LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 25 Ιουνίου 2020 13:26 | Ανανέωση: 25 Ιουνίου 2020 13:17

Μητσοτάκης: επίλογος προβλημάτων και πρόλογος επιτυχιών το φετινό καλοκαίρι

Έχουμε ακόμα εφεδρείες αν κριθεί απαραίτητο. Αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων παραγωγής δεν θα διστάσουμε να τη δώσουμε, είπε ο πρωθυπουργός στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ.

Μητσοτάκης ΣΕΤΕ

«Το πρώτο θύμα του ιού σε όλο τον κόσμο είναι ο τουρισμός και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουμε το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση εδώ και 70 χρόνια. Πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους, μια κρίση συμμετρική, η οποία αφορά όλες τις χώρες και όλους τους κλάδους, μόνο που κάποιοι χτυπιούνται περισσότερο. Και δυστυχώς ο κλάδος του τουρισμού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην 28η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, στο κτίριο Δορυφορικού Αεροσταθμού του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Αυτός ο πανίσχυρος κινητήρας του τουρισμού για την Ελλάδα τίθεται προσεκτικά σε επανεκκίνηση» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι θα ξανανοίξουμε την αγορά του τουρισμού. «Πάνω από όλα με κανόνες ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες και με διάθεση το φετινό καλοκαίρι να γίνει επίλογος προβλημάτων αλλά και πρόλογος νέων επιτυχιών από την επόμενη σεζόν. Υπάρχει και η πείρα και το σχέδιο και οι δυνατότητες. Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία» σημείωσε.

«Ας αξιοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε ώστε το σχέδιο για την επόμενη δεκαετία του τουρισμού, 2021-2030, να διορθώσει πολλές από τις χρόνιες παθογένειες που μερικές φορές, όλοι μας, επιμελώς κρύψαμε κάτω από το χαλί στηριζόμενοι απλά σε κάποια πολύ ενθαρρυντικά βραχυχρόνια νούμερα» είπε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την ομιλία του στη ΓΣ του ΣΕΤΕ.

Σημείωσε ότι η κυβερνητική επιλογή στα μέσα Μαρτίου να ανασταλεί πλήρως η λειτουργία ολόκληρων τομέων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής υπήρξε επιλογή απολύτως συνειδητή. «Γνωρίζαμε ότι ορισμένοι τομείς όπως ο τουρισμός θα πλήρωναν ένα τίμημα εξαιρετικά βαρύ. Όμως εκείνες τις ώρες η προτεραιότητα ήταν μια, η προστασία της δημόσιας υγείας, η ζωή των Ελλήνων και η θωράκιση του εθνικού συστήματος υγείας ώστε να οργανώσει την άμυνά του απέναντι στον ιό» είπε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η πολιτεία όφειλε και το έπραξε να συμπαρασταθεί στον κόσμο της αγοράς και στον κόσμο της εργασίας και αναφέρθηκε στη δέσμη μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για να μπορέσει να στηρίξει τις επιχειρήσεις στο επίπεδο της ρευστότητας, την αγορά εργασίας καλύπτοντας ένα μεγάλο κομμάτι του μισθοδοτικού βάρους των επιχειρήσεων που ετέθησαν σε αναστολή, να διευκολύνει επιχειρήσεις και πολίτες μεταθέτοντας για το μέλλον φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Πιστεύω ότι έτσι καταφέραμε να αποφύγουμε τα χειρότερα» σημείωσε.

«Αν δεν είχαμε πάρει όλα αυτά τα μέτρα, που φτάνουν τα 24 δισ. ευρώ η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρήσεις, στον κόσμο της εργασίας θα ήταν πολύ, πολύ χειρότερη» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε «αυτή η διαδικασία είναι δυναμική, έχουμε ακόμη εφεδρείες να ρίξουμε στη μάχη εφόσον αυτό είναι απαραίτητο. Το κάνουμε σταδιακά γιατί πρέπει ανά πάσα στιγμή να αξιολογούμε την αντίδραση της αγοράς στην πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται και στα μέτρα που παίρνουμε».

«Είμαστε εδώ για να δούμε αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων της παραγωγής και αν αυτή είναι απαραίτητη, πιστεύω προς τα τέλη Ιουλίου, δεν θα διστάσουμε να την δώσουμε» είπε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αφουγκράζεται τις δυνάμεις της αγοράς, συνομιλεί με την αγορά, συνομιλεί με τον κόσμο της εργασίας και όποτε χρειάζεται προσθέτει και άλλα όπλα και άλλα βέλη στη φαρέτρα των μέτρων που έχει λάβει για να απαλύνει τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσης.

Μήνυμα του Πρωθυπουργού στην 45η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΕ

Στις μεταρρυθμίσεις και τις πρωτοβουλίες του προωθεί η κυβέρνηση για την ενίσχυση των εξαγωγών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του στην 45η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΕ. 

«Όλα όσα έγιναν, γίνονται και θα γίνουν συνδέονται ευθέως με τα ζητούμενα και του δικού σας χώρου, των εξαγωγών. Φορολογικές ελαφρύνσεις, η εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και το ψηφιακό κράτος σας αφορούν, ως δυναμικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας. Αυτές οι αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν» είπε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι σύντομα θα υπάρξει γενναία μείωση στην προκαταβολή φόρου και αυτές τις μέρες η βουλή συζητά νόμο που θα επιτρέπει μικροπιστώσεις, χωρίς εγγυήσεις, προς επιχειρηματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις που ζητούν γρήγορα μικρά κεφάλαια.

«Και ακολουθεί άλλο νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει το ιδιωτικό χρέος, θα εξυγιαίνει προβληματικά εταιρικά σχήματα και θα προσφέρει μία «δεύτερη ευκαιρία» σε όποιον αναλαμβάνει το ρίσκο ενός σχεδίου, αλλά τελικά αποτυγχάνει να το υπηρετήσει» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αναπτύσσονται και πρωτοβουλίες ειδικά για τις εξαγωγές. «Έμμεσες, όπως για την τόνωση του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και των μεταφορών. Αλλά και άμεσες, όπως το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Εξωστρέφεια με 85 δράσεις. Ο στόχος μας, σαφής: Η συμμετοχή των εξαγωγών στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν από 38% σήμερα, να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 48% στο τέλος της τετραετίας. Το μερίδιο της βιομηχανικής παραγωγής να φτάσει από το 9,5% που είναι σήμερα στο 12%. Και οι ξένες επενδύσεις να έχουν διπλασιαστεί μέχρι το 2023» υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην κρίση του κορονοϊού σημείωσε ότι «η πανδημία αναδιέταξε τις προτεραιότητες του κράτους. Όμως δίπλα στις πρωτοβουλίες για την υγεία, η οικονομία είχε και έχει τη δική της θέση. Γνωρίζετε τα σημαντικά μέτρα που πήραμε για να τη στηρίξουμε: Ανεστάλησαν οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Το κράτος κάλυψε το 40% των ενοικίων. Ουσιαστικά ανέλαβε τη μισθοδοσία των εργαζομένων των επιχειρήσεων. Σχεδόν όλοι οι απασχολούμενοι διατήρησαν ένα σημαντικό τμήμα της αγοραστικής τους δύναμης, έστω και παραμένοντας εκτός χώρου δουλειάς».

«Παράλληλα, τονώνεται η ρευστότητα στην αγορά με 10 δισεκατομμύρια ευρώ: Ο μηχανισμός της επιστρεπτέας προκαταβολής βρίσκεται, ήδη, στη δεύτερη φάση του. Στη διάθεση των επιχειρήσεων έχουν τεθεί, ακόμη, τα κεφάλαια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, όπως και οι σημαντικοί πόροι του ειδικού ταμείου, που εγγυάται κατά 80% κάθε δάνειο» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ήδη επιδοτεί μισθούς και εργοδοτικές εισφορές στις επιχειρήσεις που η πανδημία αναγκάζει να δρουν σε ιδιαίτερες συνθήκες. «Με στόχο διπλό: Να ξεπεράσουν την ξαφνική δοκιμασία και να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Αλλά και να μην χαθούν για πάντα θέσεις εργασίας. Ώστε οι δυνάμεις της παραγωγής να τεθούν γρήγορα στην υπηρεσία του εθνικού στόχου της ανάπτυξης από το 2021.Γιατί το περιβάλλον είναι πια διαφορετικό. Μην ξεχνάμε ότι πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος νέας διακυβέρνησης ο φόρος των εταιρειών έχει μειωθεί από το 28% στο 24% και ο φόρος στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Και ένας νέος αναπτυξιακός νόμος ενισχύει τις επενδύσεις, πολεμώντας τη γραφειοκρατία» είπε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το Enterprise Greece εκσυγχρονίστηκε και το καλοκαίρι, θα εγκαινιάσει ειδική πλατφόρμα ενημέρωσης αλλά και εκπαίδευσης εξαγωγέων και επενδυτών.

«Σκοπός, επίσης, είναι να αυξηθούν τα εξαγώγιμα αγαθά πέραν των πετρελαιοειδών, και οι υπηρεσίες πέραν του τουρισμού και της ναυτιλίας. Αυτό σημαίνει στροφή προς τομείς όπως το ποιοτικό κρασί, οι νέες τεχνολογίες, η δημιουργική βιομηχανία» είπε και συμπλήρωσε «είναι απαραίτητο, συνεπώς, να «χαρτογραφηθούν» οι χώρες-στόχοι και οι κλάδοι-στόχοι με ελληνικό ενδιαφέρον. Και να αξιοποιηθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο, το e-commerce, με τη βοήθεια της οικονομικής διπλωματίας και της έμπειρης Ολλανδικής κυβέρνησης, που μας παρέχει σημαντική τεχνική βοήθεια».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε «Το ξέρετε ότι είμαι σταθερά δίπλα σας. Το εμπόριο και οι εξαγωγές, άλλωστε, ιστορικά σηματοδοτούν το ελληνικό δαιμόνιο, την αντοχή και τη δημιουργικότητα. Θέλω, όμως, να είστε κι εσείς δίπλα μου στην προσπάθεια ανάταξης της χώρας. Γιατί η επιταγή του ριζικού της μετασχηματισμού παραμένει επίκαιρη. Η Ελλάδα πρέπει να δει αλλαγές ανάλογες εκείνων των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών. Με πολύ γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, πλήρη απασχόληση, εθνική ευημερία και ατομική προκοπή».

«Ακριβώς αυτή την προοπτική δηλώνει το σύνθημά μας: «Η Ελλάδα που παράγει, η Ελλάδα που εξάγει»» είπε ο πρωθυπουργός.

ΚΙΝΑΛ: εμπαιγμός διά στόματος Πρωθυπουργού

Σε δήλωση του, ο «τομεάρχης Τουρισμού» του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης, αναφέρει «Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, σε σημερινή εκδήλωση του ΣΕΤΕ, παραδέχθηκε τη βαθύτατη κρίση στον τουρισμό και τη συρρίκνωση της φετινής συμβολής του στο ΑΕΠ της χώρας. Παρέπεμψε δε για το τέλος Ιουλίου πιθανά πρόσθετα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης. Ουσιαστικά μας κοροϊδεύει. Τότε θα είναι πολύ αργά. Ο ελληνικός τουρισμός θα έχει βρεθεί μπροστά στην καταστροφή και οι εποχικά εργαζόμενοι στην ανεργία. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει εγκαίρως και επανειλημμένα τη λήψη γενναίων μέτρων με μείωση του ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και στη διαμονή, μηδενική προκαταβολή φόρου για το 2020 και ένα γενναίο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας στον τουριστικό κλάδο.

Η πολιτική ηγεσία οφείλει έστω και τώρα να αλλάξει τη στάση της. Οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν γενναίες αποφάσεις. Χρειάζονται γρήγορους και λεπτούς χειρισμούς και ηγεσία με γνώση και εμπειρία. Αυτά προφανώς απουσιάζουν από το Υπουργείο Τουρισμού και την Κυβέρνηση».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13Έκθεση Oxfam: Αυξάνονται οι εισοδηματικές ανισότητες στις χώρες που δανείζει το ΔΝΤ19:59Ολυμπιακός – Προμηθέας: Έβγαλε την υποχρέωση… και τώρα Μπαρτσελόνα19:46Δίκη Τραμπ: Ένορκος απαλλάχθηκε γιατί διέρρευσαν στοιχεία της ταυτότητας της19:32Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή19:19Τουρκία – σεισμός: Ισχυρή δόνηση στα βόρεια της χώρας19:05Δραπέτης φυλακών… με έφεση στις απάτες18:52“Ελευθέριος Βενιζέλος”: Τον συνέλαβαν μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο18:38Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο18:25Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο εν διαστάσει ζευγάρι αστυνομικών18:11Γαύδος: Το πρωί αντιδήμαρχος και το μεσημέρι υπάλληλος καθαριότητας 17:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο