LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 02 Ιουλίου 2020 10:04

Τουρκία: Το ΣτΕ αποφασίζει για την Αγία Σοφία

Εν μέσω αντιδράσεων αλλά και προειδοποιήσεων συνεδριάζει το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας.

Αγιά Σοφιά

Για το αν θα αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος αποφασίζει σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας, εν μέσω αντιδράσεων και προειδοποιήσεων.

Η απόφαση του ΣτΕ της Άγκυρας δεν έχει, ωστόσο, δεσμευτικό χαρακτήρα για τον Ερντογάν, που μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγή του καθεστώτος παρακάμπτοντάς την.

Την ίδια ώρα, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος αναφέρει πως, σε περίπτωση θετικής εισήγησης, εικάζεται ότι η πρώτη προσευχή μπορεί να γίνει στις 15 Ιουλίου, την  επέτειο τεσσάρων ετών από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ζήτημα με ευρείες πολιτικές διαστάσεις, πρωτίστως σε ελληνοτουρκικό επίπεδο, αφού εκλαμβάνεται και ως καθοριστικό τεστ για τις σχέσεις των δύο χωρών, μετά την πρόσφατη επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν. Οι πληροφορίες θέλουν, άλλωστε, το θέμα να ετέθη στη συνομιλία των δύο ηγετών.

Η Άγκυρα, πάντως, φέρεται να παραπέμπει στην επικείμενη γνωμοδότηση του δικαστηρίου, όπως προκύπτει και από τις σχετικές κρούσεις που έγιναν και από Ουάσιγκτον και Βερολίνο, σύμφωνα με αμερικανικές και γερμανικές πηγές.

Οι ΗΠΑ εντείνουν την πίεση προς την Τουρκία, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς.

Η Άγκυρα, απαντώντας διά στόματος υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασε την έκπληξή της για την παρέμβαση Πομπέο, τονίζοντας πως η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας και δική της αρμοδιότητα.

 «Η Αγία Σοφία όπως και όλες τα πολιτιστικά μνημεία βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία τα Τουρκίας. Και κάθε αρμοδιότητα σχετικά με την Αγία Σοφία είναι ένα εσωτερικό ζήτημα στα πλαίσια των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Φυσικά όλοι έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους. Όμως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους με ύφος ??σας προειδοποιούμε, σας υποδεικνύουμε»  ανέφερε στη δήλωση του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσοϊ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαναγιώτης Ψαρρός στον ΑΝΤ1: Πιθανό ένα νέο μπλακ άουτ στις επικοινωνίες το επόμενο διάστημαΧθες 19:17 | Ειδήσεις

«Δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία να εξυπηρετήσουμε περισσότερα αεροπλάνα, ώστε να μειώσουμε τις καθυστερήσεις και να διακυβευτεί η ασφάλεια», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

Λατινοπούλου στον ΑΝΤ1: Οι κάμερες ήταν στραμμένες στην είσοδο και στην αυλή του σπιτιού μουΧθες 19:09 | Ειδήσεις

Η πρόεδρος της Φωνής Λογικής μιλά στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 για την υπόθεση παρακολούθησης του σπιτιού της μέσω καμερών, από γειτονικό ζευγάρι. 

Συναγερμός για τη γρίπη στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι εισαγωγές καθημερινάΧθες 18:09 | Ειδήσεις

Οι ειδικοί κάνουν έκκληση για εμβολιασμό, ακόμη και τώρα.

Τέλλογλου - FIR Αθηνών: Κάθε λεπτό καθυστερήσεων κοστίζει 123 ευρώ στις αεροπορικές εταιρείεςΧθες 18:40 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με στατιστική του Eurocontrol από την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου του 2025, η Ελλάδα ήταν υπεύθυνη για το 12% των καθυστερήσεων στον πανευρωπαϊκό ενιαίο εναέριο χώρο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πιερία: Ισόβια στην 35χρονη που σκότωσε και έθαψε τον 58χρονο σύντροφό της23:59Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση συγκεντρώσεων αύριο στο κέντρο της πόλης23:44Τραμπ: Πιθανή η επιβολή δασμών στις χώρες που δεν συμφωνούν μαζί μας για την Γροιλανδία23:30Αίσιο τέλος στον Κορυδαλλό: Σώα η γυναίκα που απειλούσε να πέσει από ταράτσα πολυκατοικίας23:16Περιφερειακή Υμηττού: Χειροπέδες σε 43χρονο που έτρεχε με 191 χλμ/ώρα23:02Ιταλία: 19χρονος μαχαίρωσε θανάσιμα συμμαθητή του μέσα σε σχολική τάξη22:47Παναθηναϊκός – Αντίνο: Οριστική συμφωνία με την Γοδόι Κρουζ για τη μεταγραφή22:33Ηράκλειο: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε επιχείρηση της ΒΙΠΕ22:18Τζίνα Λολομπριτζίτα: Η “πιο όμορφη γυναίκα” που λατρεύτηκε από τον ανδρικό πληθυσμό 22:04Το πρώτο αεροπλάνο με Βενεζουελάνους μετανάστες που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ προσγειώθηκε στο Καράκας 21:50Βασίλης Τσιβιλίκας: Ο πληθωρικός κωμικός που πίστευε ότι το γέλιο είναι... υγεία!21:36Γερμανία: Σύγκρουση λεωφορείου με τρένο στο Αμβούργο - Ένας νεκρός21:22Τραγωδία στα Τέμπη: Η παρόμοια σύγκρουση στον Δοξαρά το 1972 (εικόνες)21:08Τέλλογλου - FIR Αθηνών: Κάθε λεπτό καθυστερήσεων κοστίζει 123 ευρώ στις αεροπορικές εταιρείες20:54Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:40Λατινοπούλου στον ΑΝΤ1: Οι κάμερες ήταν στραμμένες στην είσοδο και στην αυλή του σπιτιού μου 20:26Ant1 Sports: Σταθερά στο δρόμο των επιτυχιών το ελληνικό πόλο20:12Φωτιά σε επιχείρηση στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου (εικόνες)19:58Συναγερμός για τη γρίπη στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι εισαγωγές καθημερινά19:44Παναγιώτης Ψαρρός στον ΑΝΤ1: Πιθανό ένα νέο μπλακ άουτ στις επικοινωνίες το επόμενο διάστημα 19:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο