LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 26 Ιουνίου 2020 13:10 | Ανανέωση: 26 Ιουνίου 2020 13:16

Πολιτική κόντρα μετά το κλείσιμο της υπόθεσης Novartis στις ΗΠΑ

«Φούντωσε» η πολιτική κόντρα μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που έφερε το κλείσιμο της υπόθεσης στις ΗΠΑ.

Novartis - κτίριο

Έκλεισε με εξωδικαστικό συμβιβασμό στις ΗΠΑ η έρευνα για τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis. Η Novartis θα καταβάλει στις αμερικανικές Αρχές 347 εκατομμύρια δολάρια, για αθέμιτες πρακτικές στην αγορά του φαρμάκου την περιοχή 2012-2015, με το μεγαλύτερο μέρος τους να αφορά στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι τοπικές θυγατρικές ή οι θυγατρικές της Novartis ή της πρώην θυγατρικής της Alcon Inc. συμμετέχουν σε σχέδια για την πραγματοποίηση καταχρηστικών πληρωμών ή την παροχή προνομίων σε δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα σε αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων Novartis ή Alcon.

Η ίδια η εταιρία επισημαίνει πως  «…υπογραμμίζεται ότι η σημερινή συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό συμβαδίζει με την εσωτερική έρευνα της Novartis».

Η δημοσιοποίηση της συμφωνίας προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση στην Ελλάδα.

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας έκανε σαφές ότι, «η κυβέρνηση διερευνά κάθε τρόπο αποζημίωσης του ελληνικού Δημοσίου». «Τι έχουν να πουν τώρα, οι "μαγαζάτορες" του ΣΥΡΙΖΑ και οι πλασιέ των δήθεν αποκλειστικών για τις έρευνες του FBI; Θα ζητήσουν συγγνώμη; Το σκάνδαλο Novartis  ως προς το ιατρικό σκέλος, υπήρχε όπως από την αρχή υποστήριζε η ΝΔ. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στην άκρη το πραγματικό σκάνδαλο για να στήσει μια πολιτική σκευωρία. Οι ευθύνες όσων εξύφαναν την πολιτική σκευωρία διερευνώνται», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται το ενημερωτικό δελτίο του δικαστηρίου του Νιου Τζέρσι στο οποίο οι δυο Έλληνες προστατευόμενοι μάρτυρες, φέρονται να αναφέρουν πως συμμετείχαν με άλλους σε παράνομη δράση με σκοπό.

 «Τα 310 εκ. ευρώ αφορούν αποκλειστικά και μόνο την παράνομη δραστηριότητα της στην Ελλάδα, παραδεχόμενη πως διέφθειρε αξιωματούχους για να επηρεάσει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και υγειονομικών υπηρεσιών την περίοδο 2012-2015, δηλαδή την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά. Πρόκειται για απόφαση-κόλαφο που ισοπεδώνει όλη την προπαγάνδα περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Με την χθεσινή απόφαση των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ για το σκάνδαλο διαφθοράς της Novartis, η εταιρία παραδέχεται όσα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στη χώρα μας συνεχίζουν με θράσος να αποκαλούν «σκευωρία». Από τα 340 εκατ. Ευρώ που συμβιβάστηκε να πληρώσει συνολικά η Novartis, τα 310 εκατ. ευρώ αφορούν την Ελλάδα. Το πρόστιμο αυτό επιβλήθει βάσει νόμου του 1977 περί “πρακτικών διαφθοράς”, όπως αναφέρει επί λέξει, για την τιμωρία «πληρωμών σε ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους». Στη συγκεκριμένη περίπτωση σε Έλληνες αξιωματούχους. Ομολόγησε δηλαδή ότι την περίοδο 2012-2015, όπως αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου, διέφθειρε γιατρούς, υπηρεσίες και μέλη της κυβέρνησης στην Ελλάδα. Η προσπάθεια της ΝΔ μέσα στον πανικό της να θολώσει τα νερά είναι τραγελαφική.Τι έχει να σχολιάσει τώρα ο κ. Μητσοτάκης μετά την ομολογία διαφθοράς από την ίδια τη Novartis; Τι έχει να πει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος ήταν Πρωθυπουργός την περίοδο για την οποία η Novartis παραδέχθηκε τη διαφθορά; Τι έχουν να πουν πλέον για τη δήθεν σκευωρία οι αρμόδιοι Υπουργοί Υγείας της περιόδου, δηλαδή οι κ. Λοβέρδος, Γεωργιάδης και Βορίδης; Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και οι υπεύθυνοι οφείλουν να λογοδοτήσουν».

Το βασικό ζήτημα είναι βέβαια αν από αυτές τις παράνομες πρακτικές προκύπτει ζημία του Ελληνικού Δημοσίου κι αν η χώρα μας θα αποζημιωθεί όπως το πέτυχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Κίνημα Αλλαγής: Στο κενό η άθλια κατασκευή του ΣΥΡΙΖΑ

Για «οριστική ταφόπλακα» στη «σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ» κάνει λόγο το Κίνημα Αλλαγής, σχολιάζοντας μέσω ανακοίνωσης το κλείσιμο της υπόθεσης στις ΗΠΑ.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός της Novartis και οι ανακοινώσεις των αμερικανικών αρχών, ότι καμία εμπλοκή πολιτικών προσώπων δεν υπήρξε, βάζουν οριστικά ταφόπλακα στην σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Έπεσε στο κενό, η άθλια κατασκευή του ΣΥΡΙΖΑ και του παραδικαστικού κυκλώματος που έστησε με την βαθειά δεξιά.

Δεν περιμένουμε να ζητήσουν συγνώμη από αυτούς που κατασυκοφάντησαν. Δεν έχουν αλλάξει στο παραμικρό. Τους αφήνουμε να αυτογελοιοποιούνται με τις ανακοινώσεις τους.

Ο λαός θα τους κρίνει. Και αυτοί που πρωτοστάτησαν στο παραδικαστικό θα απολογηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

ΚΚΕ: Τέτοιου είδους συμβιβασμοί δεν αποτυπώνουν την αλήθεια

Τη συμφωνία για εξωδικαστικό συμβιβασμό και το κλείσιμο της υπόθεσης σχολίασε μέσω ανακοίνωσης και το ΚΚΕ: 

Τέτοιου είδους εξωδικαστικοί συμβιβασμοί αποτελούν στην ουσία “deal” μεταξύ κρατών και μεγάλων εταιρειών. Ούτε αποτυπώνουν την αλήθεια ούτε πολύ περισσότερο αποδεικνύουν την έκταση και τους πραγματικούς υπεύθυνους των σκανδάλων.

Απ’ αυτή την άποψη η προσπάθεια της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστούν δικαιωμένοι απ’ αυτήν την εξέλιξη υπηρετεί το γνωστό αποπροσανατολιστικό δικομματικό καβγά και τη συγκάλυψη της μπόχας που αναδύουν τα πάρε – δώσε με μεγαλοεπιχειρηματίες που όλες οι κυβερνήσεις είχαν.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για Novartis: Σκάνδαλο στις ΗΠΑ, σκευωρία στην Ελλάδα; Τι αποσιωπά η ΝΔ 

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αργά το βράδυ της Παρασκευής, ανέφεραν: 

«η ΝΔ μέσα στον πανικό της προσπαθεί να πείσει πως στις ΗΠΑ η Novartis πληρώνει 310 εκατ. ευρώ ομολογώντας το σκάνδαλο την περίοδο 2012-2015 στην Ελλάδα, αλλά στην Ελλάδα είναι σκευωρία. Προσπαθεί να αποκρύψει ότι ο συμβιβασμός της αποτελεί, σύμφωνα με το ίδιο το κείμενο των δικαστικών Αρχών των ΗΠΑ, παραδοχή για επηρεασμό της ελληνικής κυβέρνησης την περίοδο 2012-2015 στις αποφάσεις της για τα φάρμακα της Novartis και προσπαθεί να μιλήσει μόνο για το σκέλος των γιατρών. Προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το γεγονός ότι το κείμενο του συμβιβασμού δεν αναφέρεται ονομαστικά σε πολιτικά πρόσωπα. Ο συμβιβασμός της Novartis με τις ΗΠΑ δεν έχει σχέση με το ποιος διέπραξε τα εγκλήματα στην Ελλάδα, αλλά με το δεδομένο ότι διαπράχθησαν, Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν ερευνά ούτε θα μπορούσε να ερευνά την ευθύνη ξένων πολιτών για εγκλήματα που τελέστηκαν σε άλλη χώρα, δηλαδή την Ελλάδα, αλλά μονάχα τη ζημία του αμερικανικού Δημοσίου. Και φυσικά, η ΝΔ έχει το θράσος να κρύβεται πίσω από το αυτονόητο πλέον αίτημα για αποζημίωση, μετά και την ομολογία της Novartis για διαφθορά στην Ελλάδα.

Τι ισχύει: Στις ΗΠΑ η δίωξη κατά της Novartis κινήθηκε με βάση τις διατάξεις του Νόμου κατά της Δωροδοκίας και Περί Αλλοδαπών Πρακτικών Διαφθοράς(FCPA/1977). Ο νόμος αυτός, εξαιτίας του οποίου εξαναγκάστηκε σε συμβιβασμό η Novartis, παραδεχόμενη τη διαφθορά στην Ελλάδα, αφορά στην περίπτωση “χρηματισμού ξένων κρατικών αξιωματούχων”. Πέραν του αυτονόητου, ότι δηλαδή ο ίδιος ο νόμος που βασίστηκαν οι ΗΠΑ αναφέρεται σε χρηματισμό ξένων κρατικών αξιωματούχων, εάν δεν βρίσκονταν σοβαρές αποδείξεις από την έρευνα των αμερικανικών Αρχών, για ποιο λόγο η Novartis να εξαναγκαστεί σε έναν πρωτοφανή συμβιβασμό και να πληρώσει 345 εκατ. δολάρια;

Εξάλλου, στην ίδια η συμφωνία για την παύση δίωξης κατά της Novartis, που δημοσιοποιήθηκε από το Περιφερειακό Δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σελίδα 15 πως "προέτρεψε αλλοδαπούς (Έλληνες εν προκειμένω) αξιωματούχους να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς μία αλλοδαπή (εν προκειμένω την ελληνική) κυβέρνηση και Αρχές και υπηρεσίες για να επιδράσει και να επηρεάσει με αυτόν τον τρόπο ενέργειες και αποφάσεις της κυβέρνησης, Αρχών και υπηρεσιών, ώστε να βοηθήσει τη Novartis HELLAS στην απόκτηση και διατήρηση επιχειρηματικού οφέλους κατά την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της". Θυμίζουμε στη ΝΔ ότι η μόνη απόφαση που λαμβάνει μία κυβέρνηση, για να μπορεί να επηρεαστεί, είναι ο καθορισμός της πολιτικής για το φάρμακο και η τιμολόγησή τους.

Στο πλαίσιο λοιπόν του εξωδικαστικού συμβιβασμού η Novartis αποδέχθηκε να πληρώσει πρόστιμο (λόγω ποινικών ευθυνών) 233,9 εκατομμυρίων δολαρίων στο Αμερικανικό Κράτος (Υπουργείο Δικαιοσύνης) και 128 εκ. δολαρίων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για αθέμιτες και παράνομες πρακτικές που ακολούθησε τα έτη 2012-2015 στην Ελλάδα, όταν δηλαδή ήταν η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, παραδεχόμενη επηρεασμό της ελληνικής κυβέρνησης στις αποφάσεις της για τα φάρμακα της Novartis.

Γιατί δεν ασκήθηκε αγωγή; Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να ασκηθεί αγωγή, καθόσον η έρευνα για τις παράνομες τιμολογήσεις αλλά και εν γένει τις παράνομες πρακτικές της Novartis δεν είχε περαιωθεί ούτε στην Ελλάδα, ούτε στις ΗΠΑ, είναι σε εξέλιξη η ποινική προκαταρκτική εξέταση και φυσικά η Novartis ουδέποτε μέχρι προχθές είχε ομολογήσει την ενοχή της για διαφθορά στην Ελλάδα. Με αυτά τα δεδομένα, οποιαδήποτε αγωγή ασκούνταν θα ήταν αδύναμη, με ανεπαρκή στοιχεία και ουσιαστικά με μηδαμινές πιθανότητες ευδοκίμησης σε εκείνη την περίοδο. Σήμερα λοιπόν η ΝΔ το μόνο που έχει κάνει είναι να επαίρεται για το αυτονόητο: Ότι, αφού η Novartis ομολόγησε διαφθορά στην Ελλάδα και πληρώνει στις ΗΠΑ 310 εκατ. δολάρια για αυτό, θα ζητήσει αποζημίωση από την ελβετική πολυεθνική». 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωεκλογές - Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις (εικόνες)Σήμερα 13:11 | Ειδήσεις

"Εμείς σας μιλάμε για το πώς θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα και το μόνο μέλημα των άλλων είναι πώς θα πέσει ο Μητσοτάκης", είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Basket League: Μπασκετμπολίστας ξυλοκόπησε την σύντροφο τουΣήμερα 13:34 | Ειδήσεις

Η γυναίκα κατέθεσε μήνυση για σωματικές βλάβες κατά του συντρόφου της. 

Πειραιάς - Κατάρρευση κτηρίου: προφυλακιστέος ο εργολάβοςΣήμερα 15:31 | Ειδήσεις

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο εργολάβος για το τραγικό δυστύχημα στον Πειραιά, στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός.

Ρόδος - Χατζηνικόλας: Η Περιφέρεια έταξε βοήθημα στα παιδιά του νεκρού εθελοντή, αλλά... δεν μπορεί να το δώσει!Σήμερα 11:51 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει σε εξώδικο που έστειλε η χήρα του άτυχου εθελοντή, που πέθανε ενώ μαινόταν η μεγάλη φωτιά στην Ρόδο. "Απίθανη" είναι η απάντηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ριζούπολη: Φωτιά σε διαμέρισμα 16:25Πειραιάς - Κατάρρευση κτηρίου: προφυλακιστέος ο εργολάβος16:11Ιωάννινα: νεκρή γυναίκα σε φωτιά σε καμινάδα15:58Ευρωεκλογές - Ανδρουλάκης: Να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση πού περιφρονεί την αυτοδιοίκηση (εικόνες)15:44Κακοκαιρία - Πήλιο: Επιχείρηση απεγκλωβισμού οικογένειας από την Πυροσβεστική15:30Σαραντάπορο - Βασιλική Πλεξίδα: Φόρος τιμής για τα 7 χρόνια από την πτώση του ελικοπτέρου (εικόνες)15:16Φιντάν: Εάν δεν ιδρυθεί Παλαιστινιακό κράτος η κρίση θα συνεχιστεί15:02“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρες14:49Απάτη - Σέρρες: παρίσταναν τους λογιστές και απέσπασαν λεία “μαμούθ”14:36Basket League: Μπασκετμπολίστας ξυλοκόπησε την σύντροφο του14:22Θεσσαλονίκη: παιδί παρασύρθηκε από ηλεκτρικό πατίνι14:09Πογέτ: Τελείωσα το συμβόλαιό μου και είμαι ελεύθερος13:55Ευρωεκλογές - Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις (εικόνες)13:41Αγρίνιο: 15χρονη χτυπούσε την αδερφή της μέχρι να λιποθυμήσει13:28“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)13:15Νικόλαος - Τατιάνα Μπλάτνικ: Χώρισαν μετά απο 14 χρόνια γάμου13:01Κακοκαιρία - Σκόπελος: Οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα (εικόνες)12:48Θείος δικάζεται για βιασμό της 10χρονης ανιψιάς του12:34Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας 12:20Ρόδος - Χατζηνικόλας: Η Περιφέρεια έταξε βοήθημα στα παιδιά του νεκρού εθελοντή, αλλά... δεν μπορεί να το δώσει!12:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο