LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 29 Ιουνίου 2020 11:55

Γεννηματά: η κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε νέα αδιέξοδα σε οικονομία και εργασία

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα «Σε νέα αδιέξοδα στην οικονομία και την εργασία οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης» κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά.

Φώφη Γεννηματά

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα «Σε νέα αδιέξοδα στην οικονομία και την εργασία οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης» κατέθεσε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή της η κ. Γεννηματά, «η κρίση στην ελληνική οικονομία παίρνει πια επικίνδυνες διαστάσεις» ενώ «οι ίδιοι οι αρμόδιοι υπουργοί προβλέπουν ύφεση 16% για το Β' τρίμηνο του 2020 και 8% για το σύνολο της χρονιάς». Σύμφωνα με την ίδια, «τα αποτελέσματα πλήττουν ήδη την κοινωνία. Κατά 259.000 μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας στην οικονομία το Α' 5μηνο του 2020, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημειώνει ότι η πανδημία «αναμφίβολα» επιβάρυνε την κατάσταση, «όμως ήδη η ανάπτυξη στη χώρα μας ήταν αναιμική και τα προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού υπαρκτά». Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, «απέναντι σε μία τέτοια κρίση, η κυβέρνηση οφείλει να παρεμβαίνει με γενναία, δραστικά, στοχευμένα μέτρα. Το μέλλον δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε ερείπια. Όπως ακριβώς πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής με το ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ που κατέθεσε, ώστε να μείνουν ΟΡΘΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Δυστυχώς, η κυβέρνηση επέλεξε έναν άλλο δρόμο. Με μέτρα ανεπαρκή και με μεγάλη καθυστέρηση τόσο ως προς τη λήψη της απόφασης όσο κυρίως ως προς την υλοποίηση τους».

Ως αποτέλεσμα, συμπεραίνει η κ. Γεννηματά:

«- Ο τουρισμός δοκιμάζεται. Πολλά ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Και εσείς υπόσχεσθε τώρα νέα δέσμη μέτρων μετά τον Ιούλιο (!!). Όταν δηλαδή όλα θα έχουν κριθεί. Υποσχέσεις που ηχούν ως κοροϊδία για τις επιχειρήσεις και κυρίως για τους 300.000 εποχιακά εργαζόμενους που απειλούνται με συνθήκες φτώχειας.

- Τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας δεν καλύπτουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων. Οι 8 στους 10 δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά. Ως αποτέλεσμα η μία στις τρεις επιχειρήσεις -σύμφωνα με στοιχεία του ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ- αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα συνέχισης της λειτουργίας τους. Οι τράπεζες συνεχίζουν να θέτουν απαράδεκτους περιορισμούς ακόμη και σε εγγυημένα δάνεια και η κυβέρνηση περιορίζεται σε "παρακλήσεις" προς αυτές.

- Οι αγρότες μένουν ουσιαστικά ακάλυπτοι, παρά τη μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί πολλοί κλάδοι της παραγωγής. Οι υπουργοί εξαγγέλλουν ενισχύσεις που κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα γίνουν πράξη.

- Οι εργαζόμενοι βιώνουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Αντί για το Πρόγραμμα Επιδότησης Εργασίας που πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής, η κυβέρνηση επιμένει στο ήδη αποτυχημένο και επικίνδυνο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, για να υλοποιήσει το δόγμα της "μισή δουλειά με μισό μισθό". Το υπουργείο Εργασίας, αφού καθυστέρησε ιδιαίτερα την ΚΥΑ για το ειδικό επίδομα των 534 ευρώ για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τώρα αφήνει ακάλυπτους χιλιάδες εργαζόμενους, με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Ακόμη και μέσα στην κρίση συνεχίζει το σχέδιο υπονόμευσης και αποδυνάμωσης των κλαδικών συμβάσεων, αφήνοντας στον "αέρα" 400.000 εργαζόμενους στον χώρο της εστίασης».

Τέλος, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ρωτά τον πρωθυπουργό:

«1 -Θα επιμείνετε στην πολιτική του "βλέποντας και κάνοντας" που δεν αντιμετωπίζει την κρίση, αφήνει την οικονομία να βυθισθεί στην ύφεση, οδηγεί σε διόγκωση της ανεργίας και σε νέα αδιέξοδα για τις επιχειρήσεις, τους αγρότες και τους εργαζόμενους;

2 -Θα επιμείνετε σε μία πολιτική που εκμεταλλεύεται την κρίση για να καταστρατηγήσει τα εργασιακά δικαιώματα στη χώρα μας και να οδηγήσει σε γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης;».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Grateful Dead – Μπομπ Γουίρ: Πέθανε ο συνιδρυτής του συγκροτήματος23:59Bloomberg: Βρετανία και Γερμανία συζητούν την ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στη Γροιλανδία23:47Αγρίνιο: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ η σπείρα που είχε ξαφρίσει έξι σπίτια 23:35Ποδαρικό στο 2026 με "τρίποντο" ο Παναθηναϊκός κόντρα στον Πανσερραϊκό23:21Μαρούσι – Προμηθέας Πάτρας: Επιστροφή στις νίκες για τους γηπεδούχους23:07Θήβα: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες22:53Missing Alert για την εξαφάνιση 59χρονου22:39Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διόροφο σπίτι στον Λαγκαδά - Πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο22:25ΟΦΗ – Αστέρας Τρίπολης: Πήρε όλα τα λεφτά… με καρέ του Νους22:11Ο Άρης έριξε την ΑΕΚ από το "ρετιρέ" 21:57Κακοκαιρία – σχολεία: Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά τη Δευτέρα21:43Θεσσαλονίκη: "Δώρα ζωής" από 64χρονο που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου21:29Κρήτη: Σύλληψη δημοτικού υπαλλήλου για σωρεία αδικημάτων21:15Και με τη... βούλα στη Γκρέμιο ο Τετέ 21:01Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 16 Ιανουαρίου20:47Ant1 Sports: Με νίκες συνέχισαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στο μπάσκετ20:33Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα20:19Διπλό θα είναι τελικά το ραντεβού της Τρίτης με τους αγροτοκτηνοτρόφους στο Μέγαρο Μαξίμου20:05Δήμος Αθηναίων – Κακοκαιρία: Έκτακτα μέτρα για τους ευάλωτους πολίτες19:51Ζορίστηκε, αλλά κατέβαλε το Περιστέρι ο Παναθηναϊκός 19:37
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο