LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 01 Ιουλίου 2020 17:25

Αιθιοπία: δεκάδες νεκροί μετά την δολοφονία δημοφιλούς τραγουδιστή

Ο μουσικός τραυματίστηκε θανάσιμα από τα πυρά που δέχθηκε από αγνώστους.

hundessa

Τουλάχιστον 81 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αιθιοπία μέσα σε δύο ημέρες διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο το βράδυ της Δευτέρας ενός δημοφιλούς τραγουδιστή, μέλους της εθνότητας Ορόμο, της πλέον πολυπληθούς της Αιθιοπίας, και σημαδεύτηκαν από κοινοτική βία, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία και μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

"Μέχρι τώρα, 81 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους τρία μέλη της ειδικής δύναμης της αστυνομίας της Ορόμια", δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου ο Αράρσα Μερντάσα, ο αρχηγός της αστυνομίας της περιφέρειας Ορόμια.

Ο στρατός αναπτύχθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, καθώς ένοπλες ομάδες περιφέρονται στις γειτονιές κατά τη δεύτερη ημέρα των ταραχών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 81 ανθρώπους και βαθαίνουν τις πολιτικές διαιρέσεις στη χώρα.

Ο μουσικός της φυλής Ορόμο Χακαλού Χουντίσα τραυματίστηκε θανάσιμα από τα πυρά που δέχθηκε από αγνώστους τη Δευτέρα το βράδυ, σε μια, σύμφωνα με την αστυνομία, στοχευμένη δολοφονία.

Το επόμενο πρωί ξέσπασαν διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις στην περιοχή Ορομίγια λόγω της οργής για τον θάνατο της δημοφιλούς αυτής προσωπικότητας των Ορόμο και εξαιτίας μιας αίσθησης πολιτικής περιθωριοποίησης.

Νεκροί είναι διαδηλωτές και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, διευκρίνισε ο περιφερειακός αξιωματούχος Γκετασιού Μπάλσα.

Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών πυρπολήθηκαν επίσης επιχειρήσεις. "Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι γι'αυτό", σημείωσε ο αξιωματούχος.

Η αστυνομία ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και στην Αντίς Αμπέμπα και ότι τρεις εκρήξεις προκάλεσαν τον θάνατο και τον τραυματισμό αδιευκρίνιστου αριθμού ανθρώπων.

Παράλληλα ο επιφανής αντιπολιτευόμενος ηγέτης που ανήκει στην φυλή των Ορόμο Μπεκέλε Γκέρμπα και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Τζάουαρ Μοχάμεντ συνελήφθησαν όταν οι σωματοφύλακες του δεύτερου αρνήθηκαν να καταθέσουν τα όπλα τους στη διάρκεια αντιπαράθεσης με την αστυνομία.

Τα πολιτικά τραγούδια του Χακαλού Χουντίσα, η κηδεία του οποίου θα γίνει την Πέμπτη, χρησίμευσαν ως σάουντρακ σε μια γενιά νεαρών διαδηλωτών. Οι αιματηρές κινητοποιήσεις τους για τρία χρόνια ανάγκασαν σε παραίτηση τον προηγούμενο πρωθυπουργό της χώρας και έφεραν στην εξουσία τον πρωθυπουργού Άμπιι Άχμεντ το 2018.

Ο Άμπιι, ο Χακαλού και ο Τζάουαρ ανήκουν στην φυλή Ορόμο. Η φυλή αυτή, η μεγαλύτερη της Αιθιοπίας, διαμαρτυρόταν χρόνια για αποκλεισμό της από την εξουσία.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο