LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 04 Ιουνίου 2020 16:33

Νομική κόντρα για τα “δικηγοράκια” και τις “ιερές αγελάδες”

“Πόλεμος” ανακοινώσεων μεταξύ της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων και της Ένωσης Εισαγγελέων.

Δικαιοσύνη - Θέμις - Θέμιδα

“Φωτιές” άναψε η απόφαση Αντεισαγγελέως Πρωτοδικών, που έκρινε ότι δεν ήταν προσβλητικοί οι χαρακτηρισμοί «δικηγοράκια» και «ιερές αγελάδες» τους οποίους απηύθυναν αστυνομικοί σε δικηγόρους σε επεισόδιο στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, τον Ιούνιο του 2018.

Σύμφωνα με το απορριπτικό σκεπτικό της Αντεισαγγελέως, οι εκφράσεις των αστυνομικών «κατ’ αντικειμενική κρίση δεν περιέχουν είτε αμφισβήτηση της ηθικής και κοινωνικής αξίας ή περιφρόνησή τους», ούτε «είναι πρόσφορες να θίξουν την τιμή και την υπόληψή τους».

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε την Τετάρτη, υπό την Προεδρία του Δημήτρη Βερβεσού, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της για την κρίση αυτή της εν λόγω Αντεισαγγελέως, υπογραμμίζοντας πως είναι άκρως προσβλητική για το σύνολο του δικηγορικού σώματος. Παράλληλα, δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή της στην ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να ζητηθεί ο πειθαρχικός έλεγχός της.

«Τέτοια μεμονωμένα περιστατικά πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, προκειμένου να μην διαταράσσουν τις επιβαλλόμενες σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης και σεβασμού μεταξύ των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και το κύρος αυτών», υπογραμμίζει η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, επιφυλασσόμενη για τυχόν περαιτέρω νόμιμες ενέργειες της.

Δικαστήριο - δικαστήρια - πλεξιγκλας

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, που αναφέρει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε:

«Εξ αφορμής δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία Δικηγορικός Σύλλογος ζητάει την απομάκρυνση Αντεισαγγελέως Πρωτοδικών, διότι, με εσφαλμένη κατά την κρίση του αιτιολογία, απέρριψε ως αβάσιμη έγκληση για αδικήματα που στρέφονταν κατά  μελών του, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει τα εξής:

Είναι προφανές ότι η ανεξαρτησία του δικαστικού λειτουργού απειλείται, οσάκις γίνεται αποδέκτης κακόπιστης κριτικής, που συχνά στοχεύει στη φίμωση της ανεξάρτητης κρίσης του, με αντίκτυπο στην δικανική ανεξαρτησία του συνόλου των συναδέλφων.

Τυχόν παραινέσεις για πάσης φύσεως απομακρύνσεις, διώξεις ή  δημόσιες δηλώσεις με προσωπικές αιχμές και χαρακτηρισμούς ένεκα ασυμφωνίας προς την ουσιαστική τους κρίση επί εκκρεμών υποθέσεων, από όπου και αν προέρχονται, συνιστούν εξωθεσμικές εκδηλώσεις που δεν προάγουν το νομικό μας πολιτισμό.

Συνιστώντας αυτοσυγκράτηση, υπενθυμίζουμε πως είναι ευπρόσδεκτη η καλόπιστη κριτική απέναντι σε κάθε είδους δικαιοδοτική κρίση, όμως ο μοναδικός  προσήκων τρόπος επανεξέτασης και ανατροπής της είναι η άσκηση των κατά νόμο ένδικων μέσων ή βοηθημάτων».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:55Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο