LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 21 Ιουνίου 2020 10:39

Σερβία: στις κάλπες για βουλευτικές και δημοτικές εκλογές

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το κυβερνών κόμμα αναμένεται να πετύχει άνετη πλειοψηφία.

Σημαία - Σερβία

Ομαλά διεξάγονται οι βουλευτικές και δημοτικές εκλογές στη Σερβία, όπου 6.584.376 πολίτες με δικαίωμα ψήφου καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν 250 βουλευτές για το κοινοβούλιο και τους εκπροσώπους τους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στις 7:00 η ώρα το πρωί άνοιξαν σε ολόκληρη τη χώρα 8.253 εκλογικά κέντρα τα οποία θα δέχονται ψηφοφόρους μέχρι τις 8:00 η ώρα το βράδυ. Στο Κόσοβο επίσης άρχισαν να λειτουργούν 80 εκλογικά κέντρα στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Στις σημερινές βουλευτικές εκλογές την ψήφο των πολιτών διεκδικούν 21 κόμματα και πολιτικοί συνδυασμοί. Κάποια κόμματα που ανήκουν στο συνασπισμό της αντιπολίτευσης Συμμαχία για τη Σερβία (SzS), όπως το Δημοκρατικό Κόμμα (DS), το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαίου (SSP) και το εθνικιστικό κίνημα «Dveri», μποϋκοτάρουν τις εκλογές καταγγέλλοντας ότι δεν επικρατούν δημοκρατικές συνθήκες για την ομαλή διεξαγωγή τους. Τα κόμματα που απέχουν κατηγορούν για απολυταρχισμό τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και καλούν τους υποστηρικτές τους να μην προσέλθουν για να ψηφίσουν.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, φαβορί για τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές θεωρείται το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Το κόμμα αυτό αναμένεται να λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 55% των ψήφων. Στη δεύτερη θέση με 12,5% φέρεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα του υπουργού Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς που συγκυβερνάει από το 2012 με το Σερβικό Προοδευτικό του Βούτσιτς. Το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή αναμένεται να ξεπεράσουν άλλα τέσσερα κόμματα, μεταξύ αυτών και το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του καταδικασθέντος για εγκλήματα πολέμου Βόισλαβ Σέσελι.

Οι σημερινές εκλογές αν και δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον ως προς το αποτέλεσμα, θεωρούνται σημαντικές διότι όπως εκτιμάται θα επηρεάσουν τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του Κοσόβου. Ο Βούτσιτς, εφόσον το κόμμα του αποκτήσει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, θα έχει την πολιτική εγκυρότητα να διαπραγματευτεί ακόμη και για λιγότερο ευχάριστες λύσεις στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου. Κατά γενική εκτίμηση στόχος του Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι να λάβει το κόμμα του, μαζί με τους μέχρι σήμερα πολιτικούς εταίρους στην κυβέρνηση, πλειοψηφία δύο τρίτων για να μπορέσει να προωθήσει την αλλαγή του Συντάγματος που θα είναι απαραίτητη εάν επιτευχθεί συμφωνία για το Κόσοβο.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…Χθες 20:53 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη σταθερότητα της χώρας μας.

Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της ΚυριακήςΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1, για τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής, έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία”Χθες 23:21 | Ειδήσεις

Τι απαντάει ο Λευκός Οίκος στους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση.

Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)Χθες 22:31 | Ειδήσεις

Ο δράστης που έχει συλληφθεί, τον μαχαίρωσε μπροστά σε έντρομους πιστούς.  Εκτός από τον ιερέα μαχαίρωσε άλλα τρία άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο