LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 07 Ιουνίου 2020 08:43

Τα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση

Έως 80% χαμηλότερο είναι το κόστος χρήσης και συντήρησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε σχέση με τα συμβατικά. Κίνητρα και επιδοτήσεις. 

ηλεκτροκίνηση - ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Έως 80% χαμηλότερο είναι το κόστος χρήσης και συντήρησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε σχέση με τα συμβατικά, ενώ με τα κίνητρα και τις επιδοτήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Παρασκευή μειώνεται σημαντικά το κόστος αγοράς τους και πλησιάζει στο επίπεδο ενός αντίστοιχου συμβατικού.

Αυτά προκύπτουν από την παρουσίαση των μέτρων για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα που έκαναν την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και τα στοιχεία που παρέθεσε η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η δέσμη των μέτρων ενίσχυσης της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων που θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή (το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπεται να ψηφιστεί τον Ιούλιο) έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, ποσό με το οποίο θα επιδοτηθεί η αγορά 1.700 ΙΧ, 3.000 δικύκλων (εκ των οποίων 1.500 ποδήλατα), 1.000 ταξί, 6.000 εταιρικών οχημάτων και η εγκατάσταση 1.000 οικιακών σημείων φόρτισης. Πάντως ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως το ποσό των 100 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2020-2021 είναι μόνο η αρχή. «Θα ακολουθήσουν, όπως είπε, αντίστοιχα τέτοια πακέτα και τα επόμενα χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις πρόσφατες ανακοινώσεις της για το Ταμείο Ανάκαμψης αγκαλιάζει την ηλεκτροκίνηση και προβλέπει τη χρηματοδότηση 1 εκατ. φορτιστών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επομένως προσδοκούμε βασίμως χρηματοδότηση και από ευρωπαϊκούς πόρους για την συνέχιση αυτής της προσπάθειας».

Με τις επιδοτήσεις η τελική τιμή ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου προβλέπεται να μειωθεί κατά μέσο όρο 25%, ενώ πολύ μεγαλύτερη ποσοστιαία είναι η μείωση της τιμής για τα δίτροχα (μοτοσυκλέτες, σκούτερ και ποδήλατα). Υπενθυμίζεται ότι τα κίνητρα είναι:

  • Για τα ΙΧ, έκπτωση ίση με το 15% της λιανικής τιμής προ φόρων με όριο τα 5.500 ευρώ συν 500 ευρώ για όσους προχωρήσουν και στην εγκατάσταση οικιακού φορτιστή, το κόστος του οποίου κυμαίνεται στα 1.000 ευρώ.
  • Για τα σκούτερ, 20% της λιανικής τιμής προ φόρων με όριο τα 800 ευρώ.
  • Για τα ποδήλατα, 40% της αξίας με όριο επίσης τα 800 ευρώ.
  • Επιπλέον μπόνους απόσυρσης, ύψους 1.000 ευρώ για ΙΧ και 400 ευρώ για μοτοσικλέτες αν ο αγοραστής του ηλεκτρικού οχήματος προχωρήσει σε απόσυρση του παλιού.
  • Αυξημένες επιδοτήσεις για επαγγελματικά οχήματα και ταξί, ειδικά κίνητρα και αποσβέσεις για εταιρικούς στόλους.

Σημαντική ωφέλεια προκύπτει από το μειωμένο κόστος χρήσης και συντήρησης των ηλεκτρικών οχημάτων και συγκεκριμένα:

  • Το κόστος καυσίμου για συμβατικό όχημα που διανύει 10.000 χλμ. το χρόνο είναι 1.200 ευρώ. Για ηλεκτρικό όχημα το κόστος του ρεύματος για την ίδια απόσταση είναι 420 ευρώ, ενώ με νυχτερινό τιμολόγιο το κόστος πέφτει στα 220 ευρώ, δηλαδή 80% χαμηλότερα από το συμβατικό.
  • Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας, κυκλοφορούν ελεύθερα στο δακτύλιο και δεν θα χρεώνονται για τη στάθμευση για δύο χρόνια. Επίσης, έχουν σημαντικά χαμηλότερο κόστος συντήρησης (ενδεικτικά, ένα σέρβις κοστίζει 100 ευρώ έναντι 350 ευρώ κατά μέσο όρο για τα συμβατικά).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές η διαδικασία για την εκταμίευση της επιδότησης θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω εφαρμογής ανάλογης με αυτήν που ισχύει για την επιδότηση των επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια («Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»).

Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε δέκα βήματα που έχουν ως εξής:

  • Εισαγωγή στοιχείων στα πεδία του συστήματος
  • Επιλογή Μοντέλου Οχήματος από την καταχωρημένη λίστα
  • Επιλογή αγοράς/Μίσθωσης
  • Επιλογή δίκυκλου ή ποδηλάτου (tick choice)
  • Επιλογή (ΝΑΙ/ΌΧΙ) επιδότησης φορτιστή
  • Επιλογή Μοντέλου Φορτιστή από καταχωρημένη λίστα
  • Επιλογή απόσυρσης (ΝΑΙ/ΌΧΙ)
  • Υπολογισμός επιδότησης
  • Επισύναψη δικαιολογητικών
  • Υποβολή Αίτησης.


Στη λίστα των επιλέξιμων οχημάτων υπάρχουν αρκετές δεκάδες επιλογές για ΙΧ και επαγγελματικά οχήματα που εμπλουτίζονται με την πάροδο του χρόνου καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία διεθνώς στρέφεται προς την ηλεκτροκίνηση.

Ηλεκτροκίνηση

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜπλόκα αγροτών στο λιμάνι του Βόλου (βίντεο)Σήμερα 09:45 | Ειδήσεις

Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί στο Τελωνείο, αλλά και στο εμπορικό και επιβατικό τμήμα του λιμανιού στον Βόλο. 

Βασίλης Κικίλιας: Τους επόμενους μήνες θα υπογραφούν συμφωνίες με τις ΗΠΑ στον τομέα της ΝαυτιλίαςΣήμερα 09:49 | Ειδήσεις

Όλη η συνέντευξη του Υπουργού Ναυτιλίας, Βασίλη Κικίλια, στο Καλημέρα Ελλάδα.

Ηράκλειο: Στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παραμένουν οι αγροτοκτηνοτρόφοιΣήμερα 08:04 | Ειδήσεις

Διαμαρτυρόμενοι του πρωτογενούς τομέα από Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Λασίθι παρέμειναν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας στο κτίριο.

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Καρδίτσας και των ΤρικάλωνΣήμερα 07:31 | Ειδήσεις

Σωματεία και φορείς επισκέπτονται καθημερινά τους αγρότες στα μπλόκα για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:14Βασίλης Κικίλιας: Τους επόμενους μήνες θα υπογραφούν συμφωνίες με τις ΗΠΑ στον τομέα της Ναυτιλίας10:00Μπλόκα αγροτών στο λιμάνι του Βόλου (βίντεο)09:46Αθήνα: Πλήθος ναρκωτικών βρέθηκαν στην κατοχή 49χρονου και συνελήφθη - Από αναβολικά μέχρι... παραισθησιογόνα μανιτάρια09:32Πυγμαχία: Ο Μάικ Τάισον επιστρέφει στο ρινγκ για να αντιμετωπίσει τον Φλόιντ Μεϊγουέδερ 09:18Λάρισα: Στο μπλόκο της Νίκαιας παραμένουν οι αγρότες09:02Κοζάνη: Χάος στο άναμμα του δέντρου - Επικίνδυνα πυροτεχνήματα, πανικός και τραυματισμοί08:48Τροχαίο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη με θύμα 23χρονο μοτοσικλετιστή08:34Βόλος: "Απόβαση" στο λιμάνι κάνουν σήμερα εκατοντάδες αγρότες08:20Ηράκλειο: Στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παραμένουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι08:06Πάτρα: Παραμένουν στα μπλόκα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Ελλάδας07:52Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Καρδίτσας και των Τρικάλων07:38Γαλλία: Ύποπτα ντρόουν έκαναν τρεις εμφανίσεις πάνω από βαση των υπηρεσιών πληροφοριών του γαλλικού στρατού 07:24Παναθηναϊκός: Ο Λαφόν κλήθηκε στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής 07:10Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Κλείδωσαν σε εργοστάσιο παράτυπους μετανάστες και τους εκβίαζαν – Στη φυλακή δύο άτομα06:56Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 10 Δεκεμβρίου06:42Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ θα έχουν σύντομα τα βελτιωμένα έγγραφα του ειρηνευτικού σχεδίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:14Missing alert για την εξαφάνιση 62χρονου 23:59Πιερρακάκης: Η αποκατάσταση των πληγέντων στο Μάτι και τη Μάνδρα ενισχύει την αξιοπιστία του κράτους23:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο