LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 26 Ιουνίου 2020 15:31

Δήμοι: Η απόφαση για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Οικονομική ανάσα σε δεκάδες δήμους δίνει απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και του υφυπουργού Οικονομικών.

 Πρόστιμο - χρήματα

Βαθιά οικονομική ανάσα σε δεκάδες δήμους δίνει απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου και του υφυπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Η κοινή απόφαση αφορά την επιχορήγηση σε πρώτη φάση 84 δήμων με το συνολικό ποσό των 92 εκατ. ευρώ για την άμεση αποπληρωμή οφειλών, δίνοντας την ευκαιρία να κάνουν μια νέα αρχή χωρίς οικονομικά βάρη. Από το ποσό της επιχορήγησης ποσοστό 60% θα παρακρατηθεί από τους δήμους από 48 έως 72 μηνιαίες δόσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους, αρχής γενομένης από 1/1/2022.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΣ, πρόκειται για μια δίκαιη λύση που όχι μόνα ρυθμίζει αλλά κι εξυγιαίνει τους Δήμους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ταυτόχρονα με την απόφαση, η οποία ήταν αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας που έχουν τα δύο υπουργεία, πέφτει «ζεστό» χρήμα στην αγορά καθώς οι δήμοι που ωφελούνται θα αποδώσουν άμεσα τα 92 αυτά εκατομμύρια ευρώ στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες στους οποίους τα οφείλουν. 

Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί το προσεχές χρονικό διάστημα εισάγονται νέες δικλείδες ασφαλείας για την αποτροπή ληξιπρόθεσμων οφειλών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο μέλλον. Ειδικότερα: 

Το πρώτο δεκαήμερο μετά τη λήξη κάθε ημερολογιακού τριμήνου, οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες θα υποβάλλουν προς το υπουργείο Εσωτερικών κατάσταση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και αναλυτική αιτιολόγηση των λόγων μη πληρωμής τους. 

Με εξαίρεση τα εντάλματα τα οποία δεν μπορούν να πληρωθούν με ευθύνη των δικαιούχων, ο ΟΤΑ θα μεταφέρει σε ειδικό λογαριασμό το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί τότε το ποσό θα παρακρατείται από την επόμενη μηνιαία τακτική επιχορήγηση μέσω ΚΑΠ (και σε ποσοστό έως 25% αυτής). Στη συνέχεια θα γίνεται άμεσα η πληρωμή των δικαιούχων μέσω του ΤΠΔ. 

Κάθε τρίμηνο να ανακοινώνεται δημόσια το ποσό των ληξιπρόθεσμων των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού από το Υπουργείο Εσωτερικών καθώς και των τυχών παρακρατηθέντων ποσών από τους Κ.Α.Π. για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

Οι αποφάσεις για τη ρύθμιση των ληξιπροθέσμων επισφραγίστηκαν σε συνάντηση που είχαν σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Κάρναβος, ενώ μέσω skype συμμετείχε στη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Champions League: Ο Ολυμπιακός κοίταξε στα μάτια τη «βασίλισσα» Ρεάλ Μαδρίτης 23:59ΗΠΑ: Νεκρoί οι άντρες της Εθνοφρουράς που δέχθηκαν πυροβολισμούς κοντά στον Λευκό Οίκο23:46Κάγια Κάλας: Ο ρωσικός στρατός θα πρέπει να περιοριστεί για να τερματιστεί ο πόλεμος23:37Τουρκία - Γκιουλέρ: "Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα έναντι μονομερών ενεργειών της Ελλάδας"23:23Ρωσία - Πεσκόφ για τερματισμό πολέμου: Πιθανότατα δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό23:09Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Αθήνας αύριο και μεθαύριο22:55ΗΠΑ: Πυροβολισμοί κοντά στον Λευκό Οίκο - Δύο μέλη της Εθνοφρουράς τραυματίστηκαν22:41«Μπλακ άουτ» του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι 22:27Λειψυδρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πάτμος και Λέρος 22:13Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Κέρκυρα και Αιτωλοακαρνανία21:59Τραγωδία στη Ρόδο: Ο πατέρας του 19χρονου στον ΑΝΤ1 - Θα ψάξουμε τα πάντα21:45Κέρκυρα - Κακοκαιρία Adel: Μια έγκυος απεγκλωβίστηκε στην περιοχή Ποταμός21:31Παρτιζάν: Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ανακοινώνοντας και επίσημα την αποχώρησή του από τον πάγκο της ομάδας21:17Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη21:03Παναγιώτης Στάθης στον ΑΝΤ1: Ούτε ένα ευρώ δεν επέστρεψαν οι αγρότες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ20:49Φλώρινα: Σοβαρό τροχαίο στο Πλατύ Πρεσπών - Απεγκλωβίστηκαν δύο άνδρες χωρίς αισθήσεις20:35Ant1 Sports: Ο Ολυμπιακός υποδέχεται απόψε τη βασίλισσα της Ευρώπης στο κατάμεστο "Καραϊσκάκης"20:21Πραξικόπημα στη Γουινέα–Μπισσάου εν μέσω προεδρικών εκλογών - Συνελήφθη ο πρόεδρος και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου20:07Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά τον θάνατο του 19χρονου στρατιώτη σε πεδίο βολής στη Ρόδο19:57Τέλλογλου - Αγροτικές επιδοτήσεις: "Εφιάλτης" το κόστος παραγωγής 19:47
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο