LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 03 Ιουνίου 2020 10:28

ΔΕΗ: Εθελούσια έξοδος για 900 υπαλλήλους

Ενέκρινε το Δ.Σ. της ΔΕΗ το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης. Tο ετήσιο μεικτό μισθολογικό κόστος και το ψαλίδι στις δαπάνες.

Οφειλές - ΔΕΗ - λογαριασμός

Η μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 167,6 εκατ. ευρώ και η αύξηση των εσόδων κατά 80,7 εκατ. ευρώ που προήλθε και από τις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος έστρεψαν τη ΔΕΗ σε τροχιά κερδοφορίας για το πρώτο τρίμηνο του έτους.  

Το «ψαλίδι» στις δαπάνες η διοίκηση θα συνεχίζει να το βάζει και στο μέλλον, επιδιώκοντας την πλήρη αποκατάσταση των οικονομικών της μεγεθών, όπως αναφέρουν πηγές. Κάτι τέτοιο έδειξε και η χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της δημόσιας επιχείρησης, με την οποία ενέκρινε το πρώτο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης για περίπου 900 εργαζόμενους στις λιγνιτικές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας, πλην εκείνης της Μελίτης στη Φλώρινα, για την οποία μαζί με τη Μεγαλόπολη θα ακολουθήσει νέο πακέτο εθελουσίας εξόδου.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως μεταδίδει το euro2day.gr,   το Δ.Σ. της εταιρείας ενέκρινε χθες για το 2020 πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης με την παροχή οικονομικού κινήτρου στους εργαζόμενους λόγω της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων (ορυχείων και σταθμών) της Δυτικής Μακεδονίας.  

Αφορά τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων ηλικίας 55 ετών και άνω, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που συμπληρώνουν τα 55 χρόνια στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, ανεξαρτήτως θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Πρόκειται για εργαζόμενους που απασχολούνται στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (μονάδες και ορυχεία), δηλαδή στους κλάδους του Αμυνταίου - Φιλώτα, Καρδιάς, Αγ. Δημητρίου αλλά και στον κλάδο διαχείρισης απόσυρσης Πτολεμαΐδας - ΛΙΠΤΟΛ.  

Στο πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει τη νόμιμη αποζημίωση των 15.000 ευρώ αλλά και του επιπλέον ποσού των 20.000 ευρώ, υπάγεται και προσωπικό που απασχολείται στο Κέντρο Επίβλεψης Έργων Πτολεμαΐδας, στο Κλιμάκιο Επίβλεψης και Ελέγχου Έργων Αγ. Δημητρίου, στον Τομέα Κεντρικής Συντήρησης Βορείου Ελλάδας, στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Προσωπικού και Υγείας και Ασφάλειας και στο Κέντρο Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων της Δυτικής Μακεδονίας, ειδικά στελέχη και ειδικοί σύμβουλοι στη Δυτική Μακεδονία.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις προαναφερόμενες μονάδες και ορυχεία απασχολούνται περί τις 3.000 άτομα. 

Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να υποβάλλουν όσοι επιθυμούν δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα, ενώ όπως αναφέρουν πηγές, το ετήσιο μεικτό μισθολογικό κόστος των 900 ανέρχεται σε 56 εκατ. ευρώ. Το ύψος του προγράμματος των κινήτρων ανέρχεται σε 31,5 εκατ. ευρώ.  

Η μείωση των δαπανών ενέργειας

Η επιστροφή της ΔΕΗ στην κερδοφορία ήταν ως αποτέλεσμα και δραστικής μείωσης λειτουργικών της δαπανών, με τον κύριο όγκο να προέρχεται από εκείνες για την αγορά ενέργειας και τα δικαιώματα CO2.  

Με μια πιο προσεκτική ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων, προκύπτει πως η δημόσια εταιρεία το πρώτο τρίμηνο του έτους, βοηθούμενη και από την πτώση των τιμών των καυσίμων, εξοικονόμησε στην προαναφερόμενη κατηγορία των εξόδων της 207,8 εκατ. ευρώ. Σε αυτό συνετέλεσε και το γεγονός του σβησίματος κατά το ένα τρίτο της πανάκριβης λιγνιτικής παραγωγής.  

Πιο συγκεκριμένα, οι δαπάνες για υγρά καύσιμα ήταν λιγότερες κατά 13,5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, για το φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 53,7% φτάνοντας στα 58,7 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία πήρε και ανάσα 95,9 εκατ. ευρώ από τη μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος. Μειωμένη κατά περίπου 17 εκατ. ευρώ ήταν και η δαπάνη για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων, αν και η μέση τιμή εκτινάχθηκε στα 24 από 19,9 ευρώ τον τόνο.  

Το δεύτερο τρίμηνο κρύβει, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔEH Γιώργου Στάσση, τις επιπτώσεις του lockdown, αν και σύμφωνα με τον ίδιο αυτές περιορίστηκαν.  

Ωστόσο, σύμφωνα και με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η εταιρεία ετοιμάζει δυναμική τιμολογιακή πολιτική για το δεύτερο εξάμηνο, γεγονός που θα της επιτρέψει να ανακτήσει και μέρος των πελατών που έχασε.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑποκάλυψη ΑΝΤ1: Κατατίθεται η τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη – Τι θα γίνει με τα ονόματα των θυμάτωνΣήμερα 19:10 | Ειδήσεις

Ο Παναγιώτης Στάθης αποκαλύπτει τι προβλέπει η νέα τροπολογία.

ΟΠΕΚΕΠΕ - Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Αντιπρόεδρος του Οργανισμού παραδέχεται τη συμμετοχή του σε εταιρεία ζωοτροφώνΣήμερα 20:08 | Ειδήσεις

Μάλιστα, στενοί συγγενείς του πήραν επιδοτήσεις.

Τέμπη: Διεκόπη για τις 30 Οκτωβρίου η δίκη για τα βίντεοΣήμερα 20:40 | Ειδήσεις

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων υπέβαλαν αίτημα αναβολής, το οποίο απορρίφθηκε, με τη δίκη να διακόπτεται προσωρινά.

Μητσοτάκης από Αττικό Νοσοκομείο: Το 2026 θα μιλάμε για τη μεγαλύτερη ανάταξη υποδομών υγείαςΣήμερα 13:07 | Ειδήσεις

Στο Αττικό βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός για τα εγκαίνια του Ογκολογικού κέντρου «Αθηνά Ιωαν. Μαρτίνου» στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ΕΣΥ

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τέμπη: Διεκόπη για τις 30 Οκτωβρίου η δίκη για τα βίντεο20:43ΟΠΕΚΕΠΕ - Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Αντιπρόεδρος του Οργανισμού παραδέχεται τη συμμετοχή του σε εταιρεία ζωοτροφών20:28Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη20:14Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Κατατίθεται η τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη – Τι θα γίνει με τα ονόματα των θυμάτων20:00Μειώσεις τιμών: Ασπιρίνη στην ακρίβεια, λένε οι καταναλωτές (βίντεο)19:46Παναθηναϊκός: Ετοιμάζεται να ντύσει στα πράσινα τον Ανδρέα Τεττέη και τον Παύλο Παντελίδη19:32Πακιστάν – Αφγανιστάν: Συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός19:14Ισημερινός: Εκρήξεις σε δύο γέφυρες - Συνεχίζουν οι εντάσεις18:58Γάζα: Συγκρούσεις μεταξύ της Χαμάς και "ένοπλων φατριών"18:44Ινδονησία: Φωτιά κατά την επισκευή δεξαμενόπλοιου - Αναφορές για νεκρούς18:30Εργατικό ατύχημα στη Λάρισα: 51χρονη έχασε το χέρι της σε εκκοκκιστήριο 18:16ΗΠΑ: Ο Τραμπ απείλησε την Βοστώνη ότι θα μεταφέρει την έδρα των αγώνων του Μουντιάλ18:02Το Ισραήλ παρέδωσε στη Γάζα τα λείψανα 45 ακόμα ανθρώπων17:48Γάζα: Τη διαχείριση του συνοριακού περάσματος στη Ράφα ζητάει η Παλαιστινιακή Αρχή17:34Formula 1: Το 19ο Grand Prix στο Όστιν των ΗΠΑ έρχεται την Κυριακή 19/10 ζωντανά αποκλειστικά στο ANT1+17:20Ράλλυ Ακρόπολις: Ανακοίνωση για την νέα έδρα 17:06Ιράν: Φυλακισμένοι πραγματοποιούν απεργία πείνας κατά των εκτελέσεων (βίντεο)16:52Κομισιόν: Απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE16:38Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση της αστυνομίας για μια…άδεια βαλίτσα16:24Λάρισα: "Μαϊμού" εκμισθωτής απέσπασε 2.400 ευρώ από υποψήφιο ενοικιαστή16:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο