LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 21 Ιουνίου 2020 16:59

Σκάνδαλο στο ΑΠΘ: Απολύθηκε ζευγάρι καθηγητών

Κατηγορούνται ότι “έφαγαν” ευρωπαϊκά κονδύλια ερευνητικού προγράμματος. Τι έδειξε η έρευνα της OLAF...

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΠΘ - ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

Απολύθηκαν, τελικά, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) η ερευνήτρια που κατηγορείται ότι καταχράστηκε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια μαζί με τον, επίσης καθηγητή, σύζυγό της.

Η υπόθεση είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας μετά από έρευνα της OLAF (Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης) σχετικά με ατασθαλίες σε ελληνικό πανεπιστήμιο από Ελληνίδα ερευνήτρια η οποία κατάφερε να αποσπάσει ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το ποσό που πέτυχαν να αποσπάσουν, όπως αναφέρει το lawandorder.gr έφτασε τα 352.555 ευρώ δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες σύστημα χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια, με την συμμετοχή, χωρίς να το γνωρίζουν ερευνητών από όλο τον κόσμο. Τα ποσά αξιοποιήθηκαν για την αγορά αυτοκινήτων, οικιακού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, επισκέψεις σε κέντρα ομορφιάς, εξόφληση φόρων, λογαριασμών κ.λπ.

 Το συγκεκριμένο ποσό φέρεται να δόθηκε από τον Εκτελεστικό Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council Executive Agency -ERCEA) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης -για τη χρηματοδότηση ενός ερευνητικού προγράμματος που θα κατηύθυνε η συγκεκριμένη επιστήμονας.

Το πρόγραμμα θα περιελάμβανε περισσότερους από 40 επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο υπό την επίβλεψη της Ελληνίδας ερευνήτριας.

Η OLAF έστρεψε το “μικροσκόπιό” της πάνω από την υπόθεση όταν εντόπισε πως τα χρήματα για τους ερευνητές καταβάλλονταν μέσω επιταγών οι οποίες όμως εν συνεχεία κατευθύνονταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολλών δικαιούχων.

Οι πληροφορίες θέλουν την OLAF να “ξετυλίγει το κουβάρι” εντοπίζοντας πως η Ελληνίδα ερευνήτρια είχε η ίδια ανοίξει τους λογαριασμούς, έδινε χρήματα στους επιστήμονες αλλά είχε πρόσβαση στους λογαριασμούς προκειμένου να λαμβάνει μερίδιο από το ποσό.

Παρ’ όλα αυτά, οι δύο ερευνητές κατέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού των ΑΕΙ, με την οποία παύθηκαν οριστικά από τα πανεπιστημιακά τους καθήκοντα και τέθηκαν εκτός του ΑΠΘ.

Σε βάρος του ζεύγους στην Ποινική Δικαιοσύνη εκκρεμεί βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης για κακουργηματική υπεξαίρεση, σε βάρος των συμφερόντων της Ε.Ε., χρηματικού ποσού ιδιαίτερα μεγάλης αξίας (352.555,65 ευρώ), κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών, καθώς το ποσό υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ, «ποσό το οποίο τους το είχαν εμπιστευτεί λόγω της ιδιότητάς τους ως εντολοδόχων και διαχειριστών ξένης περιουσίας».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΞύλο στη Βουλή: Ο Φλώρος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑΣήμερα 14:23 | Ειδήσεις

Όλες οι εξελίξεις μετά από το επεισόδιο χειροδικίας που συνέβη στους διαδρόμους του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ευρωεκλογές: “Μπλόκο” από τον Άρειο Πάγο στους ΣπαρτιάτεςΣήμερα 16:16 | Ειδήσεις

Πόσα από τα 46 κόμματα δεν θα βρίσκονται στη λίστα των Ευρωεκλογών. 

30ετες ομόλογο: Οι υψηλές προσφορές μείωσαν το επιτόκιο δανεισμούΣήμερα 16:39 | Ειδήσεις

Πόσα χρήματα άντλησε ο ΟΔΔΗΧ. Υπερδεκαπλάσια η προσφορά από επενδυτές. Για ακόμη μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, κάνει λόγο ο Κωστής Χατζηδάκης,

Άγιοι Ανάργυροι: φωτογραφίες ντοκουμέντο με το μαχαίρι που ο 39χρονος σκότωσε την Κυριακή (βίντεο)Σήμερα 14:02 | Ειδήσεις

Τι “μαρτυρούν” οι φωτογραφίες που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, από το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας της Κυριακής, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων..

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Άγιοι Ανάργυροι: Νέα φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη νύχτα της δολοφονίας (εικόνες)19:31Λαμία - ΠΑΟΚ: “φιλί ζωής” στις καθυστερήσεις για τον “δικέφαλο το Βορρά” 19:17Γονίδια και αυτοανοσία19:08Δολοφονία Λυγγερίδη - Θύρα 7: “Φιάσκο” η δικογραφία, αδέρφια είμαστε μαζί σας18:55Ερντογάν - Στάινμαγερ: Η Τουρκία ζήτησε τερματισμό των αμυντικών περιορισμών18:42ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ολοκλήρωση αιολικών πάρκων 40 MW στη Δυτική Μακεδονία18:28“Αττικόν” για καταγγελία Καλλιάνου: ο πατέρας του δεν πληρούσε τα ιατρικά κριτήρια εισαγωγής σε ΜΕΘ18:15Θεσσαλονίκη: εμβόλισε περιπολικό στη διάρκεια καταδίωξης18:01Ενδοοικογενειακή βία: Απέσυρε την καταγγελία η σύντροφος του μπασκετμπολίστα του Περιστερίου17:48Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πλήγματα σε 40 στόχους της Χεζμπολάχ 17:35Καλλιάνος: Η καταγγελία για την περιπέτεια υγείας του πατέρα του και η απάντηση Γεωργιάδη (βίντεο)17:21Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου17:0730ετες ομόλογο: Οι υψηλές προσφορές μείωσαν το επιτόκιο δανεισμού16:54Ομόφυλα Ζευγάρια: Κόντρα Πλεύρη - Βελόπουλου για τους βουλευτές στις εκκλησίες16:40“Ελευθέριος Βενιζέλος”: Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο16:27Ευρωεκλογές: “Μπλόκο” από τον Άρειο Πάγο στους Σπαρτιάτες16:16Βουλή: Άρση ασυλίας για Βελόπουλο και Μπουρχάν16:01ΑΔΑΕ: Ο κ. Ανδρουλάκης θα ενημερωθεί άμεσα για τους λόγους της παρακολούθησής του15:47Λάρισα: Πατίνι συγκρούστηκε με ΙΧ - Στο νοσοκομείο δύο ανήλικοι (εικόνες)15:34Μεγάλη Τετάρτη: Δεμένα τα πλοία λόγω της απεργίας της Πρωτομαγιάς15:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο