LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 02 Ιουνίου 2020 10:06 | Ανανέωση: 02 Ιουνίου 2020 10:06

Πέθανε η Αμαλία Μεγαπάνου

Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, η συγγραφέας και πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

 Αμαλία Μεγαπάνου

Έφυγε σε ηλικία 91 ετών η Αμαλία Μεγαπάνου, συγγραφέας και πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Κάποια από τα βιβλία της ήταν, «Το παιδί της μάνας μου», «Φιλαρέτης: Ελπινίκη», «Διάλογος με την Άννα», «Έκτωρ», «Η γκρίζα πέτρα», «10 λεπτά», «Η διαφανής αμπούλα», «Το μαύρο ταξί», «Εμείς και το κουτάβι», «Σιμώνη» και «Πρόσωπα και άλλα κύρια ονόματα».

Η Αμαλία Μεγαπάνου γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν κόρη του Αναστασίου Κανελλόπουλου, αδερφού του πολιτικού και φιλοσόφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

Αμαλία Μεγαπάνου

Το 1951 παντρεύτηκε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή από τον οποίο πήρε διαζύγιο το 1972. Ακολούθησε ο γάμος της με τον Επαμεινώνδα Μεγαπάνο το 1973, του οποίου το επώνυμο χρησιμοποίησε στη διάρκεια της καριέρας της.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μίλησε λίγο, έπραξε πολλά

Την συγγραφέα και οικογενειακή φίλη αποχαιρέτισε με συγκίνηση ο Πρωθυπουργός, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου της.

Ο Πρωθυπουργός για την Αμαλία Μεγαπάνου

Μία άξια Ελληνίδα που επί χρόνια υπηρέτησε τα γράμματα και μελέτησε τον λαϊκό μας πολιτισμό δεν είναι, πια, κοντά μας. Η Αμαλία Μεγαπάνου διέτρεξε με ευθύνη και σεμνότητα τη ζωή της, μιλώντας λίγο και πράττοντας πολλά.

Αισθάνομαι τυχερός που την γνώρισα από μικρός. Την θυμάμαι να κάνει στενή παρέα με τους γονείς μου, στο Παρίσι, στη διάρκεια της δικτατορίας, αλλά και, έπειτα, στην Αθήνα. Εκπέμποντας πάντα ευγένεια, διακριτικότητα και κομψότητα.

Διαβάζοντας, αργότερα, τα βιβλία της, ταξίδεψα στη γνώση και στην ευαισθησία της. Και διδάχτηκα την ισορροπία ανάμεσα στο δημόσιο και στο ιδιωτικό. Πώς γίνεται μία προσωπικότητα να πρωταγωνιστεί, επιλέγοντας ταυτόχρονα να μην βρίσκεται στο προσκήνιο. Την αποχαιρετώ με συγκίνηση όπως, νομίζω, όλοι οι Έλληνες.

ΚΕΘΕΑ: Η Αμαλία Μεγαπάνου ήταν η προσωποποίηση της αστικής ευγένειας

Ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Χρίστος Λιάπης, με αφορμή τον θάνατο της Αμαλιάς Μεγαπάνου, σε δήλωση του αναφέρει τα εξής:

Έφυγε, σήμερα από τη ζωή η Αμαλία Μεγαπάνου. Προσωποποίηση της αστικής ευγένειας που τη συνδύαζε με μια σπάνια ποιότητα, καλλιέργεια και διακριτικότητα. Είχε διατελέσει, παλαιότερα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ. Όταν αυτά τα χαρακτηριστικά συνταιριάζονται με τα προτερήματα της ευαισθησίας και της σεμνής, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματικής, κοινωνικής δράσης που οφείλουν να προσδιορίζουν την προσφορά μας στο ιδιαίτερο πεδίο της καταπολέμησης των εξαρτήσεων, τότε το κενό που αφήνει πίσω η απώλειά της γίνεται ακόμη πιο μεγάλο και δυσαναπλήρωτο.

Όπως μεγάλη είναι και η υποχρέωση και η αίσθηση ευθύνης για την αδιάλειπτη συνέχιση της προσφοράς στην ευαίσθητη αυτή ομάδα των συνανθρώπων μας που δίνουν καθημερινά μια αφανή και δύσκολη μάχη. Μια μάχη στην οποία η εκλιπούσα αφιέρωσε ένα μεγάλο και ποιοτικό κομμάτι από την εκλεπτυσμένη λάμψη, την πνευματικότητα και την πολυεπίπεδη, πάντα διακριτική, δράση της. Ευχόμαστε στους οικείους της την εξ ύψους παρηγορία. Αιωνία και αγαθή η μνήμη της.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑνεστίδης για τις ύβρεις για Μητσοτάκη: Ήταν μία έκφραση εκ παραδρομής και εκτός αέρα - Ζητώ συγγνώμη (βίντεο)Σήμερα 09:18 | Ειδήσεις

Ο αγροτοσυνδικαλιστής από τα Μάλγαρα έχει επιλεγεί στην Επιτροπή για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου.


 


 


 


 


 


 


 


 

Νέα μαρτυρία για τη 16χρονη Λόρα: Ιδιοκτήτης καφέ υποστηρίζει ότι την είδε στη ΒάρηΣήμερα 10:12 | Ειδήσεις

Το θρίλερ με την 16χρονη Λόρα συνεχίζεται με μια νεαρή κοπέλα που μοιάζει στην ανήλικη να εμφανίζεται στη Βάρη και μάλιστα έχουν έρθει στο φως και σχετικές φωτογραφίες.

Σουφλί: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για ναρκωτικά - Πολλές συλλήψεις, ανάμεσά τους και στρατιωτικοίΣήμερα 12:54 | Ειδήσεις

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν ποσότητες ναρκωτικών, σύνεργα επεξεργασίας και χρηματικά ποσά.

Γρατσία για Καρυστιανού: Το κόμμα δεν θα εργαλειοποιεί την τραγωδία των ΤεμπώνΣήμερα 09:00 | Ειδήσεις

Όλα όσα ανέφερε στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, η Μαρία Γρατσία, για τη δημιουργία κόμματος από τη Μαρία Καρυστιανού. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γεραπετρίτης: Θα έρθει η επέκταση των χωρικών υδάτων, όπως ήρθαν τα θαλάσσια πάρκα13:14Σουφλί: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για ναρκωτικά - Πολλές συλλήψεις, ανάμεσά τους και στρατιωτικοί13:00Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 35χρονος για κλοπή αρωμάτων από κατάστημα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»12:46Ιαπωνία: Διεκόπη η ηλεκτροδότηση στις σιδηροδρομικές γραμμές του Τόκιο 12:34ΔΥΠΑ: Δημιουργείται νέο πρόγραμμα με 10.000 νέες θέσεις εργασίας για άνεργες γυναίκες12:20Στο αυτόφωρο για επικίνδυνη οδήγηση η 24χρονη που προσέκρουσε σε 15 σταθμευμένα αυτοκίνητα στη Θεσσαλονίκη12:06Η Ρωσία κατηγορεί τη Δανία ότι έχει υιοθετήσει συγκρουσιακή προσέγγιση στη Γροιλανδία11:52Άγιος Δημήτριος: Εξιχνιάσθηκε επεισόδιο με πυροβολισμούς που έλαβε χώρα έξω από κατάστημα εστίασης (εικόνες)11:38Ελληνικό FBI: 11 συλλήψεις για παράνομα καπνικά προϊόντα – Τα "καρπούζια", τα "πουλάκια" και οι "ουρές" (εικόνες)11:24Κινηματογραφική καταδίωξη 16χρονου οδηγού στην Ηλεία11:10Πριγκίπισσα Ειρήνη: Πότε και πού θα γίνει η κηδεία και η ταφή της 10:56Συνελήφθη ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη που κατηγορείται ότι παρακολουθούσε το σπίτι της Λατινοπούλου10:42Νέα μαρτυρία για τη 16χρονη Λόρα: Ιδιοκτήτης καφέ υποστηρίζει ότι την είδε στη Βάρη10:28Πάτρα: Ανοικτοί όλοι οι δρόμοι στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας10:14Ανεστίδης για τις ύβρεις για Μητσοτάκη: Ήταν μία έκφραση εκ παραδρομής και εκτός αέρα - Ζητώ συγγνώμη (βίντεο)10:00Γρατσία για Καρυστιανού: Το κόμμα δεν θα εργαλειοποιεί την τραγωδία των Τεμπών09:46Γιανίκ Ανιέλ: Σε δίκη για βιασμό 13χρονης ο Γάλλος Ολυμπιονίκης09:32Ρωσία: Χιονοθύελλα σαρώνει την Καμτσάτκα – Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (βίντεο)09:18Λευκός Οίκος: Το Ιράν σταμάτησε 800 εκτελέσεις διαδηλωτών09:04Λάρισα: Παραμένουν τα τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας με ανοιχτούς δρόμους08:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο