LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 11 Ιουνίου 2020 14:20 | Ανανέωση: 11 Ιουνίου 2020 14:27

Τσίπρας στην Die Zeit: ο κορονοϊός μπορεί να φέρει ύφεση όπως του 2012

Τι λέει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην γερμανική εφημερίδα για το πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων, την ανεργία και την στάση της ΕΕ.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - Die zeit

Την ανησυχία του ότι η τρέχουσα κρίση μπορεί να εξελιχθεί για την Ελλάδα σε μια κατάσταση οικονομικής ύφεσης των ετών 2012 με 2014 εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Όπως ανέφερε μετά από σχετική ερώτηση, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, «δεν είμαστε αντιπολίτευση που μετράει τους νεκρούς και σε κάθε ευκαιρία υψώνει το δάχτυλο και ζητά εκλογές όπως ήταν η Νέα Δημοκρατία. Υποστηρίξαμε την κυβέρνηση στην ταχεία εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας και στην προστασία του συστήματος υγείας. Αλλά θα είμαστε αυστηροί κριτές στα θέματα της οικονομίας».

Για την αντίδραση της κυβέρνησης στην κρίση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν αντιμετωπίζει εγκαίρως και στο βαθμό που είναι απαραίτητο τις οικονομικές συνέπειες και αυτό σε μια κατάσταση στην οποία «είμαστε πιθανώς η μόνη ελληνική κυβέρνηση που αφήσαμε στους διαδόχους μας γεμάτα ταμεία». Όπως εξήγησε «υπήρχε ρευστότητα πάνω από 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να είχαν υποστηριχθεί πολύ νωρίτερα για να αποφευχθεί η έκρηξη της ανεργίας. Αντιμετωπίσαμε καλά την πανδημία, αλλά οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης θα είναι πολύ πιο σοβαρές».

Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, όπως είπε, σήμερα «η πρόσβαση των εταιρειών σε δανεισμό και ρευστότητα είναι επίσης δύσκολη. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ή οι αγρότες δεν υποστηρίζονται καθόλου» και εξέφρασε τον φόβο πως έρχεται «ένα μεγάλο κύμα πτωχεύσεων το φθινόπωρο».

Ερωτηθείς για το πακέτο των 750 δις της ΕΕ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι μπορεί να μην είναι το ποσό αυτό το ίδιο υψηλό με αυτό που το κοινοβούλιο της ΕΕ είχε εισηγηθεί, ωστόσο «το σχέδιο περιέχει πολλά σημεία που διασφαλίζουν την πολιτική αλληλεγγύη στην Ευρώπη», ενώ πρόσθεσε πως «προβλέπει μια πιο δίκαιη κατανομή της βοήθειας και των βαρών - σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες των χωρών μελών». Σε διευκρινιστική ερώτηση για το τι εννοεί «δίκαιη κατανομή», ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων απάντησε: «Πάνω απ 'όλα, τα κονδύλια πρέπει να κατανέμονται με διαφάνεια και με τεχνική εμπειρία. Έχουμε πολύ κακές εμπειρίες στην Ελλάδα από συντηρητικές κυβερνήσεις που χρησιμοποίησαν με στρεβλό τρόπο τα ευρωπαϊκά κονδύλια».

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι τώρα στην ΕΕ μπορούμε να ξοδεύουμε γενναιόδωρα γιατί έχουμε εξοικονομήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Βλέπετε, αυτό μας διαφοροποιεί. Εσείς στη Γερμανία θεωρείτε ότι η λιτότητα είναι ιδιαίτερα συνετή. Αλλά μπορώ να σας αποδείξω το αντίθετο. Η πολιτική λιτότητας δημιουργεί μεγάλες ανισότητες και αντιφάσεις και τελικά δημιουργεί μόνο έναν φαύλο κύκλο ύφεσης. Πνίγει την οικονομία αντί να την ενισχύσει. Θεωρώ τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς συνετούς. Δεν είμαι οπαδός των ελλειμμάτων που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα. Η κυβέρνησή μου έβγαλε τη χώρα από αυτά τα ελλείμματα και την έφερε σε έναν σωστό δρόμο. Αλλά αν δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε αυτή την ακραία πολιτική λιτότητας, θα είχαμε βγει από την κρίση πολύ νωρίτερα. Απαιτείται επομένως μια δημοσιονομική πολιτική και μεταρρυθμίσεις με προοπτική ανάπτυξης και πράσινης αλλαγής».

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - Die zeit

Σε ερώτηση για την τρόικα στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως «η Τρόικα έκανε πολύ σοβαρά λάθη, τα οποία εκ των υστέρων αναγνώρισε και που όμως χρειάστηκε να τα πληρώσει ο ελληνικός λαός». Επίσης σημείωσε ότι η Καγκελάριος Μέρκελ γνωρίζει γι’ αυτά τα λάθη και έχει εμπειρία σε μεγάλες κρίσεις. Σε αυτό το σημείο συγκρίνοντας την αντίδραση της Γερμανίας κατά την προηγούμενη κρίση και την παρούσα, ανέφερε: «Η κ. Μέρκελ και ολόκληρος ο μηχανισμός της Καγκελαρίας και τα θεσμικά όργανα πίσω από τις αποφάσεις της, γνωρίζουν πολύ καλά ότι τώρα αντιμετωπίζουμε έναν συστημικό κίνδυνο και η κατάσταση είναι διαφορετική. Κατά την προηγούμενη κρίση ήταν γνωστό ότι η Ελλάδα, αντιπροσωπεύει μόνο το 1,5% της συνολικής ευρωπαϊκής οικονομικής παραγωγής και ορισμένοι εξαιρετικά συντηρητικοί πολιτικοί ήθελαν να την τιμωρήσουν με σκοπό να καταστεί παράδειγμα προς αποφυγή για άλλους.

Ως εκ τούτου ανέφερε ότι «εάν δεν δείξουμε αλληλεγγύη σήμερα, οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ιταλία, αλλά και στη Γαλλία, θα ενισχυθούν περαιτέρω και τα ακροδεξιά κόμματα θα ανέβουν στην εξουσία. Πρέπει επιτέλους οι κυβερνήσεις του Βορρά να εξηγήσουν στις κοινωνίες τους πόσο επωφελούνται από την ΕΕ».
Αναφερόμενος στον τουρισμό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι απώλειες θα είναι τεράστιες «αλλά η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής ταξιδιωτικός προορισμό», αν και «υπάρχουν κίνδυνοι, γι 'αυτό όλα πρέπει τώρα να γίνουν με τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας».

Σε ερώτηση για την κλιμάκωση των προβλημάτων με την Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως παρά τα βήματα που έγιναν όταν ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός «είναι σαφές ότι η Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος είναι ολοένα και πιο επιθετική σε όλα τα μέτωπα». Αναλυτικότερα απάντησε: «Πέραν των θεμάτων που άπτονται ζητημάτων δημοκρατίας, το βλέπουμε στην εργαλειοποίηση του ζητήματος των προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στις υπερπτήσεις των μαχητικών πάνω από νησιά όπως η Λέσβος και η Ρόδος, στην ανακοίνωση των διερευνητικών εργασιών στην θαλάσσια περιοχή πάνω από την υφαλοκρηπίδα της Κρήτης και στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο στο οποίο προχώρησαν τα δυο μέρη. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει πως μονομερείς επιθετικές ενέργειες είναι ενάντια στα συμφέροντα της, τα οποία μπορεί να εξασφαλίσει μόνο σε μία βάση, αυτή του διεθνούς δικαίου».

Αναφορικά με τη στάση της Γερμανίας σε αυτό το θέμα, δεδομένου ότι αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ είπε ότι «η Γερμανία πρέπει να επωφεληθεί του δεύτερου εξαμήνου της Ευρωπαϊκής Προεδρίας με στόχο έναν πολύ πιο ουσιαστικό ευρωτουρκικό διάλογο. Όπως κάνουν και οι ΗΠΑ, η ΕΕ πρέπει να βάλει στο τραπέζι κυρώσεις εάν η Τουρκία συνεχίσει να μην σέβεται το διεθνές δίκαιο, αλλά και την θετική προοπτική αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης. Η Ελλάδα οφείλει να πρωτοστατήσει σε αυτή τη διαδικασία».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤαυτοποιήθηκαν οι αγρότες που συμμετείχαν στα επεισόδια στην Κρήτη - Παραπέμπονται για εγκληματική οργάνωσηΣήμερα 17:18 | Ειδήσεις

Όλα όσα έγιναν μεταξύ αγροτών και αστυνομίας στα αεροδρόμιο Ηρακλείου και Χανίων.

Ο Πέτρος Κουσουλός στον ΑΝΤ1 για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υπόνοιες για εμπόριο βρεφώνΣήμερα 19:20 | Ειδήσεις

Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του μικρού Παναγιωτάκη.

Αυτό είναι το πόρισμα της ΔΑΕΕ για τη φωτιά στο σπίτι του Φιλιππίδη - Οι μπαταρίες και η ανάφλεξη (εικόνες)Σήμερα 19:36 | Ειδήσεις

Σε ποιο συμπέρασμα καταλήγουν στην πολυσέλιδη έκθεσή τους οι έμπειροι ερευνητές της Πυροσβεστικής αναφορικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο σπίτι του Πέτρου Φιλιππίδη. 

Αμφίκλεια: Σοβαρό τροχαίο με δύο νταλίκες και ένα ΙΧ (βίντεο)Σήμερα 20:14 | Ειδήσεις

Από τη σφοδρή σύγκρουση τραυματίστηκαν δύο οδηγοί.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χολαργός: 15χρονος συναντήθηκε με κοπέλα και τον μαχαίρωσαν 2 άτομα21:41Υπουργείο Παιδείας: Ψυχοκοινωνική υποστήριξη στον αδερφό του 2χρονου που έχασε τη ζωή του από επίθεση σκύλου21:31Σύσκεψη Αγροτών στο Τρίλοφο: Αποφασίστηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων 21:21Super League: Ο Παναιτωλικός «βύθισε» κι άλλο τον Πανσερραϊκό 21:11Μπλόκα Αγροτών: Η ατζέντα της συνέλευσης των εκπροσώπων της Βορείου Ελλάδος21:01Ορμπάν: Διαβεβαίωση της Τουρκίας για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουγγαρία 20:51Αμφίκλεια: Σοβαρό τροχαίο με δύο νταλίκες και ένα ΙΧ (βίντεο)20:41ANT1 Sports: O Ολυμπιακός θα επιδιώξει να πετύχει την πρώτη νίκη του στη League Phase του Champions League20:27Αυτό είναι το πόρισμα της ΔΑΕΕ για τη φωτιά στο σπίτι του Φιλιππίδη - Οι μπαταρίες και η ανάφλεξη (εικόνες)20:13Ο Πέτρος Κουσουλός στον ΑΝΤ1 για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υπόνοιες για εμπόριο βρεφών19:59Κόμβος Νίκαιας: Σε μπλόκα και στους παράδρομους προχώρησαν οι αγρότες19:45Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη19:31Μυτιλήνη: Άδειο αναχώρησε από το λιμάνι το πλοίο "Διαγόρας"- Αγρότες εμπόδισαν τους επιβάτες να μπουν19:17ΑΣ Καρδίτσας - Μερσίν: Το πρώτο εμπόδιο των φιλοξενούμενων ... τα μπλόκα των αγροτών19:03Ναυάγιο στην Κρήτη - Αγνοούνται 15 μετανάστες18:49ΠΑΕ ΑΕΚ: Η κοροϊδία αποκαλύπτεται και δεν θα διαρκέσει για πολύ18:35Ηράκλειο: Αποχώρησαν από την πίστα οι αγρότες - Θα διανυκτερεύσουν στο αεροδρόμιο18:21"Αποκαλύψεις" - Ειρήνη Μουρτζούκου: Οι προϋποθέσεις που ζητά για να δώσει εξηγήσεις για τον θάνατο του Παναγιωτάκη18:07Ίλιον: Καταγγελία 12χρονου σε βάρος αστυνομικού για βιαοπραγία - Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ17:53Ταυτοποιήθηκαν οι αγρότες που συμμετείχαν στα επεισόδια στην Κρήτη - Παραπέμπονται για εγκληματική οργάνωση17:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο