LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 05 Ιουνίου 2020 15:51

Σεντένο - Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα θα βγει ισχυρότερη από την κρίση του κορονοϊού

Οι όροι για την χορήγηση πόρων από το Ταμείο Ανάπτυξης. Οι απαντήσεις των ισχυρών ανδρών των Βρυξελλών.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ - ΠΑΤΡΑ

Την πεποίθησή τους ότι η Ελλάδα θα βγει ισχυρότερη από την κρίση του κορονοϊού, καθώς η κυβέρνηση έλαβε γρήγορα μέτρα και η οικονομία της ήταν σε καλή κατάσταση όταν ξεκίνησε η κρίση, εξέφρασαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε διαδικτυακό συνέδριο του Economist με τίτλο: «Ευρωζώνη: Αναζητώντας το ‘εμβόλιο’ για τον κορωνοϊό».

Στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, τονίζοντας ότι δημιούργησε τη βάση για ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας το 2021.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» ρευστότητας των 15,7 δισ. ευρώ που είχε σχηματισθεί με κεφάλαια του  Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ενώ είπε ότι το δεύτερο εξάμηνο θα επανεξετάσει η κυβέρνηση αν θα προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή ενός δεύτερου τμήματος των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να έχει μετά τη φετινή ύφεση μία παρατεταμένη περίοδο ανάπτυξης της οικονομίας της, με πιθανή αύξηση του μακροπρόθεσμου ρυθμού ανάπτυξης. Αν, είπε, εγκριθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, η Ελλάδα θα μπορεί να καλύψει το επενδυτικό κενό που είχε τα προηγούμενα χρόνια.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι η σημερινή κρίση είναι τελείως διαφορετική για την Ελλάδα από αυτή πριν από δέκα χρόνια, καθώς η ελληνική οικονομία είχε καλύτερες επιδόσεις από αυτή της Ευρωζώνης πριν τον κορονοϊό, προσθέτοντας ότι η κρίση δεν θα την ρίξει κάτω.

Ερωτηθείς αν θα υπάρχουν όροι που θα συνδέονται με τη χορήγηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Σεντένο είπε ότι θα υπάρχουν κανόνες για την εκταμίευσή τους, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρχει τρόικα.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα λάβει τους περισσότερους πόρους – 32 δις. ευρώ, από τα οποία τα 22,6 δις. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις – από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία, προσθέτοντας ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για τη χορήγηση των πόρων αυτών στη Ελλάδα, όπως και για τις άλλες χώρες.

Ο κ. Ντομπρόβκσις είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα, όταν εκδηλώθηκε η κρίση του κορονοϊού, λαμβάνοντας μέτρα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δυνατότητα που θα έχει η Ελλάδα να βοηθήσει την οικονομία της και τους τομείς που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση με τους πόρους που θα διατεθούν από το Ταμείο Συνοχής.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαγώνη: Οι δικαιούχοι, για τα δωρεάν φάρμακα παχυσαρκίας, θα επιλεχθούν ανάμεσα σε 8.000 άτομαΣήμερα 08:50 | Ειδήσεις

Για το πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας στο οποίο θα παρέχονται δωρεάν τα φάρμακα καθώς και για ποιες θα είναι η βασικές προϋποθέσεις επιλογής,  μίλησε η Ματίνα Παγώνη στο Καλημέρα Ελλάδα.

Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις - Κλειστή η Ε.Ο. Αθηνών - ΘεσσαλονίκηςΣήμερα 08:01 | Ειδήσεις

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας εξέφρασε τη στήριξή του στον αγώνα των αγροτών.

Γλυφάδα: Νεκρός 38χρονος μοτοσικλετιστής μετά από σφοδρή σύγκρουσηΣήμερα 07:37 | Ειδήσεις

Οι αρχές ερευνούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

Ερμιόνη: Πάνω από 30 μαθητές με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας - Κλείνει προληπτικά το σχολείοΣήμερα 09:35 | Ειδήσεις

Τα συμπτώματα που παρουσίασαν οι μαθητές περιλαμβάνουν εμετούς, διάρροια και πυρετό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ερμιόνη: Πάνω από 30 μαθητές με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας - Κλείνει προληπτικά το σχολείο09:46Φοινικούντα - Ανιψιά θύματος στο Καλημέρα Ελλάδα: Ο ξάδελφός μου κατηγορούσε τον ανήλικο γιο μου για τη δολοφονία09:32Παγώνη: Οι δικαιούχοι, για τα δωρεάν φάρμακα παχυσαρκίας, θα επιλεχθούν ανάμεσα σε 8.000 άτομα 09:18Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Καρδίτσας και των Τρικάλων09:04Λαμία: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών08:50Ηράκλειο: Συνεχίζονουν για τέταρτη ημέρα τις κινητοποιήσεις οι αγροτοκτηνοτρόφοι08:36Γλυφάδα: Επτά εμπρηστικές ενέργειες σε λύκειο μέσα σε τρεις ημέρες08:22Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις - Κλειστή η Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης08:08Αιματηρό επεισόδιο στις φυλακές Αγίου Στεφάνου - Κρατούμενος στο νοσοκομείο07:54Γλυφάδα: Νεκρός 38χρονος μοτοσικλετιστής μετά από σφοδρή σύγκρουση07:40Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την "Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού"07:26Η πρώτη συστηματική καταγραφή δαγκωμάτων από σκύλους στην Ελλάδα07:12Νωρίτερα οι πληρωμές για συντάξεις, δώρο Χριστουγέννων και επιδόματα – Αναλυτικά οι ημερομηνίες06:58Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση – Εμπλεκόταν σε υποθέσεις εμπρησμού, κλοπής και απόπειρα ανθρωποκτονίας06:43Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 11 Δεκεμβρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη06:14Στον Ολυμπιακό και επίσημα ο Μόντε Μόρις23:59Handelsblatt: Έχει "καλές πιθανότητες" ο Πιερρακάκης να ηγηθεί του Eurogroup23:44Μελόνι: Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι εφικτή23:30Χανιά: 43χρονος τραυματίστηκε από καραμπίνα - Εξετάζεται η εμπλοκή κυνηγού 23:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο