LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 02 Ιουνίου 2020 10:06 | Ανανέωση: 02 Ιουνίου 2020 10:06

Πέθανε η Αμαλία Μεγαπάνου

Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, η συγγραφέας και πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

 Αμαλία Μεγαπάνου

Έφυγε σε ηλικία 91 ετών η Αμαλία Μεγαπάνου, συγγραφέας και πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Κάποια από τα βιβλία της ήταν, «Το παιδί της μάνας μου», «Φιλαρέτης: Ελπινίκη», «Διάλογος με την Άννα», «Έκτωρ», «Η γκρίζα πέτρα», «10 λεπτά», «Η διαφανής αμπούλα», «Το μαύρο ταξί», «Εμείς και το κουτάβι», «Σιμώνη» και «Πρόσωπα και άλλα κύρια ονόματα».

Η Αμαλία Μεγαπάνου γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν κόρη του Αναστασίου Κανελλόπουλου, αδερφού του πολιτικού και φιλοσόφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

Αμαλία Μεγαπάνου

Το 1951 παντρεύτηκε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή από τον οποίο πήρε διαζύγιο το 1972. Ακολούθησε ο γάμος της με τον Επαμεινώνδα Μεγαπάνο το 1973, του οποίου το επώνυμο χρησιμοποίησε στη διάρκεια της καριέρας της.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μίλησε λίγο, έπραξε πολλά

Την συγγραφέα και οικογενειακή φίλη αποχαιρέτισε με συγκίνηση ο Πρωθυπουργός, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου της.

Ο Πρωθυπουργός για την Αμαλία Μεγαπάνου

Μία άξια Ελληνίδα που επί χρόνια υπηρέτησε τα γράμματα και μελέτησε τον λαϊκό μας πολιτισμό δεν είναι, πια, κοντά μας. Η Αμαλία Μεγαπάνου διέτρεξε με ευθύνη και σεμνότητα τη ζωή της, μιλώντας λίγο και πράττοντας πολλά.

Αισθάνομαι τυχερός που την γνώρισα από μικρός. Την θυμάμαι να κάνει στενή παρέα με τους γονείς μου, στο Παρίσι, στη διάρκεια της δικτατορίας, αλλά και, έπειτα, στην Αθήνα. Εκπέμποντας πάντα ευγένεια, διακριτικότητα και κομψότητα.

Διαβάζοντας, αργότερα, τα βιβλία της, ταξίδεψα στη γνώση και στην ευαισθησία της. Και διδάχτηκα την ισορροπία ανάμεσα στο δημόσιο και στο ιδιωτικό. Πώς γίνεται μία προσωπικότητα να πρωταγωνιστεί, επιλέγοντας ταυτόχρονα να μην βρίσκεται στο προσκήνιο. Την αποχαιρετώ με συγκίνηση όπως, νομίζω, όλοι οι Έλληνες.

ΚΕΘΕΑ: Η Αμαλία Μεγαπάνου ήταν η προσωποποίηση της αστικής ευγένειας

Ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Χρίστος Λιάπης, με αφορμή τον θάνατο της Αμαλιάς Μεγαπάνου, σε δήλωση του αναφέρει τα εξής:

Έφυγε, σήμερα από τη ζωή η Αμαλία Μεγαπάνου. Προσωποποίηση της αστικής ευγένειας που τη συνδύαζε με μια σπάνια ποιότητα, καλλιέργεια και διακριτικότητα. Είχε διατελέσει, παλαιότερα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ. Όταν αυτά τα χαρακτηριστικά συνταιριάζονται με τα προτερήματα της ευαισθησίας και της σεμνής, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματικής, κοινωνικής δράσης που οφείλουν να προσδιορίζουν την προσφορά μας στο ιδιαίτερο πεδίο της καταπολέμησης των εξαρτήσεων, τότε το κενό που αφήνει πίσω η απώλειά της γίνεται ακόμη πιο μεγάλο και δυσαναπλήρωτο.

Όπως μεγάλη είναι και η υποχρέωση και η αίσθηση ευθύνης για την αδιάλειπτη συνέχιση της προσφοράς στην ευαίσθητη αυτή ομάδα των συνανθρώπων μας που δίνουν καθημερινά μια αφανή και δύσκολη μάχη. Μια μάχη στην οποία η εκλιπούσα αφιέρωσε ένα μεγάλο και ποιοτικό κομμάτι από την εκλεπτυσμένη λάμψη, την πνευματικότητα και την πολυεπίπεδη, πάντα διακριτική, δράση της. Ευχόμαστε στους οικείους της την εξ ύψους παρηγορία. Αιωνία και αγαθή η μνήμη της.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και ΘεσσαλονίκηΣήμερα 16:15 | Ειδήσεις

Που θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεωνΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματαΣήμερα 16:18 | Τοπικά Νέα

Ο εφιάλτης μιας 37χρονης στα χέρια του συζύγου της, που την κακοποιούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, απαιτώντας χρήματα για τα χρέη του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές18:37Σύμη: Τσάντα με εκατομμύρια δολάρια βρέθηκε στη θάλασσα18:23Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτή18:10Πρατήρια καυσίμων – Σκρέκας: Συνεχείς οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια17:56Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματα17:43Youth League - Ολυμπιακός: Στον τελικό τα “μωρά” των ερυθρόλευκων17:29Anonymous: Χάκαραν τον ισραηλινό στρατό17:16Βαρκελώνη: Σκύλοι θεραπείας φέρνουν χαμόγελο σε ασθενείς της εντατικής (βίντεο)17:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:49Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματα16:35Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη 16:21Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τον τόπο της σύγκρουσης16:08Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα15:54Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την... στρατόσφαιρα! (βίντεο)15:40Γαλλία: Άντρας απειλούσε να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)15:26“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία15:15Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιο14:35Ισραηλινή επίθεση - Άγκυρα: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις14:22
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο