LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 18 Ιουνίου 2020 15:19

ΠΙΣ: ανησυχητικά ευρήματα για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στη ψυχική υγεία

Το ερωτηματολόγιο του ΠΙΣ με το οποίο διερευνάται η επίπτωση της πανδημίας και της καραντίνας στον ψυχισμό των ανθρώπων, έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης.

Διεθνούς αναγνΤρίτη ηλικία - κατάθλιψηώρισης έτυχε πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για την δημιουργία ερωτηματολογίου, δια του οποίου διερευνάται η επίπτωση της πανδημίας και της καραντίνας στον ψυχισμό των ανθρώπων.

Ήδη, παραπάνω από 20 χώρες ενημέρωσαν ότι έχουν συμπεριληφθεί στο σχετικό πρόγραμμα και χρησιμοποιούν το ερωτηματολόγιο ενώ ο Π.Ι.Σ. δέχεται τα συγχαρητήρια ενώσεων και μεμονωμένων γιατρών από Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

Για το θέμα αυτό μάλιστα ενημέρωσε χθες την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ενώ αμέσως μετά, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα ΠΙΣ, Δρ Γεώργιο Ελευθερίου, ενημέρωσαν και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από τον ΠΙΣ, «τοπρόγραμμα, που σχεδιάστηκε με ευθύνη του καθηγητή Ψυχιατρικής στη Γ’ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ, Κωσταντίνου Φουντουλάκη, έχει ήδη υιοθετηθεί από τις παρακάτω χώρες που έχουν ήδη πιστοποιηθεί για την πρακτική εφαρμογή του ενώ συνεχώς προστίθενται κι άλλες:

Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καναδάς, Κροατία, Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ινδία, Ισραήλ, Ιταλία, Λετονία, Μαλαισία, Ινδονησία, Αυστραλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ. Σημειώνουμε ότι προστίθενται συνεχώς χώρες στην παραπάνω λίστα».

Οι μελέτες

Το προηγούμενο διάστημα «έτρεξαν» δύο μελέτες ψυχικής υγείας. Η μία αφορά την ψυχική υγείας Ελλήνων φοιτητών κατά την διάρκεια της καραντίνας και έγινε υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και της Πρυτανίας του ΑΠΘ. Και η δεύτερη είναι μία επέκταση της πρώτης με πολύ μεγαλύτερο και λεπτομερέστερο πρωτόκολλο, και πραγματοποιήθηκε με  πρωτοβουλία του τομέα Ψυχικής Υγείας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ και αφορά τον γενικό πληθυσμό κατά την διάρκεια της καραντίνας.

Αξιοπρόσεκτο όσο και ανησυχητικό είναι,  ότι η πρώτη έρευνα έδωσε αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης, στρες και αυτοκτονικών σκέψεων μεταξύ των φοιτητών καθώς και ανησυχητικά ποσοστά για συνομωσιολογικές θεωρίες γύρω από την πανδημία.

Η δεύτερη μελέτη η οποία είναι πρωτοβουλία του ΠΙΣ επίσης, έχει μετατραπεί σε διεθνή καθώς ήδη συμμετέχουν τουλάχιστον 26 χώρες. Εκτιμάται δε ότι θα έχει δεδομένα σε 1-2 μήνες και αφορά την ψυχική υγεία κατά την διάρκεια της καραντίνας όσο και την πίστη των ανθρώπων σε θέματα συνωμοσίας που αφορούν την επιδημία.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος λαμβάνει ήδη επιστολές και ενημερώσεις από διάφορες χώρες με συγχαρητήρια για την δημιουργία του επιστημονικού ερωτηματολογίου και της πρωτοβουλίας του, ενώ  μνημονεύεται στα εισαγωγικά σημειώματα των ερωτηματολογίων όπως αυτά μεταφράστηκαν σε παραπάνω από 10 γλώσσες.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το ελληνικό ερωτηματολόγιο όπως έχει υιοθετηθεί από τις βρετανικές αρχές:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfO9Slx8BHzLsn3iqwqKDQILGOBxpD1XdQXUz-oRUwdxEVDwg/viewform?fbclid=IwAR3QWjWuhMAzUHLIYXDJ-JcBQDvYevdtga4wxVCzyabIrwJjyJtuNsJgjyE

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚεραμέως για συλλογικές συμβάσεις: Αυξήσεις μισθών για εργαζόμενους, ασφαλές περιβάλλον -Τέλος οι μνημονιακοί περιορισμοίΣήμερα 11:54 | Ειδήσεις

Νέα εποχή με την Κοινωνική Συμφωνία – Καταργούνται μνημονιακοί περιορισμοί, τι αλλάζει

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι οι 14 κατηγορούμενοι – Ποινές φυλάκισης 10-18 μηνώνΣήμερα 15:10 | Ειδήσεις

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, αρνήθηκε την αναγνώριση ελαφρυντικού στους κατηγορούμενους, με μοναδική εξαίρεση κατηγορούμενο ο οποίος έχει επιστρέψει τα χρήματα που του είχαν πιστωθεί.

Σοκ στην Αθήνα: 20χρονος ασελγούσε στα ανίψια του, 2 και 4 ετών, μαζί με τον σύντροφό τουΣήμερα 13:30 | Ειδήσεις

Ο 20χρονος φέρεται να ομολόγησε τις αποτρόπαιες πράξεις του, ενώ στην κατοχή της αστυνομίας βρίσκεται αποδεικτικό βιντεοληπτικό υλικό από τα κινητά τηλέφωνα των κατηγορουμένων.

Ρόδος: Γιος λιμενικού ο 19χρονος στρατιώτης που σκοτώθηκε από χειροβομβίδα – Πώς έγινε το δυστύχημαΣήμερα 14:46 | Ειδήσεις

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στο πεδίο βολής στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, κατά την μεταφορά οπλισμού και χειροβομβίδων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χωρίς νίκη επί ελληνικού εδάφους παραμένει η Ρεάλ Μαδρίτης σε αγώνες UEFA15:45Κύπρος: Υπεγράφη οριοθέτηση της ΑΟΖ και συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης με Λίβανο15:31ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι οι 14 κατηγορούμενοι – Ποινές φυλάκισης 10-18 μηνών15:17Ρόδος: Γιος λιμενικού ο 19χρονος στρατιώτης που σκοτώθηκε από χειροβομβίδα – Πώς έγινε το δυστύχημα15:03Δήλωση του Νίκου Δένδια για το δυστύχημα στη Ρόδο14:49Βραζιλία: Νέος τραυματισμός για τον Νεϊμάρ14:35Σοκ στην Αθήνα: 20χρονος ασελγούσε στα ανίψια του, 2 και 4 ετών, μαζί με τον σύντροφό του14:21Μαρούσι: Βρέθηκε οχιά μέσα σε κτήριο14:07ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή 14 κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις πρότεινε ο εισαγγελέας13:53Πάτρα: Άγνωστος έριξε κροτίδα μέσα σε σχολείο – Τραυματίας ένας 12χρονος μαθητής13:39Σαλαμίνα: Προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή πήρε η 46χρονη που δολοφόνησε την πεθερά της13:25Ταυτοποιήθηκε 37χρονος για απειλητικό μήνυμα εναντίον του δημάρχου Νεάπολης – Συκεών13:11Κακοκαιρία Adel : Ισχυρές βροχές τις επόμενες μέρες - Ποιες περιοχές θα πλήξει12:57Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ - Σεμερτζίδου: Έχω μόνο ένα μηχανάκι στο όνομά μου- Έπρεπε να πάρω άδεια για να οδηγήσω τη Ferrari;12:43Φλέγεται ουρανοξύστης στο Χονγκ Κονγκ12:29Ένα κινεζικό ρομπότ μπήκε στο βιβλίο Γκίνες των ρεκόρ επειδή περπάτησε αδιάκοπα επί 3 ημέρες12:15Κεραμέως για συλλογικές συμβάσεις: Αυξήσεις μισθών για εργαζόμενους, ασφαλές περιβάλλον -Τέλος οι μνημονιακοί περιορισμοί12:00Μητσοτάκης: Πρώτη φορά στη χώρα μας έχουμε στρατηγική για το δημογραφικό 11:52Εργατικό δυστύχημα για τεχνίτη της ΣΤΑΣΥ στον Πειραιά - Στάση εργασίας από τους εργαζομένους11:37Τραγωδία στη Ρόδο: Νεκρός 19χρονος πυροτεχνουργός – "Έσκασε" χειροβομβίδα11:25
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο