LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 27 Ιουνίου 2020 20:47

Νέα κυβέρνηση στην Ιρλανδία

Οι ορκισμένοι πολιτικοί εχθροί ενώνουν τις δυνάμεις τους για την νέα κυβέρνηση συνασπισμού.

AP - Ιρλανδία - Μάικλ Μάρτιν - Πρωθυπουργός

Ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Fianna Fail Μάικλ Μάρτιν έγινε σήμερα ο νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του κόμματός του, του αντίπαλου κεντρώου κόμματος Fine Gael και των Πρασίνων.

Είναι η πρώτη φορά που τα δύο κεντρώα κόμματα, ορκισμένοι εχθροί από τον εμφύλιο πόλεμο του 1922, συμμαχούν για να κυβερνήσουν.

Ο 59χρονος Μάικλ Μάρτιν εξελέγη από τους βουλευτές, που συνεδρίασαν εκτάκτως σε συνεδριακό κέντρο του Δουβλίνου, προκειμένου να υπάρχει αρκετός χώρος για να τηρηθούν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης εναντίον του νέου κορονοϊού.

Ο Μάρτιν έλαβε 93 ψήφους υπέρ (63 κατά και τρεις αποχές). Κατόπιν, μετέβη στο Aras an Uachtarain, την κατοικία του Ιρλανδού προέδρου Μάικλ Ντ. Χίγκινς, για να αναλάβει επισήμως πρωθυπουργικά καθήκοντα.

Ο Μάρτιν διαδέχεται στον πρωθυπουργικό θώκο τον Λίο Βαράντκαρ, τον ηγέτη του Fine Gael.

Οι Ιρλανδοί προσήλθαν στις κάλπες τον Φεβρουάριο, όμως κανένα κόμμα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία για να κυβερνήσει μόνο του.

Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, εν μέσω της πανδημίας, το Fianna Fail, το Fine Gael και οι Πράσινοι κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς το Sinn Fein, που είχε επικρατήσει στις εκλογές.

Τα μέλη των τριών κομμάτων έδωσαν χθες το πράσινο φως για τη συμφωνία.

AP - Ιρλανδία - Μάικλ Μάρτιν - Πρωθυπουργός

Η κυβέρνηση συνασπισμού θα έχει εκ περιτροπής ηγέτη. Ο Μάικλ Μάρτιν, το κόμμα του οποίου Fianna Fail διαθέτει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη με 38 εκ των 160 εδρών, θα είναι επικεφαλής της κυβέρνησης έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την εκλογή του, ο Μάικλ Μάρτιν δήλωσε ότι η μάχη ενάντια στην πανδημία θα είναι προτεραιότητά του.

«2.278 άνθρωποι σε αυτή τη νήσο έχασαν τη ζωή τους», υπογράμμισε ο νέος πρωθυπουργός. Παρά τη «σημαντική πρόοδο» που επιτεύχθηκε από τον Μάρτιο, «η μάχη εναντίον του ιού δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τον περιορισμό της διασποράς του. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε νέο κύμα», συμπλήρωσε.

Ο Μάικλ Μάρτιν εξήγησε πως η Ιρλανδία βρίσκεται, επίσης, αντιμέτωπη με την ταχύτερη ύφεση που την έχει ποτέ πλήξει κι ότι είναι αναγκαία έκτακτα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Υπάρχουν περιορισμοί που θα παραμείνουν σε ισχύ για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όμως, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα για να βοηθήσουμε την κοινωνία και την οικονομία μας να ανακάμψουν», τόνισε.

Ενώπιον των βουλευτών, ο ηγέτης του Fine Gael Λίο Βαράντκαρ χαρακτήρισε "ιστορική" τη συμμαχία με το Fianna Fail και εξέφρασε την "ανυπομονησία του να υπηρετήσει την κυβέρνηση". Θα επιστρέψει στον πρωθυπουργικό θώκο μετά τον Μάρτιν, βάσει του συστήματος της εκ περιτροπής πρωθυπουργίας που θα εφαρμοστεί.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Επίσκεψη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σε εκδήλωση της ομογένειας στην ΟυάσινγκτονΧθες 20:47 | Ειδήσεις

Απόψε στις δέκα το βράδυ ώρα Ελλάδας, θα ακολουθήσει δοξολογία στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στον ΑΝΤ1 και στο Νίκο ΧατζηνικολάουΧθες 20:53 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός σχετικά με την οικονομία, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και το ζήτημα του μεταναστευτικού, μεταξύ άλλων, αποκλειστικά στον ΑΝΤ1.

Πάτρα: Νεκρός εντοπίστηκε 68χρονος έξω από το σπίτι τουΧθες 23:05 | Ειδήσεις

Οι τοπικές αρχές φαίνεται να έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε και η δεύτερη σορός που είχε εντοπιστεί στον ΘερμαϊκόΧθες 22:36 | Ειδήσεις

Τη Δευτέρα ανασύρθηκε από τον Θερμαϊκό μια ακόμη σορός, που άνηκε σε 23χρονο ημεδαπό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάτρα: Νεκρός εντοπίστηκε 68χρονος έξω από το σπίτι του23:59Τραγωδία στην Ισπανία: Νεκρή 4χρονη που έπεσε από μπαλκόνι23:43Παναθηναϊκός: Οριστική συμφωνία με Κόντη - Αναλαμβάνει υπηρεσιακός 23:23Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Πρωθυπουργό εκλέγει ο λαός και όχι οι παράγοντες23:09Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Ξοδεύαμε σαν να μην υπάρχει αύριο22:55Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε και η δεύτερη σορός που είχε εντοπιστεί στον Θερμαϊκό22:41Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κεφαλονιά22:27Λίβανος: Τουλάχιστον δύο νεκροί εξαιτίας ισραηλινού πλήγματος στη Μπάαλμεκ22:13Champions League: Η Πάφος των 10 παικτών «πέρασε χειροπέδες» στον Ολυμπιακό21:59Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη21:45Στο Καπιτώλιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος21:31Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στον ΑΝΤ1 και στο Νίκο Χατζηνικολάου21:17Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Με την Τουρκία θα επιδιώκουμε πάντα να έχουμε ανοιχτούς διαλόγους21:08Ο Λεβαδειακός διέσυρε τον ΠΑΟΚ με 4-120:54Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1 για Μεταναστευτικό: Καμία Κρήτη δεν έχει βουλιάξει20:40Θεσσαλονίκη: 29χρονος έχασε τη ζωή του μετά από σοβαρό τροχαίο - Συνελήφθησαν τρία άτομα20:26Μητσοτάκης στον ANT1: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υπόθεση εκτεταμένης διαφθοράς και ήταν δική μας ευθύνη να τον βάλουμε σε τάξη20:12Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Αντιμετώπιση της ακρίβειας με γενναία, μόνιμη και στοχευμένη αύξηση των πραγματικών μισθών19:58Πρώτη εγχώρια νίκη ο Παναθηναϊκός με Ντέσερς19:41Θεσσαλονίκη: Τροποποιείται αύριο η λειτουργία του Μετρό λόγω προγραμματισμένης πορείας19:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο