LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 03 Ιουνίου 2020 17:34

ESM: Με αρνητικό επιτόκιο τα δάνεια στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης

Ο μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα στις χώρες να ζητήσουν πιστωτική γραμμή που αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ τους.

ESM

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα χορηγεί δάνεια με αρνητικό επιτόκιο στις χώρες που θα υποβάλουν αίτημα για πιστωτική γραμμή στο πλαίσιο του νέου εργαλείου του για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας (Pandemic Crisis Support).

Σύμφωνα με ανάρτηση του οικονομικού διευθυντή του ESM, Κάλιν Άνεβ Γιάνσε, το επιτόκιο που θα πληρώσει μία χώρα, η οποία θα ζητήσει 7ετές δάνειο, θα είναι -0,07% με τα σημερινά δεδομένα, καθώς το κόστος δανεισμού του ESM από τις αγορές για ομόλογα αυτής της διάρκειας είναι -0,21% (μέσος όρος τελευταίου τριμήνου), στο οποίο προστίθεται ένα ετήσιο περιθώριο 0,1%, μία εφάπαξ προμήθεια 0,25% (που αντιστοιχεί σε 0,036% ετησίως) και μία ετήσια προμήθεια 0,005%.

Αυτό σημαίνει ότι στις χώρες θα επιστρέφονται χρήματα και κάνει το Pandemic Crisis Support πολύ ελκυστικό, δήλωσε ο αξιωματούχος του ESM. Αν μία χώρα ζητήσει 10ετές δάνειο, το επιτόκιο που θα πληρώσει θα είναι οριακά μεγαλύτερο από το μηδέν (0,08%), με το κόστος δανεισμού του ESM από τις αγορές να ανέρχεται στο -0,05% και σε αυτό να προστίθενται, όπως και στην περίπτωση του 7ετούς ομολόγου, το ετήσιο περιθώριο και οι προμήθειες.

Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του ESM, για 11 από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης ο δανεισμός τους μέσω του ESM για τη χρηματοδότηση άμεσων και έμμεσων δαπανών υγείας που συνδέονται με τον κορονοϊό θα είναι φθηνότερος από τον απευθείας δανεισμό των ίδιων των χωρών από τις αγορές, καθώς θα πλήρωναν υψηλότερο επιτόκιο. Επιπλέον, σημειώνει, αν μία χώρα ζητήσει μία πιστωτική γραμμή από τον ESM, θα μπορούσε να έχει ένα “δίχτυ ασφαλείας” για τη χρηματοδότησή της και να αμβλύνει μέρος της πίεσης στις αποδόσεις των ομολόγων του από τις νέες εκδόσεις τίτλων που σχεδιάζονται.

Ο Κάλιν Άνεβ Γιάνσε ανέφερε ότι ο ESM εργάζεται για να χαρακτηρισθούν “κοινωνικά ομόλογα” (social bonds) αυτά που θα εκδώσει για τη χρηματοδότηση άμεσων και έμμεσων δαπανών υγείας που οφείλονται στην κρίση του κορονοϊού. Ο μηχανισμός Pandemic Crisis Support του ESM δίνει τη δυνατότητα στις χώρες της Ευρωζώνης να ζητήσουν πιστωτική γραμμή που αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ τους και είναι σε λειτουργία από τις 15 Μαΐου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στη Λοριάν όπου θα υψωθεί η ελληνική σημαία στη φρεγάτα "Κίμων"Σήμερα 11:45 | Ειδήσεις

«Η χώρα μας στηρίζει την Ουκρανία και θα υποστηρίξει οποιαδήποτε λύση μπορεί να της παρέχει χρηματοδοτική σταθερότητα», αναφέρει, μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Γιώργος Μαζωνάκης για τις καταγγελίες σε βάρος του: Οργανωμένο σχέδιο εκβίασης - Απολύτως ψευδείςΣήμερα 12:33 | Ειδήσεις

«Ο Γιώργος Μαζωνάκης ευχαριστεί το κοινό του για την αγάπη, την στήριξη και την συμπαράσταση που εκδηλώνεται με κάθε τρόπο στο πρόσωπό του», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τραγουδιστή.

Αγρότες: Σταθερά στα μπλόκα οι παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας – Πού κλείνουν δρόμουςΣήμερα 10:24 | Ειδήσεις

Ποια είναι η εικόνα σε Ημαθία, Πέλλα, Πιερία και Δυτική Μακεδονία;

Φοινικούντα: Παραδόθηκε 30χρονος που αναζητούνταν για το διπλό φονικόΣήμερα 09:17 | Ειδήσεις

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση έχουν ήδη συλληφθεί και προφυλακισθεί άλλα τέσσερα άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ρωσία: Σε κάθειρξη 22 ετών καταδικάστηκε Λευκορώσος κατηγορούμενος για σαμποτάζ σε σιδηρόδρομους 14:12Συμφωνία ΕΕ - Mercosur: Επεισόδια έξω από το ευρωκοινοβούλιο ανάμεσα σε αγρότες και τοπικές αρχές 13:58Φοινικούντα: Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο συνέταιρος του επιχειρηματία13:44Αγρότες: Νέος αποκλεισμός σήμερα το απόγευμα στα διόδια Μαλγάρων στην ΕΟ Αθηνών-Θεσσαλονίκης13:30Δολοφονία Λυγγερίδη: Διακόπηκε εκ νέου η δίκη 13:16ΑΑΔΕ - ΔΕΟΣ: Ο νέος ελεγκτικός μηχανισμός που θα αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο και τη διαφθορά13:02Γιώργος Μαζωνάκης για τις καταγγελίες σε βάρος του: Οργανωμένο σχέδιο εκβίασης - Απολύτως ψευδείς12:48Ζελένσκι: Χωρίς απόφαση για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα για την Ουκρανία12:34Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στη Λοριάν όπου θα υψωθεί η ελληνική σημαία στη φρεγάτα "Κίμων"12:20Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Φον ντερ Λάιεν: Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα φύγουν χωρίς απόφαση για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας12:06Πιερρακάκης για ΕΛΤΑ: Στο σχέδιο δεν προβλέπεται κλείσιμο, αλλά μετασχηματισμός καταστημάτων11:52Παπασταύρου για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η διαχρονική παθογένεια στις αγροτικές επιδοτήσεις είναι κάτι που μας απασχολεί όλους11:38Θεσσαλονίκη: Εντοπίσθηκε και συνελήφθη δραπέτης των αγροτικών φυλακών11:24Κυρανάκης: Στην Αθήνα δεν χωράμε άλλοι - Στο τραπέζι η απαγόρευση των φορτηγών από τις 7 έως τις 10 το πρωί (βίντεο)11:10Αγρότες: Σταθερά στα μπλόκα οι παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας – Πού κλείνουν δρόμους10:56Ρόδος: Ανήλικος μαθητής τραυματίστηκε σε συμπλοκή μετά από κατανάλωση αλκοόλ10:42Βόλος: Κινητήρας αυτοκινήτου πήρε φωτιά από βεγγαλικό10:28Βρυξέλλες: Τα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης10:14NBA: Σιάτλ και Λας Βέγκας αποτελούν "μνηστήρες" για να αποκτήσουν ομάδες - Οριστική απόφαση το 2026 10:00Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι πολύωροι αποκλεισμοί στα τελωνεία - Σήμερα αποφασίζεται η πορεία των κινητοποιήσεων09:46
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο