LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 04 Ιουνίου 2020 12:33 | Ανανέωση: 04 Ιουνίου 2020 12:38

ΕΛΣΤΑΤ: ύφεση 0,9% στο πρώτο τρίμηνο

Τα στοιχεία αποτυπώνουν την πορεία της χώρας το πρώτο τρίμηνο κατά το οποίο δεν είχε ξεσπάσει η κρίση, αλλά και την αρχή του lockdown. Κόντρα Κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ.

χρήματα - λουκέτο - λογαριασμοί - δεσμευμένοι

Τα προσωρινά στοιχεία των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία κατέγραψε ρυθμό ύφεσης σε ετήσια βάση, -0,9%.

Η ύφεση είναι σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο αυτής των χωρών της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο -3,2%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα στοιχεία ωστόσο αποτυπώνουν την πορεία της χώρας το πρώτο δίμηνο κατά το οποίο δεν είχε ξεσπάσει η κρίση, αλλά και την αρχή του lockdown στα μέσα Μαρτίου.

"Αυτό αποδεικνύει ότι το οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η εφαρμογή του, είναι προς την ορθή κατεύθυνση" τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

"Η συντεταγμένη πορεία της Κυβέρνησης, του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών φέρνει καλά αποτελέσματα, και μέσα στις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση. Πιστεύω ότι με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και συνοχή θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση που ενέσκηψε από την πανδημία, με το ελάχιστο κοινωνικό και οικονομικό κόστος" πρόσθεσε ο υπουργός.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ -ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ -ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ - ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ

Τσακαλώτος: ο Σταϊκούρας δεν έχει καταλάβει τίποτα

Σε δήλωση του, ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρει «σήμερα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Το γεγονός ότι είχαμε ύφεση 0,9% (y-o-y) σε ένα τρίμηνο, εκ των οποίων οι 2,5 μήνες ήταν πριν τα μέτρα για τον κορωνοϊο είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι οι πολιτικές της ΝΔ είχαν βάλει την χώρα σε τροχιά ύφεσης πριν το lockdown. Με την ανακοίνωσή του ο κ. Σταϊκούρας δείχνει δυστυχώς να μην έχει καταλάβει τίποτα. Δηλώνει ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ύφεση στην Ελλάδα ήταν συγκριτικά μικρότερη από αυτή της ευρωζώνης, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο το γεγονός ότι πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού πριν από εμάς (λόγω του ότι εμφανίστηκαν κρούσματα νωρίτερα) όσο και το ότι είναι εκτεθειμένες με διαφορετική χρονικότητα στις διεθνείς διακυμάνσεις μέσω αλυσίδων αξίας (ιδιαίτερα ως προς την Κίνα). Στην δική μας περίπτωση η εποχικότητα επηρεάζεται περισσότερο από τον τουρισμό, δηλαδή τα επόμενα δυο τρίμηνα».

Ο κ. Τσακαλώτος συμπληρώνει «Είναι λοιπόν προφανές ότι λόγω της υγειονομικής κρίσης και των χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας η ύφεση θα ενταθεί στο 2ο και 3ο τρίμηνο. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας άμεσα αλλά και να αναθεωρήσει ριζικά τις επιλογές της στην οικονομική πολιτική, ειδικά τώρα που συζητιέται το Ταμείο Ανάκαμψης. Η λογική του εφησυχασμού είναι επικίνδυνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πρόγραμμα. Η ΝΔ δεν δικαιούται να κωφεύει».

Σε κοινή δήλωση τους, ο τομεάρχης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας, αναφέρουν «Η ΝΔ αναδεικνύεται σε κυβέρνηση της ύφεσης. Παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ μια οικονομία σε ανάπτυξη και μέσα σε λίγους μήνες την οδήγησε σε συρρίκνωση. Στο -1,6% το ΑΕΠ το α' τρίμηνο του 2020. Στο -0,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Στο -8,4% οι επενδύσεις το α' τρίμηνο του 2020. Οι επιπτώσεις της καταστροφικής πολιτικής Μητσοτάκη ήρθαν πριν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο κορωνοϊός συνάντησε τη χώρα μετά την ύφεση. Τα ελλιπή μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων αποτελούν μέρος της στρατηγικής της «ανοσία της αγέλης» στην οικονομία. Δεν ανακόπτουν την πορεία προς νέα βαθιά ύφεση. Για να Μείνουμε Όρθιοι απαιτείται άμεση ενίσχυση και ένα «σχέδιο Ηρακλής» για τις επιχειρήσεις, καθώς και η επανέναρξη των μεγάλων έργων υποδομής».

Σε ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται «Οι Κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για το ποσοστό της ύφεσης στο Α’ τρίμηνο του 2020 (1.6% σε σχέση με Δ’ Τρίμηνο του 2019), αποδεικνύουν έλλειψη επαφής της με την πραγματικότητα. Αν δεν βιάζονταν τόσο, θα είχαν προσέξει ότι στα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ περιλαμβάνεται η επίπτωση μόνο ενός 15θήμερου των περιοριστικών μέτρων. Που όλοι γνωρίζουμε ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη στο τρίμηνο που διανύουμε και στην συνέχεια. Το ζήτημα επομένως δεν είναι να επιχαίρουμε ή να καταγγέλλουμε, για την πραγματικότητα της ύφεσης του Α’ και Β’ τριμήνου, και τα προβλήματα που αυτή γεννά στην οικονομία και στην εργασία. Αλλά να λαμβάνουμε αποφασιστικά μέτρα ανάταξης της οικονομίας και στήριξης των εργαζομένων. Ώστε να αποτρέπουμε τις δυσμενείς εξελίξεις. Μέτρα όπως αυτά που έχει προτείνει στο Ενδιάμεσα Πρόγραμμά του το Κίνημα Αλλαγής».

Η Ελληνική Λύση, σε ανακοίνωση της αναφέρει «τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύουν ότι η οικονομία είχε εκτροχιαστεί πριν την πανδημία. Το ίδιο στοιχείο αποτυπώθηκε και στην έκθεση της ΤτΕ για το πρώτο δίμηνο του 2020. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ καλεί τις πολιτικές δυνάμεις σε εθνική συνεννόηση για την ελληνοκεντρική ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου. Ειδ’ άλλως θα συνεχίσουμε να επαιτούμε για δανεικά και θα κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί με περίτεχνες επικοινωνιακές πολιτικές».

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - γραφεία

Απάντηση Πέτσα στον ΣΥΡΙΖΑ 

Σε δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, αναφέρεται «Χρειάστηκαν δύο ανακοινώσεις από διαφορετικές …τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να επιβεβαιώσουν αυτό που ξέρουν όλοι οι Έλληνες: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σπεκουλάρει ανεύθυνα στην οικονομία και εύχεται μικρόψυχα να βγει η Ελλάδα «πρωταθλήτρια στην ύφεση», όπως είπε ο αρχηγός του στη Βουλή πριν ένα μήνα, αναζητώντας πολιτικό σωσίβιο σε αρνητικές εξελίξεις για τη χώρα. Επί της ουσίας, όμως, η Ελλάδα είχε σημαντικά μικρότερη ύφεση από ό,τι αναμενόταν, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι: 

  • Η Ελληνική οικονομία μπήκε με δυναμισμό στο πρώτο δίμηνο του έτους και ο Μάρτιος, μήνας στον οποίο έγινε έκρηξη της πανδημίας, δεν ήταν τόσο κακός για την οικονομία όσο χαιρέκακα προεξοφλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. 
  • Η ύφεση στην Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ήταν αισθητά μικρότερη το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ενώ συγκριτικά καλύτεροι είναι οι πρόδρομοι δείκτες και για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Τόσο ο δείκτης PMI για την μεταποιητική δραστηριότητα, όσο και ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ, καταγράφουν σαφή, αλλά σε κάθε περίπτωση, μικρότερη υποχώρηση στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη». 

Ο κ. Πέτσας συνεχίζει αναφέροντας «Επομένως, παρά το απρόβλεπτο και εξωγενές γεγονός της πανδημίας του κορονοϊού, η Ελληνική οικονομία έδειξε ανθεκτικότητα. Η Κυβέρνηση, αξιοποιώντας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που κατάφερε να εξασφαλίσει από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχωρά στην υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου της. Έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτόγνωρη - παγκοσμίως - κατάσταση. Με σύνεση και υπευθυνότητα θα τα καταφέρουμε. Όσο και αν αυτό στενοχωρεί την αξιωματική αντιπολίτευση που δεν χαίρεται με καμία επιτυχία της χώρας».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)Σήμερα 09:25 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ για την αεροπορική βάση που μπήκε στο "στόχαστρο". Τα κρατικά ισραηλινά ΜΜΕ υποβαθμίζουν την ισραηλινή επίθεση. Τι λέει η Τεχεράνη.

Κυριακή Γρίβα: Ο πατέρας της μήνυσε τους αστυνομικούς που “σε πέντε λεπτά την ξεφορτώθηκαν”Σήμερα 09:57 | Ειδήσεις

Τι ζητά με την μήνυση που κατέθεσε η οικογένεια της κοπέλας, η οποία δολοφονήθηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.

OHE: “Όχι” των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της ΠαλαιστίνηςΣήμερα 07:04 | Ειδήσεις

Την απόφαση καταδίκασε αμέσως η Παλαιστινιακή Αρχή, που είδε σε αυτή «κατάφωρη επίθεση» εναντίον των Παλαιστινίων, που ωθεί τη Μέση Ανατολή «στο χείλος της αβύσσου».

ΠΟΥ: Η γρίπη των πτηνών θα γίνει σαν τον κορονοϊόΣήμερα 07:57 | Ειδήσεις

Παγκόσμια, «τεράστια ανησυχία» για την μετάδοση της γρίπης των πτηνών

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κυριακή Γρίβα: Ο πατέρας της μήνυσε τους αστυνομικούς που “σε πέντε λεπτά την ξεφορτώθηκαν”09:58Ιράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)09:45“Έρωτας φυγάς” - Νέο επεισόδιο: Μυστικά και αποκαλύψεις την Παρασκευή (βίντεο)09:31Ιράν: Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια της Τεχεράνης09:17ΠΟΥ: Η γρίπη των πτηνών θα γίνει σαν τον κορονοϊό09:04“Ενώπιος Ενωπίω” - Αλέξανδρος Αντωνόπουλος: Η Παξινού, οι “Ψυχοκόρες” και η πολιτική (βίντεο)08:50Εορτολόγιο - 19 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα (Ακάθιστος Ύμνος)08:36Το παρασκήνιο της βρετανικής συμμετοχής στην ενίσχυση της ισραηλινής άμυνας08:23Τροχαίο - Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο τούμπαρε στην Εθνική Οδό (βίντεο)08:10Amber Alert για 11χρονο07:57OHE: “Όχι” των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης07:44Αθηναϊκή Λέσχη: Δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη (εικόνες)07:30Μέση Ανατολή - Πετρέλαιο: Μεγάλη αύξηση στις διεθνείς τιμές φέρνει η νέα ένταση07:17Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή07:03ECL - Ολυμπιακός: Αποθέωση στο αεροδρόμιο για την πρόκριση στα ημιτελικά (βίντεο)06:50Σταδίου: Τροχαίο με σοβαρά τραυματισμένο οδηγό06:37Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Αεροπορική βάση στο “στόχαστρο”06:23Καιρός - Παρασκευή: Βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας06:09Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο