Μουζακίτης 2ος πιο ακριβός παίκτης στον κόσμο11:04Βαρδούσια Όρη: Με ελικόπτερο θα μεταφερθούν οι σοροί των τεσσάρων ορειβατών10:49Ιαπωνία: Η κυβέρνηση ενέκρινε προϋπολογισμό - ρεκόρ 665 δισεκ. ευρώ10:34Μπλόκα αγροτών: Κλείνει στις 12.00 το ρεύμα προς Αθήνα στα Μάλγαρα10:21Μάτι: Ο Δήμος Μαραθώνος καταδικάζει τον βανδαλισμό της "Καιόμενης Σφαίρας"10:06Η Πολωνία έκλεισε δύο αεροδρόμια λόγω των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία09:52Διασώθηκαν 131 μετανάστες ανοιχτά της Γαύδου09:38Ισραήλ: Δύο νεκροί από επίθεση Παλαιστίνιου09:24Τρίκαλα: Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Δυτικής Θεσσαλίας09:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο