LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 09 Ιουνίου 2020 14:57

Σουηδία: Ποιος σκότωσε τον Ούλοφ Πάλμε το 1986;

Η δολοφονία του σε ηλικία 59 ετών είχε προκαλέσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας, καμία εκ των οποίων δεν αποδείχτηκε αληθής.

Ούλοφ Πάλμε

Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά την δολοφονία του πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε οι Σουηδοί ελπίζουν να μάθουν επιτέλους ποιος τον σκότωσε την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του από τον κινηματογράφο μαζί με την σύζυγο και τον γιο του.

Ο εισαγγελέας Κρίστερ Πίτερσον θα παρουσιάσει αύριο τα συμπεράσματα της έρευνας την οποία ανέλαβε το 2017 για την δολοφονία του Πάλμε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της Στοκχόλμης λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις 28 Φεβρουαρίου του 1986.

Η αποτυχία εξιχνίασης της υπόθεσης, παρά το μεγαλύτερο ανθρωποκυνηγητό στην ιστορία της χώρας, προκαλεί επί σειρά ετών ανησυχία σε μία χώρα, η οποία υπερηφανεύεται για την δεκτικότητα και την ανοχή της.

"Είναι μια ανοιχτή πληγή για την Σουηδία το ότι δεν γνωρίζουμε τι συνέβη", είπε τον Φεβρουάριο ο πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν.

Όταν ο Πίτερσεν ανέλαβε την έρευνα ελάχιστοι φαντάζονταν ότι θα σημείωνε πρόοδο.

Αλλά τον Φεβρουάριο είχε εκφράσει την ελπίδα να διαλευκανθεί η υπόθεση και είχε πει ότι βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της έρευνας παρότι πιθανόν να μην ασκούνταν δίωξη, ένα σχόλιο που θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο δράστης είναι νεκρός.

Το σχόλιό του είχε επικεντρώσει την προσοχή σε έναν ύποπτο, έναν γραφίστα γνωστό ως "Skandia-man", ο οποίος βρισκόταν στον τόπο του εγκλήματος και πέθανε το 2000.

Η πρώην σύζυγος του ανθρώπου αυτού είχε δηλώσει το 2018 στην εφημερίδα Aftonbladet πεπεισμένη ότι δεν ήταν εκείνος ο δολοφόνος.Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει μαζί της.

Ο σοσιαλδημοκράτης Πάλμε διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1969 ως το 1976 και από το 1982 ως το 1986. Κάποιοι τον θεωρούν αρχιτέκτονα της σύγχρονης Σουηδίας, αλλά οι συντηρητικοί απεχθάνονταν τις αντι-αποικιακές του απόψεις και την κριτική του εις βάρος των ΗΠΑ.

Η δολοφονία του σε ηλικία 59 ετών είχε προκαλέσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας, καμία εκ των οποίων δεν αποδείχτηκε αληθής.

Η αστυνομία κατηγορήθηκε ευρέως ότι απέτυχε στην αρχική έρευνα. Το 1989 είχε κριθεί ένοχος για την δολοφονία του ένας μικροεγκληματίας αλλά άσκησε έφεση και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Το 2004 πέθανε.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ρονάλντο: Θα είναι δύσκολο να αποσυρθώ - Πιθανότατα θα κλάψω15:04Μπαράζ ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ σε οίκους ανοχής – Συνελήφθησαν 15 γυναίκες14:51Η Ρεάλ Μαδρίτης αποφάσισε να παραχωρήσει το καλοκαίρι τον Βινίσιους14:37Επιστροφή Ενοικίου: Θα καταβληθεί νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο14:23Επίθεση με γκαζάκια στα γραφεία της "Ομάδας Αλήθειας"14:10Δένδιας: Η Πολεμική Αεροπορία θα έχει τις πιο ισχυρές επιχειρησιακές δυνατότητες στην ιστορία της13:56ΕΜΥ: Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού13:41Τουρκία: Έξι νεκροί σε πυρκαγιά σε αποθήκη αρωμάτων (βίντεο)13:27NBA Cup: Ο Αντετοκούνμπο οδήγησε τα “ελάφια” σε νίκη επί των Μπουλς13:13Λάρισα: Τον τρόμο έζησε 15χρονος - Προσπάθησαν να του αποσπάσουν το πατίνι με την απειλή μαχαιριού13:00Συνάντηση Μητσοτάκη με μαραθωνδρόμους εν όψει του 42ου Αυθεντικού Μαραθωνίου12:46Γαλλία: Συλλήψεις μετά τα επεισόδια σε συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ 12:32Η Τουρκία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου – Τον κατηγορεί για γενοκτονία12:18Ολυμπιακός: Μέχρι το 2029 στο "λιμάνι" ο Κοστίνια12:03Μητσοτάκης για γιορτή Πολεμικής Αεροπορίας: Σήμερα τα ελληνικά φτερά είναι ισχυρότερα από ποτέ11:50Αχαΐα: Μαθητής Γυμνασίου έκανε χρήση ναρκωτικών μέσα στο σχολείο και κατέληξε στο νοσοκομείο11:35Καταυλισμοί Ρομά: Σε εφαρμογή το σχέδιο 24ωρης αστυνόμευσης – Τι προβλέπει11:22Πάτρα: Σύλληψη καθηγητή μετά από καταγγελία μαθήτριας για πορνογραφία ανηλίκων11:08Τροχαίο στα Χανιά: Αυτοκίνητο ανετράπη στην Λεωφόρο Σούδας10:55Στράτος Διονυσίου: ο άρχοντας του λαϊκού τραγουδιού10:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο