LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 12 Ιουνίου 2020 15:10 | Ανανέωση: 12 Ιουνίου 2020 15:27

“Έφοδος” της ΕΛ.ΑΣ. στην Πυροσβεστική για την φωτιά στο Μάτι

Πραγματοποιήθηκε και δεύτερη έρευνα των αστυνομικών στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Πληροφορικής της Πυροσβεστικής.

Μάτι - φωτιά - κατεδαφίσεις - συνεργεία

Εφόδους σε υπηρεσίες που είχαν εμπλακεί λόγω αρμοδιότητας στην όλη επιχείρηση για την κατάσβεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και στη γενικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης πραγματοποίησε ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση της πολύνεκρης τραγωδίας της 23ης Ιουλίου 2018.

Ο δικαστικός λειτουργός, που παρίστατο σε όλους τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους, προχώρησε σε κατασχέσεις στοιχείων που κρίνονται κρίσιμα για την απόδοση ποινικών ευθυνών για την καταστροφή, ενόψει της τελικής φάσης που εισέρχεται η ποινική έρευνα με την σύνταξη κατηγορητηρίων και αποστολή κλήσεων προς απολογία στους κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, οι έφοδοι του ανακριτή κρίθηκαν αναγκαίες τόσο κατόπιν καταγγελιών που έγιναν στον δικαστικό λειτουργό όσο και κατόπιν ενδείξεων που είχε και ο ίδιος για περιπτώσεις σκόπιμης απόκρυψης στοιχείων από συγκεκριμένες υπηρεσίες, τακτική που εμπόδιζε την πλήρη αποτύπωση της εικόνας, ενεργειών, συνομιλιών, εκτιμήσεων και δράσεων, για τα όσα έλαβαν χώρα την επίμαχη ημέρα. Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του δικαστικού λειτουργού να μεταβεί ο ίδιος σε υπηρεσίες και να κατασχέσει υλικό, φαίνεται να διαδραμάτισε η κωλυσιεργία που επέδειξαν κάποιες υπηρεσίες στη διαβίβαση κρίσιμων στοιχείων που εξαρχής τους ζητήθηκαν.

Χθες, όπως έγινε γνωστό, ο ανακριτής μετέβη αιφνιδιαστικά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλανδρίου όπου με εντολή του 12 αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατέσχεσαν το καταγραφικό μηχάνημα του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας και άλλα στοιχεία, τα οποία ήδη ελέγχονται και αποκωδικοποιούνται.

Για την πυρκαγιά στο Μάτι, με απολογισμό 102 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και εκτεταμένες υλικές καταστροφές, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες μετά από έρευνα των Εισαγγελέων Ηλία Ζαγοραίου, Νίκου Φυστόπουλου και Κώστα Σπυρόπουλου κατά είκοσι κρατικών λειτουργών και στελεχών της Αυτοδιοίκησης την επίμαχη περίοδο, μεταξύ των οποίων η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής αλλά και ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης. Τα αδικήματα αφορούν εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Έκπληξη για τη διπλή έφοδο

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός της διπλής εφόδου στελεχών της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος στο κέντρο επιχειρήσεων και στη διεύθυνση πληροφορικής τηςπυροσβεστικής, κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Και η έκπληξη συνίσταται φυσικά στο γεγονός ότι ενώ όλοι νομίζουμε ότι η σχετική έρευνα "πάγωσε" σε βαθμούς ταχείας ψύξης της αδιαφορίας, η εισαγγελία συνεχίζει κι εξετάζει τα δεδομένα.

Όπως σημειώνει το bloko.gr είχε γράψει κατ' επανάληψη για το "μυστικό" δεύτερο καταγραφικό κέντρο επικοινωνιών στο ΚΕΠΙΧ στο Χαλάνδρι, τις επόμενες ημέρες από την πρώτη έφοδο στη διάρκεια της οποίας τους παραδόθηκαν τα στοιχεία και οι καταγραφές των επικεφαλής, στα κρίσιμα λεπτά της τραγωδίας. Το κέντρο αυτό όμως, αποκρύφτηκε τότε, κάτι που δικαίως εκλήφθηκε ως κίνηση εμπαιγμού της εισαγγελίας και στοχευμένου αποπροσανατολισμού της έρευνας. Μα συμβαίνουν τέτοια πράγματα σ' ένα κράτος δικαίου θα μας πείτε και μάλιστα σε μία θεμελιακή κρατική υπηρεσία;

Τα στοιχεία από αυτό ακριβώς το "μυστικό" καταγραφικό έχουν παραληφθεί τώρα και παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον η αποκρυπτογράφηση των συνομιλιών που σκόπιμα και πιθανό δόλο αποκρύφτηκαν τότε.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, πραγματοποιήθηκε δεύτερη έφοδο στο κέντρο πληροφορικής στο Μοσχάτο, απ' όπου ζητήθηκαν και πήραν τα ηλεκτρονικά στοιχεία από το GPS στο οποίο καταγράφηκαν οι θέσεις και οι κινήσεις των οχημάτων της πυροσβεστικής στο επίσης επίμαχο χρονικό σημείο πριν και κατά της διάρκειας του δολοφονικού μένους της πυρκαγιάς.

Ίσως ήρθε η ώρα της πραγματικής απόδοσης ευθυνών σε ακόμη "ανέγγιχτους" υπαίτιους, ή να εξακριβωθεί το πραγματικό μέγεθος της υπαιτιότητας στους ήδη εμπλεκόμενους.

ΚΙΝΑΛ: καρκινοβατεί η απονομή δικαιοσύνης

"Δύο χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι με 102 νεκρούς συμπολίτες μας η διαδικασία απονομής δικαιοσύνης καρκινοβατεί.Κάποιοι μάλιστα φαίνεται ότι, σκοπίμως, καθυστερούν την εισαγγελική έρευνα. Είναι χρέος της δικαιοσύνης να πράξει κατά νόμο αλλά και της Πολιτείας να την συνδράμει στην εξιχνίαση της φοβερής εκείνης τραγωδίας.Καμία δικαιολογία και καθυστέρηση δεν χωρούν για την απονομή δικαιοσύνης και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων", τονίζει ο Τομέας Πολιτικής Προστασίας του Κινήματος Αλλαγής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σεπόλια: Εμπρησμός σε ΑΤΜ και ζημιές σε σούπερ-μάρκετ (εικόνες)09:02ΗΠΑ - Ουκρανία: Εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το πακέτο Μπάιντεν 08:49Ιράν: Απαγόρευσε ξανά στις γυναίκες την είσοδο σε γήπεδο ποδοσφαίρου08:35“The 2Night Show” – Βαλαβάνη: Δεν θέλω να κάνω τα ίδια “λάθη” με τη νέα μου σχέση08:22Αφρικανική σκόνη: Πότε υποχωρεί το φαινόμενο - Επιπτώσεις στην υγεία και οδηγίες προστασίας (εικόνες)08:09Δολοφονία Λυγγερίδη – Καπερνάρος: Περιμένω πιέσεις για να κλείσουν στόματα…07:55“The 2Night Show” – Χρήστος Άρχος: Τα παιδικά όνειρα, οι σπουδές ψυχολογίας και οι προβλέψεις της χρονιάς (βίντεο)07:42Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 177 σημεία07:28Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”07:15ΗΠΑ: Συντριβή αεροσκάφους στην Αλάσκα07:01Εορτολόγιο - 23 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 06:48Γκιουλέρ για Στάινμαγερ: Ο άνθρωπος κόβει ντονέρ…06:34ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Μπλόκο της Αστυνομίας στη συγκέντρωση οπαδών06:21Καιρός - Τετάρτη: Σκόνη, λασποβροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ06:07Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία06:01Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός αθωώθηκε επειδή... “το σώμα του παράγει αλκοόλ”23:59Youth League - Ολυμπιακός: Η επιστροφή των πρωταθλητών, τα ρεκόρ και οι αλλαγές στον θεσμό (εικόνες)23:48Τροχαίο: Σκοτώθηκε οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε φανάρι23:39Παρά-Κολύμβηση: “Χάλκινος” ο Λεργιός στην Μαδέιρα23:27Αττική: “Μπλακ άουτ” σε πολλές περιοχές στα νότια23:05
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο