LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 27 Ιουνίου 2020 20:47

Νέα κυβέρνηση στην Ιρλανδία

Οι ορκισμένοι πολιτικοί εχθροί ενώνουν τις δυνάμεις τους για την νέα κυβέρνηση συνασπισμού.

AP - Ιρλανδία - Μάικλ Μάρτιν - Πρωθυπουργός

Ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Fianna Fail Μάικλ Μάρτιν έγινε σήμερα ο νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του κόμματός του, του αντίπαλου κεντρώου κόμματος Fine Gael και των Πρασίνων.

Είναι η πρώτη φορά που τα δύο κεντρώα κόμματα, ορκισμένοι εχθροί από τον εμφύλιο πόλεμο του 1922, συμμαχούν για να κυβερνήσουν.

Ο 59χρονος Μάικλ Μάρτιν εξελέγη από τους βουλευτές, που συνεδρίασαν εκτάκτως σε συνεδριακό κέντρο του Δουβλίνου, προκειμένου να υπάρχει αρκετός χώρος για να τηρηθούν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης εναντίον του νέου κορονοϊού.

Ο Μάρτιν έλαβε 93 ψήφους υπέρ (63 κατά και τρεις αποχές). Κατόπιν, μετέβη στο Aras an Uachtarain, την κατοικία του Ιρλανδού προέδρου Μάικλ Ντ. Χίγκινς, για να αναλάβει επισήμως πρωθυπουργικά καθήκοντα.

Ο Μάρτιν διαδέχεται στον πρωθυπουργικό θώκο τον Λίο Βαράντκαρ, τον ηγέτη του Fine Gael.

Οι Ιρλανδοί προσήλθαν στις κάλπες τον Φεβρουάριο, όμως κανένα κόμμα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία για να κυβερνήσει μόνο του.

Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, εν μέσω της πανδημίας, το Fianna Fail, το Fine Gael και οι Πράσινοι κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς το Sinn Fein, που είχε επικρατήσει στις εκλογές.

Τα μέλη των τριών κομμάτων έδωσαν χθες το πράσινο φως για τη συμφωνία.

AP - Ιρλανδία - Μάικλ Μάρτιν - Πρωθυπουργός

Η κυβέρνηση συνασπισμού θα έχει εκ περιτροπής ηγέτη. Ο Μάικλ Μάρτιν, το κόμμα του οποίου Fianna Fail διαθέτει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη με 38 εκ των 160 εδρών, θα είναι επικεφαλής της κυβέρνησης έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την εκλογή του, ο Μάικλ Μάρτιν δήλωσε ότι η μάχη ενάντια στην πανδημία θα είναι προτεραιότητά του.

«2.278 άνθρωποι σε αυτή τη νήσο έχασαν τη ζωή τους», υπογράμμισε ο νέος πρωθυπουργός. Παρά τη «σημαντική πρόοδο» που επιτεύχθηκε από τον Μάρτιο, «η μάχη εναντίον του ιού δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τον περιορισμό της διασποράς του. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε νέο κύμα», συμπλήρωσε.

Ο Μάικλ Μάρτιν εξήγησε πως η Ιρλανδία βρίσκεται, επίσης, αντιμέτωπη με την ταχύτερη ύφεση που την έχει ποτέ πλήξει κι ότι είναι αναγκαία έκτακτα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Υπάρχουν περιορισμοί που θα παραμείνουν σε ισχύ για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όμως, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα για να βοηθήσουμε την κοινωνία και την οικονομία μας να ανακάμψουν», τόνισε.

Ενώπιον των βουλευτών, ο ηγέτης του Fine Gael Λίο Βαράντκαρ χαρακτήρισε "ιστορική" τη συμμαχία με το Fianna Fail και εξέφρασε την "ανυπομονησία του να υπηρετήσει την κυβέρνηση". Θα επιστρέψει στον πρωθυπουργικό θώκο μετά τον Μάρτιν, βάσει του συστήματος της εκ περιτροπής πρωθυπουργίας που θα εφαρμοστεί.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαραιτήθηκε ο διοικητής της ΥΠΑ για το black out στο FIR ΑθηνώνΣήμερα 13:39 | Ειδήσεις

Ο υπουργός Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε την παραίτησή του νωρίτερα.

Τραμπ: Θα πάρουμε τη Γροιλανδία, οτιδήποτε λιγότερο είναι απαράδεκτο - Το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεργαστείΣήμερα 15:05 | Ειδήσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει πως "αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνουν η Ρωσία ή η Κίνα, και αυτό δεν θα συμβεί".

Σε εξέλιξη η συνάντηση Χατζηδάκη - Τσιάρα με εκπροσώπους 14 αγροτικών μπλόκων Σήμερα 13:53 | Ειδήσεις

Θα τεθούν τα ζητήματα του ΑΤΑΚ και του ΚΑΕΚ.

Τσιάρας: Τι απαντά στους αγρότες που δεν δέχθηκαν να προσέλθουν στο διάλογο με τον πρωθυπουργό (βίντεο)Σήμερα 09:28 | Ειδήσεις

Παρέμβαση στην εκπομπή έκανε και ο Σωκράτης Αλειφτήρας. Όσα είπε μετά την χθεσινή συνάντηση αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμπ: Θα πάρουμε τη Γροιλανδία, οτιδήποτε λιγότερο είναι απαράδεκτο - Το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεργαστεί15:11Μαρινάκης για βανδαλισμό τρακτέρ: Επικίνδυνες και παράνομες ενέργειες – Καλούμε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν15:00Καλάβρυτα: Έκρηξη σε σπίτι από μηχάνημα οξυγόνου - Τραυματίστηκε 80χρονος (εικόνες)14:49Μπλόκο Νίκαιας: Βανδάλισαν τρακτέρ αγροτών που πήγαν στην συνάντηση με τον Μητσοτάκη (εικόνες)14:35Σε εξέλιξη η συνάντηση Χατζηδάκη - Τσιάρα με εκπροσώπους 14 αγροτικών μπλόκων 14:21Παραιτήθηκε ο διοικητής της ΥΠΑ για το black out στο FIR Αθηνών14:07Ιράν: Βίαιη καταστολή και "γρήγορες" δίκες εναντίον διαδηλωτών - Τουλάχιστον 2.571 νεκροί13:52Black out στο FIR Αθηνών: Παραίτηση του διοικητή της ΥΠΑ ζητά ο Χρίστος Δήμας13:38Πιερρακάκης για 10ετές ομόλογο: "Απάντηση" σε όσους αμφισβητούν την αξία της επενδυτικής βαθμίδας13:24Συνάντηση Κικίλια - Γεραπετρίτη μετά τις επιθέσεις με drones σε ελληνικής διαχείρισης δεξαμενόπλοια 13:10Τέλος το ΣΔΟΕ, έρχεται η "ΔΕΟΣ" – Πώς θα λειτουργεί12:55Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Αραχωβίτης: Στον μοιρασμό του εθνικού αποθέματος υπάρχει μετά το 2019 μία εκτόξευση12:40Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας: Το πόρισμα καταδεικνύει διοικητικό αλαλούμ και σοβαρότατες διοικητικές ευθύνες12:26Τουρκία: Φρίκη δίχως τέλος στη Σμύρνη - Στραγγάλισε τη Μιχριμπάν και την έθαψε στο δάσος12:12Ασπρόπυργος: Ειδική αστυνομική επιχείρηση με συλλήψεις και ξήλωμα παράνομων καλωδίων11:58Γερμανία: Η ηγεσία του Ιράν έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση 11:44Συνελήφθη 38χρονος υπήκοος Τουρκίας διωκόμενος με ερυθρά αγγελία της INTERPOL11:30ΠΕΟ Λιβαδειάς - Θήβας: Σύγκρουση νταλίκας με αγροτικό όχημα - Νεκρός ένας 41χρονος (εικόνες)11:16Εξαφάνιση 16χρονης στην Πάτρα: Η δομή που είχε φιλοξενηθεί, ο μυστηριώδης άνδρας του βίντεο και η διαδρομή μέχρι την Αθήνα (βίντεο)11:02Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 22χρονου για επικίνδυνη οδήγηση - Έτρεχε με 167 χλμ/ώρα10:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο