LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 03 Ιουλίου 2020 12:27 | Ανανέωση: 03 Ιουλίου 2020 12:28

Γαλλία: Παραίτηση της κυβέρνησης

Αποδεκτή έκανε ο Εμανουέλ Μακρόν την παραίτηση του Εντουάρ Φιλίπ. Ποιός ορίστηκε Πρωθυπουργος.

AP - Εμανουέλ Μακρόν - Έντουαρτ Φιλίπ

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ υπέβαλε σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η οποία έγινε αποδεκτή, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Η κυβέρνηση θα διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι τον διορισμό της νέας κυβέρνησης. Είναι μία αλλαγή που επιδίωξε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα συγκροτηθεί μία «νέα ομάδα» που θα ακολουθήσει έναν «νέο πολιτικό δρόμο» για το τελευταίο μέρος της πορείας μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2022.

«Πρέπει να κάνω επιλογές για να ακολουθήσουμε έναν νέο δρόμο. Έχουμε να εφαρμόσουμε νέους στόχους ανεξαρτησίας, ανοικοδόμησης, συμφιλίωσης και νέες μεθόδους. Πίσω από αυτά θα υπάρξει μία νέα ομάδα», δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στον επαρχιακό Τύπο.

«Εδώ και τρία χρόνια στο πλευρό μου, επιτελεί, επικεφαλής διαδοχικών κυβερνήσεων, σημαντικό έργο και έχουμε εφαρμόσει σημαντικές, ιστορικές μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες συχνά πολύ δύσκολες», τονίζει.

Η αλλαγή κυβέρνησης ήταν αναμενόμενη στον απόηχο του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών της 28ης Ιουνίου, που χαρακτηρίσθηκε από μεγάλη αποχή, ήττες για το προεδρικό κόμμα και την άνοδο των οικολόγων στα αστικά κέντρα. Ο Εντουάρ Φιλίπ, πρωθυπουργός πιο δημοφιλής από τον Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προέρχεται από την δεξιά και δεν εντάχθηκε ποτέ στο κόμμα La Republique en Marche του προέδρου Μακρόν.

Από την ανάληψη της εξουσίας, οι δύο άνδρες έχουν υλοποιήσει σειρά επίμαχων μεταρρυθμίσεων, όπως στο θέμα του επιδόματος ανεργίας και έχουν αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις, όπως οι κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων και η υγειονομική κρίση της επιδημίας του νέου κορονοϊού, που ανάγκασαν τον πρόεδρο να πει ότι πρέπει να γίνει επανεκκίνηση. Η νέα κυβέρνηση θα έχει ως στόχο μία πολιτική επανεκκίνηση με φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2022.

AP - Ζαν Καστέξ

Ο Ζαν Καστέξ ορίστηκε Πρωθυπουργός

Τελικώς, όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία, το απόγευμα της Παρασκευής, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος Ζαν Καστέξ ορίστηκε πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Ο 55χρονος Ζαν Καστέξ, απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών, προέρχεται από την γαλλική δεξιά, έχει υπηρετήσει σε ανώτατες κρατικές και κυβερνητικές θέσεις. Στις δημοτικές εκλογές του 2020 επανεξελέγη δήμαρχος της πόλης Πραντ (Ανατολικά Πυρηναία) με το 76% των ψήφων.

Στις 2 Απριλίου 2020 επιφορτίσθηκε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ με την εκπόνηση και εφαρμογή του σχεδίου σταδιακής άρσης των μέτρων του lockdown για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 στην Γαλλία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γλυφάδα: Νεκρός 38χρονος μοτοσικλετιστής μετά από σφοδρή σύγκρουση07:40Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την "Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού"07:26Η πρώτη συστηματική καταγραφή δαγκωμάτων από σκύλους στην Ελλάδα07:12Νωρίτερα οι πληρωμές για συντάξεις, δώρο Χριστουγέννων και επιδόματα – Αναλυτικά οι ημερομηνίες06:58Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση – Εμπλεκόταν σε υποθέσεις εμπρησμού, κλοπής και απόπειρα ανθρωποκτονίας06:43Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 11 Δεκεμβρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη06:14Στον Ολυμπιακό και επίσημα ο Μόντε Μόρις23:59Handelsblatt: Έχει "καλές πιθανότητες" ο Πιερρακάκης να ηγηθεί του Eurogroup23:44Μελόνι: Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι εφικτή23:30Χανιά: 43χρονος τραυματίστηκε από καραμπίνα - Εξετάζεται η εμπλοκή κυνηγού 23:16Λάρισα: Θύμα ληστείας επιχειρηματίας και η σύζυγος του – Κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο σπίτι τους τη νύχτα23:02FIBA Europe Cup: Με κυριαρχική εμφάνιση "λύγισε" την Πριέβιντζα ο ΠΑΟΚ 22:48ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνο βρεφικό γάλα που κυκλοφορεί μέσω διαδικτύου22:34Basketball Champions League: Πρωτιά και πρόκριση στους "16" για την ΑΕΚ22:20Σοκ στην Αμαλιάδα: 14χρονος “νταής” εκβίαζε 12χρονο συμμαθητή του - Του απέσπασε περισσότερα από 8.000 ευρώ22:06Δότης σπέρματος με γενετική μετάλλαξη: 197 παιδιά γεννήθηκαν, πολλά με γονιδιακά αυξημένο ρίσκο καρκίνου 21:52Θεοδωρικάκος: Νέες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα21:38Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικης21:24Τσιάρας: Η κυβέρνηση στηρίζει με κάθε μέσο τους αγρότες21:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο