LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 26 Ιουνίου 2020 15:31

Δήμοι: Η απόφαση για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Οικονομική ανάσα σε δεκάδες δήμους δίνει απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και του υφυπουργού Οικονομικών.

 Πρόστιμο - χρήματα

Βαθιά οικονομική ανάσα σε δεκάδες δήμους δίνει απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου και του υφυπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Η κοινή απόφαση αφορά την επιχορήγηση σε πρώτη φάση 84 δήμων με το συνολικό ποσό των 92 εκατ. ευρώ για την άμεση αποπληρωμή οφειλών, δίνοντας την ευκαιρία να κάνουν μια νέα αρχή χωρίς οικονομικά βάρη. Από το ποσό της επιχορήγησης ποσοστό 60% θα παρακρατηθεί από τους δήμους από 48 έως 72 μηνιαίες δόσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους, αρχής γενομένης από 1/1/2022.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΣ, πρόκειται για μια δίκαιη λύση που όχι μόνα ρυθμίζει αλλά κι εξυγιαίνει τους Δήμους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ταυτόχρονα με την απόφαση, η οποία ήταν αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας που έχουν τα δύο υπουργεία, πέφτει «ζεστό» χρήμα στην αγορά καθώς οι δήμοι που ωφελούνται θα αποδώσουν άμεσα τα 92 αυτά εκατομμύρια ευρώ στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες στους οποίους τα οφείλουν. 

Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί το προσεχές χρονικό διάστημα εισάγονται νέες δικλείδες ασφαλείας για την αποτροπή ληξιπρόθεσμων οφειλών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο μέλλον. Ειδικότερα: 

Το πρώτο δεκαήμερο μετά τη λήξη κάθε ημερολογιακού τριμήνου, οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες θα υποβάλλουν προς το υπουργείο Εσωτερικών κατάσταση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και αναλυτική αιτιολόγηση των λόγων μη πληρωμής τους. 

Με εξαίρεση τα εντάλματα τα οποία δεν μπορούν να πληρωθούν με ευθύνη των δικαιούχων, ο ΟΤΑ θα μεταφέρει σε ειδικό λογαριασμό το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί τότε το ποσό θα παρακρατείται από την επόμενη μηνιαία τακτική επιχορήγηση μέσω ΚΑΠ (και σε ποσοστό έως 25% αυτής). Στη συνέχεια θα γίνεται άμεσα η πληρωμή των δικαιούχων μέσω του ΤΠΔ. 

Κάθε τρίμηνο να ανακοινώνεται δημόσια το ποσό των ληξιπρόθεσμων των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού από το Υπουργείο Εσωτερικών καθώς και των τυχών παρακρατηθέντων ποσών από τους Κ.Α.Π. για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

Οι αποφάσεις για τη ρύθμιση των ληξιπροθέσμων επισφραγίστηκαν σε συνάντηση που είχαν σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Κάρναβος, ενώ μέσω skype συμμετείχε στη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Οι έντιμοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που είναι η συντριπτική πλειονότητα, δεν έχουν να φοβηθούν τίποταΣήμερα 10:37 | Ειδήσεις

Όλα όσα είπε στην ανάρτηση του ο πρωθυπουργός για τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

Κυρανάκης: Η ιστορία των τρόλεϊ αξίζει σεβασμό - Ευθύνη μας η επόμενη μέραΣήμερα 15:28 | Ειδήσεις

Ξεκίνησε σήμερα η αποξήλωση καλωδίων από τον Πειραιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και του δημάρχου, Γιάννη Μώραλη.

Ολυμπιακός: Μάχη μέχρι τέλους με την ΑΕΚΣήμερα 15:02 | Ειδήσεις

Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε ένα τρίποντο του Παπανικολάου στα 26 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, για να «κλειδώσει» τελικά τη νίκη.

Συναγερμός στο αεροδρόμιο Χίθροου - Ένοπλοι αστυνομικοί στο σημείοΣήμερα 11:50 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον δύο συλλήψεις.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λάρισα: Επίθεση του Ρουβίκωνα στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ15:50Κυρανάκης: Η ιστορία των τρόλεϊ αξίζει σεβασμό - Ευθύνη μας η επόμενη μέρα15:36Ολυμπιακός: Μάχη μέχρι τέλους με την ΑΕΚ 15:24Προσάραξη του σκάφους του Λιμενικού που βρέθηκε πάνω στον βραχίονα του λιμανιού στο Βόλο15:10"Νυχτερινός Ποιμήν": Επιχείρηση για τον εντοπισμό ανηλίκων σε νυχτερινά κέντρα14:56Λίβερπουλ - Σαλάχ: Φαίνεται ότι η ομάδα με θυσιάζει για προσωπικό όφελος14:42Χανιά: Συνελήφθησαν τρείς άνδρες για κατοχή ναρκωτικών ουσιών14:28ΗΠΑ: "Πραγματικά κοντά" η λύση του πολέμου στην Ουκρανία14:14Αλγερία: Σφοδρό τροχαίο - Αναφορές για 14 νεκρούς14:00Ιωάννινα: Κλειστός από αγρότες, ο κόμβος του αεροδρομίου13:46Νέο Ηράκλειο: 16 χρόνος λήστεψε δύο 12χρονες υπό την απειλή μαχαιριού13:32Λασίθι: Συνελήφθη ανήλικος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και όπλων13:18Γρεβενά: Συνελήφθη 53χρονος-μέλος σπείρας που εξαπατούσε τηλεφωνικά ανυποψίαστους πολίτες13:04ΗΠΑ: Σεισμός 7 ρίχτερ μεταξύ Αλάσκας και Καναδά12:50Θεσσαλονίκη: Διακοπές κυκλοφορίας στην Κεντρική Μακεδονία λόγω κακοκαιρίας12:36Μπλόκα- Αγρότες: Διακοπή κυκλοφορίας από τον κόμβο Βαφέικων μέχρι τον κόμβο Ιάσμου στην Εγνατία Οδό 12:22Συναγερμός στο αεροδρόμιο Χίθροου - Ένοπλοι αστυνομικοί στο σημείο12:08Βηθλεέμ: Μετά από δύο δύσκολα χρόνια πολέμου άναψε ξανά το Χριστουγεννιάτικο δέντρο11:54Ναυάγιο στην Κρήτη: Οι δύο επιζώντες βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση - Στο ΠΑΓΝΗ οι 17 σοροί11:40Αγρότες: Παραμένουν αμετακίνητοι σε μπλόκα11:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο