LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 04 Ιουνίου 2020 16:33

Νομική κόντρα για τα “δικηγοράκια” και τις “ιερές αγελάδες”

“Πόλεμος” ανακοινώσεων μεταξύ της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων και της Ένωσης Εισαγγελέων.

Δικαιοσύνη - Θέμις - Θέμιδα

“Φωτιές” άναψε η απόφαση Αντεισαγγελέως Πρωτοδικών, που έκρινε ότι δεν ήταν προσβλητικοί οι χαρακτηρισμοί «δικηγοράκια» και «ιερές αγελάδες» τους οποίους απηύθυναν αστυνομικοί σε δικηγόρους σε επεισόδιο στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, τον Ιούνιο του 2018.

Σύμφωνα με το απορριπτικό σκεπτικό της Αντεισαγγελέως, οι εκφράσεις των αστυνομικών «κατ’ αντικειμενική κρίση δεν περιέχουν είτε αμφισβήτηση της ηθικής και κοινωνικής αξίας ή περιφρόνησή τους», ούτε «είναι πρόσφορες να θίξουν την τιμή και την υπόληψή τους».

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε την Τετάρτη, υπό την Προεδρία του Δημήτρη Βερβεσού, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της για την κρίση αυτή της εν λόγω Αντεισαγγελέως, υπογραμμίζοντας πως είναι άκρως προσβλητική για το σύνολο του δικηγορικού σώματος. Παράλληλα, δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή της στην ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να ζητηθεί ο πειθαρχικός έλεγχός της.

«Τέτοια μεμονωμένα περιστατικά πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, προκειμένου να μην διαταράσσουν τις επιβαλλόμενες σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης και σεβασμού μεταξύ των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και το κύρος αυτών», υπογραμμίζει η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, επιφυλασσόμενη για τυχόν περαιτέρω νόμιμες ενέργειες της.

Δικαστήριο - δικαστήρια - πλεξιγκλας

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, που αναφέρει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε:

«Εξ αφορμής δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία Δικηγορικός Σύλλογος ζητάει την απομάκρυνση Αντεισαγγελέως Πρωτοδικών, διότι, με εσφαλμένη κατά την κρίση του αιτιολογία, απέρριψε ως αβάσιμη έγκληση για αδικήματα που στρέφονταν κατά  μελών του, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει τα εξής:

Είναι προφανές ότι η ανεξαρτησία του δικαστικού λειτουργού απειλείται, οσάκις γίνεται αποδέκτης κακόπιστης κριτικής, που συχνά στοχεύει στη φίμωση της ανεξάρτητης κρίσης του, με αντίκτυπο στην δικανική ανεξαρτησία του συνόλου των συναδέλφων.

Τυχόν παραινέσεις για πάσης φύσεως απομακρύνσεις, διώξεις ή  δημόσιες δηλώσεις με προσωπικές αιχμές και χαρακτηρισμούς ένεκα ασυμφωνίας προς την ουσιαστική τους κρίση επί εκκρεμών υποθέσεων, από όπου και αν προέρχονται, συνιστούν εξωθεσμικές εκδηλώσεις που δεν προάγουν το νομικό μας πολιτισμό.

Συνιστώντας αυτοσυγκράτηση, υπενθυμίζουμε πως είναι ευπρόσδεκτη η καλόπιστη κριτική απέναντι σε κάθε είδους δικαιοδοτική κρίση, όμως ο μοναδικός  προσήκων τρόπος επανεξέτασης και ανατροπής της είναι η άσκηση των κατά νόμο ένδικων μέσων ή βοηθημάτων».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Ιστορική στιγμή η συμφωνία με την ExxonMobil για γεωτρήσεις στο ΙόνιοΣήμερα 15:59 | Ειδήσεις

«Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας: αξιοποιούμε με σχέδιο και όραμα τον εθνικό μας πλούτο», αναφέρει ο πρωθυπουργός σε μήνυμά του

Παπαδάκης στον ΑΝΤ1 για αφοπλισμό Κρήτης: Πρέπει να αλλάξει η κουλτούραΣήμερα 19:22 | Ειδήσεις

Ο Γιώργος Παπαδάκης μιλά στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 για την επιχείρηση αφοπλισμού της Κρήτης.

Φονικό στα Βορίζια: Στη φυλακή οι δύο τραυματίες κατηγορούμενοιΣήμερα 19:28 | Ειδήσεις

Κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι έπειτα από τις απολογίες τους.

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1: Η Ελλάδα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτηΣήμερα 19:21 | Ειδήσεις

Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μιλά στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 για την νέα στρατηγική συμμαχία Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η Hellenic Train επιβεβαιώνει ότι η αμαξοστοιχία βρισκόταν σε λάθος γραμμή στη Σίνδο – Η ανακοίνωσή της21:52Μάλμε - Παναθηναϊκός: Και νέα "σωτήρια" παρέμβαση του Λαφόντ (βίντεο)21:38Λίβανος: Ισραηλινοί βομβαρδισμοί εναντίον στρατιωτικών στόχων της Χεζμπολάχ21:24Ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)21:10Παπαδάκης στον ΑΝΤ1 για αφοπλισμό Κρήτης: Πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα20:55Μάλμε - Παναθηναϊκός: Ο Λαφόντ έσωσε την ομάδα του με επέμβαση πριν περάσει η μπάλα τη γραμμή (βίντεο)20:41Τσίπρας: Η νίκη Μαμντάνι δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι υπάρχει εναλλακτική20:27Ο Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1: Η Ελλάδα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη20:13ΟΠΕΚΕΠΕ - Κέλλας: Κανονικά οι πληρωμές στο τέλος Νοεμβρίου19:59Φονικό στα Βορίζια: Στη φυλακή οι δύο τραυματίες κατηγορούμενοι19:44ΗΠΑ: Παύει η ποινική δίωξη σε βάρος της Boeing για τα πολύνεκρα δυστυχήματα του 2018-1919:30Σοκ στην Γερμανία: Νοσηλευτής σκότωνε ασθενείς του19:16ΕΕ προς Ρωσία: Σταματήστε τις πυρηνικές απειλές19:02Πάτρα: Άγρια επίθεση νεαρών σε διανομέα18:48Κικίλιας από την P-TEC: Έρχονται στρατηγικές αμερικανικές επενδύσεις σε λιμάνια και ναυπηγεία18:34"Ποτάμια" οι δρόμοι σε Ηράκλειο και Χανιά - Πλημμύρισε ξενοδοχείο (βίντεο)18:20Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή18:06Εγκαινιάστηκε το Παράρτημα Κύπρου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών17:52UEFA Europa League: Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου στις 19:45 στον ΑΝΤ117:38Μακελειό στα Βορίζια: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία στον γαμπρό του 39χρονου νεκρού17:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο